5 Δεκ 2016

Το κίνημα της τουρκοκυπριακής νεολαίας μετά το ατύχημα στον Πενταδάκτυλο: κάτι βαθύ γεννά συνεχόμενες μορφές του «αέρα της ελευθερίας»


Το δυστύχημα στις 28 Νοεμβρίου στον δρόμο του Πενταδακτύλου που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους πυροδότησε την επανάσταση της ομπρέλας από χαρακτηρίστηκε. Την επόμενη μέρα του δυστυχήματος και των τριών θανάτων εκατοντάδες τ//κ μαθητές/ τριες βρέθηκαν στους δρόμους απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, την αλλαγή της ώρας  και την υπενθύμιση στην Άγκυρα να τους αφήσει ήσυχους.


Τα σλόγκαν τους περιεκτικά και εκφραστικά:

«Φτιάκτες δρόμους, να μην γίνονται οι δρόμοι τάφοι»,
«Δεν πας σχολείο στα σκοτεινά»,
 «Ψυχορραγούμε»,
«Κυβέρνηση δολοφόνος»,
«Η κυβέρνηση δολοφόνος θα πληρώσει το λογαριασμό»


Φωτό από την εφημερίδα Yeni Dűzen


Δίπλα στο μαθητόκοσμο οι εκπαιδευτικοί που μέχρι την επόμενη μέρα, μαζί με την συνδικαλιστική πλατφόραν ανήγγειλαν γενική απεργία. Στο κάλεσμά τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι τα πακέτα λιτότητας που επιβλήθηκαν, μετατρέπουν την τουρκοκυπριακή ‘κυβέρνηση’ σε μαριονέτα και θα πρέπει να λογοδοτήσει.

Μετά το δυστύχημα η συνδικάλιστική πλατφόρμα αποφάσισε όπως:
«1. Τα ρολόγια ακολουθούν την πρακτική της Ε.Ε. και εφαρμοστεί η χειμερινή ώρα»
2. Να παραιτηθεί οι «υπουργοί παιδείας και μεταφορών, άμεσα
3. μαζικοποιηθεί η αντίδραση
4. η διαδηλώσεις να συνεχιστούν μέχρι επιτευχθούν όλα τα πιο πάνω», επειδή
Φτάνει πια!
Και έκαναν αυτό ακριβώς που είπαν: Την 1η Δεκεμβρίου μεταξύ 8:00 και 9:00 βρέθηκαν και πάλι στους δρόμους με τα ίδια αιτήμα. Ταυτόχρονα δημιουργήθεκε διαδικτυακό ψήφισμα (https://www.change.org/p/kktc-cumhurba%C5%9Fkanli%C4%9Fi-kktc-saatler-geri-alinsin ) με στόχο την αλλαγή της ώρας σε χειμερινή.

 Παρά τις βροχές, ο μαθητόκοσμος δεν πτοήθηκε και συνέχισε την αντίδρασή του


Οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν και εκτός Λευκωσίας, με χαρακτηριστική πορεία στην Αμμόχωστο.
Την 1η Δεκεμβρίου, η συντεχία των τ/κ εκπαιδευτικών ΚΤӦS ανακοίνωση ότι θα πραγματοποιεί καθημερινά στάση εργασίας, μέχρι να υιοθετηθεί η χειμερινή ώρα. Με βροχή ή ήλιο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου