12 Δεκ 2016

Αδέλφια είμαστε δίπλα σας

Αδέλφια είμαστε δίπλα σας

Του Δημήτρη Στρατή

Φωτογραφία: Μιχάλης Μιχαήλ

http://www.xblasterads.com/www/delivery/lg.php?bannerid=10729&campaignid=2021&zoneid=2687&loc=http%3A%2F%2Fdialogos.com.cy%2Fharavgi%2Fadelfia-imaste-dipla-sas%2F&cb=2de97cc8de “Hicbir korkuya benzemez, halkn satann korkusu”. Ενα από τα πλακάτ που αναρτήθηκαν στη χθεσινή μαζική κινητοποίηση των Τουρκοκυπρίων έγραφε τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ. Στο πλακάτ αναγράφονταν οι τελευταίοι στίχοι τους ποιήματος “Φόβος” που είχε γράψει ο Τούρκος ποιητής το 1959. “Δεν μοιάζει με κανένα φόβο, ο φόβος εκείνου που ξεπουλάει το λαό του” (είχαν γραφτεί για τον Α. Μεντερές, ένα χρόνο πριν ανατραπεί από το πραξικόπημα του στρατηγού Τζεμάλ Γκιουρσέλ, το 1960).

Οι στίχοι λοιπόν αυτοί στρέφονται κατά της “κυβέρνησης” των κατεχομένων, η οποία θεωρείται ο βασικός υπαίτιος για το τραγικό δυστύχημα, με θύματα δύο νεαρές μαθήτριες και τον οδηγό του λεωφορείου που τις μετέφερε. Πριν από δύο μέρες ένας “αστυνομικός” ξέσπασε σε λυγμούς στο άκουσμα στίχων που απάγγελλαν οι μαθητές για τις συμμαθήτριές τους. Χιλιάδες μαζεύτηκαν και χθες έξω από το γραφείο του λεγόμενου πρωθυπουργού Χ. Οζγκιουργκιούν. Οι Τ/κ συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι η ”κυβέρνηση” να αλλάξει την ώρα κατόπιν εντολών Τουρκίας.
Είναι όμως μόνο το ζήτημα της ώρας και της επιδιόρθωσης δρόμων η βαθύτερη αιτία που οδηγεί συνδικαλιστικές οργανώσεις, δάσκαλους, υπαλλήλους του “δημοσίου”, γιατρούς και νοσηλευτές, μαθητές και φοιτητές να αντιδρούν; Βεβαίως και όχι. Αυτό που κρύβεται πίσω από τις δυναμικές κινητοποιήσεις είναι το ίδιο συστατικό που υπήρχε πίσω από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στο Γραφείο Συντονισμού για θέματα νεολαίας με το οποίο η Αγκυρα ήθελε να ελέγχει τη διαπαιδαγώγηση της τ/κ νεολαίας. Είναι το ίδιο στοιχείο που κρυβόταν πίσω από τις κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας που εφάρμοσε το τουρκικό «τρίχρονο μνημόνιο».
Μια μεγάλη μερίδα Τ/κ αντιδρά σε καθετί που προσπαθεί να τους προσδέσει στην Αγκυρα. Να καταργήσει την κυπριακή τους ταυτότητα. Αυτή την κυπριακή ταυτότητα είναι που αγωνίζονται εδώ και χρόνια οι Τ/κ να διαφυλάξουν, χωρίς να σημαίνει ότι εμπιστεύονται όλους τους Κυπρίους. Βλέπετε υπάρχουν και κάποιοι Ελληνοκύπριοι που προτιμούν να τους ρίχνουν πέτρες ή να τους προπηλακίζουν όποτε περάσουν από μπροστά τους… υπάρχει και το ΕΛΑΜ.
Οι Τ/κ λοιπόν αντιδρούν. Στην πραγματικότητα αντιδρούν κατά του εναγκαλισμού της Αγκυρας. Για τούτο και της (ξανα)είπαν “φύγε από το σβέρκο μας”. Με φάρο αυτή την κυπριακή ταυτότητα είναι που πρέπει να δώσουμε ενωμένοι τον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή. Εμείς οι “Κυπραίοι” είναι που θα ζήσουμε (αν τα καταφέρουμε) στην Κύπρο του μέλλοντος. Δεν μπορούμε παρά να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα των Τ/κ. Να τους πούμε ”αδέλφια είμαστε δίπλα σας”. Ο ιμπεριαλισμός είναι ένας και ο ανηφορικός δρόμος για την επανένωση κοινός… καμία κοινότητα δεν μπορεί μόνη να τον ανέβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου