20 Μαρ 2017

Ο Χάσικος αγωνίζεται για να συγκαλύψει το σκάνδαλο σύγκρουσης συμφερόντων – προσπαθεί να ελέγξει την επιτροπή Ασυμβίβαστου και τα ΜΜΕ της οικογένειας [ή του ιδίου;] ρίχνουν μετατοπίσεις που δείχνουν και το ποιός είναι ο Περδικης. [οι ρευστές συμμαχίες στα ΜΜΕ ..και στους διορισμούς]


Ο Χάσικος στην επιτροπή Ασυμβίβαστου, κατ’ αρχήν υπόθεση, και ένας διορισμός, της κ. Λοττίδη, που, στο πλαίσιο των διαμαχών Χάσικου – Λοττίδη, μοιάζει με διαμοιρασμό δημόσιων θέσεων με προεκλογικό φόντο...
Η διερεύνηση από την επιτροπή Ασυμβιβάστου της καταγεγραμμένη σύγκρουσης συμφερόντων του κ. Χάσικου σε σχέση με το κτήριο που ενοικιάζει [με 60% μερίδιο στην εταιρεία στην οποία ανήκει] στο κράτος, πήρε νέες διαστάσεις την εβδομάδα που πέρασε – που δείχνουν και το μέγεθος του ζητήματος, αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο και του θέματος, όπως και της λειτουργίας των ΜΜΕ… Και σίγουρα το σκηνικό αποκάλυψε ρωγμές στο πλαίσιο των δικτύων του κατεστημένου..
 Η ανακοίνωση λ.χ. ότι η νέα Επίτροπος Διοίκησης είναι μια δικηγόρος [παρά την πρόθεση για διορισμό γυναίκας δικαστή] σύζυγος ενός από τους εκδότες της Καθημερινής, είναι σαφώς συνδεόμενη με τις διαμάχες αναμεσά στην πολιτικοοικονομική ελίτ της δεξιάς που ελέγχει τα ΜΜΕ. Οι Λοττίδηδες είχαν δεχθεί ένα πλήγμα με το ζήτημα της δημόσιας συζήτησης για την επιχορήγηση της τηλεόρασης τους – και προφανώς, το προεδρικό έκανε μια κίνηση συμφιλίωσης, αφού θέλει να έχει πρόσβαση [αν όχι να ελέγχει απόλυτα] την πλειοψηφία των ΜΜΕ ενόψει προεδρικών. Αντίθετα, ο Χάσικος, ο οποίος φαίνεται να είναι σε αντιπαράθεση με τον Δ. Λοττίδη φέρεται να διαφωνούσε με το διορισμό [ενδεχομένως και λόγω διαπλοκής συμφερόντων] – και υποστήριζε τον κ. Τσιάρτα, ο οποίος εκφράζει τη θέση της ευαισθησίας για τα δικαιώματα στο γραφείο της Επίτροπου Διοίκησης. Αλλά είναι ένας λειτουργός με τον οποίο λογικά δεν συμφωνούσε ο Χάσικος, όταν το 2013 – 14 έκανε τις  δηλώσεις του ενάντια στους μετανάστες κοκ… Προφανώς, η αντιπαράθεση της επιφάνειας αγγίζει μετατοπίσεις…
Και ο διχασμός του Φιλελεύθερου ήταν επίσης χαρακτηριστικός – μετά τη δημοσίευση της είδησης για την έρευνα του Γενικού Ελεγκτή, ήρθε ένα απολογητικό κείμενο για τον Χάσικο από την κ. Χ. Χατζηδημητρίου, και μετά, όταν άνοιξε το θέμα του Περδίκη ο κατά τα άλλα προστατευτικός με τον κ. Χάσικο διευθυντής σύνταξης, ο Α. Μιχαηλίδης [που όχι μόνο δεν είχε γράψει κάτι για το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων του υπουργού εσωτερικών, αλλά και όταν είχε ξεσπάσει αρχικά η κόντρα Χάσικου-Λοττίδη έκανε κριτική στον Λοττίη, χωρίς να αναφέρει λέξη για τον Χάσικο] έτρεξε να κατασκευάσει συγκάλυψη για τον ημέτερο μαϊντανό των ΜΜΕ του απορριπτικού μετώπου. Και έτσι, ο Μιχαηλίδης ομολόγησε δημόσια ότι στήνονται μετατοπίσεις μέσω των ΜΜΕ για εκφοβισμό αντίπαλων – αλλά καμωνόταν ότι τώρα ανακάλυψέ την τασιηνόπιτα που τρώει κάθε πρωί στη δουλειά του…
Κατ’ αρχήν το θέμα έφτασε στην επιτροπή Ασυμβίβαστου – και μάλιστα ο επικεφαλής σε δήλωσή του στην Χαραυγή [την οποία όμως δεν μετέδωσε κανένα άλλο Μέσο] κατάγραψε ότι φαίνεται να υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση. Το ότι υπάρχει υπόθεση με δεδομένη την νομοθεσία και το γεγονός ότι ο κ. Χάσικος/εταιρεία πήρε 114 χιλιάδες ευρώ από το ενοίκιο είναι ένα γεγονός που αν ήταν άλλο άτομο θα ήταν δεδομένη ήδη η κατάσταση. Όμως, ο κ. Χάσικος αποφάσισε προφανώς να το παλέψει. Αν θα τα καταφέρει και εδώ να διεκδικήσει ότι ο ίδιος πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου, θα φανεί.
 Οι κινήσεις του μέχρι τώρα φαίνεται να είχαν τρεις κατευθύνσεις:
1. Προσπάθεια ελέγχου της επιτροπής; Έθεσε θέμα συμμετοχής της Γενικής Λογίστρια λόγω διαμάχης με τον σύζυγο της. Το θέμα είχε επανεμφανιστεί και προηγουμένως σε διαμάχη του Γενικού Ελεγκτή με τον κ. Χάσικο.  Η Γενική Λογίστρια προτίμησε να απέχει για να «θωρακίσει» την επιτροπή, όπως είπε. Το πρόβλημα για τον κ. Χάσικο [πέρα από ένα γενικότερο κουρνιαχτό σκόνης ότι υπάρχει γενικότερη διαπλοκή, η οποία θα καταλαγιάσει, όμως, αναπόφευκτα] είναι ότι με αυτήν του την κίνηση κανει ακόμα πιο κραυγαλέα την προβληματική του κατάσταση – αν η κ. Ρέα δεν πρέπει να συμμετέχει γιατί ο εξεταζόμενος [ο κ. Χάσικος] έχει διαφορές μαζί του, τότε γιατί η ιδιά λογική να μην εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις του ίδιου του κ. Χάσικου; Γιατί να μην εξαιρεθεί από όλες τις αποφάσεις που αφορούν ζητήματα στα οποία έχει οικονομικά ή άλλα συμφέροντα [με μετοχές, τίτλους ιδιοκτησίας κοκ] η δική του σύζυγος και άλλα οικογενειακά πρόσωπα; Γιατί, λοιπόν, έκανε αυτήν την μάλλον αντιφατική κίνηση ο κ. Χάσικος; Εν μέρει [όπως και στην περίπτωση του Περδίκη που θα δούμε πιο κάτω] στείλει ένα μήνυμα απειλητικό ότι θα εξαπολύσει επιθέσεις μετατόπισης μέσα από «αποκαλύψεις βρωμιών» ή κατασκευές θεαμάτων για όσους του κάνουν επίθεση. Εν μέρει, όμως,μπορεί να είναι και μια προσπάθεια να ελέγξει την επιτροπή. Η επιτροπή αποτελείται από 4 άτομα – ήδη το ένα είναι εκτός. Ο επικεφαλής εκφράστηκε ήδη – άρα μπορεί να μην μπορεί να τον ελέγξει ο κ. Χάσικος. Οι άλλοι δυο είναι η γραμματέας της Βουλής [ αν προσκειται στον ΔΗΣΥ –άρα μπορεί να είναι ελέγξιμη] και αντιπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας [εδώ αν εστιάσει ο κ. Κληρίδης θα έχει μάλλον πρόβλημα ο κ. Χάσικος, αλλά από την άλλη μπορεί να υπάρχουν και δίκτυα που ελέγχονται από άλλους όπως φάνηκε τόσες φορές με τις διαρροές[1] – και ενάντια στον κ. Κληρίδη]…

2. Μετατοπίσεις – η γελοιότητα του Περδίκη. Από την περασμένη Δευτέρα η Αλήθεια, η οικογενειακή εφημερίδα του κ. Χάσικου [του ίδιου βασικά, έστω και αν προσπαθεί εδώ να κρυφτεί νομικίστικα πίσω από το δάκτυλο του] εξαπέλυσε επίθεση ενάντια στον Περδίκη με αποκαλύψεις ότι ο βουλευτής παίρνει επίδομα οδηγού χωρίς να έχει οδηγό. Στο ηθικό επίπεδο ο εξευτελισμός του Περδίκη ήταν, πια, εμφανής.

Το άτομο που πόζαρε τόσες φορές για να κάνει δηλώσεις για τις φρουρές και τα αυτοκίνητα/οδηγούς των πολίτικων, τώρα πιάστηκε να εισπράττει χωρίς καν να έχει οδηγό. Αυτό που αποκαλύφθηκε δραματικά είναι ότι ο Περδικης στήνει φτηνά θεάματα εξαπάτησης – αν, όντως, ήθελε να ήταν συνεπής θα έπρεπε να είχε επιστρέψει το ποσό, έστω μετά την κρίση το 2013, όταν έκανε και εκδηλώσεις ενάντια στην σπατάλη στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί κοκ… Όμως, ουσιαστικά, ο ίδιος φρόντισε να πιάνει εκείνο το επίδομα, έστω και χωρίς να έχει καν οδηγό – απλώς φρόντισε να πηγαίνει στο κόμμα του, που όπως όλοι ξέρουν περιστρέφεται γύρω από τον ίδιο [και άρα χρηματοδοτεί μια δική του πολιτική επιχείρηση επιχείρηση με χρήματα/επίδομα για τα οποία φωνάζει για άλλους] …Μέχρι και ο Α. Μιχαηλίδης του Φιλελεύθερου που έτρεξε να συμπαρασταθεί στον Περδίκη, αναγκαστικά άφησε και μια σπόντα για τις «μαγκιές» του Περδίκη.
Αλλά ο κ. Άριστος στην σπαραξικάρδια έκκληση του, ενοχλήθηκε γιατί παραδόθηκε ο ιδεολογικός του σύμμαχος στο κυπριακό… στην «χλεύη». Ο Περδίκης προσπάθησε να αμυνθεί, όπως ακριβώς κάνει ο Χάσικος [εκτός από το θέμα του ενοικίου που δεν έχει καν νομικίστικη υπεκφυγή] – υποστήριξε [και από ότι φαίνεται τεκμηρίωσε στην βουλή] ότι είχε ζητήσει να πηγαίνει το επίδομα οδηγού στο κόμμα του, τους «οικολόγους». Υπάρχει βέβαια και πάλι το νομικό ζήτημα – αν δεν χρειάζονταν επίδομα οδηγού, τότε γιατί δεν ζήτησε απλώς να μην το παίρνει; Ουσιαστικά, μετέφερε ένα κονδύλι συγκεκριμένο σε κάτι άλλο [στον κομματικό μηχανισμό, ο οποίος φυσικά τον ευνοεί για να επανεκλέγεται κοκ – άρα είναι και ατομικό του συμφέρον, αφού είναι προσωποπαγές κόμμα]. Δικαιούται; Έστω νομικίστικα. Θα δούμε από το πόρισμα του Γενικού Ελεγκτή. Γιατί έγινε στόχος ο Περδίκης; Διότι αυτός [τόσα χρόνια συνεργάτης του Χάσικου στην λάσπη] άρχισε να αποστασιοποιείται και για λόγους αδιευκρίνιστους [ακόμα – ίσως για την υπόθεση Λοττίδη και άλλων ιδιοκτητών ΜΜΕ ενάντια στον Χάσικο ή ίσως και προεκλογικά] κατέφυγε στον Γενικό Ελεγκτή – και κάπως έτσι ξεκίνησε η διαδικασία που αποκάλυψε το ζήτημα της διαπλοκής του κ. Χάσικου με τα ενοίκια. Οπότε, ο κ. Χάσικος έστειλε ένα μήνυμα ότι θα κατασκευάζει θεάματα για όσους τον κατηγορούν.
3. Όμως, υπήρξε και ένα τρίτο πεδίο που αξίζει να σχολιαστεί. Η αντίδραση των ΜΜΕ. Ακριβώς γιατί εδώ παίζεται ένα μέρος του παιχνιδιού – εδώ έστησε τόσες και τόσες δίκες διά του πρωτοσέλιδου ο Χάσικος. Και για αυτό άλλωστε έγινε έξω φρενών, όταν είδε τις πρακτικές του να επιστρέφουν στον ίδιο. Όμως, για τον ίδιο τα τεκμήρια είναι αδιαμφισβήτητα. Αρά αν μπορούσε στο παρελθόν να στήνει δίκες μέσω πρωτοσέλιδων, τώρα ίσως να μπορεί να στήσει θεάματα Μετατόπισης από τον ίδιο, αλλά και αθώωσης..
Όμως η συγκυρία δεν φαίνεται να τον ευνοεί απόλυτα ..για να πούμε το λιγότερο. Η κίνησή του [έστω και συγκαλυμμένα δήθεν] να μπει στο χώρο των τηλεοπτικών μεταδόσεων με [ας πούμε συμφέροντα στο Άλφα] προκάλεσε αντιδράσεις από τους υπολοίπους ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Την ομαδουλα των 5-6 [Παπαφιλίπππου, Χατζηκωστής, Παττίχης, Λοττίδης, Παπαδόπουλος, αρχιεπίσκοπος] που έχουν τη δυνατότητα χειραγώγησης ακόμα.
Ο Παπαδόπουλος του Πολίτη [αν έχει ακόμα τον έλεγχο], ο Παπαφιλίππου και ο αρχιεπίσκοπος δεν φάνηκαν να αντιδρούν δημόσια, αν και είναι λογικό ότι υπόγεια θα ενοχλήθηκαν και θα κάνουν κινήσεις - ο Παπαφιλλίππου και ο αρχιεπίσκοπος τουλάχιστον. Ο Πολίτης, αντίθετα, φαίνεται εντελώς ελεγχόμενος από την κυβέρνηση – και από τις επιθυμίες του κ. Χάσικου.

Οι εφημερίδες την επομένη της πρώτη συζήτησης στην επιτροπή Ασυμβίβαστου της υπόθεσης του Χάσικου
Ο πρωτοσέλιδος τίτλος του Πολίτη, ήταν ότι ζητήθηκε από τον ..Οδυσσέα Μιχαηλίδη να πάρει και άλλα στοιχεία, λες και το πρόβλημα το είχε ο Μιχαηλίδης. Είναι η ίδια τακτική μετατόπισης που εφαρμοζόταν και την περίπτωση του Ρίκκου. Ο τίτλος μετά την καταδίκη του λ.χ. αναφέρονταν στην έφεση, παρά στην καταδίκη..
Οι εφημερίδες που προβάλαν το θέμα με αιχμές για τον Χάσικο ήταν η Χαραυγή και η Σημερινή του συγκροτήματος ΔΙΑΣ [Χατζηκωστή]. Η Χαραυγή ήταν η μόνη που ενδιαφέρθηκε να πάρει δηλώσεις από τον πρόεδρο της επιτροπής [και αφού η δήλωση είχε αναρτηθεί και ηλεκτρονικά θα μπορούσαν να την δουν και άλλα ΜΜΕ… αλλά σιώπησαν] ..Η Σημερινή εστίασε αρνητικά [επανέλαβε τον εαυτό του ήταν το νόημα της πρωτοσέλιδης αναφοράς] στη δήλωση του Χάσικου ότι έκανε το έκανε «καλόπιστα» [καλόπιστη παρανομία, ας πούμε] ..Αλλά υπήρχε και μια σαφής αιχμή ότι η αφαίρεση της Γενικής Λογίστριας έμοιαζε και με ένα είδος απόπειρας ελέγχου της επιτροπής…..
Η Αλήθεια από την άλλη επέμενε ότι ..δεν υπάρχει Ασυμβίβαστο [εντυπωσιακή πιστή παρά τα τεκμήρια και την νομοθεσία]..
Η αμφιλεγόμενη στάση του Φιλελευθέρου – και ο διχασμός των δικτύων του κατεστημένου;
Οπότε το κέντρο βάρους έπεσε στο Φιλελεύθερό που φάνηκε αμφιλεγόμενος. Άλλωστε έτσι φάνηκε να είναι και το 2015, όταν ο Χάσικος εξαπέλυσε και επίθεση εναντίον των δημοσιογράφων αποκαλώντας τους «στρατιωτάκια»… Και δείχνει σαφώς ότι η διοίκηση γύρω από τον Λοττίδη δεν είναι διατεθειμένη να συγκαλύπτει το Χάσικο, όπως την περίοδο 2013-15.. Αλλά και ούτε να του πάει άμεσα κόντρα [έχει και ο Φιλελεύθερος τα μικρά του μυστικά προφανώς, και ο Χάσικος μπορεί και να απαιτεί].. Ο Φιλελεύθερος πρόβαλε αρχικά το θέμα μέσω κείμενων του Β. Βασιλείου. Δεν ήταν κύριοι τίτλοι, αν και θα μπορούσαν να είναι με βάση το μέγεθος του σκανδάλου και του θέματος [ο Φιλελεύθερος έκανε ασήμαντα θέματα κύριο τίτλο πολλές φορές – αναλόγως συμφερόντων βεβαίως] αλλά υπήρχαν κάπου στην πρώτη σελίδα. Άρα αναμεταδίδονται και ραδιοφωνικά κάθε πρωί που διαβάζονται οι τίτλοι στα ραδιόφωνα. Την επομένη της επιτροπής Ασυμβίβαστου ο Φιλελεύθερος φάνηκε να καλύπτει μόνο την οπτική του Χάσικου. Δεν χρησιμοποιήσει τη δήλωση του επικεφαλής της επιτροπής – και απλώς είχε πρωτοσέλιδο την δήλωση του Χάσικου ότι ήταν «καλόπιστη» η πράξη του. Συγκριτικά, ο Φιλελεύθερος, όταν αποφάσισε να στηρίξει τον κ. Κληρίδη το 2015, δεν πρόβαλε τις δικαιολογίες του Ρίκκου.
Το ότι ο κ. Χάσικος έχει πρόσβαση και δίκτυα στον Φιλελεύθερο φάνηκε, ήδη, από ένα σχόλιο της κατά τα αλλα ισορροπημένης κ. Χατζηδημητρίου.[2] Ήταν ενα κείμενο ξεκάθαρης συγκάλυψης. Η κ. Χατζηδημητρίου ξεκίνησε με το «ένα δίκαιο το έχει ο Χάσικος» και προχώρησε σε μια κωμική, για την ευρύτερη λογική και ρητορική συνέπεια της ίδιας, παράσταση προσπάθειας απολογίας για τον ..Χάσικο. Η ρητορική ήταν κάπως έτσι – έχει δίκαιο, αφού αν μετέφερε τις μετοχές στην γυναίκα του πάλι στο οικογενειακό ταμείο θα κατέληγαν ..Αρα;
Η κ. Χατζηδημητρίου έκτισε ένα προφίλ με βάση το οποίο κάνει κριτική στη διαπλοκή αξιωματούχων κοκ. Και τώρα, ξαφνικά, μετατρέπεται η ίδια σε κωμική φιγούρα της διαπλοκής. Διότι αν πει κάποιος ότι οι νόμοι δεν είναι αρκετά καλοί και πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί, τότε εκτός από το να περιμένεις να γίνουν πιο αυστηροί, επιμένεις ότι, τουλάχιστον, εκείνοι οι νόμοι που υπάρχουν πρέπει να τηρούνται για υπάρχει ένα όριο. Το οποίο να επεκταθεί μετά. Αντί για αυτό, στην περίπτωση του Χάσικου, η κ. Χατζηδημητρίου εισηγείται να παραβλέψουμε μέχρι και τον νόμο που απαγορεύει να διατηρεί κάποιος περιουσία στο όνομα του, όταν είναι σε θέση σύγκρουσης συμφερόντων [έστω να ρισκάρει ο αξιωματούχος ότι μπορεί να κινδυνεύσει να οικειοποιηθεί την περιουσία που θα μεταβιβαστεί, έστω προσωρινά ένας γνωστός του – να έχει, δηλαδή, κάποιο ρίσκο για να μην φαίνεται τόσο κραυγαλέα η διαπλοκή]… Προφανώς, η ειδική περίπτωση αφορά στον κ. Χάσικο και δείχνει ότι και η κ. Χατζηδημητρίου κανει επιλεκτικές εστιάσεις στην κριτική της..
γιατί τώρα εμπλέκεται και ένα …φίλος, τέως εργοδότης;…
Μετά, όμως, από την διάχυση της επίθεσης στον Περδίκη, το μπλοκ της αρχισυνταξίας με επικεφαλής τον Μιχαηλίδη που δεν είχε τίποτα να πει για τον Χάσικο και τη διαπλοκή, ξαφνικά αντέδρασε, γιατί ο Περδικης είναι ημέτερος. Είναι ένας μαϊντανός του απορριπτισμού που αποδεικνύεται τζάμπα μάγκας. Γιατί αντέδρασε καθυστερημένα  ο Μιχαηλίδης; Γιατί, προφανώς, δεν περίμεναν ότι με την προβολή από τα ΜΜΕ του Χάσικου το θέμα θα διαχεόταν. Αλλά διαχύθηκε δείχνοντας ότι τα Μεγάλα ΜΜΕ του κατεστημένου δεν ελέγχουν, πια, την άτυπη Δημόσια Σφαίρα των κοινωνικών δικτύων που μετετρεψαν το θέμα Περδίκη σε κεντρικό. Και έτσι, βγήκε ο Μιχαηλίδης να πουλήσει κριτική στο ..Χάσικο, αλλά έμμεσα [λειτούργησε και ο Μιχαηλίδης πολλές φορές σαν φερέφωνο του Χάσικου] και να ζητήσει έλεος για τον.. Περδίκη.. και τις «μαγκιές του».




[1] Υπήρχε τότε με τον Ρίκκο και ένα αίσθημα δικτύου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου