9 Οκτ 2016

Στο τέλος της πορείας μας περιμένει η δικαίωση ! Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη !Πιο κάτω [στο λινκ] βίντεο από την κινητοποίηση που αναρτήθηκαν στο φμπ του Κινήματος ενάντια στις Εκποιήσεις - https://www.facebook.com/kinimaoxiekpiiseis/?fref=ts

Την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των εκποιήσεων έξω από το υπουργείο οικονομικών και ακολούθησε πορεία στο προεδρικό. Η εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε το Κίνημα κατά των εκποιήσεων, είχε ως σύνθημα «Η Ευρώπη δεν είναι για πούλημα και οι πολίτες δεν επιθυμούν εκποιήσεις» και στόχο να προστατευθεί η κύρια κατοικία και να μην έχουμε άστεγους, αφού η νομοθεσία δεν προφυλάσσει τους πολίτες.
Η κινητοποίηση εντάχθηκε στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εβδομάδας κατά των εκποιήσεων και της κερδοσκοπίας που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δράσης.
Την κινητοποίηση στήριξαν η ΠΟΒΕΚ που σε ανακοινωσή της αναφέρθηκε στο συνταγματικό δικαίωμα της στέγασης και την υποχρέωση της πολιτείας για προστασία της πρώτης κατοικίας, μικρής επαγγελματικής στέγης και μικρού αγροτικού τεμαχίου. Στήριξαν επίσης τα κοινοβουλευτικά κόμματα ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΣΥΜΠΑΛ και Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, συνδικαλιστικές οργανώσεις (Προοδευτική Καθηγητών, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και η ΠΟΒΕΚ που προαναφέρεται), φοιτητικές οργανώσεις, το γυναικείο κίνημα ΠΟΓΟ, η αγροτική οργάνωση ΕΚΑ, το Κίνημα Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις, το Αντιφασιστικό Δίκτυο, το Γρανάζι, ο Σύνδεσμος Μονογονιών, το Δίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια και η Εργατική Δημορκατία.

Επιδόθηκε ψήφισμα στην αστυνομική φρουρά του προεδρικού και αναγνώστηκε μήνυμα της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Δράσης ως ακολούθως:

«Κανένας άνθρωπος χωρίς σπίτι-κανένα σπίτι χωρίς άνθρωπο.
Ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερα από 11 εκατομύρια άδειες οικιστικές μονάδες, οι εκποιήσεις αυξάνονται καθημερινά και παντού. Το δυσβάστακτο ήδη βάρος των ενοικίων αυξάνεται, όπως επισης αυξάνονται γενικά τα εισοδήματα που πηγάζουν απο την στέγη σε βάρος του κόσμου της εργασίας και της ανεργίας, σε μιαν Ευρώπη που καταστρέφει οτι απόμεινε απο την δημόσια στέγαση, ακολουθόντας την πορείαν της εμπορευματοποίησης των πάντων, όπου η κερδοσκοπία, η χρηματικοποίηση και το κέρδος ειναι οι δυνάμεις που οδηγούν την οικονομίαν. Οι Ευρωπαίοι κάτοικοι οιασδήποτε χώρας ζουν στο πετσί τους τον εκφυλισμό και αφανισμό του δικαιώματος τους στην στέγαση και την ανθρώπινη πόλη, αφού οι τιμες για τα παντα αυξάνονται, αντιμετωπίζοντας έτσι την απειλή της πολλαπλής αποπομπής , εκδίωξης και έξωσης. Η εξαφάνιση της κοινωνικης πολιτικής για το δικαίωμα στην στέγαση για όλους, είναι η αιτία της φτωχοποίησης των οικογενειών, και της αύξησης της ανισότητας στις πόλεις μας.

Η σύγκλιση απόψεων και η ένταξη στην Ευρωπαικήν Συμμαχίαν Δράσης για το δικαίωμα στην στέγαση και την ανθρώπινη πόλη, όλων των επηρεαζόμενων, και η πάλη σε όλη την Ευρώπη που στοχεύει καθαρά την διδικασία κερδοσκοπίας, ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης που οδηγούν σε αποξένωση τους εργαζόμενους από τα θεμελιώδη δικαιώματα τους, μας έχει ατσαλώσει τόσο ώστε να λέμε «ΩΣ ΕΔΩ ΑΡΚΕΤΑ».
Οι λύσεις για την εξάλειψη αυτού του σοβαρού κοινωνικού ζητήματος υπάρχουν. Ξεκινάμε απο την αυτο-διαχειριστικήν ανάκτηση των άδειων χώρων, ή την υιοθέτηση κοινωνικού ενοικίου, και πάμε στην δημιουργίαν ζωντανών κοινοτήτων στηριζόμενων στην αλληλοβοήθειαν, για να αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες λύσεις. Τέτοιες λύσεις υπάρχουν διάσπαρτες κιόλας, στηριγμένες στην αυτοδιαχείριση των συμμετεχόντων κατοίκων.
Βέβαια , αυτές οι λύσεις είναι πυρωμένη πρόκα στο μάτι των κερδοσκόπων κτηματομεσιτών και ντιβέλοππερς, οι οποίοι βγαζουν κερδος από την ιδιωτικοποίηση και αγοραπωλησία μεγαλων κομματιών στις πόλεις μας.

Ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά Χριστος Χριστου, για το κυπριακό κινημα εναντια στις εκποιήσεις, μελος της Ευρωπαικης Συμμαχιας Δρασης
.»

Από το φμπ του Κινήματος ενάντια στις εκποιήσειςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου