19 Μαρ 2017

Ανοιχτή Επιστολή για «πράγματα και θαύματα» στην λειτουργία του ΘΟΚΠήραμε την πιο κάτω επιστολή προς τον Προεδρο [και βασικά την κοινωνία ολόκληρη για το τι συμβαίνει στον ΘΟΚ] και την αναδημοσιεύουμε μαζί με την εισαγωγή που επίσης μας στάλθηκε:

Δεν φτάνει που διορίζουν άσχετους με το θέμα στα εκάστοτε διοικητικά συμβούλια, αφήνουν τον ΘΟΚ, εν προκειμένω, για τα τελευταία 4 χρόνια να λειτουργεί χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή με ουσιαστική εμπειρία και ευθύνη για τις επιλογές ημι-δημόσιου πολιτιστικού οργανισμού (τις αρμοδιότητες μοιράζονται Πρόεδρος ΔΣ, Λογιστής και Θεατρολόγος με σύμβαση), εδώ φαίνεται να εμπλέκονται και σε διαφθορά! ή επαγγελματικό ασυμβίβαστο! … ή όπως άλλως θέλετε… Τελικά χτές διορίστηκε από το Δ.Σ. του ΘΟΚ, νέος καλλιτεχνικός διευθυντής από την Ελλάδα. Και μετά αναρωτιούνται γιατί φωνάζουν οι Κύπριοι επαγγελματίες του θεάτρου, και με το δίκιο τους, γιατί ο κυπριακός ΘΟΚ δεν δίνει ευκαιρίες στους πολίτες του, αλλά προτιμά τους ελλαδίτες συναδέλφους τους… τόσο καλύτεροι είναι άραγε?... Ας σταματήσει επιτέλους ο επιτελικός ερασιτεχνισμός και η κομματοκρατία… λίγη διαφάνεια & αξιοκρατία στο πολιτισμό δεν βλάπτει … θάχουμε να απολαμβάνουμε! 

Mάρτιος 2017
Προς: Α.Ε. Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη

Εξοχότατε Πρόεδρε,

Με την επιστολή αυτή θέλουμε να παραπονεθούμε για την άνιση και ισοπεδωτική πρακτική και συμπεριφορά, την οποία ακολουθεί επανειλημμένα το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.

Τα τελευταία 4 χρόνια, ένα άνισα μεγάλο ποσοστό του καλλιτεχνικού προσωπικού του Οργανισμού είναι από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα το ενεργό δυναμικό της Κύπρου να μένει άνεργο ή να αναγκάζεται να αποχωρήσει από τον καλλιτεχνικό τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την τρίτη φετινή παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής (Μακρύ ταξίδι μιας μέρας μέσα στη νύχτα) ο μοναδικός κύπριος συντελεστής είναι ο κ. Αντώνης Κατσαρής! Για την παραγωγή αυτή, το ΔΣ του ΘΟΚ προχώρησε και στην ενοικίαση διαμερισμάτων για να φιλοξενεί τους συντελεστές, δηλαδή, πέραν της αμοιβής τους, τούς προσφέρεται και διαμονή!

Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί η 10η τελετή των Βραβείων Θεάτρου Κύπρου, ένας θεσμός που θα παρουσιαστεί για τελευταία φορά (μετά από απόφαση του ΔΣ του ΘΟΚ). Στα περσινά βραβεία, το ίδιο ΔΣ απέρριψε τις 3 κυπριακές προτάσεις για τη σκηνοθεσία των βραβείων και προχώρησε σε απευθείας ανάθεση της τελετής στον κ. Βασίλη Μυριανθόπουλο, σκηνοθέτη από Ελλάδα. Να σημειώσω ότι ο ανακοινωμένος προϋπολογισμός για την τελετή ήταν €10.000. Φέτος, όχι μόνο δεν προκήρυξαν την θέση, αλλά την έδωσαν με κατευθείαν ανάθεση στον Έλληνα χορογράφο Φωκά Ευαγγελινό. Αυτός με τη σειρά του, πρόσφερε τη θέση του Διευθυντή Φωτογραφίας και το ρόλο του παρουσιαστή σε άλλους συνεργάτες του Ελληνικής υπηκοότητας, ΜΗ μόνιμους κάτοικους Κύπρου.

Με πρόσχημα το κοινοτικό κεκτημένο και το δικαίωμα ενός Οργανισμού να επιλέγει να συνεργάζεται με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΟΚ έχει πλέον απομονώσει και παραμερίσει τους κύπριους δημιουργούς και καλλιτέχνες. Παραμένει, όμως, ένας ημικρατικός Οργανισμός με την όλη του χρηματοδότηση να προέρχεται από τον κύπριο φορολογούμενο και όχι από την Ελλάδα, η οποία παραμένει και η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με την οποία επιλέγει το ΔΣ να συνεργάζεται.

Να συμπληρώσουμε ακόμα, ότι κατά την τελευταία θεατρική περίοδο (Σεπτέμβριος 2016 μέχρι Ιούλιο 2017) κανένας κύπριος/α σκηνοθέτης δεν έχει σκηνοθετήσει για την Κεντρική Σκηνή του κρατικού μας θεάτρου.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ, είναι πολιτικά διορισμένοι.

Στην περίπτωση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ, να σημειωθεί ότι ο κ. Γιάννης Τουμαζής, ελλείψει απόφασης για Διευθυντή του Οργανισμού εδώ και 3 χρόνια, παράνομα, εκτελεί καθήκοντα Διευθυντή.

Στα άρθρα του Περί Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημόσιου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) Νόμος του 1988 (149/1988), αναγράφεται ότι,

 • Νοείται ότι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου δε δύναται να ασκεί καθήκοντα ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή (1)

Παράλληλα, ο ίδιος είναι  Διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας και του Ιδρύματος Πιερίδη, οργανισμοί με συναφείς δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η διαχείριση του “Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ” η οποία ανήκει στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών. Στο βιογραφικό του κ. Τουμαζή το οποίο βρίσκεται αναρτημένο στο http://www.ouc.ac.cy/c/ext/documents/get_file?mainid=13992&name=Διάλεξη.pdf, αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ανέθεσε, μεταξύ άλλων, τον “ορθολογισμό” του Οργανισμού. Η περιθωριοποίηση του κυπριακού καλλιτεχνικού δυναμικού, περιλαμβάνεται στο πλαίσιο αυτού του “ορθολογισμού”;

Στην περίπτωση του Αντιπροέδρου, κ. Σταύρου Κυριακίδη, να σημειώσουμε ότι είναι επίσης μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου!

Ο κ. Σταύρος Κυριακίδης είναι ο ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Kyriakides Piano Gallery, η οποία συνεργάζεται τόσο με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, αλλά και με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Παράλληλα, ο ίδιος είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Avante Garde Foundation, το οποίο και πάλι, συνεργάζεται με τους προαναφερθέντες Οργανισμούς.

Στα άρθρα του Περί Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημόσιου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) Νόμος του 1988 (149/1988), αναγράφεται ότι, ο Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος ή Μέλος ενός Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του, εάν:
 • Ασχολείται επαγγελματικά ή κατέχει μετοχές, σε ποσοστό πέραν του 1% του μετοχικού κεφαλαίου, ή έχει οποιοδήποτε άλλο άμεσο, έμμεσο ή συγκρουόμενο συμφέρον σε επιχειρήσεις συναφείς με τις δραστηριότητες του ορισμένου αυτού νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. (3Β/1) (αυτό ισχύει και στην περίπτωση του κ. Τουμαζή και του κ. Κυριακίδη)
• Είναι μέλος σε δύο Διοικητικά Συμβούλια ταυτόχρονα. (3Β/1Α)
• Σε ότι αφορά τον διορισμό του στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΟΚ, ο κ. Κυριακίδης δεν πληροί ούτε τα ακαδημαϊκά, ούτε τα επαγγελματικά προσόντα.

Άρα, με βάση τη δεοντολογία που διέπει τον νόμο, οι εν λόγω κύριοι είναι παράνομα διορισμένοι.

Παρακαλούμε, όπως το θέμα διερευνηθεί άμεσα.

Με εκτίμηση,
Νίκος Ζαβαλλής
Εκ μέρους και των:

ΣΥΝΟΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Χριστίνα Κωνσταντίνου
Ανδρέας Φυλακτού 
Χάρης Ευριπίδου 
Γιώργος Παπαγεωργίου 
Μαρία Παπακώστα 
Χρήστος Κωνσταντινίδης 
Μαρίνος Ανωγυριάτης 
Θανάσης Ιωάννου
Έφη Χαραλάμπους 
Πέτρος Κονόμου
Μάρκος Ιούλιος Δρουσσιώτης
Χριστίνα Βραχίμη
Γιώργος Κυριάκου
Ανδρέας Χριστοδουλίδης
Γιώργος Χριστοδούλου
Κωνσταντίνος Γαβριήλ
Σωτήρης Μεστάνας
Βασιλική Ανδρέου
Mάριος Στυλιανού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου