5 Μαρ 2017

Η εκδίκηση της Γυφτιάς: Καθώς ο Ρίκκος όδευε προς την φυλακή, ως συμβολικό δείγμα της ήττας του νέο-Γιωρκατζικού κυκλώματος, σε ένα άλλο δικαστήριο δικαιωνόταν, έστω και αρχικά, η αντίσταση στην κοροϊδία του θεάματος «σκάνδαλο του ΣΑΠΑ», οπού με τις στημένες διαδικασίες απαλλάγηκαν οι ένοχοι των υπερχρεώσεων, στήθηκαν αλλαγές κομματικών ηγεσιών κοκ, και θεωρήσαν ότι όλα είναι μια χαρά. Τελικά, «Υπάρχει και..δικαιοσυνη;»… ο κ. Κάππας της ΕΔΕΚ και η σχέση του με εργοληπτική εταιρεία που πλήρωνε μίζες, κρίθηκε ενοχοποιητικό στοιχείο σύγκρουσης συμφερόντων…


Την εποχή που ο Ρίκκος και το δίκτυο που τον στήριζε και στα ΜΜΕ και στην πολιτική κατασκεύαζε δίκες και έβγαζε δικαστικές αποφάσεις μέσω διαρροών και πρωτοσέλιδων, όχι μόνο μετατρέπονταν «οι κατηγορούμενοι σε κατήγορους», αλλά και διώκονταν απροκάλυπτα άτομα για τις πολίτικες του θέσεις η απόψεις. Στην περίπτωση του ΣΑΠΑ, το οποίο μετατράπηκε σε θέαμα μέσω των διαρροών και της κατασκευασμένη υστερίας, η κατασκευή του θεάματος, είχε φυσικά ως στόχο και την μετατόπιση από τα σκάνδαλα της κυβέρνησης [ήδη είχε αρχίσει να συζητείται το ότι τα ΔΣ των τράπεζων διορίζονταν από προνομιούχα δικηγορικά γραφεία], αλλά και την κατασκευή ενός κλίματος που θα επέτρεπε στο κύκλωμα του Ρίκκου να καθορίζει από πριν ενόχους και αθώους. Εδώ το ζητούμενο δεν ήταν απλώς να κατηγορηθούν μερικοί αντίπαλοι ή να γίνει μετατόπιση – η ουσία του ζητήματος ήταν να κατασκευαστεί μια τέτοια φούσκα παραπλάνησης οπού, σχεδόν σαν σε ταχυδακτυλουργικό κόλπο, να απαλλαγούν οι ενόχοι [οι εργοληπτικές εταιρείες που παραφούσκωναν τους λογαριασμούς] διότι ακριβώς αυτές οι εταιρείες ανήκαν σε ημέτερους. Και φυσικά, θα ήταν χρήσιμες και για το μέλλον. Τα ΜΜΕ, εκείνη την περίοδο, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, σύρθηκαν από τα θεάματα των διαρροών του Ρίκκου, ή και από σκόπιμη ταύτιση μαζί του όπως συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, και συνείσφεραν σε αυτήν την εξαπάτηση. Έτσι, μετά τα θεάματα για τους «αγωγούς που έλειπαν» [ανοησίες όπως αποδείχτηκε] και τις υπερχρεώσεις [πραγματικότητα που λογοκρίθηκε μέσα στο κουρνιαχτό μικρών και μεγάλων θεαμάτων για τον Βέργα] τελικά… οι εταιρείες απαλλάγηκαν… Και τα ΜΜΕ δεν έκαναν καν μια έστω υποτυπώδη αυτοκριτική πώς χρησιμοποιήθηκαν ή πώς προσφέραν υπηρεσίες. Πλην μερικών δημοσιογράφων που νοιώθοντας το μέγεθος της κοροϊδίας αρχίσαν να θέτουν έστω και στις εσωτερικές σελίδες το ζήτημα .. των εργολάβων..
Μέσα σε εκείνο το κλίμα, ως Δ.Α. επιμέναμε σε εκείνο το ζήτημα, ότι, δηλαδή, το όλο θέαμα λειτούργησε για να απαλλαγούν οι εργοληπτικές εταιρείες. Και το πώς τα ΜΜΕ λειτουργήσαν υπό την καθοδήγηση του Ρίκκου και του κυκλώματος του φαίνεται με μια απλή σύγκριση με το πώς καλύφθηκε από τα ΜΜΕ η αποκάλυψη για συμμετοχή του Λουρουτζιάτη, δημάρχου του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα, σε μίζες ανάλογες με τον Βέργα. Όταν τελικά η αντίσταση των θεσμών οδήγησε στο ξεκίνημα του ξηλώματος του κυκλώματος του Ρίκκου, άρχισε επιτέλους να υπάρχει μια ευαισθησία για το όλο θέμα.
Και άρχισε να τίθεται θέμα να αποκλειστούν τουλάχιστον από δημοσίους διαγωνισμούς, οι εταιρείες που πλήρωσαν μίζες, αλλά συγκαλυφθήκαν με τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα του Ρίκκου…. Αλλά φυσικά και το κύκλωμα προώθησης των ιδιωτικών συμφερόντων κινήθηκε ανάλογα. Έτσι, όταν η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών αποφάσισε να ακυρώσει τον αποκλεισμό εταιρείας που εμπλέκονταν σε μίζες στην Πάφο [άρα και σε υπερχρεώσεις – απλώς παραδέχτηκε τις μίζες για να συγκαλυφθεί σαν «μάρτυρας» με το κόλπο του Ρίκκου] θέσαμε θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, αφού ένας από τα μέλη της Αρχής, ο κ. Κάππας της ΕΔΕΚ φερόταν, με υπογραφή σε επιταγή που κυκλοφόρησε τότε στον κουρνιαχτό των θεαμάτων,  να είχε πάρει χρήματα, για το κόμμα του, από εμπλεκομένη εταιρεία. Αφού επιμέναμε στο ζήτημα και το πώς κατασκευάστηκε το θέαμα, θυμηθήκαμε και την επιταγή όταν το όνομα του κ. Κάππα εμφανίστηκε στον κατάλογο των μελών της Αρχής… Και από εκεί και πέρα το πηρέ ο Γενικός Ελεγκτής. Το ενδιαφέρον ήταν ότι και μετά την σύνδεση των στοιχείων [επιταγή, εταιρείες μιζών στο ΣΑΠΑ] διάφοροι στα ΜΜΕ προσπάθησαν να συγκαλύψουν το θέμα – με κριτική γιατί να πάρει ο Γ.Ε. θέμα από ..το ίντερνετ. Ενώ, αν έπαιρνε τεκμήριο από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, θα ήταν καλυτέρα. Αφού θα λογοκρινόταν το τεκμήριο προφανώς…
Αναδημοσιεύουμε πιο κάτω εκείνο το πρώτο κείμενο με το τεκμήριο της επιταγής, αλλά και τις αναφορές στο πραγματικό σκάνδαλα του ΣΑΠΑ που συγκαλύφθηκε με το κόλπο μετατροπής των κατηγορουμένων σε κατήγορους – και την αποφυγή του ζητήματος της σύγκρουσης συμφερόντων..
Τελικά λειτουργούν μερικοί θεσμοί…
Το κείμενο του Φιλελευθέρου [στο πιο κάτω λινκ] με την πρόσφατη δικαστική απόφαση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο δημοσιογράφος Β. Βασίλειου ήταν ένας από τις εξαιρέσεις στο πειθήνιο κοπάδι των υποστηρικτών των κόλπων του Ρίκκου τότε – μαζί με την Χ. Χατζημητρίου έθεταν από τότε το ζήτημα των εργοληπτικών εταιρειών και του παράδοξου τρόπου με τον οποίο εξελισσόταν το θέμα των υπερχρεώσεων και της απαλλαγής των εταιρειών].
 ΣΑΠΑ: Δικαστική απόφαση καταπέλτης για εταιρείες
Βρήκε η μίζα τη διαπλοκή; Μια ακόμα προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι πραγματικοί ένοχοι του σκανδάλου του ΣΑΠΑ, των υπερχρεώσεων σε βάρος των πολιτών στην Πάφο;


Το εύλογο ερώτημα εγείρεται ύστερα από την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών να ακυρώσει την απόφαση αποκλεισμού εργολάβων του αποχετευτικού της Πάφου από προσφορά του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και κατ’ επέκταση όλων των υπό εξέλιξη (καθώς και των μελλοντικών) αποκλεισμών των εν λόγω εργολάβων από έργα του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι υπό αναφορά εργολάβοι είχαν αποκλειστεί από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ύστερα και από σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη, για επαγγελματικό παράπτωμα το οποίο εμμέσως παραδέχτηκαν και οι ίδιοι παραδεχόμενοι την εξαγορά, μέσω μιζών (δεκασμός καλείται επισήμως) αξιωματούχων του Συμβουλιου Αποχετεύσεων Πάφου και συγκεκριμένα του τέως Δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα και προέδρου του ΣΑΠΑ) και του διευθυντή του ΣΑΠΑ Ευτύχιου Μαληκκίδη, οι οποίοι αντιμετώπιζαν ευνοϊκά και διάφορα αιτήματα των εργολάβων οι οποίοι ήθελαν πίσω και με το παραπάνω, όσα χρήματα κατέβαλλαν για το λάδωμα των πιο πάνω και ίσως και άλλων εμπλεκομένων. Όπως προκύπτει από την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής, η πρόεδρος της κ. Έφη Παπαδοπούλου (η οποία διετέλεσε και δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου-αν αυτό λέει κάτι) είναι και η μόνη νομικός [και το θέμα σαφώς έχει νομικές διαστάσεις με ποινικές προεκτάσεις] μειοψήφησε. Μαζί της ψήφισε, και καταγράφεται αυτό ως ένδειξη συνέπειας ενάντια στην διαπλοκή, ο Βασίλης Πάλμας. Οι άλλοι 3 της Αρχής Λοΐζος Κάππας, Γιώργος Αναστασίου, Σόλων Παπαθεοχάρους, εξέδωσαν μια νομική απόφαση ενάντια στην γνώμη της μόνης νομικού ανάμεσα τους.

..ύστερα από την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών να ακυρώσει την απόφαση αποκλεισμού εργολάβωνΑξίζει να σημειωθεί, πως οι υπό αναφορά εργολάβοι είχαν αποκλειστεί από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ύστερα και από σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη, για επαγγελματικό παράπτωμα το οποίο εμμέσως παραδέχτηκαν και οι ίδιοι παραδεχόμενοι την εξαγορά, μέσω μιζών (δεκασμός καλείται επισήμως) αξιωματούχων του Συμβουλιου Αποχετεύσεων Πάφου… Όπως προκύπτει από την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής, η πρόεδρος της κ. Έφη Παπαδοπούλου (η οποία διετέλεσε και δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου-αν αυτό λέει κάτι) είναι και η μόνη νομικός [και το θέμα σαφώς έχει νομικές διαστάσεις με ποινικές προεκτάσεις] μειοψήφησε. Μαζί της ψήφισε, και καταγράφεται αυτό ως ένδειξη συνέπειας ενάντια στην διαπλοκή, ο Βασίλης Πάλμας.

Στην απόφαση της πλειοψηφίας σχολιάζεται και η θέση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (το οποίο απέκλεισε τις εργοληπτικές εταιρείες από τις προσφορές του αποχετευτικού της Άχνας με το σκεπτικό ότι υπέπεσαν σε επαγγελματικό παράπτωμα με βάση το άρθρο 51(2) (δ) του Ν.12(Ι)/2006) αναφέροντας πως η νομοθεσία προβλέπει σε άλλο άρθρο τον αποκλεισμό εργολάβων για δωροδοκία και δεν είναι ορθό αφού δεν καταδικάστηκαν για πράξη δωροδοκίας να αποκλειστούν από προσφορές με βάση άλλο άρθρο. Όμως, όπως ήδη προαναφέρθηκε, οι συγκεκριμένοι εργολάβοι κατέθεσαν στην Αστυνομία ότι λάδωσαν τους Βέργα και Μαληκκίδη. Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων υποστήριξε, πως στον αποκλεισμό των εργοληπτών έλαβε υπόψιν ότι οι διευθυντές «δύο εργοληπτικών εταιρειών που υπέβαλαν προσφορές συμμετείχαν σε πράξη δεκασμού των Βέργα-Μαληκκίδη, συμπεριφορά η οποία συνιστά σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα με βάση το άρθρο 51 (2)(δ) το οποίο δεν απαιτεί καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου». Συνεπώς αυτό που λέει η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, είναι, ότι να λαδώσεις λειτουργούς του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα δεν αποτελεί επαγγελματικό παράπτωμα. Καλά, τότε ποιος είναι ο ορισμός του επαγγελματικού παραπτώματος. Να λαδώσεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Μοιάζει με τεράστιο σκάνδαλο διαπλοκής – και όμως, η μέχρι τώρα σιωπή των ΜΜΕ είναι κάτι παραπάνω από κραυγαλέα. Για να κατανοηθεί το μέγεθος του σκανδάλου αναδημοσιεύουμε πιο κάτω μια ανάλυση με λεπτομερή αναφορά στις υπερχρεώσεις αυτών των εταιρειών σε βάρος των φορολογουμένων πολιτών. Τουλάχιστον, ο γενικός ελεγκτής θα πρέπει να δει το θέμα.
Η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι νομιμοποίησαν τις μίζες και αναπόφευκτα εκθέτουν το δημόσιο σε περαιτερω διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Γεννάται επίσης το ερώτημα αν με βάση την πρακτική των εμπλεκομένων, προηγήθηκαν ανάλογες αποφάσεις ή ακόμη αν θα ακολουθήσουν και άλλες στο μέλλον με θύμα τον φορολογούμενο πολίτη, ο οποίος αγνοεί τα τεκταινόμενα κάτω από το τραπέζι και τις υπόγειες συναλλαγές.
Τα άτομα, τα οποία ψηφίσαν αξίζει να διερευνηθούν – και μια πρόχειρη έρευνα δείχνει δια μέσω αυτών των ατόμων να διασταυρώνονται πολιτικό-οικονομικά δίκτυα που αφορούν την εξουσία σε ΔΗΚΟ, ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ. Και οι δικηγόροι σύμφωνα με πληροφορίες εξέφραζαν ακριβώς αυτήν την ισορροπία. Δικηγόρος της Νέμεσις, η οποία φαίνεται να πρόσκειται στην ΕΔΕΚ, ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το γραφείο Τάασσος Παπαδόπουλος – άρα έχουμε πιθανότητα διαπλοκής, αν πάρουμε σοβαρά την θέση του Νικόλα Παπαδόπουλου το φθινόπωρο του 2014 ότι πολιτικοί [εκείνος αναφερόταν στον Ν. Αναστασιαδη χρησιμοποιούν τα δικηγορικά γραφεία, για διαπλοκή δημόσιας εξουσίας και ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας... Γιατί να μην προκύψει και εδώ υποψία; Στην κοινοπραξία, που επίσης προσέφυγε μαζί με τη NEMESIS (στην οποία συμμετέχει και ο Μ. Νεοφύτου) εκπροσωπεί το μέλος της διοίκησης του ΑΠΟΕΛ Χαράλαμπος Προύντζος [παραιτήθηκε μετά τα επεισόδια στην Τρίπολη]…
Ένας πληροφοριοδότης μας που μελέτησε την απόφαση μας είπε χαρακτηριστικά: «…μοιάζει λες και… την απόφαση της πλειοψηφίας την έγραψαν οι δικηγόροι της ΝΕΜESIS και την έδωσαν στο πιάτο σε αυτούς που ψήφισαν υπέρ. Αν τους ζητήσει κανείς να την ξαναγράψουν, αμφιβάλω, αν θα γράψουν δύο προτάσεις τις ίδιες…»

Δίκτυα στα οποία ανήκουν τα μέλη που ψηφίσαν υπέρ της «απαλλαγής» των εργολάβων

Με το μέλος της Αρχής αρχιτέκτονα Γιώργο Αναστασίου, (υποψήφιος Βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ το 2011 και Γραμματέας Περιβάλλοντος του κόμματος), η Δέφτερη Ανάγνωση έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν. Έχει δημοσιευτεί καταγγελία ότι καθ' ον χρόνο ήταν μέλος του νευραλγικού Πολεοδομικού Συμβουλίου, ήταν ταυτόχρονα σύμβουλος αρχιτέκτονας εταιρίας του Σιακόλα, κάτι το οποίο δεν έχει μέχρι στιγμής διαψεύσει και αν ευσταθεί, αναμφίβολα αποτελεί διαπλοκή αφού διάφορες υποθέσεις του Ομίλου Σιακόλα, βρέθηκαν ενώπιον του Πολεοδομικού Συμβουλίου για εξασφάλιση παρεκκλίσεων, όπως η περίπτωση του Mall και του Limni Golf Resort, για το οποίο καραδοκεί πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παράτυπες παρεμβάσεις σε περιοχή ειδικής προστασίας που εντάσσεται στο δίκτυο Νατούρα 2000. Τον Ιούνιο 2013 διορίστηκε και μέλος του Δ.Σ. της Αγγλικής Σχολής, όπου λέγεται αποτελεί τον πιό φανατικο εκπρόσωπο της εθνικιστικής ελίτ, η οποία διοικεί το σχολείο σαν να είναι ιδιωτικό τους φέουδο. Η διαχρονικά εχθρική του στάση προς τα δικαιώματα των τουρκοκύπριων μαθητών στην Αγγλική Σχολή καταγράφεται και σε δημόσιες παρεμβάσεις του από το 2009, γι'αυτό και ο διορισμός του στο Συμβούλιο προκάλεσε έκπληξη στην κοινότητα του σχολείου. Η πρόεδρος του Δ.Σ. της Αγγλικής Σχολής, Μάγδα Νίκολσον, ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων του σχολείου με υπολογιζόμενο κόστος 4 εκατομμυρίων ευρώ, ως εκ τούτου θεωρείται ότι προκύπτει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων για το Γιώργο Αναστασίου, λόγω της συμμετοχής του στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, η οποία και θα εξετάσει στοιχεία του διαγωνισμού για την εν λόγω κτιριακή επέκταση. Η σύζυγός του, Μαρία Σπανού-Αναστασίου, είναι συνεργάτης μαζί με τον αδελφό της, Πάρη Σπανός, στο δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε ο πατέρας τους, Μάρκος Σπανός, (πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και νυν αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος[1]) Ο Πάρις Σπανός, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων της Αγγλικής Σχολής και αντιπρόεδρος του ΑΠΟΕΛ είναι στενός συνεργάτης του Νικόλα Παπαδόπουλου [[2]]. Τον περασμένο Μάη ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ τον έχει διορίσει ειδικό σύμβουλος του  για το Κυπριακό, [[3]]

Πληροφορίες της Δέφτερης Ανάγνωσης φέρουν το άλλο μέλος της Αρχής που ψήφισε υπέρ των εργολάβων, τον Λοΐζο Κάππα να πρόσκειται στην ΕΔΕΚ, με την οποίαν συνδέεται και ο επηρεαζόμενος από την απόφαση εργολάβος Χρυσοχόος της Cyfield-Nemesis.[4]. Το τεκμήριο που παραθέτουμε πιο κάτω, συνδέει και τον έταιρο επηρεαζόμενο εργολάβο τον Λοΐζο Ιορδάνους με την ΕΔΕΚ. Αποτελεί απόδειξη κατάθεσης 20.000 ευρώ από τον κ. Ιορδάνου προς την ΕΔΕΚ, η οποία φέρει την υπογραφή του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Λούη Κάππα. Διερευνούμε στο παρών στάδιο την πιθανώτητα ύπαρξης συγγενικής σχέσης μεταξύ του Λούη και του Λοΐζο Κάππα. (Νεώτερες πληροφορίες φέρουν το Λούη Κάππα και τον Λοΐζο Κάππα είναι το ίδιο άτομο).

Στα δεξιά το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ και της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών   Λούης άλλως Λοΐζος Κάππας ο οποίος εψήφισε υπέρ των εργολάβων του ΣΑΠΑ


Το τρίτο μέλος της Αρχής που ψήφισε υπέρ των εργολάβων, ο πολιτικός μηχανικός Σόλων Παπαθεοχάρους, είναι μέλος του εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού[5].

Πώς απαλλάγηκαν αυτοί που πήραν τα εκατομμύρια –  όταν μερικοί προωθούν τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου, προστατεύοντάς το ακόμα και όταν πιάνεται στα πράσα με εκατομμύρια σε υπερχρεώσεις
Ας δούμε τα αριθμητικά δεδομένα του πραγματικού σκανδάλου του ΣΑΠΑ – διότι πέρα από τους χειραγήσιμους δημοσιογράφους, σε αυτό το θέμα, ευτυχώς, υπάρχουν και αυτοί που αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τα ζικ ζακ της κυβερνητικής προπαγάνδας, που κατηγορούσε και απάλλασσε σαν ταχυδακτυλουργός σε παιδική παράσταση. Σε άρθρο του Β. Βασιλείου [3] στις 3/2/2015 αναφέρεται ότι το κόστος εκτοξεύτηκε από τα 113 στα 153 εκατομμύρια [στην πρώτη φάση η αύξηση ήταν από 37.7 σε 44 [4] εκατομμύρια, ενώ στη δεύτερη φάση ήταν από 79 σε 109]. Όπως αναφέρει, υπήρξαν και δικαιολογημένες αυξήσεις του κόστους [«επέκταση εργασιών»,  «δικαιολογημένες καθυστερήσεις» κλπ] όμως, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού φαίνεται ότι δόθηκε ως επιπλέον κέρδος των επιχειρήσεων των εργολάβων, αφού, όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση στη Βουλή, η αύξηση του κόστους συνοδευόταν και από «ανοχή των κακοτεχνιών» που περιλάμβαναν και χρήση πιο φτηνών υλικών, αλλά και εκτέλεση υποβαθμισμένων εργασιών. Αυτά τα είχαν καταγγείλει, ήδη, οι αρχές των κοινοτήτων γύρω από την Πάφο πριν από μερικές εβδομάδες.[5] Για να επιτευχθεί η αύξηση, τον νευραλγικό ρόλο είχαν οι σύμβουλοι μηχανικοί – στην πρώτη φάση του έργου λ.χ. η αμοιβή τους αυξήθηκε από 970.000 σε 1.719.000 ευρώ! Σχεδόν διπλασιάστηκε. Και όμως, κανένας από αυτούς δεν κατηγορήθηκε. Τα ίδια έγιναν και στη δεύτερη φάση, όπου το κόστος σχεδόν διπλασιάστηκε και πάλι – από 3.336.639 έφτασαν τα 7.375.442. Αν προσπαθήσει κάποιος να κωδικοποιήσει, κάπως, τα ποσά, τα οποία αναφέρονται, η εικόνα είναι η ακόλουθη:

Κόστος που πληρώθηκε σε Εργοληπτικές εταιρείες
Σύμβουλοι μηχανικοί
Υπάλληλοι και αξιωματούχοι του Δήμου
Α’ φάση
Αύξηση από 33. 7 σε 44
Αύξηση από 970 χιλιάδες σε 1.719 εκατομμύριο
Β’ φάση
Αύξηση απ 79 σε 109 εκατομμύρια
Αύξηση από 3.336.639 σε 7.378.442
Σύνολο
Αύξηση από 113 – σε 153 εκατομμύρια
Αύξηση από 4.3 εκατομμύρια σε
9.1 εκατομμύρια
Μια πρώτη εκτίμηση ανεβάζει τα υπό συζήτηση ποσά για μίζες σε περίπου 2 εκατομμύρια.[6] Τα μέχρι στιγμής ποσά τα οποία αναφέρονται παραπέμπουν σε «προσφορές» από 20,000 μέχρι σχεδόν 500,000

Από τις επιλεκτικές δίκες που στήνει η εισαγγελία, δεν είναι σαφές τα συνολικό ποσό για το οποίο θα γίνουν δίκες για μίζες. Ακόμα και αν δεχθεί κανείς ότι είναι σωστές οι κατηγορίες, πέρα από όσους παραδέχθηκαν, και αν τα υπολογίσει κάποιος σε 2 εκατομμύρια, μας μένουν 38 εκατομμύρια στους εργολάβους. Δηλαδή, δικάζεται το 5% και απαλλάσσεται το 95%; Μερικά από αυτά τα εκατομμύρια, όπως αναφέρθηκε, ήταν δικαιολογημένες έξτρα εργασίες. Αλλά και ο Βέργας έλεγε ότι έπαιρνε λεφτά για να κάνει φιλανθρωπίες – τη γυναίκα του μάλιστα την απάλλαξαν με βάση αυτή την εκδοχή. Ακόμα και αν ρίξει κάποιος τα αδικαιολόγητα έξτρα ποσά [αμοιβές εργολάβων, υποβαθμισμένα υλικά, κακοτεχνίες κλπ] στα 20 εκατομμύρια, οι εργολάβοι που απάλλαξε η εισαγγελία και η κυβέρνηση, πήραν χοντρά λεφτά. Μετατράπηκαν σε ..Λίλλη...

Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα από τα ποσά τα ποιά συζητούνται, αλλά και από τη δομή της διόγκωσης των ποσών, είναι το εξής: οι εταιρείες διόγκωναν τα ποσά, και για να το περάσουν αυτό, διογκωνόταν και η αμοιβή των συμβούλων – μηχανικών. Από εκεί και πέρα δίνονταν μερικές μίζες στους αρμόδιους και αξιωματούχους του Δήμου για να τα εγκρίνουν. Αυτά τα ποσά, ωστόσο, φαίνεται να ήταν τα πιο μικρά – ίσως και αναλογικά ασήμαντα. Μάλιστα, από ότι φαίνεται οι εργολάβοι διεκδικούσαν πολύ περισσότερα

Ιδού μια καταγραφή από τον Πολίτη στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν σχολίαζε ακόμα το παράδοξο της  απαλλαγής των εργολάβων και των συμβούλων. Στην παρένθεση αναφέρεται πως αντιμετωπίστηκε

1. Το πρώτο συμβόλαιο ανατέθηκε στην εταιρεία MEDCO για 21.000.000 ευρώ. Η εταιρεία αυτή πληρώθηκε τελικώς 27.800.000 ευρώ και δεν προέβαλε άλλες απαιτήσεις.

2. Η κοινοπραξία «Λοΐζος Ιορδάνου και ΧΠΘ Αλεξάνδρου», η οποία κέρδισε το δεύτερο συμβόλαιο, αντί για 21.272.000 ευρώ που προνοούνταν, έχει λάβει μέχρι στιγμής 25.100.000 και διεκδικεί επιπλέον 7.770.000. [αυτή η εταιρεία θα είναι από ότι φαίνεται και μάρτυρας κατηγορίας  - πήρε σχεδόν 4 εκατομμύρια επιπλέον, και θέλει ακόμα 7. Τώρα τί θέση έχει η εισαγγελία για αυτήν την έξτρα διεκδίκηση είναι ασαφές. Θεωρείται εταιρεία που πρόσκειται στη δεξιά και παρά τις κατηγορίες πήρε και νέο συμβόλαιο με το Συμβούλιο αποχετεύσεων Λάρνακας][7]

3. Η εταιρεία Nemesis, η οποία ανέλαβε το τρίτο συμβόλαιο αξίας 20.175.000 ευρώ, έχει πληρωθεί 25.337.000 και παράλληλα προβάλλει απαιτήσεις για άλλα 13.600.000. [Θεωρείται εταιρεία με πρόσβαση στο κεντρώο χώρο και ιδιαίτερα στην ΕΔΕΚ –  τώρα διεκδικεί και άλλη προσφορά για δημόσια έργα στην Πάφο[8]

4. Όσον αφορά στο τέταρτο συμβόλαιο, αυτό είχε δοθεί στην εταιρεία Envitec του καταζητούμενου πλέον από τις κυπριακές αρχές, Χρήστου Δρακόπουλου. Για το συμβόλαιο, το οποίο ήταν αξίας 15.700.000 ευρώ, η Envitec έλαβε τελικά 17.100.000. Δεν προβάλλει άλλη απαίτηση σήμερα. Κι αυτό διότι αρχικώς είχε προβάλει πρόσθετες απαιτήσεις 9.700.000 συνολικά, από τις οποίες το Δ.Σ. του ΣΑΠΑ υπό τη νέα του σύνθεση συναίνεσε να καταβάλει μόνο 500.000. Ενδιαφέρον είναι πώς το συμβόλαιο για το βιολογικό σταθμό προνοούσε πως η Envitec θα αναλάμβανε και τη λειτουργία του για δέκα χρόνια με κόστος περίπου 2 εκατομμύρια τον χρόνο. Και το 2012, μετά την απόρριψη των απαιτήσεών της από το νέο Δ.Δ., η εταιρεία προέβαλε απαίτηση για... πρόσθετο κόστος λειτουργίας 1.800.000, ανεβάζοντάς το στα 3.800.000. Τελικά, επήλθε συμφωνία για 2.800.000 ετησίως. [αυτή η εταιρεία ήταν η μόνη η οποία απειλήθηκε με σύλληψη του επικεφαλής της – αλλά μόλις προσαρμόστηκε με τις επιθυμίες της εισαγγελίας για να πει ότι «είχαν ανάγκη» [η υποβολή ήταν σχεδόν σαφής και δημόσια, αφού εμφανιζόταν και έδινε μαρτυρία που είχε ανάγκη (μετά από κάποια δημόσια διακήρυξη) η εισαγγελία, μετά έφευγε, και ξαναερχόταν μόλις είχε ανάγκη, και πάλι, η εισαγγελία – ή όταν τα έβρισκε δύσκολα στο να κατηγορήσει κάποιον]

Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα από τα ποσά τα οποία συζητούνται, αλλά και από τη δομή της διόγκωσης των ποσών, είναι το εξής: οι εταιρείες διόγκωναν τα ποσά, και για να το περάσουν αυτό, διογκωνόταν και η αμοιβή των συμβούλων – μηχανικών. Από εκεί και πέρα δίνονταν μερικές μίζες στους αρμόδιους και αξιωματούχους του Δήμου για να τα εγκρίνουν. Αυτά τα ποσά, ωστόσο, φαίνεται να ήταν τα πιο μικρά – ίσως και αναλογικά ασήμαντα. Μάλιστα, από ότι φαίνεται οι εργολάβοι διεκδικούσαν πολύ περισσότερα – σύμφωνα με το δημοσίευμα της 2/1 στον Φιλελεύθερο, οι διεκδικήσεις τους έφταναν στα επιπλέον 35 εκατομμύρια. Προφανώς, ήλπιζαν ότι θα τα περνούσαν μέσω των μηχανικών και ακολούθως των δικαστηρίων. Μερικοί από αυτούς, μάλιστα, οι οποίοι ζητούν ακόμα έξτρα χρήματα είναι και «αξιόπιστοι μάρτυρες», κατά την εισαγγελία. Και αυτό δεν ενόχλησε τον κ. Φαίδωνος.

Και το αρθρο Συνεχεια: Όταν το δάκτυλο έδειχνε το φεγγάρι, κάποιοι επέμεναν να κοιτάζουν το δάκτυλο: Το «θέμα Κάππα» αφορά τη «σύγκρουση συμφερόντων», ως πλαίσιο λειτουργίας των θεσμών, όπως της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, και την τιμωρία όσων εμπλέκονταν στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ.. Ωρίμανση Θεσμών [;] και «από ‘σιει μούγιαν, μουγιάζεται…»

[1] Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος
[2] Paris M. Spanos
 http://www.mpspanos.com/index.php?pageid=115&lang=en

http://offsite.com.cy/afti-ine-i-idiki-simvouli-tou-proedrou-k-nikola-papadopoulou/
[4] http://cyfieldgroup.com/

[5] http://disy.org.cy/oldsite/%E2%E5%E6%F4/www.disy.org.cy/default015d.html?id=182


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου