5 Φεβ 2017

Δελτίο εποχής: στην Κύπρο περιμένουμε τον Γκοντό κάπου τον Απρίλιο…αν έρθει.. Κατά τα αλλά οι μαθητές/τριες συνεχίζουν να γοητεύουν, ενώ η διαπλοκή απλώνεται σαν μαύρο σύννεφο από τον Ακάμα στα Κοτσιηνοχωρκα.. Και στο εξωτερικό οι ανεμοι φυσούν…αλλά αναμένεται να φανεί η κατεύθυνση…Το εκκρεμές αυτήν την εβδομάδα λέει… Ίσως κάτι να γίνει στο κυπριακό – τους επομένους μήνες…

Στο εσωτερικό μέτωπο φάνηκε μια κάποια σοβαρότητα σε σχέση με το κυπριακό. Η συνάντηση Ακιντζή Αναστασιάδη οριοθέτησε τις αρχές Μάρτιου ως επόμενο σημείο συνάντησης για την ασφάλεια. Φυσικά, αν είναι να ξαναγίνει ένα είδος συνάντησης όπως η προηγουμένη με τις 3 εγγυήτριες, δεν πάει πουθενά. Η ελληνοκυπριακή πλευρά φαίνεται να κινείται ανοιχτά πια προς την ιδέα της διεθνούς διάσκεψης με συμμετοχή και άλλων δυνάμεων πέρα από τις εγγυήτριες. Η Ρωσία επανέλαβε με σαφήνεια τη προθυμία της, αλλά και οι επισκέψεις του Άντρου Κυπριανού που διαδραματίζει ένα σκιώδη ρόλο «αντιπρόεδρου» σε αυτό το θέμα, στις πρεσβείες των μελών του συμβουλίου ασφάλειας ήταν ενδεικτική. Ίσως πιο χαρακτηριστική να ήταν και η επίσκεψη στην πρεσβεία των ΗΠΑ, οι οποίες με το νέο σκηνικό, όπως διαμορφώνεται θα είναι ντε φάκτο συμμετέχοντες και όχι κρυμμένοι πίσω από την Βρετανία. Και αυτό φυσικά είναι μια πιο ρεαλιστική εικόνα του σημερινού κόσμου. Ο κ. Ακιντζή  ο οποίος απέδειξε ότι είναι μετρημένος στα λόγια του, σχολίασε ότι οι εγγυήσεις που θέλει/προωθεί για την κοινότητα που εκπροσωπεί, δεν θα πρέπει να προκαλούν ανησυχίες στην άλλη κοινότητα. Και άφησε ανοικτό το θέμα, αν θα είναι ο Μάρτιος το σημείο αναφοράς. Είπε, όμως, ότι η διαδικασία δεν θα συνεχίζεται επ’ αόριστο… προφανώς, τους επομένους μήνες θα υπάρχει εικόνα..

Στο Αιγαίο ψάχνουν για πετεινούς και κότες…
Όπως θα ανέμενε κάποιος οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας περνούν από το σκετς «ένταση στο Αιγαίο». Το συγκεκριμένο επεισόδιο μάλλον το χρειάζεται περισσότερο η Τουρκική κυβέρνηση σε αυτό το στάδιο – με δεδομένο το δημοψήφισμα για το προεδρικό σύστημα τον Απρίλιο. Άρα και το κυπριακό θα προχωρεί σε εκείνη την σκιά. Αλλά επειδή δεν γίνονται απότομα άλματα, αν είναι να γίνει κάτι θα πρέπει να προετοιμαστεί πριν. Ο Κοτζιάς πέρα από κατασκευασμένο θέαμα μας είπε και την πιο κουφή ατάκα της εβδομάδας – είπε ότι δεν είναι «κότες». Τί να πει κάνεις για τη φαντασίωση να είναι κάποιος πετεινός και να τη βγάζει περίπατο σε αναφορές στις διεθνείς σχέσεις; Προφανώς και η ελληνική, όπως η τουρκική, κοινωνία έχουν κάπως ανάγκη τέτοια περιοδικά θεάματα κοκορομαχιών..

Άντρος και Αναστασιάδης φαίνεται να επιδιώκουν την εκτόνωση της έντασης
Η εσωτερική εικόνα ήταν ανάμεικτη. Υπήρξαν κινήσεις εκτόνωσης της έντασης σε δυο τομείς. Ο Ν. Αναστασιάδης και ο Α. Κυπριανού συναντήθηκαν για να πέσουν οι τόνοι για το ΓεΣΥ.. Το αν θα πέσουν ή όχι θα φανεί. Αλλά με τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το υπουργείο οικονομικών είναι και να απορεί κανείς αν ο Αναστασιάδης κατανοεί ή αν κυβερνά πραγματικά.

Ο άλλος τομέας όπου υπήρξε μια κάποια εκτόνωση με μια σχετική κυβερνητική υποχώρηση ήταν η αντιπαράθεση με τους μαθητές/τριες..Η νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας των μαθητών/τριών ήταν μαζικικοτερη και είχε και ευρύτερη στήριξη….
Κατ’ αρχήν το μέτωπο ενάντια στις κυβερνητικές εισηγήσεις διευθύνθηκε – και με τους συνδέσμους γονέων, αλλά και με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις καθηγητών/τριών πέρα από την Προοδευτική [όπως η ΔΗΚΙ, συνδικαλιστική οργάνωση του ΔΗΚΟ, και η «Νεα Πνοη»].. Και φαίνεται ότι στη Βουλή δεν διαμορφώνεται, πια, ένα πλαίσιο όπου το νομοσχέδιο θα κάνει περίπατο…. Με δεδομένο το γεγονός ότι τώρα όλα τα κόμματα ετοιμάζουν τροπολογίες, αλλά και την μαζική αποχή [η οποία διευρύνθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη που ήταν και σε καθεστώς εκβιασμού - και μάλιστα εκβιασμού ο οποίος ανακοινώθηκε και μέσω ΜΜΕ- για τις απουσίες] αποφασίστηκε η αναβολή συζήτησης του νομοσχέδιου στη βουλή. Είναι μια μικρή, αλλά σημαντική σημειολογικά και κινηματικά νίκη για τους νέους που ζουν την πρώτη τους πολιτική σύγκρουση..

Η οικονομία βολοδέρνει για τρίτη χρόνια από τα πειράματα νευρώσεων του Χάρη: πάλι άνοδος στην ανεργία και πάλι στάλωμα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια..
Η οικονομία, παρά τις ενέσεις από τον τουρισμό που μας ευνόησε τα τελευταία χρόνια λόγω των γεωπολιτικών συγκυριών βολοδέρνει – αφού έχει στεγνώσει η αγορά με τις υστερικές ανοησίες του Χάρη Γεωργιάδη από το 2014 για μηδενικά ελλείματα. Και τις οποίες «οικονομίες» από τα μέτρα για την μηδενική λιτότητα είτε τις πέταξε στο λάκκο της χρηματοδότησης των τραπεζών, είτε φαίνεται ότι φυλάει και ένα μέρος για να κάνει επιλεκτικά προεκλογικά ρουσφέτια. Η ανεργία πήρε πάλι ανοδική πορεία, σύμφωνα με το Eurostat, και έφτασε στα 14.3% - δείχνοντας ότι τα πατσιαρίσματα της Ζέτας και οι φτηνοδουλειές της Κυριακής, ούτε καν η πρόσληψη 3,000 στο στρατό, δεν βοηθούν… Ο διευθυντής σύνταξης του Φιλελευθέρου σε ένα σχόλιό του για το άλλο μεγάλο ζήτημα που δεν υποχωρεί [και αγγίζει την αιτία και την νυν πηγή του προβλήματος] τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στάλωσαν στο 48%, δηλαδή 24 δις], παρατήρησε ορθά ότι όσα πλάνα και να ανακοινώνονται δεν μπορεί να μειωθεί σημαντικά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δάνειων, ακριβώς γιατί τα εισοδήματα έχουν μείνει στο 2012-13.. Δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, διότι οι τράπεζες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους άφησε τοι παρελθόν [με βάση το οποίο μπήκαμε και στην κρίση] ενώ η λιτότητα, αλλά και η ευνοϊκή εστίαση στην  εξυπηρέτηση μόνο του κεφαλαίου από την νυν κυβέρνηση, οδηγεί ουσιαστικά στην στασιμότητα των μισθών, άρα και στη στασιμότητα της κατανάλωσης και της διακίνησης ρευστού στην αγορά. Ξοδευτήκαν πια και οι αποταμιεύσεις που σώθηκαν από την εξέγερση του 2013 ενάντια στο καθολικό κούρεμα για την πλειοψηφία..

Και η ρουσφετολογία με τα καπετανάτα που θυμίζουν ότι ο χρόνος για μερικούς πάει μόνο στις χειρότερες περιόδους της Κυπριακής Δημοκρατίας… ξεπουλώντας δημόσιο πλούτο και πουλώντας τραμπουκισμό για χάρη της λαθροθηρίας…
Πέρα από αυτούς τους δυο τομείς, η ρουσφετολογία απλώνεται σαν ένα πέπλο θλίψης πάνω από την Κύπρο. Νοτιοανατολικά, στα Κοτσινοχώρκα, είχαμε μια τραμπούκων εναντίον ακτιβιστών που αγωνίζονται ενάντια στη λαθροθηρία βασικά των αμπελοπουλιών..

 Επίθεση σε στυλ καπετανάτων άλλων δεκαετιών και η αστυνομία του Ιωνά απαθής;… Ποιά ισονομία, και ποιά οικολογική νομοθεσία όταν τα καπετανάτα του ΔΗΣΥ [τα οποία καλόπιανε δημόσια ο κομματικός μηχανισμός του κυβερνώντος κόμματος] στην περιοχή συμπροφέρονται σαν κράτος εν κράτη; Και την άλλη πλευρά, στον Ακάμα χωρίς ίχνος ντροπής, επιμένουν να δώσουν ένα οικολογικό χώρο [μες στο σχέδιο νατουρα, και δίπλα από αρχαιολογικό χώρο] σε ένα δήθεν ανώνυμο που υφαρπάζει ντε φακτο τουρκοκυπριακή γη με βούλα της κυβέρνησης - μοιάζει όπως την υπόθεση με τον ιδιόκτητη του κτηρίου του κτηματολογίου στο Παραλίμνι για τον οποίο η κυβέρνηση αγωνίζεται με νυχιά και με δόντια να μείνει ανώνυμος για να μην φανεί προφανώς η διαπλοκή.

Και ο Χάσικος σιωπά, φυσικά, αφού έχει τα δικά του διαπλεκόμενα/διαπλεκόμενες με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες. Ενώ ο Αβέρωφ, ο οποίος φέρεται να είναι το συμφέρον πίσω από την υφαρπαγή βασίζεται στους πειθήνιους δημοσιογράφους να μην τον ρωτήσουν τη λογική ερώτηση: είναι ο βαφτιστικός σου που θα αρπάξει αυτό το κομμάτι γης, ναι ή όχι;..

Τουλάχιστον κάτι κινείται στη Βουλή. Και οι εκλογές του χρόνου δεν θα είναι μόνο για το κυπριακό…
Με αυτά τα δεδομένα δεν πάμε σε προεδρικές με βασικό ζήτημα μόνο το κυπριακό – τέτοια διαπλοκή και διαφθορά δεν μπορούν να είναι απλώς αποδεχτά ζητήματα ρουτίνας… Κάπως ευχάριστο είναι ότι αρχίσαν και τα κόμματα του κέντρου [ιδιαίτερα σημαντική και για τα της Βουλής είναι και η στάση του ΔΗΚΟ] να θέτουν θέαμα μέχρι και για την ιδιωτικοποίηση/ενοικίαση των εμπορικών λειτουργών στο λιμάνι Λεμεσού – και το ότι από την πρώτη κιόλας μέρα άρχισαν όχι μόνο τα προβλήματα, αλλά και οι υπερχρεώσεις από τα αρπαχτικά που πήραν το έτοιμο εισόδημα χάρις στο ευνοιοκρατική συμφωνία που έκανε ο υπουργός μεταφορών με τον υπουργό οικονομικών στο παρασκήνιο..

Σφάζονται οι καναλαρχες για τις συγκρούσεις συμφερόντων που δεν τις παραδέχονται καν…
Θα μπορούσε να καταγράψει κανείς στα θετικά και το γεγονός ότι οι καναλάρχες σφάζονται μεταξύ τους – ο Λοττίδης [όταν, βέβαια, θίχτηκε το δικό του διαπλεκόμενο συμφέρον] έθεσε και δικαστικά και δημόσια θέμα για την κραυγαλέα σύγκρουση συμφερόντων που εκπροσωπεί ο Χάσικος. Και ο Χάσικος τί είπε; «Α θέλει να με θίξει..».. :) ..Καθρέφτη [όσον αφορά έστω την σύγκρουση συμφερόντων] δεν έχουν στο σπίτι τους στην οικογένεια Κουλέρμου; ..Ας ελπίσουμε ότι τα δικαστήρια θα εξηγήσουν επιτέλους ότι η κοροϊδία «παραιτήθηκα από διευθυντής», όταν κατηγορείται ότι είναι «μέτοχος», καταντά πληκτικά κουραστική. Ο άλλος πιάνει εισοδήματα από κανάλια, εταιρείες γης κοκ, είναι υπουργός εσωτερικών και κάνει, λέμε  τώρα, υποτιθέμενη εποπτεία σε θέματα των συμφερόντων του, και ..δεν βλέπει τη σύγκρουση συμφερόντων. Σε αυτόν το τομέα και ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δεν φαίνεται τολμά, πια, μετά τις αρχικές του κινήσεις…
Στο μέτωπο των ΜΜΕ να αναφέρουμε και την δήλωση του Κ. Κληρίδη ότι μερικοί δημοσιογράφοι και ΜΜΕ προσφέρουν εξυπηρετήσεις με ανταλλάγματα, για να το πούμε με την ευρύτερη έννοια…Την Κυριακή ο Πολίτης έκανε και πάλι επίθεση εναντίον του..Απο ‘σιει μουγιαν.. κατά την κυπριακή. Αλλά φυσικά ο Πολίτης δεν είναι ο μονός – απλά είναι ίσως ο πιο ευδιάκριτα εμφανής..

Ο Τραμπ αναζητεί ρόλο πουλώντας, όπως και προεκλογικά, θεάματα..
Στο εσωτερικό των ΗΠΑ η ένταση δεν λέει να κοπάσει…Η απαγόρευση μετανάστευσης η επισκέψεων από πολίτες 7 μουσουλμανικών κρατών δημιούργησε νέα ένταση και κινητοποιήσεις… Ενώ η ένταση φαίνεται να ανεβαίνει και σε αλλά μέτωπα – όπως είναι το μέτωπο του Standing Rock..Και η επιλογή ενός συντηρητικού για το Ανώτατο δικαστήριο φυσικά δεν βοήθησε όσον αφορά την μείωση της έντασης…Από την άλλη η κόρη του Τραμπ, Ιβανκα και ο σύζυγος της  φέρονται να προωθήσαν την διαφύλαξη δικαιωμάτων για την ΛΟΑΤΙ κοινότητα…Ένα σχόλιο από το Angry Arab News blog το οποίο διατηρεί ένας αραβοαμερικανος καθηγητής, δίνει το κλίμα..


«I have been teaching since 1988, but I have never seen such deep political divisions in the classroom. The two sides seem ready for a fight. Liberals are convinced that Trump was installed by Putin, while conservatives are convinced that millions voted illegally.»


Η δικαστική παρέμβαση για ανατροπή της απόφασης για απαγόρευση εισόδου από τα δικαστήρια, αυξάνει την ένταση και από τις δυο πλευρές και μεγάλες μερίδες των Αμερικάνων φαίνεται πια να κινούνται με αποκλίνουσες αντιλήψεις λες και ζουν σε παράλληλο συμπάν σε σχέση με τους συμπολίτες τους. Η πόλωση δεν είναι κάτι το νέο – αλλά το επίπεδο της έντασης είναι νέο στοιχείο..
Στα διεθνή, ο Τραμπ φαίνεται να ζει με τα θεάματα. Την πρώτη εβδομάδα ξεκίνησε με το τείχος του Μεξικού, την δεύτερη με τον αποκλεισμό μεταναστών και επισκεπτών από 7 μουσουλμανικές χώρες. Στο εσωτερικό, φαίνεται να οξύνεται η πόλωση, όπως και οι κινητοποιήσεις.

Στο εξωτερικό, αυτή την εβδομάδα εστίασε κάπως στο Ιράν μετά από μια δοκιμή πυραύλου, αλλά έκανε και μια διστακτική δήλωση ότι οι εποικισμοί δεν βοηθούν την ειρηνευτική διαδικασία στη διαμάχη ισραηλινών κα παλαιστίνιων..επιφύλαξη πάντως φαίνεται και στο μέτωπο της Κίνας, όπου για την ώρα και οι δυο οικονομικοί κολοσσοί, ΗΠΑ και Κίνα, φαίνεται να κάνουν «testing the waters”…Ο πρέσβης του Τραμπ στο Πεκίνο, έριξε και τους τόνους για το γουαν, παρατηρώντας ότι τελικά έχει μια ανοδική πορεία σε αντίθεση με το ότι έλεγε η περίμενε ο πρόεδρος που τον διόρισε. Και ο υπουργός άμυνας έριξε επίσης του τόνους για την διαμάχη στη Νοτιά Θάλασσα..
Αλλά στο κόσμο των θεαμάτων. Τα μέτωπα είναι ακόμα ανοικτά. Ιδιαίτερα οι σχέσεις αναμεσά στις δυο μεγάλες οικονομικές δυνάμεις..

Και οι ευρωπαίοι απορούν πότε και αν θα ..ωριμάσουν…
Αν όχι τίποτα άλλο, στην Ευρώπη αρχίζουν να εμφανίζονται και πάλι συζητήσεις για την ανάγκη αυτονομίας – αλλά με βάση τί; Συζητείται λ.χ. το θέμα του πρέσβη του Τραμπ που μίλησε απαξιωτικά για την Ε.Ε.– αλλά μάλλον δεν θα κάνουν τίποτα... Έχουν από τη μια το Brexit, από την άλλη τα ανοικτά μέτωπα του νότου, και την ήδη απόσταση που ανοίγεται ανατολικά... Στις εσωτερικές ευρωπαϊκές συζητήσεις εξακολουθεί να κυριαρχεί ένα είδος χάους. Ο Σόιμπλε με τις εμμονές του επιμένει να θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα. Στην ανατολική Ευρώπη σχεδόν το κάθε κράτος ακολουθεί την πορεία του – οι αυταρχικοί του βορρά [Πολωνία, Ουγγαρία] στο κόσμο τους. Νοτιότερα το euronews, λες και δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τα τελευταία χρόνια, προσπαθεί να ενθαρρύνει κινητοποιήσεις ενάντια στην κεντροαριστερή/σοσιαλδημοκρατική κυβέρνησης στην Ρουμανία, η οποία μόλις εκλέγηκε με σαρωτικά ποσοστά – γιατί ουσιαστικά προσπαθεί να απαλλαγεί από το κόλπο των νομικίστικων πραξικοπημάτων [όπως και στην Βραζιλία] όπου οι πολιτικοί αντίπαλοι κατηγορούνται για να εμποδιστούν να κυβερνήσουν… Νοτιότερα η πληγή από την διάσπαση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας φαίνεται να αναζωπυρώνεται γύρω από το Κόσοβο και την σχέση με την Σερβία…Στην Ιταλία αναμένονται εκλογές, ενώ στην Γαλλία και οι σοσιαλιστές εκλέξαν ένα αριστερό υποψήφιο [με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη ακόμα ένας της άκρας αριστεράς], ενώ ο υποψήφιος της δεξιάς φαίνεται να βολοδέρνει σε αποκαλύψεις σκανδάλων που μάλλον θα σφραγίσουν την προεκλογική περίοδο…
Και στην Γερμανία, ο Σουλτς προσπαθεί να συγκροτήσει την εικόνα μιας κυβερνούσας αριστεράς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου