1 Μαΐ 2017

Τοπικές αντιστάσεις: κινητοποιήσεις ενάντια στο εργοστάσιο χρυσού στον ΜαθιάτηΚάτοικοι της κοινότητας Μαθιάτη κινητοποιούνται έντονα και προς διάφορες κατευθύνσεις τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να ακυρωθούν τα σχέδια που προωθούνται για επαναλειτουργία του νότιου μεταλλείου Στρογγυλού για εξόρυξη χρυσού.
 
Με επιστημονικές μελέτες που διεξάγουν προσπαθούν να τεκμηριώσουν τα επιχειρήματά τους, ώστε με αυτά να θέσουν τροχοπέδη στους όλους σχεδιασμούς. Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στην κοινότητά τους, δραστηριοποιούνται για ενημέρωση, όχι μόνο των συγχωριανών τους αλλά και των κατοίκων των γειτονικών χωριών -και κυρίως της Αγίας Βαρβάρας- που όπως πιστεύουν θα επηρεαστούν και εκείνοι από τυχόν επαναλειτουργία του μεταλλείου.
 
Ταυτόχρονα, κινούνται και προς τη λήψη δυναμικών μέτρων περί το τέλος του τρέχοντος μηνός, με εκδήλωση που ετοιμάζουν κοντά στο μεταλλείο, με τη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής αλλά και πολιτειακών παραγόντων και περιβαλλοντικών οργανώσεων
 
Με επιστολές που αποστέλλουν σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες εμπλέκονται στη διαδικασία έκδοσης άδειας για επαναλειτουργία του μεταλλείου, υποστηρίζουν ότι από τη συγκεκριμένη δράση θα υπάρξουν τεράστιες επιπτώσεις, τόσο περιβαλλοντικές, όσο και αρχαιολογικές/πολιτιστικές, επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και στη συγκοινωνία.
 
Η ομάδα των κατοίκων Μαθιάτη που αντιδρά στην επαναλειτουργία του μεταλλείου, προτάσσει το γεγονός ότι μετά από δειγματοληψία στον χώρο, εξακριβώθηκε ότι το μετάλλευμα περιέχει τεράστιες ποσότητες βαρέων μετάλλων τα οποία όταν έρθουν στην επιφάνεια προκαλούν καρκινογενέσεις, πνευμονοπάθειες, ακόμα και θάνατο. Ταυτόχρονα, τονίζουν ότι «τα βαρέα οχήματα που θα μεταφέρουν το μετάλλευμα θα διέρχονται των κοινοτήτων Μαθιάτη – Αγίας Βαρβάρας, θέτοντας σε κίνδυνο τις κοινότητες καθώς και τα παιδιά από τον βρεφοκομικό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό, περιφερειακό Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας καθώς και τους κατοίκους της».
 
 Όπως υποστηρίζουν, η περιοχή του μεταλλείου βρίσκεται στην υποψήφια λίστα της UNESCO, αφού «στον χώρο αυτό έχει βρεθεί η αρχαιότερη υψικάμινος της Μεσογείου καθώς και η μορφολογία του εδάφους του ταυτίζεται με αυτή της οροσειράς του Τροόδους και χρονολογείται στα 90 εκατομμύρια χρόνια. Αν γίνει μνημείο ο χώρος θα παράγει πλούτο για τον τόπο για πάντα, αφού θα είναι βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη».

Νότιο Μεταλλείο Μαθιάτη (Στρογγυλού): Ένα περιβαλλοντικό, γεωλογικό και αρχαιολογικό «μνημείο» σε κίνδυνο! - http://dialogos.com.cy/blog/notio-metallio-mathiati-strongilou-ena-perivallontiko-geologiko-ke-archeologiko-mnimio-se-kindino/#.WP4p5NJ9601
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου