4 Απρ 2017

Νέα απόπειρα ελέγχου της διαδικασίας στον Ακάμα από τα διαπλεκόμουνα συμφέροντα των μεγαλοϊδιοκτητών; ο Κουγιάλης εκτοπίζει την Αντωνία Θεοδοσίου από την θέση της σαν διευθύντρια του έργου του ΑκάμαΝέα απόπειρα ελέγχου της διαδικασίας στον Ακάμα από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των μεγαλοϊδιοκτητών ; ο Κουγιάλης  δεν ανανεώνει τη σύμβαση  της Αντωνίας Θεοδοσίου από την θέση της σαν διευθύντρια του έργου του Ακάμα παρά τις επιστολές/απόψεις/διαμαρτυρίες των κατοίκων ή ποιούς θέλει να εξυπηρετήσει ο υπουργός; [Ντοκουμέντα των διαμαρτυριών που σκόπιμα παραβλέπει ο Κουγιάλης που φέρεται ταυτισμένος με την φράση «η αυτή η εγώ»]. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν θα προκηρυχτεί εκ νέου η θέση τι θα γίνει με τα κοινωφελή έργα που μόλις ξεκίνησαν να δρομολογούνται; Παρατάμε πάλι την περιοχή στο έλεος των συνήθως ύποπτων;

Φαίνεται ότι το μοτίβο του διορισμού ημέτερων απλώνεται και χρησιμοποιείται και σαν εν δυνάμει μηχανισμός για επιβολή εν των έσω θέσεων και συμφερόντων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το σύνδρομο που είδαμε στην περίπτωση του διορισμού της επιτρόπου διοικήσεως φαίνεται να προσομοιάζει και με άλλη διαδικασία – αυτήν την φορά στο Διαχειριστικό Σχέδιο Ακάμα. Φαίνεται ότι ο αρμόδιος υπουργός,  ο κ. Κουγιάλης, αποφάσισε τον εκτοπισμό της Αντωνίας Θεοδοσίου από την θέση της. Και αυτό παρά το ότι όλες οι κοινότητες του Ακάμα και ο Δήμος Πέγειας  [πλην των αρμοδίων της Ίνειας] έστειλαν  επιστολές [οι οποίες επισυνάπτονται πιο κάτω] σε αρμόδιους [και στον υπουργό και στον Πρόεδρο] ζητώντας να παραμείνει η κ. Θεοδοσίου στην θέση της εφόσον υπάρχει και η σχετική πρόνοια στη σύμβαση της. Ο υπουργός όμως φαίνεται να είναι ανένδοτος – και μάλιστα φέρεται να δήλωσε σε συγκέντρωση “είτε αυτή είτε εγώ”.. δηλώνοντας  επίσης ότι "είναι από το 2013 που έπρεπε να την απομακρύνω λόγω οικονομικής κρίσης" ξεχνώντας ότι η ανάληψη της σύμβασης ήταν αποτέλεσμα αποφάσεων υπουργικού συμβουλίου ως μια αναγκαιότητα για την περιοχή  για την οποία σειρά υπουργικών αποφάσεων από το 2003 για έργα  δεν υλοποιούνταν από κανένα αρμόδιο.Το ζήτημα δεν είναι απλά προσωπικό όμως. Αγγίζει την ουσία των αγώνων σχεδόν 30 χρονών για υπεράσπιση του Ακάμα αλλά και την σταδιακή [και επιτυχημένη όπως φαίνεται] προσπάθεια ακτιβιστών και λειτουργών να προσεγγίσουν τους κάτοικους και να συν διαμορφωθεί εάν οικολογικό πλαίσιο διαχείρισης της περιοχής με βασικό άξονα τα κοινωφελή έργα αλλά και την εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων στην διαχείριση των οποίων έργων ήπιας ανάπτυξης.

Η Αντωνία Θεοδοσίου υπήρξε εμβληματική αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε από την δεκαετία του 1980. Υπήρξε ακτιβίστρια για το περιβάλλον, ειδικός λειτουργός/επιστήμονας και τεχνοκράτης [με αξιοσημείωτο συγγραφικό έργο] αλλά, όπως δείχνουν άλλωστε και οι επιστολές των κοινοτήτων, ανήκει σε εκείνη την ομάδα των ακτιβιστών/τριων και των λειτουργών/τεχνοκρατών που κατάφερε να σπάσει τον διαχωρισμό ανάμεσα στους ακτιβιστές/τριες και τις κοινότητες και να βοηθήσει να διαμορφωθεί ένα νέο κλίμα όπου και οι τοπικές κοινότητες βλέπουν πια το μέλλον τους στο πλαίσιο της ήπιας ανάπτυξης στο ευρύτερο πλαίσιο του οικολογικού σχεδιασμού της περιοχής.

Αυτή η σημαντική επιτυχία όμως, η καλλιέργεια δηλαδή συναίνεσης και εμπλοκής των τοπικών κοινοτήτων, προφανώς δεν είναι ευχάριστη για τα συμφέροντα των μεγαλοϊδιοκτητών οι οποίοι προσπάθησαν από την αρχή της διαμάχης για τον Ακάμα να κρυφτούν πίσω από τους μικροϊδιοκτήτες για να περιορίσουν τον οικολογικό χώρο – και να μετατρέψουν την περιοχή σε χώρο άντλησης κερδών εις βάρος και της οικολογίας της περιοχής αλλά και των κοινών.

 Η σταδιακή αποστασιοποίηση των κατοίκων από αυτά τα συμφέροντα φαίνεται και από την αλλαγή λ.χ. της ονομασίας ενός –στην πραγματικότητα ανυπάρκτου- συνδέσμου, ο οποίος ενώ αρχικά αναφερόταν και στην εκπροσώπηση των τοπικών αρχών  [μιλώντας εκ μέρους των μικροϊδιοκτητών και ουσιαστικά χρησιμοποιώντας τους] αναγκάστηκε τελικά [μετά από διαμαρτυρίες] να αφαιρέσει την αναφορά αυτή  και ιδρύθηκε σύνδεσμος κάτω από το ΕΒΕ Πάφου. Ενδιαφέρον είναι ότι το ΕΒΕ Πάφου  εκπροσωπούσε στο πλαίσιο διαδικασίας διενέργειας του Τοπικού Σχεδίου μέρους του Ακάμα, υπάλληλος της Εταιρείας Fontana Amoroza, εταιρεία η οποία είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νεοϊδρυθέντος Συνδέσμου μεγαλο-ιδιοκτητών γης Ακάμα.


Η Αντωνία ήταν σαφώς «πρόβλημα» στις αδιαφανείς ενέργειες εξυπηρέτησης συμφερόντων στην περιοχή  – και ενδέχεται ο στόχος να είναι να διοριστεί κάποιος/α πειθήνιος/α που θα βολεύει την διαδικασία παραβίασης των οικολογικών ζωνών και να αποφευχθεί η  εστίαση στα κοινωφελή έργα για τις κοινότητες. Ταυτόχρονα το ρήγμα που πέτυχε η Αντωνία στο μπλοκ των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων με την δημιουργία διαλόγου με τις κοινότητες, είναι κάτι που σαφώς προσπαθούν να ανατρέψουν σε όποιο βαθμό μπορούν... Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αρμόδιος από την Ίνεια ο οποίος φέρεται να προσπαθεί από την αρχή να βρίσκεται  σε τεχνητή αντιπαράθεση με την Αντωνία Θεοδοσίου φέρεται επίσης  να έχει συγγενικές προσβάσεις στο προεδρικό...Άρα και η απομάκρυνση της εκτός από άνοιγμα για ενδεχόμενο διορισμό ημέτερου/ης [ η και σε πλαίσιο ανταλλαγής όπως έγινε με τον διορισμό επιτρόπου διοίκησης] θα είναι ενδεχομένως και μέρος στρατηγικών των ιδιωτικών μεγαλοσυμφερόντων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου