20 Νοε 2016

Το Standing Rock και οι αντιδράσεις κατά του αγωγού της Ντακότα δίνουν νέα πνοή στον παγκόσμιο οικολογικό ακτιβισμό και στις διεκδικήσεις για το αναφαίρετο δικαίωμα της πρόσβασης στο καθαρό πόσιμο νερό


Την περασμένη βδομάδα σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά στις κινητοποιήσεις κατά του πετρελαιαγωγού στην Ντακότα που καταλαμβάνουν πλέον χώρο στις παγκόσμιες κινητοποιήσεις.
Την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε εκατοντάδες πόλεις (ανάμεσα σε άλλες στη Νέα Ζηλανδία, στο Λίβανο, στα νησιά Φίτζι, στις Φιλιππίνες και στη Βραζιλία) ανά τον κόσμο δράσεις αντίδρασης στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού στην Ντακότα και αλληλεγγύη στις πέραν των 200 φυλών ιθαγενών που αντιδρούν.  Κατά τη διάρκεια της καθιστικής διαμαρτυρίας στην Ουάσιγκτον στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες, ο πρώην υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία, Μπέρνυ Σάντερς συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της φυλής των Μεγάλων Σιού στο Πάρκο Λαφαγιέτ, στο Λευκό Οίκο. Υποστηρίζοντας τον αγώνα τους, ανέφερε ότι για εκατοντάδες χρόνια οι ιθαγενείς αμερικανοί, οι πρώτοι αμερικανοί εξαπατήθηκαν και τα δικαιώματά τους καταπατήθηκαν. «Πλέον απαιτούμαι τα κυριαρχικά δικαιώματα των ιθαγενών αμερικάνών», κατέληξε
Ταυτόχρονα, η διαδικασία κατασκευής – ή όχι – του πετρελαιαγωγού, πλέον καταλήγει στα δικαστήρια, μετά και της κοινής ανακοίνωσης του αμερικανικού στρατού και του Τμήματος Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο αποφάσισαν ότι «χρήζει περαιτέρω συζήτησης και ανάλυσης, υπό το φως της αποστέρησης γης από τη φυλή των Μεγάλων Σιού». Η εταιρεία με τη σειρά της ζητεί όπως το δικαστήριο εκδόσει διάταγμα ότι η ίδια έχει δικαίωμα να προχωρήσει στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού, χωρίς άλλεςκαθυστερήσεις, άλλες ενέργειες ή την άδεια του στρατού.
Ο περιφερειακός αρχηγός της Συνέλευσης των Πρώτων Φυλών, Κέβιν Χαρτ που συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, ανέφερε σε συνέντευξή του «Αυτό [η κατασκευή του αγωγού] θα έχει καταστροφικές συνέπειες στη Μητέρα Γη και ιδιαίτερα στην ιερή πηγή του νερού για την οποία όλοι μιλάμε. Είναι μια από τις πιο ιερές πηγές ζωής για τους ανθρώπους μας σύμφωνα με τις διδαχές που έφθασαν κοντά μας από αμνημονεύτων χρόνων».

Σε μια τελευταία εξέλιξη, η μεγαλύτερη τράπεζα της Νορβηγίας, η DNB, πώλησε περιουσιακά της στοιχεία στις εταιρείες που βρίσκονται πίσω από τον $3,8 δις Πετρελαιαγωγό της Ντακότα και συζητεί κατά πόσον θα τερματίσει ή όχι τρία ξεχωριστά δάνεια στα οποία προχώρησε ειδικά για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου