5 Φεβ 2017

Μόνο την Σάβια θέλουν… Όταν και στα καθεστωτικά ΜΜΕ η κοροϊδία για το κυβερνητικό ρουσφέτι πάει σύννεφο..Λόγω της δυνατότητας ελέγχου που έχει η νυν κυβέρνηση πάνω στα ΜΜΕ [που είναι υπό πίεση], η κριτική είναι περιορισμένη – και σε μεγάλο βαθμό εστιάζεται κυπριακό… Στα υπόλοιπα κριτική γίνεται σχεδόν συγκαλυμμένα… Αλλά το ρουσφετολογικό ξεσάλωμα του τελευταίου καιρού είναι τόσο κραυγαλέο, που οι αιχμές γίνονται εξ ανάγκης αιχμηρές… Αν ήταν βέβαια η προηγουμένη κυβέρνηση [ ή και άλλες προηγούμενες κυβερνήσεις γενικότερα] οι επιθέσεις θα είχαν το ύφος της εμμονής για πολύ μικρότερα ζητήματα… Αλλά εδώ είναι και ευρύτερη η διαπλοκή. Όπως και να έχει, το πιο κάτω σχόλιο της κ. Χατζηδημητρίου [η οποία σε γενικές γραμμές αυτήν την τετραετία κράτησε μια αξιοπρεπή στάση] είναι ενδεικτικά, όπως η αιχμή μετατρέπεται σταδιακά σε ειρωνεία… που είναι και το αποκορύφωμα της διαδικασίας συνειδητοποίησης ότι οι άλλοι δεν έχουν πια ελπίδα. Ο βασιλιάς είναι γυμνός και κάνει περίπατο νομίζοντας ότι φορά μανδύες μεταξιού…

«Ναι μεν η Σάβια Ορφανίδου είναι στέλεχος του ΔΗΣΥ αλλά πάνω απ' όλα είναι δημόσιος υπάλληλος. Και ως δημόσιος υπάλληλος στάλθηκε στο Λουξεμβούργο, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως και, πριν λίγους μήνες, ένα άλλο στέλεχος του ΔΗΣΥ ως δασκάλα στάλθηκε στις Βρυξέλλες κι όχι ως Συναγερμικιά. Με τη διαφορά ότι την κ. Ορφανίδου ζήτησαν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι εταίροι. Ασχολείτο ήδη με τα θέματα επενδύσεων Κύπρου - Ευρώπης από το πόστο της στην Κύπρο κι όταν ανοίχτηκε η θέση στο Λουξεμβούργο οι εταίροι είπανε: «Τη Σάβια θέλουμε. Μη μας στείλετε άλλον κανένα, είτε άντρα, είτε γυναίκα». Κι εμείς σούζα. Αφού το είπανε οι Ευρωπαίοι, ο λόγος τους διαταγή και τα σκυλιά δεμένα. Ούτε να ακούσουν πως ίσως κάποιοι καχύποπτοι στην Κύπρο συνδέσουν τη μετάθεση τής κ. Ορφανίδου με την κομματική της ταυτότητα. «Τη Σάβια ή κανένα».  
 
Ο υπουργός Οικονομικών δεν τα είπε ακριβώς έτσι. Ήτανε, είπε, desk officer του Γραφείου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και της έγινε πρόταση από την ίδια την Τράπεζα να αποσπαστεί στην έδρα της για δύο χρόνια, εργαζόμενη για την περαιτέρω διεύρυνση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων στην Κύπρο. Όχι ως δημόσιος υπάλληλος, αλλά ως προσωπικότητα προφανώς. Γιατί πώς αλλιώς γίνεται; Πώς αποφασίζει ένα ευρωπαϊκό σώμα ποιον θα στείλει η κάθε χώρα στην Ευρώπη να ψάχνει για επενδύσεις για τη χώρα του;
 
Τέλος πάντων. Η Υπηρεσία και οι προϊσταμένοι τής έδωσαν την ευχή τους και η ΕΔΥ (που είπαμε από ποιους αποτελείται και ποιος τους διόρισε) χωρίς δισταγμό προσυπέγραψε τη μετακίνηση τής κ. Ορφανίδου. Η οποία θα συνεχίσει να αμείβεται βάσει της κλίμακας Α8, με απολαβές -δηλαδή- λίγο κάτω από 2.000 ευρώ. Πώς ζει όμως κάποιος στο Λουξεμβούργο με ούτε καν 2.000 ευρώ; Επειδή όμως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τη συγκεκριμένη υπάλληλο ήθελε, είπε «τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουμε εμείς. Ενοίκιο, μεταφορικά, ό,τι προκύψει, εμείς είμαστε εδώ». Κι ούτε να ακούσουν αντιπρόταση «να σας στείλουμε άλλο υπάλληλο, υψηλόμισθο, που θα μπορεί να καλύπτει από τον μισθό του τα έξοδα του. Να μη βγάλουμε κι όνομα για τρακαδόροι». Ούτε να το συζητήσουν.
Σύμφωνα με τον υπουργό μας, τυχόν επιδόματα για ενοίκιο θα αναληφθούν από την ίδια την Τράπεζα, στο πλαίσιο των εσωτερικών της κανονισμών, για να μην επιβαρυνθεί το Δημόσιο. Είδατε τι καλοί που είναι οι Ευρωπαίοι; Νοιάζονται για τα έξοδα του Δημοσίου της Κύπρου.
 
Παρόλα αυτά ο κάθε καχύποπτος στην Κύπρο έσπευσε να συνδέσει τη μετάθεση της κοπέλας με κομματικό ρουσφέτι. Άνεργοι θα μείνουν οι Συναγερμικοί;”  


Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου