5 Φεβ 2017

Η εκ περιτροπής προεδρία, η διασταυρωμένη ψήφος, και η λογοκρισία της αλήθειας: Όταν μερικοί δήθεν υποστηρικτές του Τάσσου τον λογοκρίνουν… Τί είπε ο Τάσσος στην συνεδρία της 10/11/2008 για την εκ περιτροπής προεδρία με διασταυρωμένη ψήφο


Πρακτικές λογοκρισίας και εμβατήρια θεαμάτων. Το ότι οι προύχοντες των ελληνοκυπριακών ΜΜΕ λογοκρίνουν είναι ιστορικό γεγονός. Η τραπεζιτική κρίση είναι και θα είναι στο μέλλον το διαχρονικά παράδειγμα της πειθήνιας σιωπής πριν το 2012 και της συνεργασίας στην συγκάλυψη μετα το 2013. Όμως την ίδια περίοδο είχαμε και μια σειρά από πολιτικές διαμάχες στις οποίες η πρακτική της λογοκρισίας εφαρμόστηκε [και εφαρμόζεται] σχεδόν σαν πρακτική ρουτίνας. Όταν λ.χ. πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κ. Παπακώστα μια σειρά από σχολιογραφους, το προανήγγειλαν με προσμονές ότι θα είχε κάτι εναντίον του Δ. Χριστόφια για να εστιάσουν σε αυτό και να επαναλάβουν το «εμβατήριο» με το οποίο περιβάλλουν διάφορες μορφές συγκάλυψης. Ο κ. Παπακώστας όμως έστω και μετα θάνατο τους την έστησε – στο βιβλίο είχε μια σειρά από στοιχεία για το Μαρί που άφησαν τους wannabe κατασκευαστές θεαμάτων και χειραγωγούς γνώμης, αμήχανους να μιλήσουν – και έτσι το λογόκριναν: πώς να χειριστούν την αποκάλυψη ότι το ΕΛΑΜ είχε δίκτυο στην βάση στο Μαρί, και ότι την ότι την Δευτέρα που έγινε η έκρηξη θα γινόταν σύσκεψη για τις μεταθέσεις – και ότι είχε διαρρεύσει από την διοίκηση της μονάδας; Η πώς να χειριστούν το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε αυτό που είχε ομολογήσει και η κ. Πόπη Χριστοφόρου μετα τον θάνατο του Παπακώστα – ότι δηλαδή εκβιαζόταν ο άρρωστος Παπακώστας να κάνει δήλωση ενάντια στον Χριστόφια για να φύγει από κλειστό περιβάλλον της αιθουσας-κελιου του νοσοκομείου[1] μπορέσει να πάει σπίτι του, όπως συμβούλευαν οι γιατροί. Στο βιβλίο είναι καταγραμμένη η επίσκεψη του γιου του κ. Ιωαννίδη, ο οποίος φαίνεται να συμπεριφερόταν σαν εκπρόσωπος των δικαστηρίων η της εξουσίας. Οπότε αυτά [όπως και αρκετά άλλα, όπως οι υποψίες του για την έκρηξη] λογοκρίθηκαν…
Ανάλογα είχαμε και με το πρόσφατο βιβλίο του Δ.Χριστόφια..Ενα ενδιαφέρον σημείο/διάσταση λ.χ. αφορά τις αναφορές του σε σχέση με τον Τάσσο. Αναφορές ισορροπημένες και μάλιστα με ένα αίσθημα σεβασμού και «προστασίας» προς τον Τάσσο σαν πρόεδρο. Όμως οι γύπες έψαχναν πτώμα για να πουλήσουν λάσπη. Και αφού δεν έβγαινε το άφησαν και αυτό..όμως ο βιβλίο έχει πολύ ενδιαφέροντα και στιγμιότυπα και τεκμήρια..
Η συζητηση για την εκ περιτροπής και οι απόπειρες Μετατόπισης: ξαφνικά μερικοί κάνουν ότι δεν ξέρουν τί έλεγε ο Τάσσος;
Πρόσφατα επανήλθε, αφού είμαστε σε μια επανάληψη/ανακύκλωση των δεδομένων της λύσης, το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας. Όταν λοιπόν μερικοί [από τον ΔΗΣΥ] υπέδειξαν ότι και ο Τάσσος είχε αποδεχτεί την εκ περιτροπής, ο Α. Μιχαηλίδης, διευθυντής σύνταξης στον Φιλελεύθερο, και συχνός, φαινομενικά, υπερασπιστής του Τάσσου, βγήκε να κατακεραυνώσει την αναφορά.[2] Και όμως, όντως ο Τάσσος, αναμεσά στα άλλα ζητήματα που τέθηκαν σε σχέση με τα προβλήματα του σχεδίου Αννάν, δεν φάνηκε να ενοχλείται ιδιαίτερα από την εκ περιτροπής προεδρία, πέρα ίσως από την ύπαρξη πολλών προέδρων που θα μείωναν την συνοχή της κεντρικής ομοσπονδιακής πολιτείας. Ο κ. Μιχαηλίδης, αντί να αναφερθεί στον Τάσσο, αφού απαντούσε για αυτό, άλλαξε θέμα.
Το ζήτημα όμως παραμένει – τί είπε και τί γνώμη είχε ο Τάσσος για την εκ περιτροπής προεδρία, και ιδιαίτερα για την μορφή που πηρέ με τις συγκλίσεις Χριστόφια - Ταλάτ, αφού ο Τάσσος ήταν ακόμα εν ζωή όταν διαμορφωνόταν, και μέλος του εθνικού συμβουλίου. Και ιδιαίτερα, μάλιστα, αφού ο Δ. Χριστόφιας παρουσιάζει, στο βιβλίο του, τις συγκλίσεις ως προσπάθειες βελτίωσης πάνω στο σχέδιο του 2004 – σαν είδος σεβασμού της τότε απόφασης, αλλά και βελτίωσης για να απαντηθούν οι ανησυχίες και να καταγραφεί ένα σχέδιο με «κυπριακή ιδιοκτησία»..
 Όλοι αυτοί που διαρρέουν διαφορά έγραφα γιατί δεν διαρρέουν τις απόψεις του Τάσσου; Ιδιαίτερα, αφού υπάρχει ήδη μια αναφορά ότι ο Τάσσος ήταν θετικός – και καταγράφηκε στο εθνικό συμβούλιο; Ο Διευθυντής σύνταξης του Φιλελευθέρου, δεν ξέρει; Μόνο μερικά αποσπάσματα φυλάει στο αρχείο του;
Ιδού, λοιπόν, αυτούσια η αναφορά του Τάσσου, από το βιβλίο του Δ. Χριστόφια και όποιος αμφιβάλει μπορεί κάλλιστα να απαιτήσει την δημοσιοποίηση των αρχείων του εθνικού συμβουλίου. Ο Τάσσος, όχι μόνο ήταν θετικός, αλλά και με την χαρακτηριστική ντροπαλότητα που τον χαρακτήριζε [και τον έκανε και κάπως δηκτικό δημόσια] προσπάθησε, όπως ο ίδιος είπε, να μην φανεί ότι «πατρονάρει» με την έγκριση του. Και μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο ίδιος είχε αρχίσει τη διερεύνηση του θέματος για την ελληνοκυπριακή κοινότητα σε συνεργασία με τον ηγέτη που σφράγισε την πολιτική του καριέρα, τον Μακάριο..
Εδώ, όμως, λογοκρίνονται – και ο Μακάριος και ο Τάσσος..
[1] Ή πώς να αντιμετωπίσουν αυτά που ανέφερε και ο γιος του ότι δεν τον άφησαν να πάει καν στην εκκλησία του νοσοκομείου το Πασχα – τέτοιου είδους φυλακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου