1 Μαΐ 2017

Κτίζοντας τη λύση από τα κάτω: οι βαρωσιώτες διεκδικούν επιστροφή πέρα από τους πολιτικάντικους καιροσκοπισμούςΟι Βαρωσιώτες φαίνεται να προχωρούν με τες κινήσεις τους για επανεγκατάσταση. Στις αρχές Απριλίου διοργανώθηκε μια συνάντηση βαρωσιωτών, οι οποίοι φαίνονται αποφασισμένοι να βρεθεί τρόπος για να επιστρέψουν στην πόλη τους αυτόνομα από το αποτέλεσμα της ευρύτερης διαδικασίες για λύση του κυπριακού. Φυσικά, όπως δήλωσαν στο σχετικό κείμενο στη Cyprus Mail θα προτιμούσαν μια συνολική λύση, αλλά όπως έγινε εμφανές και μετα τη συνάντησή τους, μερικοί πολιτικοί μάλλον ενδιαφέρονται για τις ισορροπίες που θα τους δίνουν πιθανότητες για καρέκλες παρά για το κυπριακό ως ζήτημα συνολικής λύσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, και όπως έχει αποδείξει και η εμπειρία των Μαρωνιτών, η πίεση από συγκεκριμένες ομάδες από τη βάση της κοινωνίας μπορεί να σπρώξουν τα δεδομένα εκεί που σνήθως οι πολιτικοί συνήθως εκβιάζονται από ομάδες συμφερόντωνν – και δεν προχωρούν. Αν η διαδικασία μπλοκαριστεί και πάλι [όπως φάνηκε με τους καιροσκοπισμούς του κ. Αναστασιάδη] τότε το θέμα δεν θα μετατεθεί απλώς παρακάτω, αλλά μπορεί και να βρεθεί να λειτουργεί σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, η κινητοποίηση των πολιτών, οι οποίοι κουβαλάνε το βάρος της εισβολής ως πρόσφυγες είναι μέρος μιας εξίσου σημαντικής διαδικασίας για τη λύση. Την πίεση και τις πρακτικές για λύση από τα κάτω. Άλλωστε τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της πρόσφατης περιόδου [από το 2003 και μετά] έχουν τη σφραγίδα της πρωτοβουλίας των πολιτών ενάντια συνήθως στις ρητορικές και υστερίες της πλειοψηφίας των ΜΜΕ που εκφράζουν και συγκεκριμένα συμφέροντα.

Στην πρώτη συνάντηση των βαρωσιωτών για διερεύνηση των δυνατοτήτων παραβρέθηκαν γύρω στα 60 άτομα και ο συντονισμός της συνάντησης ασκήθηκε από τους Νικόλα Καραγιώργη και Serdar Atay. Σημαντικό ρόλο στην κίνηση φαίνεται να διαδραματίζει ο Αντρέας Λόρδος, ο οποίος κατέβηκε ως ανεξέρτητος υποψήφιος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ο οποίος έλαβε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 13.7%. Το παράδειγμα ενδέχεται να είναι και ένα μελλοντικό μοντέλο άσκησης πίεσης σε κομμάτια και χώρους που γαντζωμένοι στην εξουσία του παρελθόντος μπλοκάρου την επανένωση και την επιστροφή των προσφύγων.
Return-to-Varosha group gets organised, fed up with status quo - http://cyprus-mail.com/2017/04/07/return-varosha-group-gets-organised-fed-status-quo/
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου