14 Μαΐ 2017

Εισήγηση ονομασίας οδού Κωστή ΑχνιώτηΌπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους:

Ο Κωστής Αχνιώτης υπήρξε ένας πολίτης της Λευκωσίας που όχι μόνο αγάπησε την πόλη του με πάθος ως δημότης, αλλά και σε όλο τον δημόσιο βίο, πρόσφερε στην οικοδόμηση της εικόνας και της πραγματικότητας μιας Λευκωσίας, η οποία θα συγκρατούσε μαζί τα διάφορα στοιχεία του παρελθόντος της σε μια πλουραλιστική ενότητα. Η δημιουργία του ιστορικού [για τα ρεύματα που χαρακτήρισαν το πολιτισμικό κλίμα της πόλης] περιοδικού «Εντός των Τειχών» τη δεκαετία του 1980, καθώς η εντός των τειχών πόλη μεταμορφωνόταν, εξέφραζε αυτή την προσπάθειά του η οποία συνεχίστηκε και μετέπειτα με διάφορες ποικίλες δράσεις.


Επιπλέον, ο Κωστής Αχνιώτης υπήρξε ένας ενεργός πολίτης της κοινωνίας, ο οποίος αγωνίστηκε με ανιδιοτέλεια για τα κοινά, είτε αυτά αφορούσαν πολιτιστικά δεδομένα, είτε πολιτικά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλα ιδιαίτερα οικολογικά. Σε αυτό το πλαίσιο, τιμώντας ένα τέτοιο άτομο, τιμάται ο ακτιβισμός στα πλαίσια της κοινωνίας των πολιτών για το κοινό καλό.

Το πιο σημαντικό του έργο, για το οποίο δικαιολογείται και η απόδοση του ονόματός του, είναι η συνεισφορά του στην προσπάθεια βελτίωσης της σχέσης των δυο κοινοτήτων και της δημιουργίας κλίματος επανένωσης της χώρας, της πόλης, και της κοινωνίας. Από το 1989, όταν με δική του πρωτοβουλία έγινε η ιστορική συνάντηση μελών και ακτιβιστών των δυο κοινοτήτων στο Βερολίνο, μέχρι τις επόμενες προσπάθειές του είτε εκδοτικά [«Χάτε», «Εξ Υπαρχής», «Καλέμι»] είτε πρακτικά [όπως η συμμετοχή με ομιλίες του σε τουρκοκυπριακές εκδηλώσεις την περίοδο μετά το 2000], ο Κωστής Αχνιωτης υπήρξε ένα ζωντανό σύμβολο της άρνησης του διαχωρισμού και του αγώνα για την ενωμένη Λευκωσία και την ενωμένη Κύπρο, όπου το διαφορετικό θα είναι σεβαστό στην ολότητά του.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου