8 Μαΐ 2017

Η αντιπαράθεση στο ΤΕΠΑΚ: η αποτυχία του νεοφασιστικού τραμπουκισμού να χρησιμοποιήσει τον φόβο σαν μηχανισμό καταστολής, και η καθιέρωση της αντίστασης σαν μέρος του ιστορικού κεκτημένου

[Οι απαντήσεις στον Φασισμό]


Από την Αριστερήν Κίνηση Θέλουμεν Ομοσπονδία «No pasaran.
Όπως εψές εσταθήκαμεν απέναντί τους τζαι έν εκαταφέραν ούτε να μας φοητσιάσουν ούτε να διαλύσουν τη συζήτηση, η οποία επραγματοποιήθηκε τζαι ολοκληρώθηκε, όπως είχε προγραμματιστεί, έτσι τζαι κάθε φορά.
Εν φασίστες που επιτέθηκαν εχτές στο ΤΕΠΑΚ ενάντια στο όραμα τζαι στο βίωμα της επανένωσης. Τζαι ως τέθκοιοι πρέπει να αντιμετωπίζουνται που ούλλες τζαι ούλλους που θέλουμε να κτίσουμε τζαι να ζιούμε σε έναν άλλο πολιτισμό, της ειρήνης τζαι της αλληλεγγύης.»
Η προσπάθεια της ακροδεξιάς ομαδουλα του ΕΑΚ να κανει επίδειξη εκφοβισμού, μοιάζει μεν κάπως κωμική [σαν είδος προσωπικής επίδειξης κάποιου που κουβαλά μαζί του και ένα είδος μικρού κοπαδιού «οπαδών» που διαλύεται μόλις δει αντιπαράθεση], αλλα εμπεριέχει μέσα της την κλασική στρατηγική του φασισμού – τον εκφοβισμό για να λογοκριθεί η άποψη που δεν βολεύει. Η αντιπαράθεση με τις ακροδεξιές ομάδες τραμπουκισμού έχει μια σχετικά μακριά ιστορία στην Κύπρο – από την δεκαετία του 1920. Το αποκορύφωμα ήταν βέβαια η περίοδος της ΕΟΚΑ β όπου και αποκαλύφθηκε ότι οι πρακτικές συνέπειες των ακροδεξιών μπορεί να είναι τόσο μακριά από όσα φωνάζουν όσο το να συμμετέχουν σε πραξικόπημα για την «ένωση» που ουσιαστικά ήταν πρόσκληση και δικαιολόγηση της τουρκικής εισβολής. Οι κύπριοι φασίστες είτε λόγω βλακείας είτε για άλλους λογούς, λειτουργούν ιστορικά ενάντια στην ίδια την χώρα τους..
Τα γεγονότα στο ΤΕΠΑΚ όπου θα γινόταν μια συζήτηση για την αριστερά και το κυπριακό δημιουργήσαν και ένα νέο δεδομένο. Η αντίσταση και φυσικά η απόλυτη άρνηση να αφεθεί ο φόβος να επιβληθεί αλλα και η άμεση κινητοποίηση και πληροφόρηση, έκαμε τα μέλη του κοπαδιού να διαλυθούν γρήγορα μετα την αρχική προσπάθεια. Ένας προσπάθησε σαν από κεκτημένη ταχύτητα, εκτός τόπου και χρόνου, να διακόψει την εκδήλωση, και κατάλαβε και αυτός ότι δεν τον παίρνει.
Αυτή η αντίσταση δημιούργησε ένα σαφές προηγούμενο. Και για την Λεμεσό με την δικιά της ιστορία αλλα και για τον χώρο αλλα και την διεκδίκηση ελευθερίας έκφρασης στα Πανεπιστήμια [αφού η εκδήλωση έγινε σε πανεπιστημιακό χώρο]..Η αποδοκιμασία του τραμπουκισμού λειτούργησε ευρύτερα και σαν ένα κλίμα νομιμοποίησης της αντίστασης αλλα και της υπεράσπισης της ελευθερίας. Η συγκέντρωση της επομένης, στο διοικητήριο είχε το αίσθημα της άμεσης πρακτικής κινητοποίησης έστω και σε μια σχετικά άβολη ώρα.
Αναδημοσιεύουμε πιο κάτω ανακοινώσεις των οργανώσεων που συμμετείχαν που περιγράφουν τα γεγονότα και τις προοπτικές..

Τα γεγονότα [από το Γρανάζι]
Για μια ακόμη φορά η αστυνομία και η πολιτεία επέτρεψαν στους φασίστες να κάνουν «τσάμπα μαγκιές» και να δράσουν ανενόχλητοι. Και μάλλον δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικα΄όταν ο ίδιος ο πολιτικός προιστάμενος της αστυνομίας, υπουργός Ιωνάς Νικολάου, παρέχει εμμέσως ασυλία στους φασίστες με δηλώσεις σαν την παρακάτω:«δεν υπάρχουν νεοφασιστικές κινήσεις στην Κύπρο, ούτε οργανώσεις που διακατέχονται από άκρατο εθνικισμό ή προωθούν είτε τον ρατσισμό είτε την ξενοφοβία». «Δεν ήξερε» και αυτός όπως «δεν ήξερε» και η αστυνομία χτες για πολλοστή φορά.
Και εδώ αναδεικνύεται το πραγματικό πρόβλημα. Οι φασίστες, βλέποντας να μην καταδικάζονται για τις επιθέσεις τους και τις προτάσεις τους, όπως αυτή για το ενωτικό δημοψήφισμα να υιοθετούνται από τεράστια μερίδα του αστικού πολιτικού κόσμου έχουνε πάρει αέρα και μπερδεύουνε το μπόι τους με τη σκιά τους. Ομως η χθεσινή επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη. Θα μας βρουν μπροστά τους.
Έχει έρθει η ώρα να χτίσουμε ένα πλατύ μέτωπο αντιφασιστικής πάλης με όλους τους φορείς, τα σωματεία, τις συλλογικότητες, τις οργανώσεις για να απομονώσουμε τους φασίστες και να τσακίσουμε το φασισμό. Ένα μέτωπο που δεν θα δίνει την ευκαιρία στα εθνικιστικά παραληρήματα μίσους να δηλητηριάζουν την κοινωνία, γιατί ο αντιφασιστικός αγώνας πάει χέρι-χέρι με τον αγώνα ενάντια στη λιτότητα, τον εθνικισμό και τις κυβερνήσεις των τραπεζιτών.  Ενάντια, δηλαδή, στις πολιτικές που τρέφουν το φασισμό. Ένα τέτοιο μέτωπο είναι αναγκαίο για να αποτρέψουμε, όσο είναι καιρός, τις νύχτες των κρυστάλλων που οραματίζονται οι ντόπιοι οπαδοί του Χίτλερ και να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή για όλους μας.


Η Δηλωση της Αντιστασης: No Pasaran
[από Αριστερη Κινηση - Θελουμεν Ομοσπονδια]

No pasaran. 
Λοιπόν, ο φασισμός, όπως είδαμε πρόσφατα και μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, έχει αποθρασυνθεί. Το να μπαίνει μέσα σε δημόσιο πανεπιστήμιο για να διαλύσει ανοιχτή πολιτική συζήτηση συνιστά πρόκληση για ολόκληρη την κοινωνία. Και η κοινωνία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να μην το κρύβει κάτω από το χαλί. Να ορθώσει ανάστημα απέναντι στους θρασύδειλους τραμπούκους, να μην τους φοβηθεί και άρα να τους κόψει το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Όπως κάναμε χτες. Που σταθήκαμε αποφασιστικά και τους απαντήσαμε ότι θα κάνουμε την εκδήλωση μας κανονικά. Μέχρι που είδαν ότι δεν τους έπαιρνε και αναγκάστηκαν να φύγουν, πολύ πριν φτάσει η αστυνομία.Τζαι ως τέθκοιοι πρέπει να αντιμετωπίζουνται που ούλλες τζαι ούλλους που θέλουμε να κτίσουμε τζαι να ζιούμε σε έναν άλλο πολιτισμό, της ειρήνης τζαι της αλληλεγγύης.


Η ανοχή και η συγκάλυψη που επέδειξε η Πολιτεία την τελευταία δεκαετία απέναντι στη φασιστική βία, τον ρατσισμό και τη ρητορική μίσους είναι που επέτρεψε σε μια ντουζίνα τραμπούκους να επιχειρήσουν την ψεσινή θρασύδειλη επίθεση. Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη συμμορία υπό τον Παναγιώτη Κλεοβούλου και τον Αντώνη Πιερίδη, που σήμερα φέρει την ονομασία Εθνικιστικό Απελευθερωτικό Κίνημα έχει προβεί και σε άλλες παρόμοιου τύπου επιθέσεις σε πολιτικές συγκεντρώσεις τον τελευταίο χρόνο με πιο κραυγαλέα την απόπειρα τραμπουκισμού στη μεγάλη δικοινοτική εκδήλωση πριν μερικούς μήνες στο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία. Για την οποία έγινε καταγγελία, αλλά προφανώς αγνοήθηκε από την αστυνομία καθώς δεν προσήχθηκε κανένας τότε στη δικαιοσύνη. Εξάλλου ο κ. Ιωνάς δήλωσε πριν μερικά χρόνια ότι δεν υπάρχουν νεοφασιστικές οργανώσεις στην Κύπρο.

Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε κόντρα στους εθνικισμούς της καταστροφής. Η καλύτερη απάντηση στον φασισμό είναι η κλιμάκωση των δικοινοτικών δράσεών μας. Και καμιά ομάδα τραμπούκων δεν μπορεί να εμποδίσει την επανένωση της χώρας μας. Δεν θα περάσει ο φασισμός.

Ανακοινώσεις για την αντιφασιστική εκδήλωση το Σάββατο

Γρανάζι: Ετσι νικιέται ο φασισμός: Μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση στη ΛεμεσόΗ μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση στη Λεμεσό χτες το πόγευμα ήταν η καλύτερη απάντηση στη φασιστική βία. Μετά από ένα κάλεσμα ελάχιστων ωρών  περισσότεροι απο 300 αντιφασίστες & αντιφασιστριες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Λεμεσού στέλνοντας το μήνυμα: ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ
Εκ μέρους του “Γραναζιού” μίλησε στους συγκεντρωμένους ο Θέμης Θεμιστοκλέους λέγοντας πως «αυτό που έγινε χθες ήταν μια νίκη απέναντι στο φασισμό» γιατί “δείχνει το δρόμο πώς μπορούμε να τους παλέψουμε και πώς μπορούμε να ξανακερδίσουμε τη Δημοκρατία, την Αριστερά, τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία στον τόπο μας”.
“Ο φασισμός νικιέται με εργατικούς αγώνες, όλη η εργατική τάξη ενωμένη, μόνο τότε μπορεί να νικήσει τον φασισμό”, είπε και τόνισε πως “πρέπει να τον παλεύουμε σε κάθε γειτονιά, στο σπίτι μας, στη δουλειά μας, στα σχολεία μας, στην εκπαίδευση, μαζί με τους εργάτες, τους Τουρκοκύπριους, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες”. Μόνο έτσι, κατέληξε,  θα νικήσουμε, “χθες ήταν μια πρώτη νίκη, η συνέχεια είναι δική μας, ποτέ δεν θα περάσει ο φασισμός”.

Ο φασισμός δεν θα αφεθεί να σηκώσει κεφάλι


Το μήνυμα πως ο φασισμός δεν θα περάσει έστειλαν 300 περίπου πολίτες που συγκεντρώθηκαν απόψε στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητήριο), στη Λεμεσό, διαμαρτυρόμενοι για τη χθεσινοβραδινή επίθεση κουκουλοφόρων σε εκδήλωση της Αριστεράς, στο ΤΕΠΑΚ.
Στην παρουσία βουλευτών και στελεχών του ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής και Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λεμεσού, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε πως “η δημοκρατική Λεμεσός και ο κυπριακός λαός στέλνει μήνυμα αντίστασης και δημοκρατίας, στέλνει μήνυμα πως ο φασισμός δεν θα περάσει”.
Την τελευταία περίοδο, είπε, ζούμε και βιώνουμε ακραίες, φασιστικές συμπεριφορές στον τόπο μας και διαμήνυσε πως αυτό δεν είναι θέμα μόνο της Λεμεσού, “είναι παγκύπριο το κάλεσμα ενάντια στους φασίστες”.
Αυτοί, συνέχισε, άνοιξαν την πόρτα στον Αττίλα και είναι αυτές οι ενέργειες που έφεραν τη διχοτόμηση στην πατρίδα μας.
“Εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε απέναντι τους. Η Λεμεσός της Αντίστασης, η Λεμεσός της Δημοκρατίας στέλνει ένα πολύ δυνατό μήνυμα, ότι δεν θα ανεχθούμε τέτοιου είδους συμπεριφορές να γίνουν καθημερινό μας βίωμα”, υπογράμμισε ο κ.Γεωργίου και πρόσθεσε ότι “θα βρεθούμε απέναντι τους, στους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες μας, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι πάνω από όλα είναι η προστασία της ελευθερίας, της δημοκρατίας της κίνησης ιδεών, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”.
Έκανε ακόμη λόγο για “πολιτικούς μασκοφόρους”, οι οποίοι, όπως είπε, “προστατεύουν με οποιονδήποτε τρόπο τις δυνάμεις οι οποίες καθημερινά δημιουργούν προϋποθέσεις κλονισμού στο εσωτερικό μας μέτωπο”.
Διαμήνυσε δε πως ο αγώνας προς τη λύση και την επανένωση της Κύπρου θα έχει εμπόδια και συμπληγάδες, αλλά διαβεβαίωσε ότι “ο κυπριακός λαός, ε/κ και τ/κ, θα αγωνιστούμε για την ειρήνη, θα αγωνιστούμε για να κτίσουμε το κοινό μας σπίτι, την νέα Κύπρο, την πατρίδα της ειρήνης, της ευημερίας, της ασφάλειας και της σταθερότητας και θα απομονώσουμε τα ακραία στοιχεία γιατί ο Πενταδάκτυλος είναι εκεί και μας θυμίζει τα εγκλήματα τους”.
Ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κάλεσε όλους, σε αυτή τη δύσκολη και κομβική πορεία που βρίσκεται το Κυπριακό, να υψώσουμε το ανάστημα τους αλλά και την Κυβέρνηση “να μην αλληθωρίζει”.
“Έχουν καθήκον και υποχρέωση να σταθούν απέναντι, ούτως ώστε αυτού του είδους τα φαινόμενα να μην επιτρέπονται σε καθημερινό επίπεδο”, συμπλήρωσε.

Οι ανακοινώσεις καταδίκης – και η παράδοξα διστακτική ανακοίνωση της νυν ηγεσίας της ΕΔΕΚ[1]


Αριστερη Κινηση - Θελουμεν Ομοσπονδια
Εδώ βλέπουμε μια τρανή απόδειξη πώς η ΕΔΕΚ (όπως και άλλοι) του κατ' ευφημισμόν ενδιάμεσου χώρου εκθρέφουν τον φασισμό, αποφεύγοντας να τον καταδικάσουν απερίφραστα, ακόμα και να ονομάσουν τον φασισμό ως φασισμό μιλώντας για «διχόνοια». Χειρότερα, εμμέσως πλην σαφώς ουσιαστικά καταφέρονται ενάντια σε όσους επιθυμούν την επανένωση του τόπου στη βάση της ομοσπονδίας.
ΥΓ: Μπορεί την δεκαετία του 70 η νεολαία της ΕΔΕΚ να ήταν αντιφασιστική, αλλά να μην ξεχνάμε ότι κάποια στιγμή μετά την εκκαθάριση των αριστερών ακόμα και ο «επικεφαλής» της χθεσινής φασιστικής επίθεσης φέρεται να πέρασε από τη Νεολαία της ΕΔΕΚ.
ΕΔΕΚ: «Καταδικάζουμε τη χθεσινή συμπεριφορά των κουκουλοφόρων στο ΤΕΠΑΚ η οποία δημιουργεί αχρείαστη ένταση και διχόνοια στο λαό. Αυτές οι ενέργειες ενδεχομένως να δίνουν επιχειρήματα σε όλους όσους ουσιαστικά δεν θέλουν να γίνει αλλαγή στην τακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε για την επίλυση του κυπριακού. Ειδικότερα σε αυτή την χρονική στιγμή, όπου οι πρωταγωνιστές της λανθασμένης τακτικής που ακολουθείται σήμερα, συμπεριλαμβανόμενου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, ουσιαστικά έχουν αποδεχτεί την αποτυχία της».[1] Η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις:
Καταδικάζουμε τη χθεσινή συμπεριφορά των κουκουλοφόρων στο ΤΕΠΑΚ η οποία δημιουργεί αχρείαστη ένταση και διχόνοια στο λαό.
Αυτές οι ενέργειες ενδεχομένως να δίνουν επιχειρήματα σε όλους όσους ουσιαστικά δεν θέλουν να γίνει αλλαγή στην τακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε για την επίλυση του κυπριακού. Ειδικότερα σε αυτή την χρονική στιγμή, όπου οι πρωταγωνιστές της λανθασμένης τακτικής που ακολουθείται σήμερα, συμπεριλαμβανόμενου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, ουσιαστικά έχουν αποδεχτεί την αποτυχία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου