8 Νοε 2016

Ο αξιότιμος κύριος Καρυδάς και τα περεφερόμενα θεάματα μετατόπισης σαν τεκμήριο της προσπάθειας των ΜΜΕ να συγκαλύψουν τις ευθύνες των τραπεζών: το άτομο που εμπλέκεται στα σκάνδαλα της τράπεζας Κύπρου προσπαθεί από το 2012 να μετατοπίσει τις ευθύνες του με παραπλανήσεις και κουτσομπολιά και τα ΜΜΕ ποτέ δεν ρωτούν για την εγκυρότητα, τις αντιφάσεις και για τα ιδιοτελή κινητρα..αρκεί να αναφέρει ότι..φταίει κάτι ..αριστερό [με προτίμηση στην Ομόνοια και στην νοσταλγία της ρητορική του 1948 – από το «έξω οι κομμουνιστές από τα γήπεδα μας»..

Την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε ο κ. Καρυδας στην υπόθεση του κ. Μιλτιάδη Νεοφύτου. Δεν είναι η πρώτη φορά που σεργιανίζουν τον κ. Καρυδα τα ΜΜΕ..Εχει όντως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σαν περιφερόμενο θέαμα για όσους προσπαθούν ακόμα να συγκαλύψουν, όσο μπορούν πια σε αυτό το χαμένο πια παιχνίδι για αυτούς, τις ευθύνες των τραπεζών – προσφέρει στα ΜΜΕ [με τις δικές τους ενοχές για την συγκάλυψη των τραπεζών], και σε όσους θέλουν να μετατοπίσουν την ευθύνη των τραπεζών, το μόνιμο σενάριο υπεκφυγής. «Φταίει η αριστερά», «φταίει η Ομόνοια» άρα και η ίδια ύπαρξη της αριστεράς σαν λαϊκής κουλτούρας κοκ…όπως θα έλεγε και ο Πολυβίου «φταίνε οι μπολσεβίκοι»..Η κατάθεση του κ. Καρυδα, και ο ισχυρισμός του, χωρίς απόδειξη, "άκουσε.." είπε, προβλήθηκε πρωτοσέλιδα από τις δυο κυβερνητικές εφημερίδες, τον Πολίτη και την Αλήθεια. Λες και ήταν τεκμηριωμένη αλήθεια. Όμως ο κ. Καρυδας έχει μια προϊστορία – και μάλιστα μια προϊστορία με τον Μιλτιάδη Νεοφύτου. Ο οποίος ήταν στόχος του από τον Αύγουστο του 2012, ενώ τώρα ξαφνικά, έγινε υπερασπιστής του. Αυτή η μετατόπιση είναι από μόνη της ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική για τις συνθήκες μέσα από τις οποίες ο κ. Μιλτης ψάχνει για ..μανταρίνια[1] να προσφέρει στο θέαμα..

..την επόμενη μέρα, στις 11, όταν έγινε συνέδρια της επιτροπής προγραμματισμού της Τράπεζας, το άτομο που φέρεται εμπλέκεται στην αγορά  των ομολόγων, ο κ. Καρυδάς, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτικό της συνεδρίας ότι «ο κίνδυνος που αναλαμβάνει η τράπεζα έναντι των ομόλογων της ελληνικής κυβέρνησης είναι χαμηλός, καθώς η Τράπεζα Κύπρου μείωσε σημαντικά τις συμμετοχές της σε ελληνικά ομόλογα από την αρχή του έτους μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.» Είτε έλεγε ψέματα, είτε είχε πλήρη άγνοια για τις αγορές, οι οποίες είχαν γίνει από το συνεργάτη του κ. Ηλιάδη – αφού την προηγούμενη είχε, ήδη, διπλασιαστεί η αξία των ομόλογων που είχε η τράπεζα. Πάντως, την επόμενη περίοδο, οι Ν. Καρυδάς και Α. Ηλιάδης φέρονται να είχαν δώσει οδηγίες, είτε και οι δυο, είτε ο καθένας χωριστά, για τις αγορές των ομολόγων.

Αλλα το ότι ένα άτομο όπως ο κ. Καρυδας, με νευραλγική θέση στην τράπεζα Κύπρου, η οποία εμπλέκεται και σε δίκες για τις πρακτικές της που οδήγησαν στην κρίση, εμφανίζεται και κατασκευάζεται σαν «έγκυρη», η ρητορική του, είναι ενδιαφέρον σύμπτωμα η κατγαλοιπο ενοχων για μερικα ΜΜΕ. Ο κ. Καρυδας υπήρξε από τους άμεσα εμπλεκόμενους στα σκάνδαλα της τράπεζας Κύπρου, με βάση τις έρευνες και της ίδιας της τράπεζας και προφανώς ο λόγος του πρέπει να αναλυθεί με βάση την ιστορία εγκυρότητας του. Και το περιεχόμενο των δηλώσεων του – αν τεκμηριώνεται – αλλα και το πλαίσιο τους. Όπως μπορεί να δει κανείς με μια έστω και επιφανειακή έρευνα [η σε βάθος έρευνα θέτει πολύ πιο σοβαρά ζητήματα για τις ευρύτερες ευθύνες και του κ. Καρυδα αλλα και των συμφερόντων –διαπλοκης;- όσων των περιφέρουν παρά τις αντιφάσεις και τα κωμικά του στιγμιότυπα] ο κ. Καρυδας προσπαθεί εμφανώς να αποφύγει τις δικές του ευθύνες. Και η όλη ρητορική του είναι μια προσπάθεια άρνησης της πραγματικότητας – ακριβώς γιατί κατανοεί τις δικές του ευθύνες. Τι άλλο από άρνηση της πραγματικότητας είναι όταν ένας αξιωματούχος της τράπεζας που εμπλεκόταν και στην αγορά των ελληνικών ομόλογων, αλλα και σε άλλες υποθέσεις δικαστικών πια ζητημάτων, καμώνεται ότι δεν καταλαβαίνει ότι η τράπεζα στην οποία ήταν αξιωματούχος, παραπλάνησε επανελλειμενα το κοινό, προκάλεσε την κάθοδο της τρόικα με την κρατική στήριξη που ζήτησε τέλη του Ιούνη του 2012, και ότι ο ίδιος ξαφνικά θυμήθηκε την ..Ομόνοια, όταν πια του έδειχναν την πόρτα εξοδου;..Πρεπει να είναι κάποιος αρκετά απελπισμένος για να πουλά τέτοια μανταρίνια - αλλα και σε μεγάλη ανάγκη μετατοπίσεων όσοι τον προβάλουν...Αλλα όταν μερικά ΜΜΕ είναι εξαρτώμενα, μια κωμωδία μπορεί να περιφερεται..και την μια να κατηγορεί τον Μιλτη και μετά, να τον υποστηρίζει σαν θύμα..

Ας δούμε λοιπόν αυτό το ρητορικό "τεκμήριο" μέσα από τα οποίο τα ΜΜΕ προσπαθησαν να μετατοπίσουν τις ευθύνες [και τις δικές τους  για την συγκάλυψη]  για την τραπεζιτική κρίση..

Όταν ο Καρυδας ήταν προύχοντας στην Τράπεζα Κύπρου – συμμετείχε στην αγορά των ελληνικών ομόλογων, παρά την κρίση στην Ελλάδα, και με σαφή παραπλάνηση του κοινου..Σιγα που θα ενδιαφερόταν για ειλικρινεια..Αλλα και σιγά που θα τον ρωτούσαν, όσοι τον περιφέρουν από επιτροπές σε πρωτοσέλιδα..

Ο κ. Καρυδας ήταν αρμόδιος για την «διαχείριση κινδύνων και αγορών» της Τράπεζας Κύπρου. Ήταν δηλαδή σε βασικό πόστο από το οποίο έπρεπε να γίνεται έλεγχος. Και ο κ. Καρυδας όχι μόνο δεν έκανε έλεγχο με στόχο να τηρούνται οι κανονισμοί [διαφορετικά γιατί οδηγήθηκε η Τράπεζα Κύπρου στο να ζητήσει κρατική ενίσχυση τον Ιούνιο του 2012;] αλλα συμμετείχε ενεργά στην παραπλάνηση όπως φαίνεται από τις έρευνες που έχουν γίνει. Σύμφωνα λ.χ. με την έρευνα της τράπεζας Κύπρου για την αγορά των ελληνικών ομόλογων από την Τράπεζα το 2009-10 [μια υπόθεση που πάει στο δικαστήριο πια σαν μια από τις υποθέσεις που οδήγησαν στην κρίση  αφού η κορυφή του παγόβουνου των τραπεζιτικών σκανδάλων αφορούσε την έκθεση τους – χωρίς πρόνοια για τους κίνδυνους- στα ελληνικά ομόλογα εν μέσω κρίσης στην Ελλάδα], ο κ. Καρυδας κατονομάζεται σαν άμεσα εμπλεκόμενος. Τα ακολουθα είναι μια αναφορα[2] στην δημοσιοποιηση της εκθεσης της ιδιας της Τραπεζας Κυπρου, στην εφημεριδα Αληθεια στις 29/8/2012.

«Ενώ στις 10 Δεκεμβρίου, ο κ. Κυπρή, ηγετικό στέλεχος της Τράπεζας, διαβεβαίωνε ότι η πολιτική της τράπεζας ήταν η μείωση των ελληνικών ομολόγων, την ίδια ακριβώς μέρα, με οδηγίες ενός άλλου ηγετικού στελέχους της τράπεζας, του κ. Ηλιάδη, αγοράστηκαν ελληνικά ομόλογα αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ (δηλαδή διπλασιάστηκε το ποσό που είχε η τράπεζα τον Οκτώβριο), ενώ την επόμενη μέρα, στις 11, όταν έγινε συνέδρια της επιτροπής προγραμματισμού της Τράπεζας, το άτομο που φέρεται εμπλέκεται στην αγορά  των ομολόγων,[3] ο κ. Καρυδάς, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτικό της συνεδρίας ότι «ο κίνδυνος που αναλαμβάνει η τράπεζα έναντι των ομόλογων της ελληνικής κυβέρνησης είναι χαμηλός, καθώς η Τράπεζα Κύπρου μείωσε σημαντικά τις συμμετοχές της σε ελληνικά ομόλογα από την αρχή του έτους μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.»[4] Είτε έλεγε ψέματα, είτε είχε πλήρη άγνοια για τις αγορές, οι οποίες είχαν γίνει από το συνεργάτη του κ. Ηλιάδη – αφού την προηγούμενη είχε, ήδη, διπλασιαστεί η αξία των ομόλογων που είχε η τράπεζα. Πάντως, την επόμενη περίοδο, οι Ν. Καρυδάς και Α. Ηλιάδης φέρονται να είχαν δώσει οδηγίες, είτε και οι δυο, είτε ο καθένας χωριστά, για τις αγορές των ομολόγων.[5]  Τέσσερις μέρες μετά, στις 15 Δεκεμβρίου, αγοράστηκαν επιπρόσθετα ομόλογα αξίας 275 εκατομμυρίων. Και έτσι, ξεκίνησε η κούρσα που θα έφερνε την τράπεζα Κύπρου να φτάνει τα 2 δις τον Απρίλιο – την ίδια ακριβώς περίοδο, κατά την οποία, ήταν πια σαφές ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είχαν αξία και τα ξεφορτώνονταν άλλοι. Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας Κύπρου (μετά από την αποκάλυψη της κρίσης, το καλοκαίρι του 2012), οι οδηγίες για τις αγορές δεν είχαν περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο, οπόταν και εγκρίθηκαν κατόπιν εορτής, στις 15 Μαρτίου.»

Έχει κατά συνέπεια μια τάση για αποφυγή ευθυνών, αλλα και μη ειλικρινή κατάθεση δεδομένων – αλλα έλεγε η Τράπεζα, αλλα έκανε Καρυδας με τους συνεργάτες του. Και φυσικά θα κρυφτεί πίσω από τις ευθύνες των ανώτερων του [του Ηλιαδη] αλλα ήξερε. Και αυτά είναι από την έρευνα της ίδιας της Τράπεζας, η οποία δημοσιεύτηκε μάλιστα στην Αλήθεια, την εφημερίδα του κ. Χάσικου τον Αύγουστο του 2012.

Το ξέπλυμα των ευθυνων/ενοχων σεναριο «φταίει η Ομονοια..Αμα άρχισε να βλέπει την πόρτα εξόδου και τον κίνδυνο αποκαλύψεων ο Καρυδας θυμήθηκε την Ομόνοια και ξέθαψε την ρητορική του 1948 – και ο Πολίτης πρόσφερε πρόθυμα το πρωτοσέλιδο..
Και το κλασικό σενάριο μετατόπισης ευθυνών, αφού μια μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ ελέγχεται από το κεφάλαιο με διασυνδέσεις [και εξαρτήσεις] με τις τράπεζες, ήταν να επιτεθεί σε αυτούς που κατάγγελλαν τις ευθύνες των τραπεζών. Έτσι ο Καρυδας ήταν ο πρώτος που εμφάνισε την θεωρία ότι για όλα φταίει η ..Ομόνοια. Ο Πολίτης, η εφημερίδα η οποία εκείνη την περίοδο, Αύγουστος 2012, όταν έστω και διστακτικά οι υπόλοιπες [μέχρι και η Αλήθεια] άρχισαν να μιλούν για τον ελέφαντα στο σαλόνι, τα σκάνδαλα και τα προβλήματα των τραπεζών που οδήγησαν στην κρίση [κάτι που είχαν τεκμηριώσει και οι Fitch από τον Μάιο του 2011, αλλα και τεκμηρίωσε και η πορεία στην συνεχεία όταν και η τρόικα αλλα και το κούρεμα καταθέσεων στις δυο τράπεζες, Λαϊκή και Κύπρου εστίασαν ακριβώς εκεί], ο Πολίτης φώναζε ότι δεν έπρεπε να συζητούμε για τα προβλήματα των τραπεζών σε κείμενο του στια αρχές Σεπτεμβρίου. Και έκανε επίθεση σε αυτούς που φώναζαν. Είναι φαινεται συνηθισμένη πρακτική του Πολίτη – κάνει επιθέσεις εκφοβισμού όταν κινδυνεύουν συμφέροντα που θέλει να προστατεύσει. Φάνηκε και αυτό τα χρόνια που ακολούθησαν – και με τις επιθέσεις ενάντια στον γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή. Έτσι ενώ η έρευνα της τράπεζας Κύπρου για την αγορά των ομόλογων εστίαζε και στον Καρυδα σαν υπεύθυνο, ο Πολίτης τον είχε πρωτοσέλιδο .σαν θυμα..Αξιζει να αναφερθεί εδώ ότι ο Πολίτης είναι η  εφημερίδα η οποία τεκμηριώθηκε στην δίκη της τράπεζας Κύπρου ότι λογόκρινε απόψεις [του κ. Μ. Ολύμπιου του Πασεχα] με αντάλλαγμα 50, 000 ευρω σε διαφημιστικό πακέτο. Ιδού λοιπόν και η προβολή του Καρυδα σαν υπεκφυγή λογοκρισίας των ευθυνών και των σκανδάλων:

…ο Πολίτης φώναζε ότι δεν έπρεπε να συζητούμε για τα προβλήματα των τραπεζών σε κείμενο του στια αρχές Σεπτεμβρίου. Και έκανε επίθεση σε αυτούς που φώναζαν. Είναι φαινεται συνηθισμένη πρακτική του Πολίτη – κάνει επιθέσεις εκφοβισμού όταν κινδυνεύουν συμφέροντα που θέλει να προστατεύσει…. Έτσι ενώ η έρευνα της τράπεζας Κύπρου για την αγορά των ομόλογων εστίαζε και στον Καρυδα σαν υπεύθυνο, ο Πολίτης τον είχε πρωτοσέλιδο .σαν θυμα..Αξιζει να αναφερθεί εδώ ότι ο Πολίτης είναι η  εφημερίδα η οποία τεκμηριώθηκε στην δίκη της τράπεζας Κύπρου ότι λογόκρινε απόψεις [του κ. Μ. Ολύμπιου του Πασεχα] με αντάλλαγμα 50, 000 ευρω σε διαφημιστικό πακέτο.Στην πρόσφατη κατάθεση του, στην δίκη του Μιλτη, ο κ. Καρυδας ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής για το ενδιαφέρον του για το θέμα της Ομονοίας…

«Στις 27 Ιουλίου 2012 είχα ζητήσει από αρμόδιο τμήμα της τράπεζας να ελέγξει τον λογαριασμό  Νεοφυτου και τις κινήσεις που υπήρχαν προς την Ομόνοια.» [Οικονομική Καθημερινή, «Ο Μιλτης έδωσε την κομματική του τιμή στην Ελση ότι θα πληρωθεί», 2/11/2016]

Η ημερομηνία εχει την σημασια της. Η Τράπεζα Κύπρου σε μια ακόμα παραπλάνηση του κοινού και των αρχών, ενώ διαβεβαίωνε ότι δεν θα είχε πρόβλημα με την ανακεφαλαιοποιηση, ήρθε λίγες μέρες πριν την 30 Ιουνίου να ζητήσει 500 εκατομμύρια. Αυτό οδήγησε την Κύπρο στο μνημόνιο αλλα και άνοιξε την πόρτα στις διαδικασίες διερεύνησης του τι συνέβαινε στην τράπεζα Κύπρου. Έτσι παραιτήθηκε ο Ηλιαδης, και ο Καρυδας ήταν στην πόρτα για να φύγει επίσης. Την στιγμή λοιπόν που κατάλαβε ότι πιάστηκε στα πράσα – θα γινόταν έρευνα και δεν θα είχε την καλύψει του Ηλιαδη, τι έκανε; Άρχισε να ενδιαφέρεται για τα δανεια..της Ομόνοιας…Δύσκολο να μην δει κανείς την εξόφθαλμη προσπάθεια μετατόπισης από τις δικές του ευθυνες..Θα πουλούσε αντί-αριστερή υστερια..Και θα τσιμπούσε αμέσως ο Πολίτης…

Ο κ. Καρυδας εχει μια ταση..να βλέπει παράδοξα την έννοια ..αλήθεια και ειλικρίνεια…
Βέβαια οι έρευνες της Αλβαρέζ και Μάρσαλ έδειξαν ότι ο κ. Καρυδας δεν εμπλεκόταν μόνο με την αγορά των ελληνικών ομόλογων που μετατράπηκαν σε ωρολογιακή βόμβα. Όπως αποκάλυψε ο Πασεχα [αφού μετά το 2013 προσπάθησαν να λογοκρίνουν εκείνη την έρευνα] ο κ. Καρυδας ειχε και αλλα να κρυψει:

«Σύμφωνα με την καταγγελία που εγινε τον Ιουλιο του 2013 όταν το θεμα/θεαμα καρυδα επανηλθε με την επιτροπη Πικη, ο κ. Καρυδάς είχε ψευδομαρτυρήσει σε δικαστήριο της Ρουμανίας για την υπόθεση εξαγοράς της Transylvania. Επίσης, «δημιούργησε ζημιά πέραν των 360 εκατομμυρίων ευρω ως συνέπεια της αγοράς των inflation linked bonds σύμφωνα με έρευνα της ίδιας της τράπεζας Κύπρου και πέρα από το 1.9 δις ζημιά που προέκυψε από το κούρεμα των risk free ελληνικών ομόλογων.»  Είχε αρκετά να συγκαλύψει ο κ. Καρυδάς. Όμως ο ΠΑΣΕΧΑ κατέθεσε και νέες πληροφορίες για το επίμαχο στέλεχος των ομόλογων: «..ο Νικόλας Καρυδας προέβαινε σε παρατηρήσεις σε διευθυντές καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και σε business centers γιατί δεν χρέωναν ακόμα ψηλότερα επιτόκια τους πελάτες της τράπεζας…» Είναι και αυτό μια ενδιαφέρουσα διάσταση που η διορισμένη επιτροπή δεν διερευνησε.»[6]

Ο «αξιότιμος και φερέγγυος» κ. Καρυδας λοιπόν..

Η ημερομηνία [27 Ιουλιου] εχει την σημασια της. Η Τράπεζα Κύπρου σε μια ακόμα παραπλάνηση του κοινού και των αρχών, ενώ διαβεβαίωνε ότι δεν θα είχε πρόβλημα με την ανακεφαλαιοποιηση, ήρθε λίγες μέρες πριν την 30 Ιουνίου να ζητήσει 500 εκατομμύρια. Αυτό οδήγησε την Κύπρο στο μνημόνιο αλλα και άνοιξε την πόρτα στις διαδικασίες διερεύνησης του τι συνέβαινε στην τράπεζα Κύπρου. Έτσι παραιτήθηκε ο Ηλιαδης, και ο Καρυδας ήταν στην πόρτα για να φύγει επίσης. Την στιγμή λοιπόν που κατάλαβε ότι πιάστηκε στα πράσα – θα γινόταν έρευνα και δεν θα είχε την καλύψει του Ηλιαδη, τι έκανε; Άρχισε να ενδιαφέρεται για τα δανεια..της Ομόνοιας…Δύσκολο να μην δει κανείς την εξόφθαλμη προσπάθεια μετατόπισης από τις δικές του ευθυνες..Θα πουλούσε αντί-αριστερή υστερια..Και θα τσιμπούσε αμέσως ο Πολίτης…

Ανακυκλώνοντας τον Καρυδα στο θέαμα της επιτροπής Πικη. Απόπειρα ξεπλύματος ΙΙ
Μετά την οργή του κοινού για του κούρεμα καταθέσεων [και την ανατροπή του πρώτου σεναρίου καθολικού κουρέματος] η κυβέρνηση Αναστασιαδη προσπάθησε να μετατοπίσει τις δικές της ευθύνες [και για μια ακόμα φορά, και τελευταία πια] αλλα και των τραπεζών, κατασκεύασε την επιτροπή Πικη. Το πιο άμεσο μέλημα της κυβέρνησης όπως φάνηκε τελικά [ η επιτροπή διορίστηκε με νόμο που απαγόρευε την διερεύνηση του προέδρου] ήταν και η μετατόπιση από το σκάνδαλο της εκροής κεφαλαίων από τον "συμπεθερο". Τον Ιούλιο ο Καρυδας κλήθηκε να καταθέσει [σαν τέως αξιωματούχος] και φυσικά έριξε και πάλι στο τραπέζι την ρητορική της μετατόπισης – με την Πικη [τόσο πρόθυμο όπως αποδείχτηκε με την αποδοχή του διορισμού με τον συγκεκριμένο νόμο να εξυπηρετήσει μερικούς] να τον ενθαρρύνει. Και έτσι ο Καρυδας, για να συγκαλύψει πια ένα σκάνδαλο  που είχε γίνει και μέρος της παγκόσμιας τραπεζιτικής ιστορίας με το κούρεμα καταθέσεων [και θα καταγραφεί επίσης και σαν πρωτοφανές θέαμα μετατόπισης και απόπειρας συγκαλύψεων] έριξε ότι κουτσομπολιά μπορούσε. Εκτός από την επίθεση στην Ομόνοια και τον..Μιλτη [τότε ήταν κακός ο Μιλτης], ανάφερε και την γυναίκα του Άντρου Κυπριανού που εργάζεται στην τράπεζα Κύπρου. Προφανώς για τον κ. Καρυδα οι αριστεροί πρέπει να απολύονται από τις τράπεζες – όπως εδιωχναν οι εθνικοφρονες τα αριστερα σωματεια από τα δημοτικα γηπεδα το 1948..Αυτο ήταν και είναι τι επίπεδο του θρασους αυτής της ρητορικής γι όποιον θέλει να είναι ειλικρινής... Αυτό έβγαζε πια μια αποκαλυπτική εμμονή που πήγαινε πίσω στις νοοτροπίες του 1948 και του 1958 – όπως το «ξέσπασμα» του Πολυβιου [άλλου αξιωματούχου της τράπεζας] ότι οι αριστεροί σαν «μπολσεβίκοι» λένε εξ ορισμού ψέματα. Τέτοιο επίπεδο δαιμνοποιησης και μισους.

Ο Πικης ενθάρρυνε την ιδέα ότι φταίει η Ομόνοια αφού φάνηκε από την όλη του στάση ότι ήθελε να μετατοπίσει επίσης τις ευθύνες - και να κάνει και μια έστω και late in life επίδειξη του αυταρχισμού του. Και εξευτελίστηκε όταν αποκαλύφθηκε ο νόμος με τον οποίο διορίστηκε και η ένοχη σιωπή του για τόσους μήνες που υποσχόταν η κυβέρνηση ότι δήθεν θα γίνει έρευνα για όλα..Η ερευνά είχε στόχο σαφή.. Όμως ο Πικης ήταν πια ένα κατάλοιπο μιας άλλης εποχής – και τα δεδομένα ήταν κατακλυσμός. Όσο και να ήθελε ο Καρυδας να εστιάσει στην Ομόνοια, στην μετατόπιση δηλαδή, για να γλιτώσει ο ίδιος, και το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε και κινείται, από τις ευθύνες του, η κοινωνική οργή είχε πια αρχίσει να κατασταλάζει στην πραγματική αιτία – τις τράπεζες. Έτσι η συγκάλυψη γινόταν πιο δύσκολη. Και αφού η εστίαση πήγε στον εργολάβο της αριστερής ομάδας, αναπόφευκτα τέθηκε το θέμα, ποσά χρωστά επιτέλους, και ποσά χρωστούν οι υπόλοιποι. Και τότε δημοσιεύτηκαν τουλάχιστον μερικά δεδομένα.[7]

Τελικά πόσα ηταν [και ποσα μεγαλα ηταν συγκρτικα] τα δάνεια του Μ. Νεοφυτου και τι είπε ο Ηλιαδης όταν ρωτήθηκε στο θέαμα Πικη;
Πιο κάτω υπάρχει ένας συγκριτικός πίνακας των επισφαλών δανείων [και αυτός ο πίνακας ήταν τελικά ημιτελής] – το δάνειο του κ. Νεοφύτου είναι σαφεστα συγκριτικά μικρό, λιγότερο από 15 εκατομμύρια, μπροστά στις δεκάδες και εκατονταδες εκατομμύρια αλλων..ημετερων…Ο Σιακολας χρειάστηκε πρόσφατα και χαλαρώσεις για πωλήσει το Mall πρόσφατα σε πολύ μεγαλύτερη τιμή εκατοντάδων εκατομμυρίων. Ο Λεπτός παρέμεινε προστατευόμενος από ότι φαίνεται λόγω των σχέσεων του με την ηγεσία του ΔΗΣΥ..Και φυσικά οι λαλίστατοι των ΜΜΕ που αναζητούσαν θέαμα στον Καρυδα [όπως ο Άριστος Μιχαηλιδης] στεκόταν σούζα μπροστά στα δεκαδες και εκατοντάδες εκατομμύρια των ημετερων..Αλλα αυτοί οι ημέτεροι της δεξιάς πλήρωναν και τα διαφημιστικά πακέτα..:).  Μόνο με τον Αριστόδημου στήθηκε ένα θέαμα για..διαμοιρασμο οικοπεδων..και απαλλαχτηκε..Ενω ήταν και σαφής η μεροληπτική εστίαση σε σχέση λ.χ. με τον Λεπτο..Αλλα ο Πικης, όπως και ο Άριστος Μιχαηλιδης, του φιλελεύθερου] σε μια από τις πιο κωμικά εμπαθείς εστιάσεις του..επεμενε σε μια κωμικά αποκαλυπτική για τις προκαταλήψεις του ίδιου [σχεδόν παιδικές εμμονές αντί-αριστερής υστερίας] εστίαση στην..Ομονοια σαν τρόπο να κάνει επίθεση στην αριστερά και το ΑΚΕΛ [ακόμα και σήμερα άμα γράφει για τα δάνεια σε εργολάβους κλπ, μιλά για αυτά του Μίλτοι και όχι βέβαια του Σιακολα, του Λεπτου κοκ]..Πριν τον πίνακα όμως αξίζει να αναφερθεί και η απάντηση του κ. Ηλιαδη όταν ο Πικης, σαν άλλος Καρυδας προσπαθουσε να υποβαλει τις ευθυνες της..Ομονοιας…Ο κ. Ηλιαδης είχε ευθύνες αλλα σε σύγκριση με τον κ. Καρυδα ήταν τουλαχιστον αξιοπρεπής στο θέαμα Πικη. Υπερασπίστηκε τον εαυτό του – και δεν κατάντησε κουτσομπολης για να αποφύγει να μιλήσει για το τι έκανε ο ιδιος..Οσες ευθύνες και να έχει για τις αποφάσεις του, τουλάχιστον είχε την εντιμότητα να μιλήσει για τον εαυτό του – δεν καταντησε..Καρυδας..Οταν λοιπόν τον ρώτησε ο Πικης για τα δάνεια του Μιλτιάδη Νεοφύτου, ειπε..

""Δεν χρηματοδοτήσαμε ούτε δήμους, ούτε κόμματα, ούτε ποδοσφαιρικές ομάδες, ελάχιστα στις διαφημιστικές, ούτε στα media" Μας ειπώθηκε πως ο κ. Νεοφύτου που είχε σχέση με την Ομόνοια είχε πολλά χρέη προς την τράπεζα. "Όσο ήμουν εγώ στην τράπεζα, οι υποχρεώσεις του κ. (Μιλτιάδη) Νεόφυτου, εξυπηρετούνταν κανονικά"

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Καρυδας επικαλέστηκε προφορική συζήτηση με τον Ηλιαδη για δάνειο στην Ομονοια..Καποιος λέει ψέματα προφανως…Γιατί να πιστέψει κάποιος τον κ. Καρυδα με όλα τα πιο πανω; Το πιο χαριτωμενο, είναι ότι ο Καρυδας στο πρωτοσλειδο του Πολιτη τον Αυγουστο του 2012 ελεγε ότι δεν δοθηκε το δανειο στην Ομονοια..

Ας δούμε τώρα και τον πίνακα που δεν είναι εξαντλητικός [ λείπουν εμφανώς, για το μέγεθος λ.χ. των δανείων, οι Σιακολας, Λεπτος κοκ]..Αλλα στο κλίμα των ημερών, δημοσιεύτηκε τουλάχιστον…

Ο πιο κάτω πίνακας δημιουργήθηκε με βάση τις αναφορές του δημοσιεύματος το Σάββατο και συμπληρώθηκε με βάση τα τεκμήρια που αναφέρθηκαν στην επιτροπή την Τετάρτη 23/7  από τον κ. Η. Ηρακλέους υπεύθυνο «υπηρεσίας πιστωτικού κινδύνου στην τράπεζα.


Εταιρεία:
Υπόλοιπο 2006    
υπόλοιπο 2011
Προβλέψεις ή σχόλια εσωτερικού ελέγχου για αποπληρωμή ή λόγους επέκτασης
1. Κατασκευαστική εταιρεία:
Δ. Μιχαήλ
    1.47 εκατ             
10.50 εκατ.
Προβλέψεις: 1.56
2.  Κατασκευαστική εταιρεία  
Aristo developers

24.54 εκατ.      
198. 58 έκατ
Δεν λήφθηκαν πρόβλεψες

 3. Group εταιρειών
Ακίνητα, ξενοδοχεία
«Ανδρέα Δράκου»

16.96 εκατ.
114 εκατ.
Χορηγήσεις προβληματικές για 10 χρόνια. Τα δάνεια με αναχρηματοδοτήσεις και παρατάσεις
4. Επιχείρηση - συγκρότημα
9.8 εκατ.
63.54 εκατ.
Το συγκρότημα δεν έχει ικανότητα αποπληρωμής. Η τράπεζα όμως συνέχισε την χρηματοδότηση για κάλυψη ρευστοτικων αναγκών.
5. Κατασκευαστική εταιρεία: Χασάπης developers
5.6 εκατ.
130.7 εκατομ.
Προβλέψεις: 44.58 εκατ. Ικανότητα αποπληρωμής «βασίστηκε σε ατεκμηρίωτες και αισιόδοξες προβλέψεις». Υπάρχει δάνειο και για χρηματοδότηση Golf χωρίς να έχει εμπειρία η εταιρεία Πρόσθετα 27 εκατ. για αγορά γης.
6. «Εταιρεία»
SZ Eliades
1.8 εκατομ.
38.93 εκατομ.
Παραχώρηση δανείων χωρίς διασφάλιση ικανότητας αποπληρωμής
7. «Εταιρεία»
Quality Group
2.83 εκατ.
 73.59 εκατ.
 Πρόβλεψη: 27.85 εκατ. αποπληρωμή αμφίβολη. Έχουν γίνει «ομαλοποιήσεις λογαριασμών»
8. Γνωστός όμιλος τουριστικού κλάδου. Louis
31 εκατ.
114.41
Ατεκμηρίωτες και πολύ αισιόδοξες προβλέψεις
9. Κατασκευαστική εταιρεία: Μ. Νεοφύτου
 5 εκατ.
  14.85 εκατομ.
«η τράπεζα παρασύρθηκε από κλίμα οικονομικής ευφορίας»
10. Μεγάλος όμιλος
Συγκρότημα SFS που ασχολείται με χρηματιστηριακά
48.87 εκατομ.
80.68 εκατομ.
«Δανειοδότηση αδικαιολόγητη.. δεν προσκομίστηκαν ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις»
11. Εταιρεία γνωστό όνομα στην αγορά» Prime Tel
 33.5 εκατομ.
  35.74 εκατ.
Απουσία «εμπράγματων εξασφαλίσεων»
12. Συγκρότημα Σταμπούλη, Πρωταράς

7.03 εκατ.
4.49 εκατ.
δόθηκε δάνειο για εξόφληση άλλης τράπεζας. Δημιουργούνται «εκκρεμότητες» παρά τις ομαλοποιήσεις.
13 Δάνειο σε επιχειρηματία με «σχέση» με πρώην αξιωματούχο της τράπεζας

 13.09 εκατ.
Ικανότητα αποπληρωμής  μη επαρκής και κίνδυνος πτώσης αξίας υποθηκευμένων ακινήτων
14. Εταιρεία Χατζηγιάννης στον Πρωταρά

31 εκατ.
Δεν υπάρχουν προβλέψεις. Η τράπεζα προσπάθησε να αποσπάσει την επιχείρηση από ανταγωνιστές χωρίς να τεκμηριώνεται η ικανότητα αποπληρωμής έστω και των τόκων
15. «Γνωστή» Εταιρεία Δεν δόθηκαν στοιχεία στην ερευνητική

51.02 εκατ.
Δεν έγιναν προβλέψεις. Έγιναν αναδιαρθρώσεις.
16. Εταιρεία…
Και για αυτήν δεν δόθηκαν στοιχεία

15.1 εκατομ.
Το δάνειο δόθηκε παρά τα σημάδια της κρίσης και τώρα ο δανεισμός αναδιαρθρώθηκε με καταβολή μόνο των τόκων
15. Εταιρεία

17.64 εκατομ.
Το δάνειο δόθηκε για να αποσπάσει η τράπεζα «μερίδιο αγοράς χορηγήσεων» από ανταγωνισμό. Ικανότητα αποπληρωμής δεν είναι επαρκής.
[1] Η αναφορα σε μανταρινια εγινε από τον κ.Νοεφυτου σε μια θλιβερη, για τον ιδιο καταντια, όταν στην καταθεση του, σε μια εμφανη προσπαθεια να πουλησει φτηνα παραπλανησεις/κουτσομπολια  και να καλοπιασει τα ΜΜΕ να του προσφερουν επισης μια «δικη μεσω πρωτοσελιδων». Ηταν καταντια γιατι φαινοταν καποιος να εκλιπαρει τα ΜΜΕ και οσους τον εβριζαν πριν. Ουτε καν οι δηλωσεις μετανοιας από αριστερους στον ελληνικο εμφυλιο δεν συμπεριλαμβαναν την απαιτηση  [η την προθυμια] για τετοιο δημοσιο αυτοεξευτελισμο.
[2] Από το κειμενο: Οι τραπεζες, τα ΜΜΕ και οι Προσπαθειες Συγκαλυψης, Μετατοπισης και Λογορκισας των σκανδαλων. Του Α. Παναγιωτου. Εκ. Πρωτοβουλια για την Λογοδοσια των τραπεζων
[3] Σύμφωνα με έγγραφο, το οποίο «υπογράφει ο Ανώτερος Διευθυντής, Διευθυντής Κεντρικής Νομικής Υπηρεσίας κ. Φοίβος Ζωμενης σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν γραπτές οδηγίες για τις αγορές των ελληνικών ομολόγων και ότι αυτές έγιναν με προφορικές οδηγίες του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων και Αγορών Νικόλα Καρυδά. «Οι συναλλαγές από 15.12.2009 μέχρι 19.2.2010 έγιναν με προφορικές οδηγίες οι οποίες δόθηκαν, είτε από τον Γενικό Διευθυντή Συγκροτήματος Διαχείρισης Κινδύνων και Αγορών (Ν. Καρυδά), είτε από τον  Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή Συγκροτήματος (Α. Ηλιάδη), είτε και από τους δυο». Αλήθεια, 29/8/2012, σελ, 5.
[4] Αλήθεια, 29/8/2012. Πρωτοσέλιδος τίτλος: «Έτσι φορτώθηκε ελληνικά ομόλογα η Τράπεζα Κύπρου». Το σχετικό κείμενο ήταν στις σελίδες 4-5 με τίτλο: «Αγορές ομολόγων εν αγνοία του Συμβουλίου». Ο εσωτερικός τίτλος δείχνει μια τάση κάλυψης της ηγεσίας της τράπεζας, η οποία προέκυψε μετά τις αλλαγές το καλοκαίρι του 2012.  Αυτό μπορεί να είναι και ένδειξη ότι οι διαρροές την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου του 2012, ίσως να είχαν να κάνουν και με εσωτερικές διαμάχες στις τράπεζες..
[5] Αλήθεια 29/8/2012. βλ Υποσημείωση 26.
[6] Δεφτερη Αναγνωση της ερευνητικης επιτροπης για την Οικονομια. Το αφιερωμα που  υπαρχει στο μπλογκ της Δεφτερης αποτελειται από αποσπασματα ανταποκρισεων [μεσω του καθημερινου τυπου] στην εβδομαδιαια εκδοση της Δεφτερης, από το την περιοδο της επιτροπης Πικη. Η σχετικη αναφορα είναι από τον Ιουλιο του 2013.
[7] Σχολιο της εποχης στον Φιλελευθερο. «Δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς επαρκή ανάλυση κινδύνων, με επιφανειακή και ελλιπή μελέτη δεδομένων και χωρίς ολοκληρωμένες εξασφαλίσεις, έδωσε η Τράπεζα Κύπρου σε Κύπρο και Ελλάδα την περίοδο της φούσκας των οικονομιών  των δυο χωρών, αλλά και αργότερα όταν εισήλθαν για καλά στην δίνη της κρίσης. Σήμερα πολλά από τα δάνεια αυτά επιβαρύνονται με επισφαλειες, αρκετά θεωρούνται δύσκολα εισπράξιμα και άλλα έχουν ήδη τοποθετηθεί «σε οριστική καθυστέρηση» [….] Ο δανεισμός των 36 επιχειρήσεων από 309 εκατομμύρια το 2006 έφθασε το 1.8 δις το 2011. Ενώ η χρηματοδότηση και η αποπληρωμή ήταν προβληματική η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου δεν διενεργούσε προβλέψεις  ή ήταν ελάχιστες.
 (Θ. Θειοπούλου, Φιλελεύθερος, 20/7/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου