12 Δεκ 2016

Μια κυπριακή άνοιξη που δεν ξέρει να σβήνει γιατί οι διεκδικητές κρατούν τις υποσχέσεις τους

Στις 9 Δεκεμβρίου 2016, στις τρεις το απόγευμα έληξε η προθεσμία που είχε δώσει η συνδικαλιστική πλατφόρμα στην διοίκηση Οζγκιουργκιούν για αλλαγή της ώρας, κάτι το οποίο απέρριψε, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη αρχίσει οι φωνές που ζητούν την παραίτησή του επιπρόσθετα από το αίτημα για παραίτηση τριών «υπουργών» (συγκοινωνικών, παιδείας και εσωτερικών). Αυτό προδιαγράφει εντατικές κινητοποιήσεις, αφού όπως απέδειξε η συνδικαλιστική πλατφόρμα και η τουρκοκυπριακή κοινότητα ευρύτερα κρατά το λόον της στις διεκδικήσεις. Όπως κυκλοφορεί οι νέες κινητοποιήσεις ενδεχομένως να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό και να «δημιουργήσουν χάος» όπως κυκλοφορεί χαρακτηριστικά.  
Η συνδικαλιστική πλατφόρμα ενήγγηλε απεργιακά μέτρα για τις 14 και 16 Δεκεμβρίου 2016. Στις 14 Δεκεμβρίου η συνδικαλιστική πλατφόρμα θα πραγματοποιήσει απεργία στους εργασιακούς χώρους και πορεία μνήμης των τριών θυμάτων του δυστυχήματος που αποτέλεσε το έναυσμα για τις κινητοποιήσεις. Η 16η Δεκεμβρίου θα σηματοδοτηθεί με γενική απεργία που αναμένεται να επηρεάσει υπηρεσίες ζωτικής σημασίας όπως το αεροδρόμιο, νοσοκομεία, την υπηρεσία παραγωγής ηλεκτρισμού και στον πανεπιστήμιο της ανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλες τα οικονομικά και επαγγελματικά σύνολα, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που παραδοσιακά συμμετέχουν ενεργά σε τέτοιες κινητοποιήσεις. Η συνδικαλιστική πλατφόρμα ήδη ανακοίνωσε ότι κατά την απεργία της 14ης Δεκεμβρίου θα παραδοθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης πρόταση μορφή εναντίον της διοίκησης Οζγκιουργκιούν.
Οι κινητοποιήσεις, αρχικά του μαθητικού κινήματος και αργότερα της συνδικαλιστικής πλατφόρμας, είχαν από την πρώτη μέρα πολιτική χροιά. Μαζί με την παραίτηση της διοίκησης Οζγκιουργκιούν, τα συνθήματα εξέφραζαν για μια ακόμα φορά δυσαρέσκεια και αντίσταση στις προσπάθειες της Τουρκίας για ποδηγέτιση της τουρκοκυπρικακής κοινότητας. Το σύνθημα «Άγκυρα φύγε απ’ το σβέρκο μας» (σε απόδοση σε μια προσπάθεια πιο ακριβής έκφρασης του νοήματος που αποδίδεται αντί της κατά λέξη μετάφρασης που να κυκλοφορεί ως «Άγκυρα βγάλε το χέρι σου απ’ το γιακά μας») ήταν από τα χαρακτηριστικότερα ίσως συνθήματα που είδαμε και ακούσαμε ιδιαίτερα έντονα πρόσφατα στις διαδηλώσεις ενάντια στη δημιουργία γραφείου νεολαίας, αν και το επικρατέστερο σύνθημα ήταν το «απορρίπτουμε» (reddediyoruz)[1]. Το ίδιο μήνυμα είχε κυριαρχήσει ακόμα πιο έντονα κατά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του 2011, τις συναντήσεις για Κοινοτική Ύπαρξη. Το ίδιο σύνθημα κυκλοφόρησε και σε όλες τις προηγούμενες φορές οι οποίες προκαλούνται από τα οικονομικά μνημόνια και γενικότερες τις απόπειρες τουρκικής επιβολής.

Οι νέες κινητοποιήσεις αρχίζουν να έχουν το άρωμα της περασμένης δεκαετίας, όταν οι αντιδράσεις και διαδηλώσεις για την κατάρρευση των τραπεζών και την επιβολή ενός από τα πολλά οικονομικά πακέτα διάσωσης από την Άγκυρα, εξελίχθηκαν σταδιακά στις ιστορικές πλέον κινητοποιήσεις για «Λύση και ΕΕ» και εξέφραζαν την ελπίδα για «απελευθέρωση» όπως χαρακτηριστικά έγγραφαν οι αριστερές εφημερίδες της εποχής. Οι αντιστάσεις και διεκδικήσεις της περασμένης δεκαετίας δημιούργησαν ένα είδος ηγεμονίας στο δρόμο και με έντονα στοιχεία κυπροκεντρισμού και προοπτικής λύσης του κυπριακού ως μέσο επιβίωσης και απεγκλωβισμού από την Τουρκία.
Τα δεδομένα για μια ακόμα φορά συγκλίνουν και παρουσιάζουν μια επανάληψη:
Ένα κτύπημα στην κοινωνία δημιουργεί εξέγερση
Η εξέγερση μαζικοποιείται
Η διεκδίκηση από συγκεκριμένη, συγκεκριμένοποιείται διεκδικώντας την πολιτική αλλαγή στο εσωτερικό
Η αλλαγή στο εσωτερικό διευρύνεται και περιλαμβάνει τη λύση του κυπριακού
Με την προοπτική λύσης του κυπριακού που φαίνεται να διανοίγεται, δεν θα ξένιζε αν οι κινητοποιήσεις που βλέπουμε αυτές τις μέρες να εξελικτούν σε υποστήριξη για τη λύση, και την επανάληψη 70 χιλιάδων και στους δρόμους. Ευχή - να συμπαρασύρουν όλους μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου