15 Ιαν 2017

Αλληλεγγύη δασκάλων και εκπαιδευτικών… γιατί δεν ήταν πάντα η εκπαίδευση φωνή συντήρησης – και οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι δεν είναι το παράδοξο, αλλά η πραγματική Ιστορική συνέχεια..

Η έκδοση το ημερολογίου της ΚΤӦS μέσα στο οποίο γίνονταν αναφορές και στην καταπιεσμένη ιστορική μνήμη και πραγματικότητα, προκάλεσε την οργή των εθνικιστών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Στην ελληνοκυπριακή κοινότητα υπάρχει, βέβαια, μια έντιμη προσπάθεια, αλλά αυτή η κοινότητα, των εκπαιδευτικών, είναι ακόμα, σε κάποιο βαθμό, αιχμάλωτη των δεσμών υποταγής και σιωπής που κατασκευάστηκαν [έστω και αν ξεχνιέται σήμερα] από το 1948 – μετά από εκείνη την μεγάλη επίθεση εκκαθαρίσεων σε θεσμούς στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Διότι για να θυμόμαστε, κάποτε δάσκαλος ήταν και ο Τεύκρος Ανθίας [και μάλιστα σε σύσκεψη των προυχόντων στην αρχιεπισκοπή το 1931 ζητούσαν από τους γονείς να γίνουν χαφιέδες και να καταγγέλλουν τους κομμουνιστές δάσκαλους]. Αλλά η παράδοση συνεχίστηκε. Και ο Αδάμαντος καθηγητής ήταν, και ο Φίφης Ιωάννου ήταν συνδικαλιστής στην εκπαίδευση, όπως και ο Σταύρος Αγγελίδης….
Το 1948 όμως, η εθνικοφροσύνη, αφού «απαλλάγηκε» από την εκλογή του Λεόντιου [θα τα πούμε άλλη φορά πώς] εξαπέλυσε μια επίθεση εκκαθαρίσεων… Για να θυμόμαστε την αθλιότητα των χαφιέδων που κρύβονταν πίσω από τις σημαίες της εθνικοφροσύνης, ιδού και ένα τεκμήριο από τον ..γαλανόλευκο υστερικό της μητρόπολης της Κερύνειας, τον Πολύκαρπο Ιωαννίδη..
Λίγο πλαίσιο πρώτα – τον Μάιο του 1948 άρχισαν να κυκλοφορούν δηλώσεις τις οποίες έπρεπε να υπογράφουν δάσκαλοι και καθηγητές, διαφορετικά κινδυνεύαν να εκδιωχθούν από τα σχολεία. Τις διώξεις έκαναν οι Σχολικές Εφορείες τις οποίες διόριζαν οι Βρετανοί και φυσικά στελεχώνονταν αποκλειστικά από εθνικόφρονες. Στις 19 Ιουλίου του 1948 ανακοινώθηκε ότι 3 καθηγητές «γνωστοί για τα αριστερά τους πολιτικά φρονήματα» έχασαν την δουλειά τους μετα από απόφαση της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας της οποία προΐστατο ο ..Θεμιστοκλής Δέρβης, ο ηγέτης του δεξιού κόμματος ΚΕΚ.. Έγραψε τότε η Εφημερίς, η εφημερίδα του Π. Ιωαννίδη, ο οποιος είχε απαιτήσει εκκαθάρισιν «διδασκάλων» από τις 20/3/1948
«Νομίζομεν ότι δεν εινε ανάγκη να υποδείξομε ότι η εφορεία οφείλει να χωρήση αδιστάκτως εις ολοκλήρωσίν το έργου, αποκλείουσα εκ των σχολείων τους κομμουνιστάς μαθητάς. Θα είνει το μεγαλύτερον έγκλημα να μείνουν εις τους κόλπους του σχολείου μαθηταί, οι οποίοι θα αποφοιτήσουν αύριον δια να αντιστρατεύονται τον αγώνα της Εκκλησίας και της Πατριδός..»[1]
Αυτό ήταν το κλίμα που διαμόρφωσε την ελληνοκυπριακή εκπαίδευση. Το 1950, η αρχιεπισκοπή έβγαλε φιρμάνι ότι κανένα βιβλίο που γράφεται από κύπριο δεν είναι τόσο καλό όσο ότι οτιδήποτε γράφεται στην Ελλάδα. Η δουλοπρέπεια της εθνικοφροσύνης. Και λίγο μετα οι Άγγλοι έδιωξαν από τα σχολεία τον αριστερό συνδικαλιστή των εκπαιδευτικών, τον Σ. Αγγελίδη. Και έτσι, έλεγξε τα σχολεία η εθνικοφροσύνη. Με εκβιασμούς, απειλές, και την συνεργασία των Άγγλων.
Και ο Ιωαννίδης συνέχισε να αναζητεί τρόπους επιβολής της μιζέριας του. Ταυτίστηκε με την ΕΟΚΑ β και η ιστορική δικαιοσύνη ήρθε και τον βρήκε σαν συνέπεια: έζησε εγκλωβισμένος πριν να πεθάνει στην Κερύνεια ζώντας έστω και στο τέλος της θλιβερής του ύπαρξης, τις συνέπειες των έργων μιας ζωής που βιώθηκε σαν μίσος για τον συνάνθρωπο του…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Με αυτή την έκδοση εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στη Συντεχνία Τουρκοκυπρίων Δασκάλων KTÖS, η οποία δεκτηκε εθνικιστική επίθεση όταν εξέδωσε ημερολόγιο με αναφορές σε άβολες για το κατεστημένο αλήθειες. Το ημερολόγιο τοίχου της Πλατφόρμας Εκπαιδευτικών «Ενωμένη Κύπρος» αναφέρεται τόσο στη βία που έκτισε τον διαχωρισμό, την οποία το ε/κ κατεστημένο αποκρύβει ή χρησιμοποιεί επιλεκτικά, όσο και στις δικοινοτικές δράσεις για την ειρήνη και την επανένωση των τελευταίων χρόνων. 
[..] Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μας για να το πάρετε!

With this publication we express our practical solidarity to the Turkish Cypriot Teachers' Trade Union KTÖS, which was attacked by nationalists after publishing a calendar including references to truths inconvinient for the establisment. The wall calendar of Teachers' Platform 'United Cyprus' refers both to the violence that constructed partition, which the G/c establisment silences or uses selectively, as well as to the bicommunal actions for peace and reunification in the last years. 
[..] You can also contact us in order to receive a copy.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου