8 Νοε 2016

Το τελευταίο ζεϊμπέκικο του Παπακώστα: αποσπάσματα αποκαλύψεις από το βιβλίο του που θέτουν σε νέο πλαίσιο το θέαμα και την υστερία που στήθηκε γύρω από το Μαρί        Ο βολικός δικαστής που παράβλεπε τη λογική ασυνέπεια και δεν μπορούσε να τεκμηριώσει αν κατοικείται το Γέρι, πήρε δυο προαγωγές.. ο υιός Ιωαννίδης που συμπεριφερόταν σαν εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας και μοιραζε εκβιασμούς [και έσπασε το μούτρα του στον Παπακώστα].. το τυχαίο [;] γεγονός ότι τη Δευτέρα που έγινε η έκρηξη θα ξεκινούσε η διαδικασία ξηλώματος των ακροδεξιών κυκλωμάτων του ΕΛΑΜ που είχαν συμπτωματικά [;] τη βάση τους στο στρατόπεδο στο Μαρί.. σε μια περίοδο που ξαφνικά σταμάτησε να υπάρχει φρούρηση στα κιβώτια [άλλη σύμπτωση;].. και αυτά στα οποία δικαστές και ΜΜΕ έκλεισαν βολικά τα μάτια..[ποιός μας φόρτωσε τα κιβώτια, και η καθυστέρηση να βρεθεί ένας γερανός να μετακινήσει τα κιβώτια..

Η πλειοψηφία των ΜΜΕ, η οποία συμμετείχε ενεργά στη δαιμονοποίηση του Πακακώστα, μόλις κατσαδιάστηκε, άρχισε να αλλάζει βιολί. Ο πιο κωμικός ήταν ο Φιλελεύθερος – ξαφνικά άρχισε η ρητορική «καταδίκασαν ένα γέρο».. Λες και δεν ήξεραν την ηλικία του Παπακώστα πριν. Λες και δεν άκουσαν τη φωνή του στο δικαστήριο, όταν ρωτούσε «που είναι ο Μπισμπίκας και ο Τσαλικίδης;» [οι αρμόδιοι του στρατού].. Αλλά, βέβαια, η δαιμονοποίηση του πολιτικού αρμόδιου είχε ως στόχο το ξέπλυμα των ευθυνών των στρατιωτικών που είχαν υπό την αρμοδιότητα τους, την ευθύνη του φορτίου. Και φυσικά, το ξέπλυμα αφορούσε σε μεγάλο βαθμό και τις ευθύνες του επικεφαλής της μονάδας, ο οποίος δεν είχε κάνει τίποτα από όσα όφειλε να κάνει, έστω από τον Φεβρουάριο που έγινε η πρώτη έκρηξη – ή έστω από τις 4 Ιουλίου, όταν άρχισε να διαφαίνεται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τα κιβώτια.. Ούτε καν οι οδηγίες της πυροσβεστικής δεν τηρήθηκαν.. Και κατά τα άλλα ο υιός Ιωαννίδης και οι ένοχοι των ΜΜΕ που κατασκεύασαν το θέαμα τώρα θυμήθηκαν τον.. Γεωργιάδη και τις ευθύνες του.. Όταν, όμως, φώναζε ο Παπακώστας για την αλλαγή καταθέσεων, δεν μιλούσαν.. Και κάνουν ότι δεν ξέρουν ότι ο Γεωργιάδης μιλούσε με τον Ιωαννίδη σε σταθερή βάση... Αλλά και αυτό λογοκρίθηκε για να μετατοπιστούν οι ευθύνες του ότι τάχα.. δεν ήξερε... Μιλούσε, φαίνεται, με τον Γεωργιάδη για τον καιρό και την παραλία..

Το ότι η τότε κυβέρνηση, τηρώντας τα θέσμια δεν έκανε επίθεση σε κανένα [παρά τα εξωφθαλμα από την αρχή σφάλματα εκτίμησης του κ. Ιωαννίδη να μην διατάξει εκκένωση, να διατάξει να πάνε ναύτες και πυροσβέστες κοντά στην φωτια κοκ] έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης για να στηθεί ένα κλίμα υστερίας. Σιγά σιγά, βέβαια, η εικόνα άρχισε να ξεκαθαρίζει. Αλλά οι ένοχοι στα ΜΜΕ και όσοι θέλουν ακόμα να συγκαλύψουν τις ευθύνες των στρατιωτικών, έλπιζαν να σπάσουν τον Παπακώστα και να συνεχίσουν τα ψέμα της μετάθεσης ευθυνών.. Αλλά ο Παπακώστας δεν μάσησε τα λόγια του. Και τώρα αυτοί που έσυραν το νεκρό πτώμα του κ. Ιωαννίδη στην καιροσκοπική προσπάθεια πολιτικής υπεραξίας θα έχουν και την ευθύνη ότι αργά ή γρήγορα η ιστορική συζήτηση, αλλά και το διεθνές πλαίσιο στο οποίο θα κοινοποιηθεί αυτό το σκάνδαλο χειραγώγησης, θα πρεπει πλεον να μιλήσει ανοικτά και για τις ευθύνες του διοικητή, αφού η ρητορική του γιου του επαναφέρει αναπόφευκτα τις ευθύνες του στο προσκήνιο.. Γιατί είναι πια καταγεγραμμένη και το μεριδιο ενδεχομενης ευθύνης του Νικόλα Ιωαννίδη για το θάνατο του Παπακώστα. Ακούσαμε την κ. Πόπη να εμποδίζει την απονομή χάρης που συνιστούσαν οι γιατροί, την ακούσαμε επίσης να λέει ότι δεν δέχονταν την χάρη γιατί ήθελαν ..κάτι να πει ο Παπακώστας, και τώρα έχουμε και την καταγγελία του νεκρού, στα απομνημονεύματα του, ότι τον εκβιασμό του τον μετέφερε και ο Νικόλας Ιωαννίδης.. Και φυσικά, τώρα θα πρέπει ενδεχομενως να ανοίξει και το θέμα των πολιτικών σχέσεων του κ. Ν. Ιωαννίδη με την ακροδεξιά, και αρα και των πολιτικων του κινητρων, αφού είναι τεκμηριωμένο ότι η βάση όπου έγινε η έκρηξη ήταν βάση του ΕΛΑΜ..

Ιδού τα αποσπάσματα που ανοίγουν τα δεδομένα του διπλού εγκλήματος [της υστερίας για μετατόπιση ευθυνών από τον στρατό σε επιλεγμένους πολιτικούς αντίπαλους μερικών, και τη διαδικασία εκβιασμού του Παπακώστα που οδήγησε στον θάνατό του.. μια διαδικασία που, αφού ήταν εν γνώσει όσων συμμετείχαν στον εκβιασμό, η κατάσταση της υγείας του, συνιστά σκόπιμη διαδικασία θανάτωσης, που στην κοινή γλώσσα ονομάζεται «δολοφονία»]


Η διαδικασία παραποίησηςς νοημάτων – όταν οι θύτες [που έκαναν τα λάθη της μη εκκένωσης και διέταξαν τα θύματα να πάνε στο χώρο της έκρηξης] ταυτίζονται με τα θύματα, με την ευλογία και συγγενών, τότε η λέξη "ήρωας" χάνει το νόημά της.. Ήρωας είναι αυτός που επιλέγει το θάνατο για ένα κοινό καλό – αλλά τον επιλέγει μόνος του, δεν τον διατάζουν, και δεν ζητούν μετά στο όνομα τους… ρέστα..

… για την ηρωοποίηση των θυμάτων: σελ 295 «Πώς είναι δυνατό να αναμένεται δίκαιη απόφαση Δικαστηρίου για την έκρηξη στο Μαρί, όταν το επίσημο κράτος και τα ΜΜΕ, με ενέργειές τους, συνέβαλαν στο να επηρεαστεί η δικαστική απόφαση, με την ηρωοποίηση των 13 θυμάτων της έκρηξης, εκμεταλλευόμενοι τον πόνο των συγγενών των θυμάτων και την οργή του λαού; Εξάλλου με όλο τον σεβασμός προς τη μνήμη τους, οι ήρωες δεν αναζητούν ευθύνες από κανέναν. Ο ηρωισμός είναι μια συνειδητή πράξη αυτοθυσίας κάποιου ατόμου, το οποίο γνωρίζει τον κίνδυνο και τον αναλαμβάνει, έχοντας πλήρη επίγνωση των συνεπειών»

Ο βολικός δικαστής που υποτάχθηκε στην υστερία των ΜΜΕ, πήρε και προαγωγές..

Σελ. 295 «Μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα που επικρατεί ο συναισθηματισμός και με τέτοιους πρωταγωνιστές που το συντηρούν, είναι φυσικό να δυσπιστεί κανείς ως προς τη δίκαιη απονομή της δικαιοσύνης. Ποια μηνύματα εκπέμπονται, άλλωστε, όταν ο πρόεδρος του πρωτόδικου Δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση, δικαστής Τεύκρος Οικονόμου, μετά την έκδοση της διάτρητης απόφασής του, προήχθηκε δύο φορές: Μάλιστα με τη δεύτερη προαγωγή του βρέθηκε δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου μοιραία η παρουσία του δυνατόν να έχει επηρεάσει την απόφασης της έφεσής μου στο Ανώτατο Δικαστήριο, ανεξαρτήτως της συμμετοχής του ή όχι στη διαδικασία»

Όταν το Δικαστήριο έψαχνε τρόπους καταδίκης – και ξεπλύματος των στρατιωτικών.. Αν δεν έδωσε οδηγία μετακινήσης ο Παπακώστας τότε γιατί συζητήθηκε η ανεύρεση γερανών; Αλλά αν το θέμα εστιαζόταν στο ποιός δεν βρήκε τους γερανούς έγκαιρα, όπως και πιο πριν, γιατί δεν έγινε στέγαστρο, γιατί δεν έγινε ανάλυση του περιεχομένου των κιβωτίων μετά τον Φεβρουάριο του 2011, τότε η ευθύνη θα εστιάζονταν στους στρατιωτικούς.. Αλλά προφανώς το δικαστήριο ήταν, ήδη, αποφασισμένο να βλέπει μονόφθαλμα και μεροληπτικά τα τεκμήρια.. Δεν δίνονται έτσι οι προαγωγές στο Ανώτατο..

Σελ 266 -267: «Εάν δεν έδωσα οδηγία για την απομάκρυνση του διογκωθέντος εμπορευματοκιβωτίου, όπως ισχυρίστηκαν στο Δικαστήριο οι στρατιωτικοί – ισχυρισμούς που υιοθέτησε το Δικαστήριο για να επιτύχει την καταδίκη μου – για πιο λόγο τότε έγινε η συζήτηση για την εξεύρεση μεταφορικού μέσου για την απομάκρυνση του εμπορευματοκιβωτίου; [..] Η εξεύρεση των αναγκαίων γερανών ενέπιπτε στα καθήκοντα των στρατιωτικών και όχι του Υπουργού.
Η οδηγία που έδωσα στον Αρχηγό ΓΕΕΦ για την απομάκρυνση του εμπορευματοκιβωτίου από τη στοιβάδα, επιβεβαιώνεται από το πρακτικό της σύσκεψης 5.7.2011 [..] το περιεχόμενο όμως του οποίου το Δικαστήριο για να επιτύχει την καταδίκη μου , απέρριψε με το αιτιολογικό ότι αυτό συντάχθηκε μεταγενέστερα της έκρηξης [..]  Εξάλλου τ δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του ότι το πρακτικό επεδείχθη στους μάρτυρες που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη κατά τη διάρκεια της λήψης καταθέσεων από την Αστυνομία, οι οποίοι στις αρχικές τους καταθέσεις επιβεβαίωσαν το περιεχόμενο του ως αληθές ως προς τα πραγματικά γεγονότα»

Ποια μηνύματα εκπέμπονται, άλλωστε, όταν ο πρόεδρος του πρωτόδικου Δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση, δικαστής Τεύκρος Οικονόμου, μετά την έκδοση της διάτρητης απόφασής του, προήχθηκε δύο φορές: Μάλιστα με τη δεύτερη προαγωγή του βρέθηκε δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου μοιραία η παρουσία του δυνατόν να έχει επηρεάσει την απόφασης της έφεσής μου στο Ανώτατο Δικαστήριο, ανεξαρτήτως της συμμετοχής του ή όχι στη διαδικασία»

Γιατί δεν μετακινήθηκε το κιβώτιο, όπου είχε γίνει η έκρηξη; Ή πώς η ευθύνη των στρατιωτικών [οι οποίοι όφειλαν ως μέρος των αρμοδιοτήτων τους και μπορούσαν πρακτικά να μεταφέρουν το εμπορευματοκιβώτιο, αλλά δεν το έκαναν] μεταφέρθηκε στον Παπακώστα με τις ευλογίες του δικαστηρίου που έκανε τα στραβά μάτια.. Πώς θα εμφανιζόταν μετά ο Νικόλας Ιωαννίδης να εκβιάζει;

«Κατά την συσκεψη στο ΥΠΑΜ της 5.7.2011 και μετα τα όσα λέχθηκαν για την μετακίνηση του εμπορευματοκιβωτίου που είχε διογκωθεί, ο συνταγματάρχης Γεωργιαδης ανέφερε ότι η Εθνική Φρουρά δεν διαθέτει τέτοια μηχανήματα και ότι μόνο το νέο λιμάνι Λεμεσού διαθέτει. Στο σημείο αυτό παρενέβει ο αντισυνταγματάρχης Γιώργος Γεωργίου, αναφέροντας ότι τέτοιου είδους μηχανήματα διαθέτει η εταιρεία Σουλλης που εδρεύει  στην Λάρνακα. Σύμφωνα με την προαχθείσα μαρτυρία ενώπιον του δικαστηρίου διαφάνηκε ότι Εθνική Φρουρά με την διαδικασία του κατεπειγόντως είχε την δυνατότητα εντός δυο ωρών να εξασφαλίσει ανυψωτικό μηχάνημα εκμισθωντας από τον ιδιωτικό τομέα… Κατά συνέπεια ανέμενα ότι η μετακίνηση του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου θα διεκπεραιωνόταν το ταχύτερο…[σελ. 265]

«Κατά την ακροαματική διαδικασία διεφάνη μια τάση των μαρτύρων να αποστασιοποιούνται από τις αρχικές τους γραπτές καταθέσεις που έδωσαν στην Αστυνομία όπου κατά τρόπο ρητό και κατηγορηματικό υιοθέτησαν τον πρακτικό της 5.7.2011 ως αληθές. Ο λόγγος Γεννάρη; Στην κατάθεση του ημερομηνίας 17.7.2011 όταν του επιδείχθηκε το κείμενο του πρακτικού ημερομηνίας 5.7.2011 ανάφερε «η 15η παράγραφος είναι εξ ολοκλήρου δική του Γεωργίου και τώρα που την διαβάζω σας λέω ότι έχει λεχθεί.» Η 15η παράγραφος του πρακτικού αναφέρει ρητά την οδηγία μου προς τον Αρχηγό Τσαλικιδη για την απομάκρυνση του προβληματικού εμπορευματοκιβωτίου από την στοιβάδα….» σελ. 267..

Και μετά, βολικά υπό την πίεση της γενικής κατεύθυνσης των ΜΜΕ και της βολικής στάση του δικαστηρίου να προσπαθεί επίσης να μεταφέρει την ευθύνη στον πολιτικό προϊστάμενο, ξαφνικά βρέθηκε ο Παπακώστας κατηγορούμενος – αντί αυτοί που όφειλαν να μετά την οδηγία του να μεταφέρουν το κιβώτιο… Και τα ΜΜΕ σιώπησαν για βόλευε επίσης τις δικές τους στρατηγικές μετατοπισης..

Η οδηγία που έδωσα στον Αρχηγό ΓΕΕΦ για την απομάκρυνση του εμπορευματοκιβωτίου από τη στοιβάδα, επιβεβαιώνεται από το πρακτικό της σύσκεψης 5.7.2011 [..] το περιεχόμενο όμως του οποίου το Δικαστήριο για να επιτύχει την καταδίκη μου , απέρριψε με το αιτιολογικό ότι αυτό συντάχθηκε μεταγενέστερα της έκρηξης [..]  Εξάλλου τ δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του ότι το πρακτικό επεδείχθη στους μάρτυρες που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη κατά τη διάρκεια της λήψης καταθέσεων από την Αστυνομία, οι οποίοι στις αρχικές τους καταθέσεις επιβεβαίωσαν το περιεχόμενο του ως αληθές ως προς τα πραγματικά γεγονότα»

Καταλήγει για τούτον το ζήτημα στη σελ 268
«Με αυτές τις εσφαλμένες τοποθετήσεις το Δικαστήριο μετέφερε την ευθύνη της διαχείρισης της κατάστασης, κατά τις τελευταίες εκείνες κρίσιμες ημέρες πριν την έκρηξη, από τους στρατιωτικούς με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΦ Τσαλικίδη στις δικές μου πλάτες, με σκοπό την ενοχοποίηση και καταδίκη μου»

Όταν το δικαστήριο βρέθηκε τελικά μπροστά στο λογικά οξύμωρο: αφού είχε στόχο να απαλλάξει τους στρατιωτικούς και έτσι παράβλεψε την οδηγία Παπακώστα για μετακίνηση, και τις διαδικασίες αρμοδιότητας στην ΕΦ, τέθηκε το ερώτημα τί θα μπορούσε να γίνει.. Και η αμήχανη σιωπή ήταν από μόνη της αποκαλυπτική…

Σελ 270 «Κατά τη διάρκεια της αντεξέτασής μου, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ερωτήθηκε από το Δικαστήριο να αναφέρει ποια άλλα μέτρα θα έπρεπε να λάβω ως Υπουργός Άμυνας και παρέλειψα αυτή όμως αδυνατούσε να απαντήσει! Το Δικαστήριο στην απόφασή του ημερομηνίας 9.7.2013 (σελίδα 581) αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι γεγονός ότι στο κατηγορητήριο δεν προσδιορίζεται συγκεκριμένη παράλειψη, αλλά αποδίδεται στην κατηγορούμενο 2 (Κώστα Παπακώστα) ότι παρέλειψε να λάβει μέτρα προς αποτροπή της έκρηξης. Στην αντέξέταση επίσης του υπεβλήθη ότι δεν έκαμε οτιδήποτε για να μειώσει ή να αποτρέψει τον κίνδυνο. Στο στάδιο εκείνο, ρωτήσαμε την κα. Ευθυβούλου για να διευκρινίσει, χωρίς να το πράξει»Ο διαλογος Γεωργιαδη Ιωαννιδη [σελ. 235] τον οποιον και ο υιος και οι αλλοι απολογητες των ψεματων στα ΜΜΕ προσπαθουν να ξεχασουν/λογοκρινουν – και γιατι δειχνει την γνωση του διοικητη, αλλα και την αμελεια του να κανει ότι συστησε η πυροσβεστικη για τα χορτα..Και το τεκμηριο είναι στο «πορισμα» του δικηγορου της οπτικης της απαλλαγης των στρατιωτικων..Ουτε αυτό προφανως μπορουσε να λογοκριθει…

«Κατά τη διάρκεια της αντεξέτασής μου, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ερωτήθηκε από το Δικαστήριο να αναφέρει ποια άλλα μέτρα θα έπρεπε να λάβω ως Υπουργός Άμυνας και παρέλειψα αυτή όμως αδυνατούσε να απαντήσει! Το Δικαστήριο στην απόφασή του ημερομηνίας 9.7.2013 (σελίδα 581) αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι γεγονός ότι στο κατηγορητήριο δεν προσδιορίζεται συγκεκριμένη παράλειψη, αλλά αποδίδεται στην κατηγορούμενο 2 (Κώστα Παπακώστα) ότι παρέλειψε να λάβει μέτρα προς αποτροπή της έκρηξης. Στην αντέξέταση επίσης του υπεβλήθη ότι δεν έκαμε οτιδήποτε για να μειώσει ή να αποτρέψει τον κίνδυνο. Στο στάδιο εκείνο, ρωτήσαμε την κα. Ευθυβούλου για να διευκρινίσει, χωρίς να το πράξει»

Και η αποκαλυπτική στιγμή του εκβιασμού: Όταν ο Νικόλας Ιωαννίδης νόμιζε ότι μπορούσε να εκβιάσει τον Παπακώστα..

Σελ. 297 [...] βλέπω μπροστά μου τον Νικόλα Ιωαννίδη γιου του μ. Αντρέα Ιωαννίδη συνοδευόμενο [..] κατάλαβα ότι ήταν η Ελληνο – Αμερικανίδα δημοσιογράφος που έκαμε ένα Ντοκιμαντέρ για την έκρηξη στο Μαρί.

Ενόψει τούτου παρακάλεσα τον δεσμοφύλακα να παραμείνει στο δωμάτιό μου κατά την διάρκεια της επίσκεψης. [..] τόνισα χαρακτηριστικά ότι η έκρηξη στο Μαρί ήταν ένα τραγικό ατύχημα, για το οποίο ευθύνονται κυρίως οι στρατιωτικοί.
Σε κάποιο σημείο της συζήτησης ο Νικόλας πήρε τον λόγο και με υπεροπτικό ύφος με πληροφόρησε ότι τον Σεπτέμβριο θα κινηθούν διαδικασίες για να προσαχθεί ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας ενώπιον του Δικαστηρίου και με το ίδιο ύφος προσπάθησε να με πείσει ότι πρέπει να καταθέσω εναντίον του Χριστόφια – πράγμα που δεν έπραξα και το πλήρωσα ακριβά όπως μου  είπε.
Του απάντηση ότι, αν κληθώ δεν πρόκειται να αρνηθώ να καταθέσω ενώπιον του Δικαστηρίου, αλλά δεν έχω να καταθέσω τίποτε λιγότερο ή περισσότερο από αυτά που κατέθεσα στο πρωτόδικο Δικαστήριο. Στη συνέχεια απεχώρησαν εμφανώς απογοητευμένοι. [..]»Αυτά που τα ΜΜΕ λογόκριναν βολικά – την επιλογή του χώρου από τους στρατιωτικούς.. και το γεγονός ότι ήταν οι αμερικανοί που επέμεναν να κρατηθεί το φορτίο στην Κύπρο.. αλλά οι κατά τα άλλα συνωμοσιολόγοι ξαφνικά αγάπησαν τους αμερικανούς και δεν ήθελαν καν να θυμηθούν τί έγινε το 2009 ή τί έλεγαν τα wikileaks για τη στάση της αμερικανικής πρεσβείας..

Σελ. 248 «Η επιλογή της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί, ως χώρου αποθήκευσης του κατασχεθέντος υλικού, ήταν απόφαση του τότε Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγου Μπισμπίκα [..]. Για την επιλογή αυτή πληροφορήθηκα από τον ίδιο τον Αρχηγό Μπισμπίκα η ώρα 08.30 της 6ης Φεβρουαρίου 2009»

Σελ. 242 «Κατόπιν απαίτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας, επεβλήθη στην Κυπριακή Δημοκρατία η κατάσχεση και εκφόρτωση του «παράνομου» φορτίου στην Κύπρο, σε εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων που επεβλήθησαν σε βάρος του Ιράν. Η μικρή Κύπρος πειθαναγκάστηκε να αποδεχθεί τις παρεμβάσεις και ουσιαστικά τις εντολές του Συμβουλίου Ασφαλείας, της αμερικανικής και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με αποτέλεσμα την ανακοπή του πλοίου στο αγκυροβόλιο του λιμένα Λεμεσού [...]»

Η Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011 ήταν καθοριστική για τα θέματα των μεταθέσεων των στελεχών περιλαμβανομένων και των Ελαμιτών… Οι πληροφορίες μου όμως, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, είναι ότι ο Αρχηγός είχε ενημερώσει τον διοικητή του Ναυτικού μ. Ιωαννίδη για τις προθέσεις του Υπουργού και της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς για τις προληπτικές μεταθέσεις φερόμενων ως  Ελαμιτων, που εκκλαπτηριο τούτων ήταν το Ναυτικό στην Ναυτική βάση στο Μαρι

Και αφού αναπόφευκτα ο θάνατος του Παπακώστα για να μην υπογράψει δήλωση υποταγής στην υστερία, ανοίγει πια το θέμα του Μαρί σε όλες τους τις διαστάσεις, ιδού και το κοινό μυστικό: η βάση του Μαρί ήταν το άντρο των ελαμιτών και την Δευτέρα που έγινε η έκρηξη θα αποφασίζονταν οι μεταθέσεις.. Πολλές συμπτώσεις τελικά – άμα λάβει κανείς υπό όψιν το ότι εκείνη την περίοδο είχαν σταματήσει οι νυχτερινές φρουρές στο χώρο των κιβωτίων [άρα οποιοσδήποτε από την βάση ή εκτός, αν έμπαινε στο στρατόπεδο,  μπορούσε να τα ανοίξει ή να κάνει οτιδήποτε]..

 «Το κοινό μυστικό.  Αυτό που με απασχολούσε περισσότερο ήταν ο τρόπος χειρισμού των Ελαμιτών στελεχών που εμφανίστηκαν στην Εθνική Φρουρά. Ο ίδιος ο Αρχηγός συνοδευόμενος από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Πληροφοριών του ΓΕΕΦ αντισυνταγματάρχη Μαρκαντώνη, ήλθαν προ μηνός στο γραφείο μου και με ενημέρωσαν για το θέμα και μάλιστα μου έδωσαν στοιχεία τα οποία διασταύρωσα με εκείνα της ΚΥΠ, ως αληθή… Με βάση τα στοιχεία που είχα στα χέρια μου, τα πλείστα στελέχη που είχαν ανάμειξη, προέρχονταν από το Ναυτικό, στην Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, στο Μαρί… Οι οδηγίες που έδωσα στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς για αντιμετώπιση του φαινομένου, ήταν να συσκεφθεί η ηγεσία με τους αρμόδιους επιτελείς και την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011 η ώρα 5 μ.μ. θα είχαμε συνάντηση στο γραφείο μου.. Η Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011 ήταν καθοριστική για τα θέματα των μεταθέσεων των στελεχών περιλαμβανομένων και των Ελαμιτών… Οι πληροφορίες μου όμως, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, είναι ότι ο Αρχηγός είχε ενημερώσει τον διοικητή του Ναυτικού μ. Ιωαννίδη για τις προθέσεις του Υπουργού και της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς για τις προληπτικές μεταθέσεις φερόμενων ως  Ελαμιτων, που εκκλαπτηριο τούτων ήταν το Ναυτικό στην Ναυτική βάση στο Μαρι και ειδικότερα οι ομάδες υποβρύχιων καταστροφών [ΟΥΚ]. Έτσι το θέμα των μεταθέσεων των Ελαμιτων είχε γίνει κοινό μυστικό. Εδώ αγαπητοί φίλοι αναγνώστες θα εκφράσω και πάλι, ως συνήθως, ελευθέρα την άποψη μου και θα την αφήσω στην κρίση των καλοπροαίρετων αναγνωστών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με κάποιες άλλες πληροφορίες, που η αστυνομία δεν έδωσε καμία σημασία, ότι πριν από τις 3:30 η ώρα της 11η; Ιουλίου, ψαράδες και όχι μόνο άκουαν μικροεκρηξεις και έβλεπαν φωτοβολίδες στην Ναυτική Βάση. Τούτο το γεγονός μου δημιουργεί, και πιστεύω δικαιολογημένα, την αμφιβολία αν όντως η πυρκαγιά προκλήθηκε από αυτανάφλεξη των εμπορευματοκιβωτίων, όπως αποφάνθηκαν οι ξένοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι στηρίχθηκαν πιστεύω στο γεγονός της αυτανάφλεξης και εκτόνωσης αέριων του εμπορευματοκιβωτίου εκείνου της Δευτέρας 4.11.2011 που είχε ως αποτέλεσμα της παραμόρφωση του.» σελ. 273-74. Κώστας Παπακώστας, Ανεμοδαρμένη πορεία.


.. τόνισα χαρακτηριστικά ότι η έκρηξη στο Μαρί ήταν ένα τραγικό ατύχημα, για το οποίο ευθύνονται κυρίως οι στρατιωτικοί ..Σε κάποιο σημείο της συζήτησης ο Νικόλας [Ιωαννιδης] πήρε τον λόγο και με υπεροπτικό ύφος με πληροφόρησε ότι τον Σεπτέμβριο θα κινηθούν διαδικασίες για να προσαχθεί ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας ενώπιον του Δικαστηρίου και με το ίδιο ύφος προσπάθησε να με πείσει ότι πρέπει να καταθέσω εναντίον του Χριστόφια – πράγμα που δεν έπραξα και το πλήρωσα ακριβά όπως μου  είπε. Του απάντηση ότι, αν κληθώ δεν πρόκειται να αρνηθώ να καταθέσω ενώπιον του Δικαστηρίου, αλλά δεν έχω να καταθέσω τίποτε λιγότερο ή περισσότερο από αυτά που κατέθεσα στο πρωτόδικο Δικαστήριο. Στη συνέχεια απεχώρησαν εμφανώς απογοητευμένοι. [..]»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου