20 Νοε 2016

Η διαπλοκή είναι πια …ξεδιάντροπη; Φταίει ο Οδυσσέας γιατί διερεύνησε και κατέγραψε την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων της οικογένειας του Προέδρου;.. Η αυξανόμενη διαφάνεια, λόγω της διάχυσης οριζόντιων μορφών επικοινωνίας, κάνει την διαπλοκή και την σύγκρουση συμφερόντων, που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος της νυν κυβέρνησης, πλήρως εμφανή.. Η μόνιμη πια ανάγκη των κυβερνητικών ΜΜΕ, όπως του Πολίτη, να δημιουργούν κατσιάρισμα για Μετατόπιση, διευρύνει μεν την αίσθηση της διαπλοκής [για να μην εστιαστεί στους πραγματικούς ένοχους] αλλά δημιουργεί και ένα απόθεμα δυσπιστίας… που μπορεί να εκπλήξει μερικούς όταν εμφανιστεί δημόσια ως οργή..και για τα καθεστωτικά ΜΜΕ..


Αυτή την εβδομάδα δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του γενικού ελεγκτή για τα πλοία της λιμενικής που αγοράστηκαν με ύποπτες διαδικασίες – από την εταιρεία του γαμπρού του κ. Αναστασιάδη… Τα ΜΜΕ που πίστευαν τις αερολογίες του Μιλτή, εδώ το έπαιξαν με χαμηλούς τόνους. Ο Πολίτης, μάλιστα, εξαπέλυσε και επίθεση ενάντια στον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη… Ο τρόπος που καλύπτεται η διαπλοκή από τα περισσότερα ΜΜΕ είναι αυστηρά ελεγχόμενος – επιτρέπεται η σκανδαλολογία, σαν υπόσχεση αποκαλύψεων, σαν είδος πορνογραφικής τσόντας με μορφή διαφήμισης, αλλά η ουσία, είναι αυστηρά ελεγχόμενη πως θα προβληθεί.
                                                                            
Μόλις μια μέρα πριν, 15/11, παρά τις λογικές παρατηρήσεις του κ. Μιχαηλιδη, ο Πολίτης και οι παραδεξαμενοι, έψαχναν να βρουν κάτι να κατηγορήσουν έτσι και αλλιώς τον Γενικό Ελεγκτή γιατί έκανε διερεύνηση όπως του ζητήθηκε για το θέατρο στην Σαλαμίνα....Μεγάλο το καθήκον να υπονομευτεί κάποιος με κάθε μέσο, και χωρίς καν δικαιολογια..Ο Πολίτης σαν εκπρόσωπος των λογοκριτών των πραγματικών σκανδάλων…


Η αιτία είναι απλή – οι μεγάλοι εκδότες εξαρτώνται από τις τράπεζες, τις κυπριακές τράπεζες τις ελέγχει σήμερα σε μεγάλο βαθμό το προεδρικό και το σύμπλεγμα του ΔΗΣΥ, οπότε όσα αφορούν την διαπλοκή της προεδρικής οικογένειας, του Χάσικου και των οικογενειακών του επιχειρήσεων, όπως και του Χάρη Γεωργιαδη εξαφανίζονται. Εδώ πάει ο Λουρουτζιάτης για δίκη, και είναι και λες και δεν κατηγορήθηκε ποτέ… Άμα συγκρίνει κανείς με τη δημόσια, μέσω πρωτοσέλιδων και διαρροών, «δίκη» του Βέργα, ή το κλίμα υστερίας των ΜΜΕ [το οποίο έκαναν γαργάρα αρκετές φορές μετά, καθώς άλλαζε ο κατηγορούμενος αναλόγως των υποβολών της εξουσίας που καθόριζε τα πρωτοσέλιδα και σε Πολίτη και σε Φιλελεύθερο και σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια] για να κατασκευαστεί η «δίκη» της Δρομολαξιάς [με τη λογοκρισία των τεκμηρίων για τον Χάσικο και τον Ρίκκο που έστησε την δίκη], έχει κανείς την πλήρη εικόνα του τί επιτρέπεται και τί όχι στο κλειστό κόσμο της επιτρεπόμενης προπαγάνδας των ελληνοκυπριακών ΜΜΕ..

Ένα σχόλιο στις εσωτερικές σελίδες του Φιλελευθρου – αποφεύγει την αναφορά στην εμπλοκή του περιβάλλοντος [οικογένεια, δικηγορικό γραφείο] του προέδρου.. Όταν η λογοκρισία έχει εσωτερικευθεί – αλλά τουλάχιστον εδώ προσπαθεί να πει κάτι και η αυτολογοκρισία είναι απόκτηση δικαιώματος για να ειπωθεί κάτι έστω και ..αόριστα..
Ιδού τί κατέγραψε στις εσωτερικές σελίδες του Φιλελευθέρου ο Π. Χαραλάμπους. Είναι αξιοσημείωτο ότι αναφέρει όλες τις βλάβες κοκ, αλλά δεν λέει λέξη για την εμπλοκή του τέως δικηγορικού γραφείου του ή έστω την εμπλοκή οικογενειακών η/και επαγελματικων γνωστών.. :
«Στην έκθεση 42 σελίδων λέγονται και επισημαίνονται πολλά, τόσο κατά τη διαδικασία των προσφορών, αφού στο τέλος επιλέγηκε η δεύτερη φθηνότερη προσφορά και όχι η χαμηλότερη, όσο και για την παραλαβή των σκαφών σε σχέση με τους ελέγχους που έπρεπε να γίνουν και με τον τρόπο που έγιναν.
Θα αντιγράψω μερικές από τις βλάβες που παρουσίασαν τα σκάφη μέσα στους περίπου 11 μήνες από την παραλαβή τους.
 
● Υπερθέρμανση μηχανής. Αντικαταστάθηκαν 2 μηχανές (από σύνολο 8).
● Πρόβλημα στον στροβιλοφυσητήρα (turbo). Αντικαταστάθηκαν και οι 2 στροβιλοφυσητήρες του ενός σκάφους.
● Μέρος του αεροθαλάμου έχει ξεκολλήσει. Συγκολλήθηκε ο αεροθάλαμος σε 3 σκάφη.
● Διαρροή λαδιού από το ψυγείο λαδιού του κιβωτίου ταχυτήτων. Αντικαταστάθηκε το ψυγείο λαδιού σε 3 σκάφη.
● Ελαφριά ρωγμή στις σχάρες των συστημάτων υδροπρόωσης. Αντικαταστάθηκαν 4 σχάρες σε 3 σκάφη.
● Διαρροή νερού του ψυγείου αέρα. Αντικαταστάθηκε το ψυγείο σε 2 περιπτώσεις.
● Διαρροή νερού από την αντλία θαλάσσης. Αντικαταστάθηκε η αντλία σε μια περίπτωση.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, «τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν είναι αρκετά σοβαρά, αφού, αφενός, αφορούν/επηρεάζουν τόσο τη λειτουργικότητα των συστημάτων, όσο και την ποιότητα των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί και, αφετέρου, όπως προκύπτει, τα προβλήματα με τη φθορά των μετάλλων στα συστήματα υδροπρόωσης έχουν παρουσιαστεί και στα τέσσερα σκάφη».
 Τέλος του 2016 λήγει η εγγύηση των κατασκευαστών και η Ελεγκτική Υπηρεσία καλεί την Αστυνομία «να αναζητήσει τρόπους διασφάλισης των συμφερόντων της», δηλαδή του κράτους και ημών των φορολογούμενων, «πριν την ημερομηνία λήξης της εγγύησης καλής λειτουργίας των σκαφών, που είναι στις 30.12.2016». Πράγματα, δηλαδή, αυτονόητα. Που αν τα πιο πάνω αφορούσαν μια ιδιωτική επιχείρηση θα είχαν ήδη διασφαλιστεί. Διαφορετικά θα έπεφταν κεφάλια...
Πανίκος Χαραλάμπους

Και αν ήταν ο προηγούμενος πρόεδρος, θα είχατε πρωτοσέλιδα για μέρες. Εκεί επιβάλλεται, εδώ δεν επιτρέπεται…

Η διάχυτη διαπλοκή αυτής της κυβέρνησης
Για κανένα προηγούμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα διαπλοκής – εδώ φτάσαμε σε ένα επίπεδο, μια υπόθεσης αν μήνα πια..Μονο οι φάκελοι της ΚΟΠ για τα στημένα ξεπερνούν τέτοια ποσοστά.. Και δεν είναι ο μόνος σε αυτήν την κυβέρνηση. Ο κ. Χάσικος εξακολουθεί να είναι επικεφαλής ενός υπουργείου που έχει άμεση εμπλοκή με οικογενειακές του επιχειρήσεις [από τις ευκολύνσεις στο ιχθυοτροφείο στο Λιοπέτρι, μέχρι τα ΜΜΕ, και το κτηματολόγιο]. Και ανακοινώθηκαν πρόσφατα και η διάθεση κονδυλιών για την ιχθυοκαλλιέργεια. Και να υποθέσουμε ότι επιχειρήσεις με το όνομα ή συγκαλυμενα της οικογένειας Κουλέρμου-Χάσικου, είναι δυνατό να μην ευνοηθούν;Οι δημοσιογράφοι θα είναι όπως πειθήνιοι – στρατιωτάκια, όπως είχε πει και ο Χάσικος.
Το είδος και το μέγεθος της διαπλοκής φαίνεται και από την απλή υπόθεση της μετάθεσης στελέχους του ΔΗΣΥ στις Βρυξέλες, παρά το ότι δεν υπήρχε καν θέση. Βρέθηκε για να βολευτεί..Το μετέδωσαν λίγο όσο το πρόβαλε ο γενικός ελεγκτής. Και φυσικά φώναζε  ο Πολίτης και πάλι.. Γιατί να κάνει έρευνες…
Και φυσικά, υπάρχει και το θέαμα του Χάρη με τους διορισμούς στον Συνεργατισμό [με πρώτο τον συμμαθητή του τον Χατζηγιάννη – όπως βόλεψε και την Ειρένα].. και τις προηγούμενες συγκαλύψεις για τις παρατυπίες στο ξενοδοχείο της οικογένειας…
Την ίδια περίοδο, οι ψαράδες καταγελούν τις άδειες για γρι γρι που θα στερήσει το εισόδημα στις οικογένειες τους – καταγελούν ευνοιοκρατικοί μεταχείριση των επιχειρηματιών λόγω σχέσης με κυβερνητικά κομματικά στελέχη.. Οι φήμες δείχνουν πάλι διασύνδεση με το προεδρικό…
Το ότι, επίσης, όλοι ξέρουν/κατανοούν ότι κάθε φορά που ο αρχιεπίσκοπος βγαίνει από συνάντηση με τον Αναστασιάδη, με απόψεις που ξαφνικά συμφωνούν με την λύση, τότε.. κάτι έχει πάρει σαν αντάλλαγμα είναι επίσης εκφραστικό του κλίματος..
Το ότι σε αυτό το κλίμα η ΚΟΠ θεωρείται γενικά διεφθαρμένη είναι μέρος ενός βούρκου που απλώς διευρύνεται..

Η απουσία έστω και φωνών διαφοροποίησης στο εσωτερικό της δεξιάς για αυτό το διευρυνόμενο βούρκο της διαπλοκής στην παράταξη τους: όταν ο σκανδαλολογος του θεάματος μετατρέπεται σε κυβερνητικό φερέφωνο, τοτε..το σκάνδαλο πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό του..
Ακόμα και την περίοδο Κληρίδη [1993-2003] υπήρχαν άτομα που κρατούσαν αποστάσεις – ο Πουργουρίδης, ας πούμε, τότε τα έβαλε με τον Ντίνο Μιχαηλίδη. Εδώ η δουλοπρέπεια του Πολίτη, που έστησε το μαγαζί του αρχικά στην σκανδαλολογία, είναι τόσο εντυπωσιακή, που είναι από μόνη της εκφραστική αυτού κλίματος που θυμίζει την έκφραση του Μαρξ για το πώς η εκμετάλλευση γίνεται ..ξεδιάντροπη..[1] Και σε παράφραση για τη «δημοσιογραφία» αυτού του είδους..
««..στην θέση της σκεπασμένης με θρησκευτικές και πολιτικές αυταπάτες, χειραγώγηση/παραπλάνηση, έβαλε την ανοιχτή, ξεδιάντροπη.. παραπλάνηση.. που δεν τηρεί καν τα προσχήματα της συνέπειας ή έστω του ορίου της ντροπής.»
Σε αυτό το κλίμα, τα ίδια τα ΜΜΕ είναι απλώς όργανα συγκάλυψης πια.. Η κωμική μορφή του Πολίτη που ξεκίνησε σαν δήθεν εφημερίδα αποκαλύψεων και τώρα πολεμά με νύχια και δόντια τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όταν αποκαλύπτει σκάνδαλα ημέτερων, είναι ίσως το πιο εκφραστικό σύμπτωμα της διαπλοκής.. Το ότι αυτή η εφημερίδα αγωνίστηκε τόσο να λογοκρίνει τις αποκαλύψεις για τις τράπεζες, και μετά αποκαλύφθηκε ότι έκανε και λογοκρισία απόψεων για διαφημιστικά πακέτα 50,000 ευρώ, τεκμηριώνει και πρακτικά την διαπλοκή..

..Η αυταπάτη ότι όλα αυτά θα ξεχαστούν.. Η προηγούμενη περίοδος Γιωρκάτζη οδήγησε στο 1974, και η περίοδος Κληρίδη στην οργή του 2004 και στην τραπεζιτική κρίση που έβγαλε στην επιφάνεια τις συνέπειες από τις "χαλαρώσεις" και την ευνοιοκρατία του Κληρίδη
Όσοι νομίζουν ότι όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν νοιάζει τον κόσμο, κάνουν μεγαλο [για τους ίδιους] λαθος..το θράσος δεν ξεχνιέται…και όταν έρθει η ώρα της αποτίμησης θα πρέπει και οι νυν προύχοντες των ΜΜΕ να ανησυχούν…η διαπλοκή είναι τόσο έντονη, που καθιστά τα περισσότερα ΜΜΕ, περιττα..απλα επαναλαμβανουν..Και πέρα από μια επερχόμενη πολιτική έκρηξη δυσφορίας με τη χυδαιότητα του ρουσφετιού και της διαπλοκής από την νυν κυβέρνηση, θα πρέπει να περιμένουμε και τον έξυπνο επιχειρηματία που θα φτιάξει το "εναλλακτικό" [αυτό που λέει το λογοκρινομενο] μεγάλο ΜΜΕ, που θα παίξει με την πλειοψηφία που δεν πιστεύει πια αυτά τα κωμικά talking heads  του θεάματος…
Και, τότε μερικοί από τους προύχοντες των ΜΜΕ, θα μαζεύουν από το πάτωμα ότι θα έχει μείνει…[1] «Η αστική τάξη.. στη θέση της σκεπασμένης με θρησκευτικές και πολιτικές αυταπάτες, εκμετάλλευσης, έβαλε την ανοιχτή, ξεδιάντροπη, άμεση, σκληρή εκμετάλλευση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου