2 Οκτ 2016

ΛΙΓΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Η Ελεύθερη Κύπρος των Ελληνοκυπρίων σημαιοστολίστηκε με ελληνικές και κυπριακές σημαίες και γιόρτασε την 56η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Ο πρόεδρος της μίλησε για ειρήνη και λύση, δίπλα από τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας ο οποίος υποσχέθηκε την μόνιμη συμπαράσταση της μητρός πατρίδος μέχρι την απελευθέρωση. Κοινός παρονομαστής των πολιτικών δηλώσεων όλων των κομμάτων είναι ότι «πρέπει να προστατεύουμε το κράτος μας ως κόρη οφθαλμού» κι ότι «είναι η μόνη ασπίδα προστασίας που διαθέτουμε». Αυτό λέγεται και απ' όσους το πολέμησαν στο παρελθόν και απ, όσους δεν το προστάτεψαν αποτελεσματικά. Ευτυχώς η ΚΔ δεν είναι εκλείπουσα δηλώνουν ανακουφισμένοι διάφοροι ειλικρινείς και μη αρθρογράφοι αλλά κλείνουν όλοι τους εορτασμούς με τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας. Έτσι ο Τάσσος Παπαδόπουλος μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις με τους κατοχικούς ηγέτες ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας της Κύπρου , αποφάσισε να φορέσει το καπέλο του Προέδρου της Δημοκρατίας και να δηλώσει ότι «δεν παρέλαβε κράτος για να παραδώσει κοινότητα». Όλοι οι πρόεδροι της ΚΔ αυτό έκαναν από το 63, και με την μικρή ανταρσία και με την εισβολή. Πότε ηρωικά και πότε κακομοίρικα, που στύλλο στύλλο άνεση, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι εκλείπουσα. Μάλιστα αισθάνεται πιο ασφαλής μετά την ένταξη της στην ΕΕ, όπου και επίσημα στέφεται ναυαρχίδα της δυτικής παρουσίας στον ευαίσθητο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Η καταπληκτική αυτή επιτυχία της ελληνοκυπριακής διπλωματικής μηχανής υπό τον Τάσσο Παπαδόπουλο είχε μερικές μικρές παρενέργειες σε ότι αφορά στα παραδοσιακά ταμπού της απορριπτικής πολιτικής. Παρά τις οργανωμένες αποσιωπήσεις του εγχώριου τύπου παραμένουν ως διπλωματικά κεκτημένα της τουρκικής πλευράς τα εξής:

α) Το κλειδί της λύσης του Κυπριακού έφυγε από την Άγκυρα και ήρθε στην ελληνοκυπριακή Λευκωσία. Η Κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτησε μαζί με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την θετική στάση της Τουρκίας το 2004. δηλαδή έβαλε δέκατα στα μούτρα της και οι Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι ελαχιστοποίησαν τη σημασία αυτού του γεγονότος και συνεχίζουν να πιπιλούν τα περί κλειδιού στην Άγκυρα.

β) Ο κανονισμός της πράσινης γραμμής έχει ως βασική του παραδοχή ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι εγκλωβισμένοι οικονομικά. Αυτό το θέμα μπαίνει και πάλι μπροστά μετά από διάφορες κινητοποιήσεις που μποϊκοτάρουν το δικοινοτικό εμπόριο. Ξανανοίγει δηλαδή το θέμα μιας ικανοποιητικής αντιμετώπισης του εμπάργκο και υπό το φως του blame game που παίζεται ήδη.

γ) Το αεροδρόμιο της Τύμπου είναι ήδη κάπως ανεπίσημα ανοιχτό (δέχεται πολλές πτήσεις την ημέρα) και το επόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό μάλλον θα το ανοίξει και επίσημα.

ΟΥΤΕ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Μετά την κατάρρευση της ελληνοκυπριακής διπλωματικής πολιτικής στο Κυπριακό, μετά την απόδειξη δηλαδή ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν επεδίωκαν λύση σε αντίθεση με τους Τουρκοκύπριους η ελληνοκυπριακή πλευρά έμεινε εγκλωβισμένη στην άρνηση των χρονοδιαγραμμάτων και της επιδιαιτησίας που θεωρήθηκαν από τον Παπαδόπουλο ως το μέγα του σφάλμα. Γι αυτό άλλωστε κι όπως είναι ήδη καλά γνωστό αρνήθηκε να διαπραγματευτεί σημαντικά θέματα γιατί... Πώς θα βρεις την λύση αν θεωρείς ότι έχεις κράτος και δεν είσαι κοινότητα αυτού του κράτους.

Το ενδιαφέρον σε αυτή την πολιτική είναι ότι η Τουρκία αυτή την στιγμή ευρίσκεται στην χειρότερη δυνατή σχέση με όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό παρά ποτέ. Και η πορεία του Ερντογάν δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σε όλες τις χώρες συμμαχικές ή μη. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς καλύτερο κλίμα για επιδιαιτησία από αυτή την συγκεκριμένη συγκυρία.
Μετά από 50 τόσα χρόνια ακροβατισμών η ελληνοκυπριακή πλευρά ωστόσο φαίνεται αποφασισμένη να κρατήσει έναντι οποιασδήποτε τιμής το κράτος της. Οπωσδήποτε η επιστροφή εδαφών ή προσφύγων είναι κενά γράμματα μπροστά στον έλεγχο της ΚΔ.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΙΣΧΥΟΣ

Πίσω πλάι και μπροστά από τις πολεμικές συγκρούσεις που προηγήθηκαν στήθηκε μια αστική τάξη που χρησιμοποίησε το ασθενικό αλλά ανθεκτικό τελικά κρατίδιο για να στήσει μια οικονομική αυτοκρατορία που μπλέχτηκε επικερδώς με διάφορες καλής και κακής φήμης δουλειές και κατέκτησε μια καλή θέση και στην λίστα Λαγκάρντ και στα πέιπερ του Παναμά αλλά είναι απούσα τακτικά από τη φορολογική λίστα του κράτους σύμφωνα με όσα δημοσιοποιούνται τις τελευταίες μέρες κι όχι μόνο. Με την τελευταία οικονομική κρίση και το μνημόνιο η κυπριακή ( ελληνοκυπριακή ) αστική τάξη διαπλέκεται και διαχέεται μέσα στο διεθνές κεφάλαιο που η συσσώρευση σε συνθήκες ύφεσης του αφήνει ως κύρια επενδυτική δυνατότητα τον δανεισμό. Όπως και ο ελληνικός λαός και οι μερικές εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι έχουν εμπλουτίσει τη τάξη των νέων φτωχών και η Κύπρος μοιάζει με ένα σύγχρονο τσιφλίκι. Μέσα ωστόσο στην κρίση που έτσι ή αλλιώς την πληρώνει ο απλός πολίτης τα κύρια οικονομικά μεγέθη αυξάνονται και πάλι και στον τουρισμό, την ναυτιλία τις υπηρεσίες και τις επενδύσεις σε τρίτες χώρες.

Παραμένει ωστόσο ως ερωτηματικό, ελλείψει και των πραγματικών δεδομένων, ανοιχτό το παιγνίδι του φυσικού αερίου και της ΑΟΖ που μπορεί να πιέσουν σε αλλαγή πλεύσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου