29 Ιαν 2017

«Η ομορφιά είναι στους δρόμους» Οι κινητοποιήσεις των κινημάτων στις ΗΠΑ.. Από την πορεία των γυναικών στις κινητοποιήσεις για πολιτικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των γηγενών ενάντια στις εταιρείες ενέργειας …H πορεία των γυναικών στις ΗΠΑ κατά την τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, προσέλκυσε το ενδιαφέρον περισσότερο από την ίδια την ορκωμοσία. Μόνο στην Ουάσιγκτον, συμμετείχαν γύρω στο μισό εκατομμύριο, όπως υπολογίζεται από τις εναέριες φωτογραφίες, παρά το ότι αναμένονταν γύρω στις 200,000.  Παρά το ότι τα ΜΜΕ εστίασαν στην πορεία στην Ουάσιγκτον, είχαν προγραμματιστεί πορείες γυναικών σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ και στον κόσμο. Πορείες πραγματοποιήθηκαν στη Βοστώνη, στο Σικάγο, στο Ντένβερ, στο Λος Άντζελες[1], στη Νέα Υόρκη στο Σιάτλ, όπως και στο Λονδίνο, στο Σύνδεϊ, στο Τόκυο. Ο συνολικός αριθμός συμμετοχών έφθασε – και σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις ξεπέρασε – τα πέντε εκατομμύρια.

Μάλιστα, το Vox συγκρίνει τη συμμετοχή στην πορεία γυναικών στην Ουάσιγκτον με ιστορικές κοινωνικές κινητοποιήσεις στην πόλη για να σημειώσει τη σημασία που είχε, με την Erica Chenoweth, εμπειρογνώμονα στα κινήματα κοινωνικής αντίστασης, να χαρακτηρίζει την Πορεία των Γυναικών ως τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία στην ιστορία των ΗΠΑ με τουλάχιστον 3.3 εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 500 πόλεις να διαμαρτύρονται:  
Ταυτόχρονα, στις 21 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η εκστρατεία του οργανισμού Πορεία Γυναικών. Η εκστρατεία ονομάστηκε «10 δράσεις σε 100 μέρες» και περιλαμβάνει γράμματα/ κάρτες σε γερουσιαστές με την ονομασία «ακούστε τη φωνή μας» για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων, εργασιακά δικαιώματα, δικαιώματα μεταναστριών/ων, τις θρησκευτικές ελευθερίες, την περιβαλλοντική δικαιοσύνη[2] κ.α.
Η αντίδραση του Τραμπ ήταν άμεση. Φέρετε να διέταξε την Υπηρεσία Πάρκου να μην δώσει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες με τη συμμετοχή για υποστήριξή του κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του. Αυτό, όμως έγινε αφότου είχαν ήδη διαρρεύσει στην Washington Post συγκριτικές φωτογραφίες με την ορκωμοσία Ομπάμα και Τραμπ το 2009 και 2017 αντίστοιχα[3].Επιπλέον συνελήφθηκαν πέραν των 200 ατόμων, ενώ χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία, σπρέυ πιπεριού[4] όταν ακούστηκαν συνθήματα όπως «Ντροπή», και «Όχι Ναζι στις ΗΠΑ».

Την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 201 και μετά το σάλο για την κατασκευή τοίχου στα σύνορα Μεξικού και ΗΠΑ ώστε να παρεμποδιστούν μετανάστες, ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο ανέστελε την είσοδο στις ΗΠΑ όλων των προσφύγων για 120 μέρες και μπλόκαρε την είσοδο προσφύγων από το Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη. Στο αεροδρόμιο JFK πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία με κύριο σύνθημα «Μέσα οι πρόσφυγες! Έξω οι ρατσιστές»[5]. Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν/ούνται και στα αεροδρόμια της Ουάσιγκτον, του Σικάγο, του Ντάλλαας και αλλού. Στη διαμαρτυρία στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης στάθηκαν αλληλέγγυα τα μέλη της «Συμμαχίας εργαζομένων στα ταξί της Νέας Υόρκης» που δεν παραλαμβάνουν καθόλου πελάτες την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, από τις 6 – 7:00 μμ.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών και άλλες νομικές οργανώσεις υπέβαλαν κατ’ επείγουσα αγωγή το Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017 εκ μέρους ατόμων που κρατούνται και απειλούνται με απέλαση[6] με αποτέλεσμα την έκδοση απόφασης, από την ομοσπονδιακή δικαστή στο Μπρούκλιν, Ανν Ντόνελυ που επηρεάζει σημαντικά και προσβάλει το διάταγμα Τραμπ. Εντός μιας ώρας από την πρώτη απόφαση στο Μπρούκλυν, εκδόθηκε δεύτερη στη Βιρτζίνια, από τη δικαστή Λεόνη Μπρίνκεμα, σύμφωνα με την οποία μπλοκάκρεται η αφαίρεση της πράσινης κάρτας από κατόχους της που βρίσκονται σε κράτηση στο αεροδρόμιο Dulles, της Ουάσιγκτον[7]. Όμως το χάος και οι εκ νέου διαμαρτυρίες δεν αποφεύχθηκαν[8]. Κι αυτό γιατί παρά τις αποφάσεις, τα άτομα για τα οποία εκδόθηκαν συνέχισαν να κρατούνται. Στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, η διαμαρτυρία πήρε νέα τροπή με το σύνθημα «Αφήστε τους δικηγόρους να περάσουν». Μόνο που οι δικηγόροι  της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών και άλλων αντίστοιχων οργανώσεων, δεν πήγαν μόνο στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, αλλά και σε αυτό του Σικάγο, και της Φιλαδέλφιας, και της Ουάσιγκτον.

Μετά το διάταγμα για τους μετανάστες και πρόσφυγες, ο Τζέρεμυ Κόρμπυν κάλεσε για απογόρευση της εισόδου του Τραμπ στη Βρετανία, μέχρι να αρθεί το διάταγμά του νέου προέδρου και των ΗΠΑ σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη πολιτική αντίδραση εκτός ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα με όλα τα πιο πάνω, αντιδράσεις, διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις και αγωγές πραγματοποιούνται και για τον αγωγό πετρελαίου στην Ντακότα.Τη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό μνημόνιο σύμφωνα με το οποίο συνεχίζονται οι εργασίες του πετρελαιαγωγού της Ντακότα. Την επόμενη μέρα, με ανακοίνωσή της η Φυλή των Σιου του Standing Rock αναφερει ότι με τις πρόνοιες του εκτελεστικού μνημονίου παραβιάζονται τα δικαιώματά τους βάσει της Συνθήκης και συμβάλει στην μόλυνση του νερού των Σιού και 17 εκατομμυρίων αμερικανών. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της φυλής εξέφρασην την πρόθεση να εμπλακούν σε νομική μάχη για αποτροπή της εφαρμογής του εκτελεστικού μνημονίου.Δύο μέρες μετά, την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017, ο Νόρμαν Μπέι, μέλος της τριμελούς ομοσπονδιακής επιτροπής ρυθμισης ενέργειας (FERC), ανακοίνωσε την πρόθεση για παραίτησή του από τις 3 Φεβρουαρίου. Η «βόμβα» έσκασε μετά την ανακοίνωση Τραμπ για το διορισμό της Σιέρυλ Λαφλερ ως η νέα πρόεδρος της επιτροπής. Η παραίτηση Μπέι μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού και άλλα παρόμοια πρότζεκτ, αφού ακόμα και αν ο Τραμπ  διορίσει άμεσα νέο μέλος προς αντικατάσταση του Μπέι, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προϋποθέτει και την έγκριση του διορισμού του νέου μέλους από τη Γερουσία.

Στο μέτωπο του Standing Rock, οι ακτιβιστές φαίνεται να μην πτοούνται. Η ηθοποιός και ακτιβίστρια Σέιλιν Γούντλεϋ, γνωστή από το ρόλο της στην ταινία Σνόουντεν, η οποία είχε συλληθεί τον Οκτώβρη για τη συμμετοχή της στη διαμαρτυρία ενάντια στον πετρελαιαγωγό της Ντακότα κάλεσε σε μποϋκοτάρισμά των τραπεζών[9], ενώ η ακτιβίστρια Bobbi Jean Three Legs υποστηρίζει ότι το εκτελεστικό μνημόνιο παραβιάζει τον νόμο και καλεί τον κόσμο να πολεμήσει για το δικαίωμα για νερό, αφού το Mni Wiconi (=το νερό είναι ζωή, το νερό είναι ιερό)[10].
ΚΙΝΗΜΑΤΑ[1]Βίντεο από την πορεία γυναικών στο Λος Άντζελες που ήταν η μεγαλύτερη μετά από αυτή της Ουάσιγκτον με 750,000 όπως υπολογίζεται http://ktla.com/2017/01/20/thousands-expected-to-protest-in-los-angeles-on-donald-trumps-inauguration-day/
[6] Από τις διαδηλώσεις στα αεροδρόμια -https://www.democracynow.org/2017/1/28/protests_erupt_at_us_airports_as

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου