30 Οκτ 2016

Η «Κίνηση για Επανένωση και Ειρηνη» αποτελεί γεγονός

Ορέστης Αγησιλάου

Μετά την ίδρυση της «Πλατφόρμας Λύσης και Ειρήνης» από πλευράς Τουρκοκυπρίων, κρίθηκε αναγκαίο πως μια αντίστοιχη πρωτοβουλία έπρεπε να παρθεί εκ μέρους και της Ελληνοκυπριακής πλευράς για να ενισχυθεί η προσπάθεια οικοδόμησης μιας διαρκούς ειρήνης στο νησί. Έτσι στις 26/10/2016, ημέρα Τετάρτη σε μία κατάμεστη αίθουσα της Δημοσιογραφικής Εστίας ιδρύθηκε η «Κίνηση για Επανένωση και Ειρήνη». Όπως αναφέρει και η ιδρυτική της διακήρυξη η ίδρυση της Κίνησης κατέστη αναγκαία καθώς αρκετές απορριπτικές και εθνικιστικές δυνάμεις και οργανώσεις δημιουργούν εμπόδια στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου. Παράλληλα, η Κίνηση σκοπεύει να κινητοποιήσει τους Ελληνοκύπριους πολίτες ούτως ώστε να εργαστούν προς όφελος της ειρήνης καθώς διαπιστώνει πως ένα μεγάλο μέρος τους βρίσκεται σε πολιτική  αδράνεια. Επιπρόσθετα η Κίνηση εκφράζει την απεριόριστη στήριξη της προς τους δύο Ηγέτες οι οποίοι αγωνίζονται για να καταλήξουν σε μια συμφωνία που να διασφαλίζει την επανένωση, την ειρήνη και την αρμονική συνύπαρξη όλων των κοινοτήτων του νησιού μέσα σε ένα Ομοσπονδιακό κράτος.

Στην ομιλία του ο συντονιστής της Κίνησης Κυριάκος Τζιαμπάζης δήλωσε πως είναι χρέος της να βοηθήσει και να σταθεί δίπλα στον κόσμο για την αλλαγή που έρχεται. Ζούμε σε μία περιοχή γεμάτη στρατούς και πολέμους και για αυτό τον λόγο, τόνισε, η λύση του Κυπριακού θεωρείται αναγκαία. Σε αντίθετη περίπτωση η πολιτική και εδαφική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι βέβαιη. Παράλληλα, επιτέθηκε στις ομάδες που εναντιώνονται στην λύση ομοσπονδίας ή στην οποιαδήποτε λύση και εκφοβίζουν τον κόσμο με ψεύτικα επιχειρήματα. Ο ρόλος της Κίνησης, είπε, δεν είναι να λύσει το Κυπριακό. Στοχεύει να σηκώσει από τον καναπέ τον Ελληνοκύπριο πολίτη, να πηγαίνει σε όλα τα μέρη της Κύπρου και να επεξηγεί τις αλλαγές που έρχονται έτσι ώστε οι πολίτες να αγκαλιάσουν το νέο σύνταγμα για να μην επαναληφθούν τα θλιβερά γεγονότα του παρελθόντος. Από πλευράς του ο ιδρυτής της τουρκοκυπριακής  «Πλατφόρμας Λύσης και Ειρήνης» Mertkan Hamit δήλωσε πως η έννοια της λύσης είναι κάτι ουδέτερο και ακούει στην βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Το ουσιαστικό, πρόσθεσε, είναι η ειρήνη η οποία θα επέλθει αρκετά χρόνια μετά την υπογραφή της λύσης. Για τον σκοπό αυτό, η ύπαρξη τέτοιων πρωτοβουλιών είναι απαραίτητη. Εξέφρασε τη ιδιαίτερη χαρά του για την ίδρυση αντίστοιχης ομάδας στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα και πρόσθεσε πως υλοποιείται ένα ακόμη βήμα προς το όνειρο και πως οι πρωτοβουλίες αυτές δείχνουν την συλλογική αποφασιστικότητα στους ηγέτες. Τέλος, επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας των δύο ομάδων έτσι ώστε να στέλνουν κοινό μήνυμα σε όλους τους Κύπριους πολίτες.

Η ίδρυση της «Κίνησης για Επανέννωση και Ειρήνη» αγκαλιάστηκε ιδιαίτερα από τους παρεβρισκόμενους. Μεταξύ άλλων συναντήσαμε την καθηγήτρια του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου Duriye Gökçebağ η οποία δήλωσε πως η ίδρυση της Κίνησης αυτής είναι σημαντική καθώς προάγει την συνεργασία πολλών φορέων. Φέρνει τις ακομμάτιστες μη κυβερνητικές οργανώσεις πιο κοντά με σκοπό να δουλέψουν για την λύση, την ειρήνη και την συμβίωση όλων των κοινοτήτων της Κύπρου. Στις μέρες μας, πρόσθεσε, χρειαζόμαστε τέτοιου είδους οργανώσεις για να κινητοποιήσουμε τον κόσμο με σκοπό οι στόχοι αυτοί να γίνουν τρόπος ζωής καθώς την λύση ίσως την βρουν οι πολιτικοί, αλλά την ειρήνη θα την βρει ο κόσμος. Σχόλιο έκανε και ο Αντρέας Νίκου Μουσικός ο οποίος υποστηρίζει πως η λύση πρέπει να είναι μακριά από τεχνοκρατικές ορολογίες. Ο στόχος μας είναι να ορθώσουμε φωνή για την αληθινή ειρήνη. Το μόνο θλιβερό, πρόσθεσε, είναι η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία νέων από διεργασίες που αφορούν το μέλλον τους.

Birleşme ve Barış Platformu

Kıbrıslı Türkler tarafından kurulan ‘Barış ve Çözüm Platformu’ ardından, adada kalıcı bir çözüm ve barış için benzerinin Güney Kıbrıs’ta da kurulması gerekiyordu. 26.10.2016 Çarşamba günü ‘Gazeteciler Evinde’ ‘Birleşme ve Barış Hareketinin’ kuruluşu gerçekleşti. Kurucuların da söylediği gibi, tüm bu milliyetçi güç ve engellere rağmen tekrar bir arada yaşayabilmek için bu ‘Hareketin’ kurulması gerekiyor. ‘Hareketin’ hedefi bu konulara vakıf olmayan Kıbrıslı Rum vatandaşları çözüm yararı için hareketlendirmektir. Ayrıca iki lidere barış içerisinde bir federasyon kurması için sınırsız derecede yardım edebileceğini söyledi. ‘Hareket’  koordinatörü konuşmasında gerçekleşecek olan değişikliklerde dünyanın yanında olmak ‘Hareketin’ boynunun borcudur.  Asker ve savaşın hâkim olduğu bir yerde yaşıyoruz, bu sebepten dolayı Kıbrıs sorununun çözülmesi şarttır diye ekledi. Federe bir devlete karşı olan ve insanlara yalan olaylar anlatan kişilere karşı olduğunu açıkladı. ‘Hareketin’ rolü, Kıbrıs sorununu çözmek değildir. Önceden yaşanan olaylar yaşanmasın diye ‘Hareketin’ hedefi Kıbrıslı Rum halkını koltuklarından kaldırıp halka anayasayı anlatarak benimsetmektir. Kıbrıs Türk ‘Barış ve Çözüm Platformunun’ kurucusu olan Mertkan Hamit, iki bölgeli ve iki toplumlu federasyona dayanan anlamı tarafsız ’tır diye açıkladı. Bu sebepten ötürü bu gibi ‘Hareketlere’ ihtiyaç vardır. Karalılıklarını iki lidere göstermek ve hayallerine bir adım daha yaklaşmak için aynı ‘Hareketi’ Güney Kıbrıs’ta da olmasının çok önemli olduğunu mutlulukla ifade etti. Tüm Kıbrıslı vatandaşlara aynı mesajı vermek için iki takım olarak çalışmaları gerektiğini söyledi. ‘Hareketin’ kuruluşu oradaki konukları çok memnun etti. Tanıştığımız kişiler arasında, Kıbrıs Üniversitesi Eğitim Görevlisi Duriye Gökçebağ da vardı. Böyle bir ‘Hareketin’ kurulması diğer kuruluşların birlikte çalışmasını teşvik edecek. Devlete ait olmayan örgütleri daha yakına getirerek birlikte çalıştırmak gerekiyor. Bugünlerde, böyle örgütlere ihtiyacımız var, insanları bu hedeflerin hayatlarının bir parçası olduğunu, devletin çözüme varsa bile, bizim barışa varmamızın gerektiğini belirtiyor. Yorum yapanların arasında Andreas Nikou Mousikos’da vardı. Çözümün teknokrattık anlamlardan uzak olması gerektiğini belirtiyor. Bizim hedefimiz gerçek barış için ses etmektir. Tek rahatsız edici nokta gençlerin geleceklerini ilgilendiren konularla ilgilenmemesidir.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου