27 Νοε 2016

Αυτοί ήταν εκεί και αυτήν τη φορά… Για την επανένωση – όπως και για δεκαετίες πριν… Η μαζική εκδήλωση των συνδικάτων, της θεσμικής Αριστεράς και των κινημάτων στο γήπεδο της Τσεττίν Καγιά..
Η εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ που ολοκληρώνονταν οι συζητήσεις στο Μοντ Πελεραν ήταν εκφραστική του κλίματος στην Κύπρο.. Σαν εκδήλωση ήταν μαζική - μέχρι και ο Αντένα το παραδέχτηκε. Η προηγούμενη τέτοια εκδήλωση, στον ίδιο χώρο έγινε το 2014 – και σηματοδότησε μια ιστορική στιγμή, όπου η πρωτομαγιά και πάλι [μετα το 1958] γιορτάστηκε κοινά από τους εργαζόμενους και των δυο κοινοτήτων. Τώρα η κινητοποίηση αφορούσε και τη στήριξη ενός ηγέτη της δεξιάς στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.. Του Αναστασιάδη η κυβέρνηση του οποίου συμπεριφερόταν προς στην θεσμική Αριστερά, λες και η αριστερά ήταν σε συνθήκες διωγμού... ενώ το «έργο» της είτε στο τομέα της οικονομίας με την νεοφιλελεύθερη υστερία, είτε στις πολλαπλές προσπάθειες παραβίασης οικολογικών νομοθεσιών για ημέτερους, είτε ανοχής του ρατσισμού, είτε συντηρητικής οπισθοδρόμησης στην εκπαίδευση κοκ, ήταν σε σχεδόν μόνιμη αντιπαράθεση με τα κινήματα και την αριστερά.. Και όμως πήγαν εκεί και οι οργισμένοι και οι αδικημένοι.. Αλλά από το κόμμα του προέδρου δεν.. Εκείνοι περιμένουν άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, ενώ οι οπαδοί τους στις κερκίδες θα φωνάζουν ρατσιστικές ιαχές  αλλού για αλλού;

Και τα ίδια τα ΜΜΕ που ελέγχει σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση, ήταν εκφραστικά.. Αρχικά τα κανάλια δεν κάλυψαν την ανακοίνωση της εκδήλωσης, και μετά μέχρι και το ΡΙΚ, την παρουσίασε μεν, αλλά η δημοσιογράφος θεώρησε ότι έπρεπε να ρίξει τους τόνους.. ότι ήταν "εκατοντάδες" - πάλι καλά, δηλαδή, που υπήρχε και η εικόνα για να βλέπουν και οι θεατές.... Είναι και πως μετρά κάποιος/α – αλλά είναι πολύ περισσότερο τί θέλει να μεταφέρει.. Αυτή η πρακτική [της υποβάθμισης των εκδηλώσεων που δεν ελέγχουν είτε οι εθνικιστές [ή οι απορριπτικοί] είτε η κυβέρνηση] δεν είναι κάτι το νέο – ανάλογα είχαμε και σε άλλες περιπτώσεις όπου οι εκδηλώσεις λ.χ. σε εκκλησίες έχουν προνομιακή μεταχείριση σε αντίθεση με εκδηλώσεις του ευρύτερου κινήματος επανένωσης που περιλαμβάνει και οπαδούς της νυν κυβέρνησης – αλλά περιλαμβάνει και άλλους, και έχει κοσμική έμφαση..


Αν δήλωσε και κατάθεσε κάτι η μαζική εκδήλωση, έστω και σε αυτές τις συνθήκες, έστω και με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, είναι ότι η δυναμική της επανένωσης είναι πια και επί του εδάφους… Διαχέεται στην καθημερινότητα.. Και ήδη υπάρχει ξανά δημόσια μια δικοινοτικότητα που μπορεί να γεμίζει τους δημόσιους χώρους, να διεκδικεί τον δημόσιο λόγο από τα κάτω.. που «ξανάδεσε πια την κλωστή που είχε κοπεί..»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου