15 Ιαν 2017

Πρωτοβουλίες για το ζήτημα της εξαίρεση από το μάθημα των Θρησκευτικών [..στηρίζουν η Αριστερά, η Αννίτα Δημητρίου του ΔΗΣΥ και ο Θεοπέμπτου του κινήματος Οικολόγων .. Οι υπόλοιποι;]Ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Καδής, σε συνάντησή του με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας την περασμένη εβδομάδα, ζήτησε από τη βουλή να εγκρίνει πρόταση του Υπουργείου του για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών. Προηγήθηκε επιστολή του Ομίλου Ανθρωπιστών Κύπρου, με την οποία υπέβαλε παράπονο στο Υπουργείο Παιδείας για την απόρριψη συγκεκριμένου αιτήματος για απαλλαγή μαθητή από το μάθημα των θρησκευτικών.
Πληροφορίες της Δέφτερης Ανάγνωσης αναφέρουν ότι το ΑΚΕΛ ως κόμμα καθώς, και η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου δήλωσαν τη στήριξή τους στην πρόταση. Επιπλέον, ο βουλευτής του κινήματος των οικολόγων, με ανάρτησή του στo προσωπικό του facebook[1] , ενημέρωσε και για τη δική του στήριξη στην πρόταση για εξαίρεση από το μάθημα θρησκευτικών, η οποία προγραμματίζεται να συζητηθεί και αυτήν την εβδομάδα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για λήψη τελικής απόφασης.

Ο Όμιλος Ανθρωπιστών με την πιο κάτω ανακοίνωση του χαιρετίζει τις δηλώσεις του Υπουργού καλώντας τον ταυτόχρονα
να επανεξετάσει, από κοινού με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τη διαδικασία για παραχώρηση απαλλαγής και να προβούν στις απαραίτητες διευθετήσεις, έτσι ώστε να μην απαιτείται η αποκάλυψη των οποιωνδήποτε θρησκευτικών πεποιθήσεων από τις μαθήτριες και τους μαθητές για να τους παραχωρηθεί η απαλλαγή από το μάθημα, αφού αυτά αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Ανακοίνωση Ομίλου Ανθρωπιστών Κύπρου αναφορικά με το θέμα απαλλαγής μαθητών και μαθητριών από το μάθημα των Θρησκευτικών
Ο Όμιλος Ανθρωπιστών Κύπρου χαιρετίζει τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ.Κώστα Καδή σχετικά με το θέμα εξαίρεσης μαθητών από συγκεκριμένα μαθήματα, στην πρόσφατη συνάντηση του με την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.
Στην τοποθέτησή του ο κ.Καδής ανέφερε ότι η εξαίρεση από συγκεκριμένα μαθήματα, εκ των οποίων είναι και το μάθημα των Θρησκευτικών, γίνεται και για πρακτικούς λόγους και για λόγους συμμόρφωσης της πολιτείας με τις συμβατικές της υποχρεώσεις (Σύνταγμα Κυπριακής Δημοκρατίας, Σύμβαση ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Συγκεκριμένα η δήλωση του Υπουργού αναφέρει: "Δεν μπορούμε ως πολιτεία να αγνοήσουμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις, ούτε και ειδικές περιπτώσεις παιδιών που για πρακτικούς λόγους δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ένα μάθημα. Η θέση του Υπουργείου είναι ότι θα πρέπει να δίνεται η ευελιξία στο Υπουργείο Παιδείας με την συγκεκριμένη τεκμηρίωση και στη βάση ιδιαίτερων συνθηκών και λόγων που υπάρχουν να μπορεί να απαλλάξει ένα μαθητή από την παρακολούθηση ενός συγκεκριμένου μαθήματος".
Σχετικά με την διαδικασία και τα κριτήρια απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, ο Υπουργός τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε συνεννόηση και συνεργασία με την Επίτροπο Διοικήσεως και διαμορφώνει εγκυκλίους με βάση τις οποίες μπορούν κάποιοι μαθητές να απαλλάσσονται για πολύ συγκεκριμένους λόγους από το μάθημα των θρησκευτικών. Ο Υπουργός κατέληξε πως αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται για να μπορούμε να εναρμονιστούμε με τις συμβατικές μας υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού και η ειδική αναφορά του στις δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με διεθνείς συμβάσεις και διατάξεις. Ενόσω η θρησκευτική εκπαίδευση στην Κύπρο συνεχίζει να διατηρεί τον ομολογιακό της χαρακτήρα, ο Όμιλος Ανθρωπιστών Κύπρου τάσσεται υπέρ των πρόσφατων δηλώσεων του Υπουργού Παιδείας για παραχώρηση του δικαιώματος της απαλλαγής και εξαίρεσης μαθητών/τριών από το μάθημα ούτως ώστε να γίνεται απόλυτα σεβαστό το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας αυτών και των γονέων τους.

Ταυτόχρονα, ο Όμιλος Ανθρωπιστών καλεί τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να επανεξετάσουν τη διαδικασία για παραχώρηση απαλλαγής και να προβούν στις απαραίτητες διευθετήσεις, έτσι ώστε να μην απαιτείται η αποκάλυψη των οποιωνδήποτε θρησκευτικών πεποιθήσεων από τις μαθήτριες και τους μαθητές για να τους παραχωρηθεί η απαλλαγή από το μάθημα, αφού αυτά αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου