23 Μαρ 2017

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Ανακοίνωση τύπου
Παρουσιάστηκε και προβάλλεται
Συγκίνηση, κυπριακό χιούμορ και σκέψεις προκαλεί η νέα ταινία του σκηνοθέτη Πανίκου Χρυσάνθου που πρωτοπαρουσιάστηκε παρουσιάστηκε αυτήν εβδομάδα σε δύο διαφορετικές πρεμιέρες, στις 20 και 22 Μαρτίου.
Πρώτα στην πράσινη γραμμή, φιλοξενούμενη του Goethe Institute και φιλοξενώντας τουρκοκύπριους και ελληνοκύπριους φίλους, συμμετέχοντες και υποστηρικτές, «ανθρώπους που, με προσωπικό ρίσκο, έκαμαν την ανθρωπιά πράξη» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Η δεύτερη εγκαινιάστηκε στο ΚCineplex για ένα ευρύτερο κοινό πολιτιστικών παραγόντων, δημοσιογράφων, υποστηρικτών και φίλων που συνέβαλαν στην ταινία. Παρών ήταν και ο Πρόεδρος του ΔΣ ΡΙΚ, Θανάσης Τσόκος, μια και το ΡΙΚ μαζί με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι υποστηρικτές της ταινίας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ είναι μια ταινία μυθοπλασίας, με μια ιστορία της νεκρής ζώνης. Ένας στρατιώτης, ο Κύπρος, στέλλεται να υπηρετήσει στην «πράσινη γραμμή», κι΄εκεί ανακαλύπτει ότι ένας από τους απέναντι στρατιώτες μένει στο σπίτι του. Ο πόλεμος ανάγκασε και τους δυο να μετακινηθούν – τον Κύπρο από το βορρά στο νότο και τον Μουράτ από το νότο στο βορρά. Όταν ο Μουράτ πάει με άδεια στο χωριό, φέρνει στον Κύπρο ένα δώρο από το σπίτι του, μιαν οικογενειακή φωτογραφία, η οποία ξυπνά τα φαντάσματά του. Μέσα είναι ο σκοτωμένος του πατέρας και η κοπέλλα που αγαπούσε. Όταν ο Μουράτ του προτείνει να κάμουν από ένα κρυφό ταξίδι ο καθένας στην «άλλη πλευρά», ο Κύπρος δέχεται χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες.

Τακτικές Προβολές από 23/3/17
Από Πέμπτη 23 Μαρτίου ξεκινούν στα Κ Cineplex σε όλες τις πόλεις καθημερινές προβολές της νέας ταινίας του Πανίκκου Χρυσάνθου Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ. Οι διάλογοι της ταινίας είναι στα ελληνικά, τούρκικα και αγγλικά.
Στη Λευκωσία (ΚCineplex Έγκωμης) και τη Λάρνακα θα γίνονται 2 προβολές καθημερινά, μια στις 8:00 (με ελληνικούς και τουρκικούς υποτίτλους) και μια στις 10:00 μμ (με αγγλικούς υποτίτλους).
Στη Λεμεσό και Πάφο θα γίνεται μια προβολή καθημερινά στις 8:00 μμ (με αγγλικούς υποτίτλους).

Παραγωγή
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ είναι μια κυπριακή ταινία, που γυρίστηκε σε σενάριο και σκηνοθεσία του Πανίκκου Χρυσάνθου («Το Τείχος μας», «Ακάμας»). Υποστηρίχτηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το ευρωπαϊκό ταμείο Eurimages, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την ΕΡΤ, το ΡΙΚ και το πρόγραμμα Media. Τα γυρίσματα έγιναν στο Καϊμακλί, την Αλαμινό, τη Σωτήρα και τον Πιττοκόπο. Είναι μια συμπαραγωγή των εταιρειών Artimages (Κύπρος) και Ν. Καβουκίδης (Ελλάδα).
Ηθοποιοί και συνεργείο
Στους κύριους ρόλους οι ακόλουθοι:
Μιχάλης Σοφοκλέους, Cihan Tariman, Matthias Lier, Μαρία Μουστάκα, Αντρέας Τσουρής, Θεόδωρος Μιχαηλίδης, Baris Refikoglu, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Γιάννα Λευκάτη, Δημήτρης Ξύστρας, Erdogan Kavaz, Αντρέας Αργυρίδης, Σκεύος Πολυκάρπου, Σίμος Τσιάκκας
Η φωτογραφία είναι του Νίκου Καβουκίδη
Η μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη
Το μοντάζ του Κύρου Παπαβασιλείου
Ο ήχος του Ντίνου Κίττου
Τα κοστούμια της Κικής Μήλιου
Η σκηνογραφία του Πάρη Μανώλη
Trailer
ελληνικό: youtube.com/watch?v=H9U71QrORxM
αγγλικό: youtube.com/watch?v=5DyrEPxLO6M

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου