20 Φεβ 2017

Αν αυτοί θέλουν να επιστρέψουν στο παρελθόν, εμείς θέλουμε να περάσουμε στο Μέλλον. Μια σειρά από αυτόνομες αυθόρμητες κινήσεις μετακίνησης βαρελων διαχωρισμού.. Κυριακή 19/2


Μέσα στο ευρύτερο κλίμα της αβεβαιότητας, με τις νεκρόφιλες νοσταλγίες μερικών και την εκπληκτική αμηχανία της ελληνοκυπριακής κυβερνητικής στάσης απέναντι στο θέμα του ..1950, ομάδες ατόμων και από τις δύο κοινότητες αποφάσισαν  με ένα χαλαρό συντονισμό να κινηθούν προς την κατεύθυνση να διευρύνουν τα ρήγματα στο τείχος – τόσο πρακτικά, όσο και σημειολογικά…
Αυτές οι κινήσεις είναι συνέχεια ιστορικών παρεμβάσεων, αλλά είναι επίσης και μια μορφή δήλωσης ότι υπάρχει πια ένα κόσμος, μια μεγάλη μάζα του πληθυσμού που ζει ντε φάκτο σε μια ενωμένη χωρά και βιώνει τα βαρέλια και τα τέλια του διαχωρισμού σαν κατάλοιπα..
Σκηνές από τις παρεμβάσεις του μέλλοντος..


Περιγραφή μιας παρέμβασης

Να συνοψίσουμε: Σήμερα το πρωί ο Ορέστης, μετά από σχετική προειδοποίηση-πρόσκληση το περασμένο βράδυ στο φατσοβιβλίο, βρέθηκε έξω από τη Νεκρή Ζώνη, παρά την καθολική εκκλησία στην περιοχή Πύλης Πάφου, με σκοπό να ρίξει τον τοίχο.
Κοντά του στάθηκα κι εγώ αλλά σε κάποια απόσταση για να μπορώ να "στήνω αυτί" στα όσα λέγονταν μεταξύ των αντιδρούντων και εν ανάγκη να τους βάλω στη θέση τους.
Ο Ορέστης έπιασε δουλειά παρά τις αντιδράσεις εκπροσώπου των τοπικών αρχών, ενώ στο σημείο καυτεύθασαν μετά από ώρα και όργανα της τάξεως, που αρχικά αρκέστηκαν σε ρόλο τροχονόμου.
Ενώ ο Ορέστης κατεδάφιζε ο "τοπικός άρχοντας" παραλληρούσε επαναλαμβάννοντας σε απόσταση 8-10 μέτρων και δίπλα στο περιπολικό, πως ό,τι γινόταν ήταν μόνο για το "
show". Όταν του υπέδειξα ότι πρέπει να σέβεται αυτούς που αγαπούν την Κύπρο παραπάνω από την "πούγκα" τους, άλλαξε τη διαλεκτική του και μεταβίβασε την ευθύνη στους αστυφύλακες.
Αυτοί άρχισαν να εκτοξεύουν απειλές περί σύλληψης, στις οποίες ο Ορέστης απάντησε απλά "εγώ θα τον ρίψω τον τοίχο κι αν θέλετε συλλάβετέ με". Κατά τα λεγόμενά τους οι αστυνομικοί ζητούσαν από τον ασύρματο λόγο για να τον συλλάβουν, ενώ πρόβλημα δημιουργούσε και το γεγονός ότι "εσήκωσεν ττόζι και εν να γίνουμε χτιτζιό αν πα να τον συλλάβουμε"! "Εν να κάμεις επεισόδιο ρε κουμπάρε!"! "Τί επεισόδιο", ρωτώ. "Εν να τον παίξουν ρε φίλε" είπε ένας κύριος που είχε ενδιαφερθεί για το γεγονός. "Ποιος να τον παίξει κύριε"; "Οι Τούρτζοι"! "Ποιοι Τούρτζοι κύριε αφού εν Νεκρή Ζώνη". "Ε τα
UN"! "Αφού έν έσιει UN στη σκοπιά κύριε! Εν ξέρω πόσους μήνες έχει να φκάλουν σκοπιά! Ξυπνάτε! Εν να τον ρίψουμε τον τοίχο"!
Αφού έριξε τους αμμόσακκους με τη βοήθεια του Γιώργου, ο Ορέστης κατευθύνθηκε με μια ομάδα 10-15 ατόμων προς το
Ledra Palace και σταμάτησε σε σημείο, που τελεί υπό την επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών, παρά των τειχών που ανοίγει μόνο για το Cyprus Rally. Με τη βοήθειά μας άνοιξε δίοδο και μετά από ένα σύντομο μάθημα Τάι-Τσι, απολαύσαμε ένα καφεδάκι κάτω από ένα δέντρο. Μετά από ένα δίωρο από την αρχή των γεγονότων και αφού τουλάχιστον οχτώ οχήματα των Η.Ε. έιχαν προσπεράσει και τα δύο σημεία χωρίς να αντιδράσουν, μας προσέγγισαν δύο αστυνομικοί ενώ δύο στρατιωτικοί περίμεναν στην "είσοδο" που δημιουργήσαμε. Μετά από φιλική κουβέντα η οποία υποδήλωνε καταφανή κατανόηση από τον Βόσνιο και τον Αυστραλό φίλο αποχωρήσαμε, για να βρούμε στην έξοδο εκτός από τις κάμερες πέντε(!) περιπολοκά να μας περιμένουν. Αφού μας οδήγησαν στο παρακείμενο CID και μετά από επίσης φιλική κουβέντα και την παραδοσιακή συλλογή στοιχείων αφεθήκαμε ελεύθεροι και συνεχίσαμε τη μέρα μας.
Πίννω τον σκέττο τον καφέ, αλλά ο σημερινός ήταν ο πιο γλυκός που έχω πιει! Όποιος αγαπά την Κύπρο ας διαλέξει ένα τόπο και να πάει να πιει τον καφέ του.
Αυτά.Βίντεο παρέμβασηςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου