13 Νοε 2016

Η φωθκιά ήταν [τζιαι ένει] ελπίδα

Φωτο που τες φωθκιές του Ορφέα


Η Αριστερή Κίνηση Θέλουμεν Ομοσπονδία, αναγάγεται σε συνεχιστή κινηματικών παραδόσεων. Τη βδομάδα που μας πέρασε, βδομάδα των εντατικών διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν, στην Ελβετία, άναβε καθημερινά στο οδόφραγμα του Ορφέα στη Λευκωσία, τη φωθκιάν της ειρήνης. Όπως αναφέρεται στο φμπ της κίνησης:
«Η πρώτη «φωτιά της ειρήνης» άναψε στο χωριό Ελιά / Doğanci στα τέλη του Δεκέμβρη του 2002 από τους Τουρκοκυπρίους κατοίκους του για να δείξουν την επιμονή τους στην ανάγκη «να έρθει η ειρήνη και να φωτιστούν τα σκοτάδια». Στους πρώτους τρεις μήνες του 2003 αυτό το παράδειγμα ακολουθήθηκε από τους κατοίκους πολλών άλλων χωριών καθώς καταγράφηκαν 33 φωτιές και εμπλοκή 110 χωριών στην διαμαρτυρία που έγινε γνωστή ως οι «Φωτιές της Ειρήνης». Ήταν περίοδος συνομιλιών τότε για την λύση του Κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ενώ η ε/κ κοινότητα ήταν απασχολημένη με τις προεδρικές εκλογές [που τελικά έφεραν τον Τ. Παπαδόπουλο στην εξουσία], στην τ/κ κοινότητα η πλατφόρμα οργανώσεων «Αυτή η χώρα είναι δική μας» αντιστεκόνταν με πάθος στον Ρ. Ντενκτάς και το διχοτομικό του όραμα, που τότε εναντιωνόταν στο ίδιο το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στη βάση των πρώτων εκδοχών του Σχεδίου Αννάν. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πλατφόρμα οργανώσεων «Αυτή η χώρα είναι δική μας» αποτέλεσε την πρώτη ολοκληρωμένη και μαζική οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική έκφραση του τ/κ Κυπριωτισμού που συγκροτήθηκε ενάντια στον τουρκικό εθνικισμό που εξέφραζε τότε ο ιστορικός ηγέτης (και πρόεδρος) της τ/κ κοινότητας Ρ. Ντεκτάς. Επίσης το ότι το κίνημα «Φωτιές της Ειρήνης» τόσο στην Ελιά / Doğanci όσο και στην Λουρουτζίνα προκάλεσε για πρώτη φορά μετά το 1974 μια ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ τ/κ και τουρκικού στρατού όταν ο στρατός δοκίμασε ανεπιτυχώς να συλλάβει τους οργανωτές και να αποκλείσει τους διαδηλωτές.
Στις αρχές του 2011, σε μια άλλη συγκυρία, λιγότερο άμεσα συνδεδεμένη με την διαδικασία λύσης του κυπριακού, στο ενδιάμεσο των μεγάλων συλλαλητηρίων της «Πλατφόρμας Συνδικάτων» για την Κοινοτική Ύπαρξη των τ/κ και την Αυτονομία τους από την Τουρκία, ομάδες τ/κ νέων άναβαν κάθε νύχτα φωτιές σε βαρέλια στο Πάρκο Κοουλού στα τείχη της Λευκωσίας, παραπέμποντας συνειρμικά και προβάλλοντας πολιτικά στην συγκυρία εκείνη, τους αγώνες του 2002-2003. Στις φωτιές «για μια Ελεύθερη Κύπρο» στις αρχές του 2011, συμμετείχαν και κάποιοι νέοι και νέες από την ε/κ κοινότητα, και αυτό λειτούργησε και ως πρόδρομος και προπομπός του κινήματος Occupy the Buffer Zone, 10 μήνες αργότερα.»

Κατά τη διάρκεια της βδομάδας, τουρκοκύπριοι συνδικαλιστές συμμετείχαν στις φωθκιές της ειρήνης στον Ορφέα αυτή τη φορά, και πέντε από τους ανθρώπους που άναψαν για πρώτη φορά τη φωθκιάν της ειρήνης το 2002, στο χωριό Ελιά. Οι τελευταίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από τους αγώνες της Ελιάς και εξήγησαν ότι η φωθκιά ήταν ελπίδα.  

Η φωθκιά της ειρήνης φαίνεται να ξεκίνησε να απλώνει στο νησί, αφού η νεολαία του Ρεπουπλικανικού κόμματος απηύθυνε κάλεσμα για να ξανανάψει η φωθκιά της ειρήνης στην Κερύνεια, την περασμένη Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016Βίντεο της βουλευτίνας του ρεπουπλικανικού κόμματος, Ντοούς Ντερυά - https://www.facebook.com/dogus.derya.7/videos/10154642428382278/

Εκτός από τις φωθκιές της ειρήνης, αυτή η βδομάδα αποκάλυψε και την εξάπλωση κινητοποιήσεων – ανεξάρτητων στη συντριπτική τους πλειοψηφία – για τη στήριξη λύσης του κυπριακού. Μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Λεμεσού «Λύση – Επανένωση  - Ειρήνη», συναντήθηκαν την Πέμπτη, σε μια συμβολική σύναξη στο Μόλο Λεμεσού, όπως αναφέρουν:
« για να δειξουμε την υποστιριξη μας προς την προσπάθεια που γινεται τωρα για την επιτευξη λυσης του Κυπριακου, αλλα και για να συζητηθουν διαφοροι τροποι για την ενημερωση του κοσμου για τη λυση που ερχεται»


Την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου, το βράδυ, στις 8:00 συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα δεκάδες κόσμος στο οδόφραγμα Λήδρας/Lokmaci και από τις δύο κοινότητες για να εκδηλώσουν την επιθυμία για επανένωση. Με τη συνοδεία μουσικής, κερνούσαν τους διερχόμενους κρασί και ζιβανία, και επαναδιεκδίκησαν το νησί.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου