19 Μαρ 2017

«Λύσην τωρά»: μια πρωτοβουλία των κύπριων μπλόγκερς… όταν μερικοί πολιτικοί αδυνατούν

Τα κυπριακά μπλογκς είχαν μια «ιστορική στιγμή» την δεκαετία του 2000 – 2010 και τα πρώτα χρόνια της νυν δεκαετίας. Μερικά λειτουργούν ακόμα. Σε εκείνο το χώρο σε ένα βαθμό αναπτύχθηκε, τουλάχιστον στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, για πρώτη φορά ένα είδος εναλλακτικής Δημόσιας Σφαίρας στο χώρο του ιντερνέτ. Σήμερα σε ένα βαθμό αυτή η εναλλακτική Δημοσιά Σφαίρα έχει μεταφερθεί/διαχυθεί [σαν χώρος πληροφόρησης αλλα και διαλόγου] στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μερικά μπλογκς συνεχίζουν βέβαια να λειτουργούν, αρκετά μπλοκ επιμένουν να υπάρχουν έστω και με πιο αραιές δημοσιεύσεις. Η λειτουργία και η δυναμική των μπλογκς [για τα οποία θα χρειαστεί κάποτε και μια ιστορική ανάλυση] άφησε έντονη επίδραση – και εν μέρει αυτή η επίδραση συνεχίζεται σαν διάχυση. Η πλειοψηφία [όχι όλοι/ες φυσικά – και αυτό πρέπει να καταγραφεί επίσης] των μπλόγκερς υποστήριζε την λύση και αρά δημιουργήθηκαν και συλλογικές προσπάθειες για προώθηση της λύσης, όπως η συνεργασία «επανένωση»…Σε αυτό το πλαίσιο, η κινητοποίηση των μπλόγκερς [νυν και τέως] για να στηρίξουν τη διαδικασία λύσης δεν ήταν απρόσμενη. Εξέφραζε, όχι απλώς μια ομάδα, αλλά και ένα ιστορικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί και πλανιέται και σήμερα..

Στα μπλογκς του τότε συναντήθηκαν αριστεροί και φιλελεύθεροι, βιογραφικές αναφορές που αγγίζαν τη λογοτεχνία στην ελεύθερη έκφραση τους, πολιτική και χιούμορ. Μια ίσως από τις πιο σημαντικές κινήσεις ρήγματα της μπλογκόσφαιρας ήταν ότι επανάφερε σε άμεση βιωματική χρήση την κυπριακή γραφή [σε διάφορες παραλλαγές] και δημιούργησε ένα ρήγμα στο ιεραρχικό γλωσσικό σύστημα, που επιτρέπει σήμερα την πολύ πιο διάχυτη χρήση της κυπριακής και σε αναλύσεις και σε βιογραφικά σχόλια στο δημόσιο χώρο του ίντερνετ.. Σε αυτό το πλαίσιο, η γραφή της έκκλησης για λύση αποδίδεται τιμητικά στα κυπριακά..

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από ένα ιστορικό μπλόγκερ και διαχύθηκε και στις δυο κοινότητες… Η δημοσιοποίηση ξεκίνησε από τα μέσα της εβδομάδας και διαχέεται. Οπότε όσοι θέλουν να συνεχίσουν το πνεύμα της εναλλακτικής Δημόσιας Σφαίρας, ιδού η κίνηση από τα κάτω και την Ιστορία…

Μετά τ διακήρυξη που ακολουθεί για τη Λύση, υπήρξε και η ακόλουθη έκκληση για συνέχεια στις 17/3

Λύση τώρα! Çözüm Şimdi! να αθθήσει ο τόπος

Μαζεύκουμεν άθθούς τζ̆αι υπογραφές για την λύση. Πως δουλέυκει:
1. Φκαίννεις έξω τζ̆αι νώθεις την άννοιξην. Φαντάζεσαι την Κύπρον μιάν στιγμήν ελεύθερην τζ̆αι ενωμένην.
2. Θκιαλέεις το πιό όμορφον άθθος που βρίσκεις μπροστά σου τζ̆αι φωτογραφίζεις το.
3. Αναρτάς το, βάλλεις τζ̆αι μιάν υπογραφήν στο "Λύση τώρα-Çö
züm Şimdi" τζ̆αι βάλλεις τζ̆αι σύνδεσμον να υπογράψουν τζ̆αι άλλοι.
4. Τα 10 πιό όμορφα άνθη που θα αναρτηθούν, θα τα στείλουμεν του Αναστασιάδη τζ̆αι του Άκκιντζ̆ί, το Άιντε, του Έρτογαν, του Τζίπρα, της Τερέζας Μέη, του Γκουτέρες, τζ̆αι σε όποιον χρειάζεται κουράγιον, θέλησην ή πίεσην για να βοηθήσει την λύση.
Υπογραφές τζ̆αι συνδέσμοι εδώ
https://www.ipetitions.com/petition/coezuem-simdi-solution-now/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=post-sign-pop-up

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου