27 Νοε 2016

Μηδενική ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού


   ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥΕκπρόσωποι γυναικείων και άλλων οργανώσεων, διαδηλώνουν κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, να μειώσει την ποινή του Άκη Λευκαρίτη και του Νίκου Νικολάου, για σεξουαλική εκμετάλλευση δύο ανήλικων κοριτσιών
Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση των παιδιών και στην κουλτούρα του βιασμού, διαδήλωσαν σήμερα, 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών, εκπρόσωποι γυναικείων και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων, μελών του Κυπριακού Λόμπι Γυναικών, σε δίωρη εκδήλωση έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στη Λευκωσία. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η καταδίκη της πρόσφατης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, να μειώσει την ποινή του 59χρονου σήμερα Άκη Λευκαρίτη και του 37χρονου Νίκου Νικολάου, για σεξουαλική εκμετάλλευση δύο ανήλικων κοριτσιών, 14 και 15 χρόνων. «Πλήγμα για τη Δικαιοσύνη», χαρακτήρισαν οι διαδηλώτριες, την απόφαση αυτή.
Επικίνδυνα μηνύματα στην κοινωνία
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα των δύο κατάδικων, για μείωση της ποινής που τους επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο τον Ιούνιο 2014, από 12 σε 9 χρόνια και από 10 σε 7 χρόνια, αντίστοιχα. «Ζητούμε δικαιοσύνη για τα θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων και απαιτούμε την εφαρμογή αποτρεπτικών ποινών από τα κυπριακά δικαστήρια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κυπριακού Λόμπι Γυναικών. «Θεωρούμε την απόφαση προσβλητική για τα θύματα, ενώ βρίσκουμε επικίνδυνα τα μηνύματα που στέλνει αυτή η απόφαση προς την κοινωνία. Θεωρούμε ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αντικατοπτρίζει την πατριαρχία, τα έμφυλα στερεότυπα των μελών του και εσφαλμένες πεποιθήσεις για την «ευθύνη» του θύματος. Η σεξουαλική κακοποίηση/εκμετάλλευση των παιδιών και ο βιασμός, αποτελούν σοβαρότατες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως πολίτες απαιτούμε οι ποινές που επιβάλλονται, να αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα του εγκλήματος».


Το σύστημα προωθεί τα στερεότυπα
Σε δήλωσή της στους δημοσιογράφους, η Μαρία Επαμεινώνδα Πρόεδρος του Κυπριακού Λόμπι Γυναικών, που ενσωµατώνει 16 γυναικείες και μη κυβερνητικές οργανώσεις σε όλη την Κύπρο, συµπεριλαµβανοµένων µιας Τουρκοκυπριακής, δύο διακοινοτικών, όπως και οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των µεταναστών, χαρακτήρισε «απαράδεκτη και προσβλητική για τα θύματα βιασμού», την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Πρόσθεσε ότι «στην Κύπρο, ένα στα τέσσερα παιδιά, είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Αυτή η απόφαση δίνει το μήνυμα ότι ευνοούμε βιαστές και σε μαστρωπούς και γενικά άτομα που διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα. Στην περίπτωση του Λευκαρίτη και του Νικολάου, η μέγιστη ποινή είναι 20 χρόνια φυλάκιση και στην αρχική δίκη, λήφθηκε υπόψη η παραδοχή και η μεταμέλεια, οπότε η μείωση κατά άλλα τρία χρόνια, είναι απαράδεκτη».


Η Τζόζη Χριστοδούλου και η Μαρία Επαμεινώνδα μιλούν στους δημοσιογράφους
Είπε στη δική της δήλωση η Τζόζη Χριστοδούλου, Συντονίστρια Πολιτικής του Μεσογειακού Κέντρου Μελετών Κοινωνικού Φύλου: «Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε ότι οι αποφάσεις αυτές, είναι βαθιά ριζωμένες μέσα σε ένα πατριαρχικό σύστημα που προωθεί τα στερεότυπα. Πρέπει ν’ αλλάξουν οι αντιλήψεις, όχι μόνο της κοινωνίας αλλά και του Δικαστικού Σώματος. Μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως, είναι θύματα βίας και πρέπει το Δικαστικό Σώμα να στείλει επιτέλους το μήνυμα στην κοινωνία, ότι η βία κάθε μορφής, θα τιμωρείται αυστηρά».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου