16 Οκτ 2016

Δελτίο εποχής: συνέχεια της διαπλοκής ανάγνωσμα, «μα γιατί οι τουρκοκύπριοι θέλουν βέτο και δεν εμπιστεύονται την τόσο ειλικρινή και αδιάφθορη ελληνοκυπριακή δεξιά, την αστυνομία και τα ΜΜΕ της;», και η διεθνής ρευστότητα από τον Πούτιν στο Βόσπορο μέχρι την Κολομβία..


Η διαπλοκή, οι «δουλειές» ατόμων του προεδρικού και ο Πολίτης σαν μηχανισμός συγκάλυψης
Αυτήν την εβδομάδα είχαμε νέα σκάνδαλα διαπλοκής: μετά την αμήχανη σιωπη για την ενοικίαση κτιρίου για το κτηματολόγιο στο Παραλιμνι [από εταιρεία γραμμένη στον Παναμά.. αλλά με φωτογραφική προσφορά, και με παρέμβαση ατόμου από το προεδρικό], είχαμε την υπόθεση με τα λιμενικά σκάφη, όπου εμπλέκεται μια σειρά από γνωστά άτομα, των οποίων η επαναλαμβανόμενη παρουσία σε τέτοια ζητήματα, μάλλον δείχνει ένα είδος δικτύου με προεκτάσεις από το δικηγορικό γραφείο της οικογένειας Αναστασιάδη. Μέχρι και οι βουλευτές της κυβέρνησης ήταν αμήχανοι στη βουλή, αλλά ο Πολίτης βαρούσε πισκαλάκια στη συγκάλυψη – «φιάσκο» ονομάζεται τώρα η απόπειρα λογοκρισίας. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να τοποθετηθεί [χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν και άλλες προεκτάσεις/διαστάσεις] και η νέα επίθεση του Πολίτη ενάντια στον Γενικό Ελεγκτή. Από μόνο του, ωστόσο, αυτό το επεισόδιο είναι εκφραστικό της κωμικής εικόνας των μετατοπίσεων στον ηγεμονικό λόγο – η εφημερίδα που καμωνόταν ότι «αποκάλυπτε σκάνδαλα» [«τα λέει όλα»] τώρα φαίνεται να αγωνίζεται καταϊδρωμένη, να συγκαλύπτει σκάνδαλα, και να κάνει επίθεση σε ένα θεσμό, του γενικού ελεγκτή, που τουλάχιστον προσπαθεί να δει αν εφαρμόζονται οι κανονισμοί, και η ισονομία.

Πάρτε το εξής χαριτωμένο: στη λίστα με τις κυπριακές ροές [και λογικά συγκάλυψης] προς τον Παναμά [με εμπλοκή κυπριακών δικηγορικών γραφείων και τραπεζών – αυτό το κομβικό σημείο στη διαδικασία του ξεπλύματος, αλλά και προβλημάτων διαπλοκής, όταν τα δικηγορικά γραφεία έχουν και πολιτικές προεκτάσεις], βρέθηκαν 61 «πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα», με 3 αξιωματούχους της πολιτείας, όπως φάνηκε να διαφανεί. Κύπριοι πολιτικοί δεν υπήρξαν. Αλλά, για να πάμε, στην ουσία, αυτό σημαίνει ότι 58 «πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα» από άλλες χώρες μετέφεραν λεφτά μέσω Κύπρου στον Παναμά, με την εκεί εταιρεία να είναι, όπως φάνηκε στην έρευνα του διεθνούς consortium δημοσιογράφων, μηχανισμός ξεπλύματος χρήματος. Γιατί, λοιπόν, κύριοι/ες αυτοί οι πολιτικοί ή κρατικοί αξιωματούχοι να μεταφέρουν λεφτά εκτός των χωρών τους και μέσω Κύπρου – κυπριακών τραπεζών – δικηγορικών γραφείων. Υπάρχει ένας ελέφαντας στο σαλόνι, και μερικοί φωνάζουν ότι είδαν έναν στρούθο να περνά από το παράθυρο.

Το ξέπλυμα – panama papers, πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.. και «άριστοι»: όταν μερικοί φωνάζουν για ένα στρούθο που πέρασε έξω από το παράθυρο τζαι κάνουν ότι δεν βλέπουν τον ελέφαντα στο σαλόνι
Κατά τα άλλα ένας ακόμα «άριστος» [πως κατάντησε και αυτή η λέξη - όπως το "δεσμεύομαι"] κωμική αναφορά στην αντιστροφή νοήματος της λέξης, όταν χρησιμοποιείται στο δημόσιο λόγο από την νυν κυβέρνηση] κατηγορείται παρανομία – "ιδιοποίηση" χρημάτων κοκ: ο επικεφαλής του ΧΑΚ. Σε αυτήν την περίπτωση είναι ακόμα κατηγορίες διαμάχης επιχειρηματιών, αφου τα τεκμήρια δεν έχουν συζητηθεί έστω κάπως δημόσια. Όπως στην περίπτωση με την σύνδεση Παναμά – Παραλιμνίου, ή στην περίπτωση των λιμενικών σκαφών και των σχέσεων του δικηγορικού γραφείου της οικογένειας του προέδρου, όπου υπάρχουν τα τεκμήρια του ημέηλ και των σχετικών διασυνδέσεων, η απουσία στοιχείων μυστήριων εταιρειών στο Παναμά για ένα κτίριο στο Παραλίμνι.. Και στα αδιευκρίνιστα σκάνδαλα υπάρχει ακόμα η σιωπή για την λίστα Λαγκάρντ και η πρόσφατη αποκάλυψη έστω στατιστικών στοιχείων για τα Panama papers. Πάρτε το εξής χαριτωμένο: στη λίστα με τις κυπριακές ροές [και λογικά συγκάλυψης] προς τον Παναμά [με εμπλοκή κυπριακών δικηγορικών γραφείων και τραπεζών – αυτό το κομβικό σημείο στη διαδικασία του ξεπλύματος, αλλά και προβλημάτων διαπλοκής, όταν τα δικηγορικά γραφεία έχουν και πολιτικές προεκτάσεις], βρέθηκαν 61 «πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα», με 3 αξιωματούχους της πολιτείας, όπως φάνηκε να διαφανεί. Κύπριοι πολιτικοί δεν υπήρξαν. Αλλά, για να πάμε, στην ουσία, αυτό σημαίνει ότι 58 «πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα» από άλλες χώρες μετέφεραν λεφτά μέσω Κύπρου στον Παναμά, με την εκεί εταιρεία να είναι, όπως φάνηκε στην έρευνα του διεθνούς consortium δημοσιογράφων, μηχανισμός ξεπλύματος χρήματος. Γιατί, λοιπόν, κύριοι/ες αυτοί οι πολιτικοί ή κρατικοί αξιωματούχοι να μεταφέρουν λεφτά εκτός των χωρών τους και μέσω Κύπρου – κυπριακών τραπεζών – δικηγορικών γραφείων. Υπάρχει ένας ελέφαντας στο σαλόνι, και μερικοί φωνάζουν ότι είδαν έναν στρούθο να περνά από το παράθυρο.

Το σημειωτόν [ακόμα;] στο κυπριακό και από πού και ως που να εμπιστευθούν οι τουρκοκύπριοι μια απόφαση στην οποία δεν συμμετέχουν [εδώ η ελληνοκυπριακή δεξιά, όποτε βγει στην εξουσία αμολιέται να καταδιώκει και δικάζει τους πολιτικούς της αντίπαλους - πιο παλιά δολοφονούσε κιόλας - και θα ευαισθητοποιηθεί για τους τουρκοκύπριους;]
Στο κυπριακό είμαστε ακόμα στην ανακύκλωση των 4 κεφαλαίων που βασικά έκλεισαν – τώρα συμφωνήθηκε, με δημόσια ανακοίνωση, ότι η σύνθεση της ομοσπονδιακής αστυνομίας σε αναλογία 6-4. Όπως συζητιόταν έτσι και αλλιώς. Οι απορριπτικοί εδώ κλώτσησαν – θέλει βέτο η τουρκοκυπριακή πλευρά, λένε, γιατί επιμένει να υπάρχει και ένας τουρκοκύπριος στην πλειοψηφία, αν υπάρχει διχασμός στις απόψεις για κάποιο ζήτημα. Ώστε είναι βέτο ρε μάγκες ε; Και δεν σας αρέσει.. Αν, όμως, εμπιστεύεστε την όποια πλειοψηφία, γιατί στην ΕΕ οι ελληνοκύπριοι που μονοπωλούν την εκπροσώπηση της κυπριακής δημοκρατίας [συνταγματικά δικοινοτικής] βάζουν βέτο σε διάφορα; Γιατί δεν δέχονται εκεί την λογική που θέλουν να επιβάλουν στους τουρκοκύπριους – να αποδεχτούν την, δήθεν, καλή προαίρεση μιας ελληνοκυπριακής πλειοψηφίας;

Γιατί να εμπιστευθεί κάποιος λ.χ. την ελληνοκυπριακή δεξιά, την έμμονη της οποίας με την ημετεροκρατία παρακολουθούμε πια κωμική παράσταση επανάληψης, χωρίς οι ίδιοι να έχουν έστω και λίγο αίσθημα ντροπής; Εδώ ο Πολίτης που κόπτεται, τάχα μου, για τις σχέσεις με τους τουρκοκύπριους, ήταν ακόμα πιο φανατικός εναντίον της αριστεράς τα τελευταία χρόνια, από ότι μερικοί εθνικιστές εναντίον των τουρκοκυπρίων.. Ναι είναι λογικό να ζητά κάποιος να πειστεί έστω και ένα μέλος της κοινότητας των τουρκοκύπριων για ένα θέμα που αφορά την ομοσπονδιακή αστυνομία.. Εδω η πλειοψηφία των ελληνοκύπριων δεν εμπιστεύεται της ελληνοκυπριακή ελίτ και θα πρέπει να το εμπιστευθούν οι τουρκοκύπριοι; Κατά τα άλλα οι απορριπτικοί μας ανακάλυψαν τώρα ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται την οριοθέτηση κυπριακής ΑΟΖ.. Καλημέρα.. :)

 Και αν δούμε τα δεδομένα ιστορικά, μια μερίδα της ελληνοκυπριακής κοινότητας έχει την τάση να θέλει να επιβάλλεται σαλαμοποιώντας την κοινωνία σε ομάδες οι οποίες αποκλείονται διαδοχικά: το 1948 η ε/κ δεξιά εξαπέλυσε επίθεση αποκλεισμού της αριστεράς, και μετά [σκόπιμα ή μη – το 55 μη σκόπιμα, το 64 μάλλον σκόπιμα μερικοί] των τουρκοκύπριων. Και μετά, η πλειοψηφία του κάτω του 50% της δεξιάς και του κέντρου των ελληνοκύπριων ήθελαν να εμφανίζονται και ως εκπροσωποι του όλου. Και σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να ερμηνευθεί και το θράσος της ακροδεξιάς πριν το 74 που θεωρούσε "δικαίωμα της" να θέλει να επιβάλει τις απόψεις της με την βία ενάντια στις δημοκρατικές εκλογές [και με ξένη επέμβαση].. η μειοψηφία της μειοψηφίας… Γιατί, λοιπόν, να μην προκύψει ξανά μια ελληνοκυπριακή συγκυριακή πλειοψηφία που θα αποφασίσει κάτι με σαφή προκατάληψη εναντίον των τουρκοκύπριων σε μια διαμάχη; Γιατί να εμπιστευθεί κάποιος λ.χ. την ελληνοκυπριακή δεξιά, [την έμμονη της οποίας με την ημετεροκρατία, την παρακολουθούμε ξανα σε κωμική παράσταση επανάληψης], χωρίς οι ίδιοι να έχουν έστω και λίγο αίσθημα ντροπής; Εδώ ο Πολίτης που κόπτεται τάχα μου για τις σχέσεις με τους τουρκοκύπριους, ήταν ακόμα πιο φανατικός εναντίον της αριστεράς τα τελευταία χρόνια, από ότι μερικοί εθνικιστές εναντίον των τουρκοκυπρίων.. Ναι είναι λογικό να ζητά κάποιος να πειστεί έστω και ένα μέλος της κοινότητας των τουρκοκύπριων για ένα θέμα που αφορά την ομοσπονδιακή αστυνομιία.. Εδώ η πλειοψηφία των ελληνοκύπριων δεν εμπιστεύεται της ελληνοκυπριακή ελίτ και θα πρέπει να το εμπιστευθούν οι τουρκοκύπριοι; Κατά τα άλλα οι απορριπτικοί μας ανακάλυψαν τώρα ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται την οριοθέτηση κυπριακής ΑΟΖ.. Καλημέρα..:)

Η Τουρκία στο νέο γεωπολιτικό της ρόλο
Στα διεθνή καταγράφεται το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται με την επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία – η οποία αποκάλυψε τις υπόγειες, υπό διαμόρφωση νέες ισορροπίες. Η Τουρκία ως κόμβος αγωγών ενέργειας, με ήπια προς τη Ρωσία στάση στο Συριακό, και με διαμάχη με το Ιράκ για την περιοχή του βορειοδυτικού Ιράκ, με άξονα την διαμάχη για την βάση στην Μοσούλη.

Πώς ελέγχονται τα ΜΜΕ στις.. εμπορευματικές «δημοκρατίες»: ένα παράδειγμα από την Ουγγαρία
Στο δυτικό τύπο υπήρξε μια αποκλιμάκωση του θεάματος «καημένη Αλ Κάιντα στο Χαλέπι». Ενώ στην Πολωνία έγινε και μαζική διαδήλωση ενάντια στις συμφωνίες «ελεύθερου εμπορίου» με την βόρεια Αμερική [ΗΠΑ, Καναδά].. Να δούμε αν ξυπνούν  Πολωνοί μετά την φεμινιστική γενική απεργια.. Στην Ουγγαρία πάντως  ο Ορμπάν και η δεξιά μάλλον θέλουν μονοκρατορία στα ΜΜΕ. Κλείνει και η εφημερίδα του σοσιαλιστικού κόμματος. Στις αυταρχικές δικτατορίες το λένε απαγόρευση, στις πιο εκλεπτυσμένες εκδοχές, το λένε αναγκάστηκε να κλείσει λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ένας κυπριακός απόηχος για να θυμόμαστε ότι είναι παλιά κόλπα αυτά: στην αντιπαράθεση του 1947-48 μια από τις στρατηγικές της δεξιάς που προωθούσε και ο Πολύκαρπος Ιωαννίδης ήταν να μην δίνονται διαφημίσεις σε αριστερά έντυπα, για να αναγκαστούν να κλείσουν. Οπότε το κατασκευασμένο θέαμα για τις Χαλεπιανές, η έμμονη του Χάσικου να εμποδίσει την αλλαγή ζώνης, και να αυξήσει έστω και για 2 χρόνια την πίεση στην Ομόνοια, ενώ η κυβέρνηση του κάνει τα στραβά μάτια όταν η Ανόρθωση χρησιμοποιεί χώρο για γήπεδο, χωρίς άδεια, ενώ συζητείται να, λέγεται, να δοθεί το Μακάρειο στο ΑΠΟΕΛ, είναι ένα συγκριτικό πλαίσιο του πως μπορεί να λειτουργεί το σύστημα, και του 48, με εκλεπτυσμένα πρωτοσέλιδα σοκ…

Σκέψεις με φόντο την Κολομβία…
Και θα πρέπει να ασχοληθούμε κάπως και με την διαδικασία ειρήνευσης στην Κολομβία  -και για τα διεθνή και τα τοπικά. Ο τρόπος που μια σίγουρη σχεδόν πλειοψηφία υπέρ του ναι, ανατράπηκε στις κάλπες, είναι ενδεικτικό της ρευστότητας που διαχέεται παγκόσμια. Αλλά και ο τρόπος που συνεχίζει η διαδικασία είναι ενδιαφέρον – γίνονται συζητήσεις για βελτίωση κλπ. Το διεθνές πλαίσιο καθορίζει και το τοπικό. Αλλά, έχει και το τοπικό πια τον λόγο του.. Όπως θα δούμε και σε επόμενο τεύχος, μια σημαντική διάσταση της εκστρατείας για αρνητική ψήφο ήταν οι αναφορές στη συμφωνία [με βάση τα διεθνή πρότυπα αλλά και τις απαιτήσεις των ανταρτών και των οργανώσεων γυναικών κοκ] για τα δικαιώματα όλων των φύλων – βιολογικών και κοινωνικών. Και ο καυγάς [με τις ακροδεξιές επιθέσεις] ξεκίνησε από το νέο πρόγραμμα στην εκπαίδευση για ανοχή.. Δεν είναι και τόσο μακριά η Κολομβία..Θα έχουμε και εμείς κάποτε στο μέλλον το έργο [μυθιστόρημα η φιλμ] που περιγράφει τα κυπριακά «100 χρόνια μοναξιάς»..:)
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου