30 Οκτ 2016

«Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να δοθεί πραγματική προστασία στους δανειολήπτες και στους εγγυητές τους»Christos Poutziouris
 Σήμερα παρευρέθηκα στην Συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής εκ μέρους του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις όπου θα γινόταν συζήτηση των δύο προτάσεων νόμου της ΕΔΕΚ που αφορούσαν:
1.Την τροποποιήση του Περί Υποθηκεύσεως και Μεταβιβάσεως Νόμου ούτως ώστε κατά την εκποιήση ακίνητης περιουσίας να λαμβάνεται ως αξία του ακινήτου η αξία που αποδέχτηκε η Τράπεζα όταν έδινε το δάνειο.
2.Την τροποποιήση του νόμου Αφερεγγυότητας ούτως ώστε να απαλλάτονται οι εγγυητές από οποιοδήποτε ποσό παραμένει μετά την εκποιήση της περιουσίας του πρωτοφειλέτη ή υπό ορισμένες προυποθέσεις το υπόλοιπο του δανείου να επιμεριζεται στα ίσα εναντίον όλων των εγγυητών.
Κατά την συζήτηση και τοποθέτηση όλων των εμπλεκομένων φορέων βγήκαν τα εξής συμπεράσματα όπως τα έχουμε αντιληφθεί προσωπικά:
1.Ακόμα δεν έχει γίνει αντιληπτό ακόμα και από βουλευτές ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας που πήρε 3 χρόνια για να ψηφιστεί και καταναλώθηκε άδικα τόσο πολύς κοινοβουλευτικός χρόνος για να φηφιστεί δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία γρήγορη διαδικασία πτώχευσης όσων δεν πληρούν τα κριτήρια για να εγκριθεί προσωπικό σχέδιο αποπληρωμής. Υπάρχει σχετική πρόνοια σε άλλο νόμο την οποία οι δανειολήπτες πρέπει να γνωρίζουν πριν αποταθούν σε σύμβουλο αφερεγγυότητας για να τους κάνει αίτηση.
2.Το πλαίσιο αφερεγγυότητας δεν πρόκειται να δουλέψει εφόσον όπως έχει εγκριθεί δεν προνοεί πριν την έγκριση σχεδίου κούρεμα παράνομων χρεώσεων και τόκων και ακόμη κούρεμα μέρος τους δανείου το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Απόδειξη τούτου είναι το γεγονός ότι πέραν του ενός χρόνου μετά την ψήφιση του νόμου έχουν γίνει 35 αιτήσεις για προσωπικό σχέδιο αποπληρωμής και έχουν δώσει την συγκατάθεση τους για 2 αιτήσεις οι τράπεζες ενώ για την μία αίτηση που εξετάστηκε απορρίφθηκε, Οι υπόλοιπες 32 εκκρεμεί η εξέταση τους. Εκτός και αν θεωρούμε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο είναι 35 άτομα που υπέβαλαν αιτήσεις τότε ή "στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε" .
3.Αν οι τράπεζες δεν υποχρεωθούν να μειώσουν τα επιτόκια τους στα επιπεδα που έχουν άλλες Ευρωπαικές Χώρες και ή σύμφωνα με το κόστος των τόκων που πληρώνουν για τις καταθέσεις των πελατών τους και σύμφωνα με το κόστος που δανείζονται με ένα λογικό κέρδος τότε τα μη εξυπηρετούμενα θα διογκώνονται και τα εξυπηρετούμενα θα γίνονται μη εξυπηρετούμενα εφόσον η οικονομία και η παραγιγωκότητα δεν αντέχουν την εξυπηρέτηση τέτοιων τοκογλυφικών επιτοκίων.
4.Αναφορικά με την τροποποιήση για απαλλαγή των εγγυητών ήδη υπάρχει προστασία στον νόμο της αφερεγγυότητας για τους εγγυητές αλλά αυτή είναι ουτοπική εφόσον για να μπορέσει κάποιος να μπει κάτω από την προστασία του πλαισίου αφερεγυότητας θα πρέπει να βρεθούν σε κοινή τροχιά ο Ήλιος, η Σελήνη και ο Άρης την ίδια χρονική στιγμή και επιπλέον να μην φέρει ένσταση η Τράπεζα!
5.Δεν είναι τυχάιο που τα δύο σχέδια που εγκρίθηκαν είναι για πολύ μικρά ποσά και για αυτό έδωσαν την συκατάθεση τους οι Τράπεζες.
Κλεινοντας, δυστυχώς δεν μπόρούμε να μην παρατηρήσουμε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να δοθεί πραγματική προστασία στους δανειολήπτες και στους εγγυητές τους και απλώς όσα νομοθετήματα και προτάσεις νόμου προσπαθούμε να περάσουμε μέχρι την έγκριση τους τους "βγάζουν τα μάτια" οι κέκροπες των τραπεζών ούτως ώστε να είναι εντελώς ξεδοντιασμένα όταν ευτυχίσουν να γίνουν νόμοι. Παραδείγμα σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών, η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, Χρηματοοικονοικός Επίτροπος και Σύνδεσμός Τραπεζών έπαιζαν σε ρυθμούς "θα χρειαστούν νέα κεφάλαια οι τράπεζες" και ή "είναι αντισυνταγματικές οι προτάσεις νόμου"
Φυσικά κανένας από τους πιο πάνω όταν οι τράπεζες ζήτησαν με αναδρομική ισχύ τον νέο νόμο των εκποιήσεων ή όταν έπαιρναν με αναδρομική ισχύ το περί πώλήσης των πιστωτικών διευκολύνσεων νόμο για να πωλούν τα δάνεια του κόσμου δεν σηκώθηκε να πει είναι αντισυνταγματικοί επειδή περιορίζουν το δικαίωμα της ελευθερίας του Συμβάλλεσθαι.

Κατά τα άλλα είμαστε ένα Ευρωπαικό Κράτος όπου με νόμους οι διάφοροι κλέβουν τον πολιτη και τον σκλαβώνουν οικονομικά για το υπολοιπο της ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου