2 Οκτ 2016

Σπόντες

  • Η στήλη εξακολουθεί να είναι αισιόδοξη βλέποντας την επικαιρότητα της καθημερινότητας μέσα από την οπτική του Ιστορικού βλέμματος – όπως, λ.χ. είχαν δίκαιο όσοι κατάλαβαν από την δεκαετία του 1940, έστω από τον καιρό της Διασκεπτικής για την Αυτοκυβέρνηση, ότι η Ανεξαρτησία ήταν η αναπόφευκτη κατάληξη, όσο και αν φώναζαν υστερικά οι του κατεστημένου, όσο αίμα και να χύθηκε την επόμενη δεκαετία..Μερικα δεδομένα είναι ιστορικά αναπόφευκτες συνέπειες σε συγκεκριμένα ιστορικά πλαίσια…Όπως ήταν και η αποδοχή της ανεξαρτησίας, του συντάγματος και της δικοινοτικοτητας την περίοδο 1960-74..Μερικοι έσπρωξαν και πάλι την κατάσταση στην τραγωδία – και μετά έμειναν να βλέπουν την τούρκικη σημαία στον πενταδάκτυλο μη τολμώντας να ζητήσουν καν ένα συγνώμη για τα εγκληματα η/και την απυθμενη βλακεια τους..Αλλα οι απόγονοι τους, και όσοι ζουν σήμερα από τους ένοχους της 15ης Ιουλίου, τώρα αγαπούν την πολιτεία της ανεξαρτησίας του 1960..Το αναπόφευκτο της Ιστορίας…Έτσι και σήμερα – η επανένωση, η ομοσπονδία κοκ είναι το ίδιο αναπόφευκτα όπως και η ανεξαρτησία προηγουμένως, όπως και η κατανόηση της ανάγκης για σεβασμό της άλλης κοινοτητας..Οι υστερίες και τα κωλοβαρεματα των διαδικασιών είτε για μικροπρέπειες είτε για άλλους λόγους, απλά οδηγούν σε τραγωδιες..Με φόντο την Ιστορία, τις εξελίξεις στην περιοχή, και το φυσικό αέριο, τα δεδομένα είναι εκει..Αλλα δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι μερικοί κατανοούν ότι υπάρχουν συνεπειες..Και αν ζουν στο 2016 η στο 1948..Θα δείξει…J

·         Η κυπριακή ιδιοκτησία της διαδικασίας των συνομιλιών είναι ένα κεκτημένο δικαίωμα που δεν φαίνεται, ευτυχώς, να το αμφισβητεί κανείς, πια. Το ερώτημα είναι αν η διαμάχη για τις λέξεις και το νόημα τους [λ.χ. χρονοδιάγραμμα , τυπικό , άτυπο] αφορά κάποια προσπάθεια εξωτερικής επιβολής – η αν είναι δικαιολογίες για να προβάλλονται εσωτερικά απωθημένα και διαμάχες στην μεγάλη οθόνη, που κατάντησε πια να παίζει επαναλήψεις σειρών..
·          
·         Για τα μάτια του Νικόλα; ..Το μιτσοκάμμημαν της τρελής χαράς του Αναστασιάδη επειδή δεν έγινε τίποτα στην Νέα Υόρκη...Την μιαν ο Αναστασιάδης φκαίνει ολόγελος που την συνάντηση με το Μπα Κι Μουν, τζαι μιτσοκαμμούσεν θέμας όπως το μαθητούιν, που εξεγελάσαν κάποιον. Η επιτυχία, όπως μας ανακοίνωσαν προκαταβολικά τα ΜΜΕ [Φιλελεύθερος, Σημερινή] ήταν οτι δεν θα εδέχετουν ..χρονοδιαγράμματα. Δηλαδή επήεν χωρίς προτάσεις με μόνο στόχο, να φκει τζαι να πει, οτι ακολούθησε το σενάριο που εθέλαν οι απορριπτικοί; Έτσι, ο Αναστασιάδης εμιτσοκάμμαν γιατί στην κοσμάρα του, ενόμιζεν ότι ..εκατάφερεν να μεν του κάμει κριτική ο Νικόλας – ενώ στην ουσία, έκαμαν ότι έθελεν το ΔΗΚΟ;  Ως δαμαί αυτή είναι η κατάσταση – τί άλλο να περιμένεις;..Αλλά ύστερα, πάει Γαλλία, τζαι τί μας είπε – ότι μπορεί να βρεθεί λύση το 2016.. Τζιαμαί επροσπάθεν να παρηγορήσει όσους νομίζουν ακόμα ότι θέλει λύση; ..τζαι ότι εν γυρεύκει δικαιολογίες για να το κωλοβαρέσει μέχρι τις προεδρικές, για να εκλιπαρήσει απορριπτικούς ψήφους..και αυτός; Τί ανησυχας σιορ – απορριπτικούς εν πιάνεις – ενώ όσοι θκιεβαζουν τον Πολίτη, που την άλλη, τωρά θα νομίζουν ότι ο Αναστασιάδης επήεν χωρίς προτάσεις στην συνάντηση γιατί οι αμερικανοί είπαν ότι η Τουρκία εν υποχωρεί – άρα ούτε τζήνοι θα περιμένουν λύση.. Βέβαια, το θέμα είναι ποιοί πιστεύκουν ακόμα τον Πολίτη..:) [είναι φοβερός όντως ο Πολίτης στην αμερικανόπληκτη εμμονή – λίγες μέρες ανακοίνωνε πρωτοσέλιδα ότι θα συζητήσουν το εδαφικό – τζιαι πάλε, αναφορά στο ότι ενεργοποιούνται οι αμερικανοί.. κατάντησαν ανέκδοτο, θα φύγει ο Ομπάμα τζαι στον Πολίτη θα νομίζουν ότι ο Μπάιντεν κάμνει διπλωματία ακόμα.. για το κυπριακό..:)] ..Όλα τα παιδιά προετοίμασαν το μιτσοκάμμημα – τζαι ο Μπαν Κι Μουν απλώς εννά εσκεφτηκε – "σιγά που εν να κάμει κάτι τούτος που έχωνε ως τζαι τις καταγραφές του παρέα του, του Ντάουνερ"..
·          
·         Ένα πιθανό σενάριο των υπεκφυγών του Αναστασιάδη – κατά το "που στύλλον στύλλον άνεση"..Πώς θα μπορούσε να αναβάλλεται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων... Η στήλη δεν είναι απαισιόδοξη – απλώς καταγράφει το ότι είναι λογική συνέπεια. Τζαι θα ήταν ευχαριστημένη να διαψευσθεί το ακόλουθο σενάριο. Οπότε ο Αναστασιάδης, θεωρεί τώρα ότι έφκαλεν τον Σεττέβρη, χωρίς να γίνει τίποτε – οι φανφάρες για πρόοδο κλπ, εν ανακύκλωση – που το 2013 απλώς ανακοινώνονται οι πρόοδοι του 2008-10 ξανά τζαι ξανά. Άμα εν ανάγκη, τζαι εν αρκούν να κρύφκονται τα έγγραφα με την δικαιολογία οτι εχαθήκαν. Τωρά μεινίσκει ο Οκτώβρης. Θα γίνουν εντατικές – ανακύκλωση δηλαδή, και όταν φτάσει το ζήτημα στη ανάγκη για απόφαση, θα είμαστε στον Νοέμβριο, οπότε το προεδρικό και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, θα μας πουν ότι μετά τις αμερικανικές εκλογές θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τί θα κάνει ο νέος πρόεδρος. Ο Πολίτης που βιώνει τον εαυτό του ως εκφραστικό όργανο, θα αναλάβει να προωθήσει την ιδέα. Τον Δεκέμβριο πάλι, θα πουν ότι δεν γίνεται να γίνουν σοβαρές συνομιλίες διότι είναι οι γιορτές και οι εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην αρχή του νέου χρόνου, θα αναλάβει καθήκον η άλλη πτέρυγα του κατεστημένου, ο Φιλελεύθερος με την Σημερινή, οι οποίοι ξεκίνησαν ήδη την εκστρατεία ενάντια στον Άιντε.. Θα πουν ότι επειδή μπήκε νέος γενικός γραμματέας θα πρέπει να περιμενουμε, να δει τί γίνεται με το κυπριακό – στο κάτω κάτω θα χαθεί πάλι κανένα έγγραφο στο προεδρικό, και έτσι θα φτάσουμε την άνοιξη. Τότε θα ξεκινήσουν να παίζουν προεκλογικά και θα πουν ότι.. ε τώρα έχουμε εκλογές, άρα μετά.. και τί χαρά.. Και μετά άμα χάσει τις προεδρικές ο Αναστασιάδης, τί θα φταίει; Ή μήπως θα κατασκευάσει ένα θέαμα με πύραυλους, και συνεργασίες με Τσοχατζόπουλους κλπ, όπως τον ανεκδιήγητο Κληρίδη του 1998; Μετά θα πρέπει να περιμένουμε κομπίνα χρηματιστηρίου;...κοκ... Άγια ολάν που ελάλεν τζαι ο Δρουσιώτης για τούτες τις πρακτικές, πριν αποκαλυφθεί ότι ήταν η κρυφή του φαντασίωση να τα κάμνει ο ίδιος..:)
·          
·         Και μάλιστα – έχουμε πρόοδο, παρά την τρελή χαρά;. Χρειάστηκε να πάνε και να έρθουν στην Νέα Υόρκη για να μάθουν οι “δικοί μας” ότι ο Ακιντζή συζητά χωριστά το εδαφικό-περιουσιακό από την ασφάλεια; Να πούμε και το σχετικά θετικό – Ο Χριστοδουλίδης μας είπε ότι είναι θετικό ότι στις δηλώσεις του Ακιντζή γίνεται διαχωρισμός του εδαφικού από το θέμα της ασφάλειας. Οκ.. να το δεχτούμε.. Γιατί δεν το ζητήσατε στην Νέα Υόρκη, ως ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία, αλλά πήγατε απλώς για να πάρετε το θέαμα, "νικήσαμε τον Ακιντζή, δεν έχει χρονοδιαγράμματα"; Άμα παίζετε πίλιες, αντί να κάνετε πολιτική, μπορεί να φαντάζεστε ότι κερδίζετε τον Νικόλα Παπαδόπουλο σε ένα παιχνίδι που έσεις νομίζετε ότι κερδίζετε – ενώ εκείνος επιβάλει την ατζέντα του. Μπήκατε στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ με μόνο στόχο να μην του δώσετε την ευκαιρία να δικαιωθεί; Δηλαδή, αν αύριο πει οτι "έρχεται λύση", εσείς θα ναυαγήσετε ότι ελπίδα υπάρχει, για να του πείτε "ώχου σου - εν έγινε λύση, έχασες;"..Σε τέτοιο επίπεδο ακούγεστε πάντως. Είτε πάτε για λύση, είτε όχι. Αν πάτε για λύση, τότε πρέπει να αντιμετωπίσετε τους απορριπτικούς με επιχειρήματα και όχι κόλπα του στυλ "δεν έγινε τίποτα σε αυτήν την συνάντηση" ..Άμα γίνει, δηλαδή, τί θα κάνετε; Θα φταίει ο ..Χριστόφιας;..:)..Τέτοιο μοιάζει το επίπεδο.. Άρα κερδίζει επί της ουσίας η απορριπτική ρητορική και πρακτική.
·          
·         Η πραγματική ελπίδα ήταν το πλήθος στη Σαλαμίνα – όπως η πραγματική ευρύτερη, ιστορική, ελπίδα, είναι αυτή η μοριακή κίνηση από τα κάτω που φτιάχνει ξανά τους συνδέσμους της Κύπρου του μέλλοντος.. Όπως το γεγονός ότι τώρα εμφανίστηκε και στη βόρεια πλευρά του διαχωρισμού στη Λευκωσία, ένας χώρος όπου αναδύεται το μέλλον, σαν αντίλαλος του Μανώλη στην νότια πλευρά του τείχους... Που μια μέρα θα σαρώσει και το τείχος και όσους το συντηρούν, είτε σκόπιμα, είτε μέσω υπεκφυγων.. Αντέξαμε 40 χρόνια απόλυτου διαχωρισμού, θα ζήσουμε και την ωρίμανση του μέλλοντος που κτίζεται στην αντίσταση του παρελθόντος.. Έτσι και αλλιώς η λύση είναι μεν δομικά αναπόφευκτη [όπως ήταν και η ανεξαρτησία το 1960 –και πριν] αλλά το ζήτημα, όπως και το 1960, είναι ποιοί θα στηρίξουν την λύση.. Και προφανώς δεν θα είναι ο Δίπλαρος και όσοι εκλιπαρούν ψήφους με ψέματα για την λύση… Όσοι συμπεριφέρονταν έτσι το 1960, άνοιγαν την πόρτα για το 1974..
·          
·         Όταν ο Πολίτης έχει πρωτοσέλιδα για την.. φοροδιαφυγή..:) ..Και μετά λένε ότι αυτή η κοινωνία δεν έχει χιούμορ.. Εδώ κάνουν διαδήλωση πρωτοσέλιδα με την ντροπή τους.. Ε ρε γλέντια.. Ο Πολίτης [ναι ναι η εφημερίδα του εκδότη Παπαδόπουλου που έχει υπόθεση φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής σε ποσό 40 εκατομμυρίων ευρώ] είχε πρωτοσέλιδο ότι είναι μπάχαλο το τμήμα φορολογίας..:) ..Τα καλά παιδια την σκανδαλολαγνείας και της απόλυτης υπακοής στο εκδότη κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.. Για ποιές περιπτώσεις άραγε αναφερόταν ο κ.Τσαγκάρης όταν απαγόρευσε την διερεύνηση παλιών υποθέσεων φοροδιαφυγής - αν δεν δώσει ο ίδιος άδεια; Και θα δώσει άδεια για την υπόθεση του εκδότη; ..Ρε, όχι μόνο συγκαλύπτετε την διαπλοκή [δηλαδή την συγκάλυψη του μάστρου σας] αλλά γίνεστε και κορόιδα όταν φωνάζετε.. για άλλους.. Ένα καθρέφτη δεν έχετε εκεί στο ίδρυμα;..:) ..Υπάρχει έκθεση της Κεντρικής, η εβδομαδιαία "24" δημοσιεύει για μερικά χρόνια τώρα στοιχεία για το πώς η υπόθεση του εκδότη συγκαλύπτεται.. και εσύ εκεί υπάκουα σφυρίζετε αδιάφορα; ..Αναζητώντας τοίχο να πετάξετε λάσπη για να φύγει η ενοχή; ..Περαστικά και με την υγεία τα διαφημιστικά πακέτα..:)
·          
·         Και για να μην ξεχνάμε από τις αναφορές για το πώς το τμήμα φορολογίας συγκαλύπτει [και όχι μόνο εκδότες]..Πρώην α αξιωματούχος με 800 εκατομμύρια που δεν μπορεί να διερευνηθει..Θα είναι και αυτός όπως τις ηχογραφήσεις του Ρικκου…Οφειλέτης με 500,000 και η υπόθεση έκλεισε με 50,000 ευρω..Και κατά τα αλλα πάει ο κόσμος φυλακή για μερικές εκατοντάδες ευρω..Και, όπως είπε και η κ. Χαραλαμπιδου μάλλον τώρα ετοιμάζουν νέα φορολογική αμνηστία έτσι ώστε όσοι παρανομούσαν να την βγαλουν και επισημα καθαρη..Το γιατί τους ανεχόμαστε είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα…J
·          
·         Το πρώιμο Αλζχάιμερ του Χάρη: τώρα το μνημόνιο της τρόικα, δεν είναι το μανιφέστο του κόμματος, και ο Χάρης αποφάσισε ότι αγωνίστηκε ενάντια στην... τρόικα..Η άλλη κωμωδία – ο αμίμητος "εγώ δεν κατάλαβα” Χάρης,...Είπε στον Αντένα, ότι απαλλαγήκαμε από την τρόικα που έφερε το ΑΚΕΛ.. Εντάξει θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η κλισέ υπεκφυγή [έφερε την τρόικα το ΑΚΕΛ] είναι η δικαιολογία όσων φώναζαν να επιβληθεί λιτότητα και να έρθει η τρόικα [για να συγκαλύψουν τα σκάνδαλα και τις ευθύνες των τραπεζών], και μετά, βέβαια, έκαναν ότι δεν θυμούνται, ποιοί ήθελαν μνημόνιο από το 2011, ποιοί φώναζαν για λιτότητα πριν καν έρθει η τρόικα, ποιοί ωρύονταν στο Φιλελεύθερο [πρωτοσέλιδα και στήλες] γιατί να πει ο Χριστόφιας ότι θα προσπαθουσε να βρεθεί άλλος τρόπος να πάρουμε δάνειο και να αποφύγουμε την τρόικα και να μην μπούμε σε μνημόνιο [για αυτό φώναζαν ιδιαίτερα οι του Φιλελευθέρου – αρχές Ιουλίου 2012. Τα γραπτά μένουν]. Αλλά ο Χάρης δεν είναι καν όπως τον Βενιζέλο και τον Μιχαηλίδη του Φιλελευθέρου που θέλουν να ξεχαστούν οι δικές τους ενοχές. Εδώ ο Χάρης, και ο πρόεδρος που του έδωσε την καρεκλιτσα, φώναζαν δημόσια να αποδεχτούμε τη τρόικα και μάλιστα ενάντια στην κυβέρνηση της χώρας τους [λες και η εξυπηρέτηση της τρόικα ήταν το 'καθήκον τους" – θυμάσαι Χάρη που απειλούσες τους ημικρατικούς να μην δανείζουν στην κυβέρνηση το Ιούλιο του 2012 – για να βοηθήσεις στους εκβιασμούς της τρόικα; Και ο Αναστασιάδης έκανε το κωμικό του θέαμα “τρόικα αγάπη μου’ στο τέλος Νοεμβρίου 2012. Ή μήπως νομίζετε ότι ξεχνιούνται;..:) ..Αγωνίστηκες, ρε Χαρη, για την τρόικα... Καημένε μου – πρώιμο αλζχάιμερ γλυκέ μου; ..Ξέρεις είχες πει και την άλλη μνημειώδη βαρέλα, ότι αυτά που λέει η τρόικα, όχι μόνο είναι σωστά, αλλά είναι το μανιφέστο του κόμματος σου.. Και τώρα μας λες ότι το μανιφέστο του κόμματός σου το έφεραν οι κακοί κομμουνιστές και ότι εσύ σαν νέος Βαρουφάκης τους εδιωξες; ..Και ύστερα λέτε ότι δεν έχει κωμωδίες αυτή η χώρα.. Χάρης η κωμική φιγούρα της χρονιάς.. Λέγαμε ότι έτσι αχάπαροι που είναι οι “εγώ δεν καταλαβαίνω’’ αργά ή γρήγορα θα μας έβγαιναν και κεϋνσιανοί – αλλά να μας βγει και ο Χάρης αντι-τροϊκανός, αξίζει ..Είναι και νίκη όσων αγωνίστηκαν ενάντια στην τρόικα, να έχεις τον πειθήνιο υπηρέτη της, να προσπαθεί να απεξαρτηθεί ρητορικά.. Τί άλλο έμεινε να δούμε-ακούσουμε; Ο Πολίτης  έναντι στην ..φοροδιαφυγή.. και ο Χάρης ενάντια στην τρόικα..
·          
·         Η κωμωδία του ποιός πραγματικά χρειάζεται εγγυήσεις... Ο Ιακώβου, του ΚΥΚΕΜ, έθεσε το θέμα της ασφάλειας σε ένα τουλάχιστον ρεαλιστικό πλαίσιο – και μετά επέστρεψε στα παιδικά επιχειρήματα. Λέει, λοιπόν, ότι με βάση τα δεδομένα της περιοχής, αλλά και της εποχής, το να υποστηρίζει κάποιος πλήρη αποστρατικοποίηση του ομοσπονδιακού κράτους μετά την λύση, δεν είναι ρεαλιστικό. Βλέποντας το βέβαια από την οπτική των ελληνοκύπριων [αυτή είναι η μονομέρεια του – αλλά έστω το επιχείρημα έχει μια βάση, που αφορά βέβαια και την τουρκοκυπριακή κοινότητα που χρειάζεται επίσης ασφάλεια – και από ιδέες ελληνοκυπριακης ηγεμονίας]. Όντως, λοιπόν, αν λυθεί το κυπριακό ποιός θα προστατεύει την κοινή πολιτεία από εξωτερικές – και φυσικά τις «εσωτερικές" που ήταν και πηγή του προβλήματος προηγουμένως - επεμβάσεις - ή τις κοινότητες, αν το δούμε χωριστά, αφού ο κ. Ιακώβου μιλά από την οπτική της μιας κοινότητας, των ελληνοκυπρίων; Μετά ο κ. Ιακώβου επιστρέφει στα κουβαδάκια της παραλιας – οι ελληνοκύπριοι πρέπει να έχουν στρατό κλπ.. Καλά ρε – με βάση τα δεδομένα της εποχής και της περιοχής, έχεις την εντύπωση ότι είναι εφικτό οι ελληνοκύπριοι να μπορούν να έχουν στρατό να αντιμετωπίσουν, ας πούμε, την Τουρκία; Είναι σαφώς εκτός λογικού πλαισίου να ξεκινά κάποιος με βαρύγδουπες αναφορές σε ρεαλισμό και  να καταλήγει μετά σε ανόητα ευχολόγια ότι θα μπορούσε η Κύπρος να έχει δικό πραγματικά αποτρεπτικό στρατό στο υπάρχον πλαίσιο των εξοπλισμών στην περιοχή.. Άρα; Άρα – πρώτον η όλη συζήτηση για εγγυήσεις είναι μεν ορθή ότι το χαζό [έτσι και αλλιώς] πλαίσιο των μητέρων που εγγυούνται παιδία δεν έχει νόημα. Ενηλικιώθηκαν όλοι [τώρα βέβαια παίζεται αν το κατανοούν, έτσι που τρέχουν συνεχώς μερικοί να αναζητούν τα φαντασιακα φουστάνια της μαμας..]– αλλά ακόμα περισσότερο, η εποχή δεν προσφέρεται για ανόητες φαντασιώσεις μητέρας και παιδιού από τον 19ο αιώνα. Δεύτερο – αν είναι να προστατευθεί κάποιος σήμερα, χρειάζεται είτε να έχει πυρηνικά [όπως, ας πούμε, η βόρεια Κορέα - για να πάρουμε ένα μικρό κράτος που έχει άμυνα που δύσκολα παραβιάζεται], ή να έχει σύμμαχους ή εγγυήσεις των Ηνωμένων Εθνών – με σαφή πρόσβαση στο Συμβούλιο Ασφάλειας που είναι αυτό που παίρνει αποφάσεις για στρατιωτικά θέματα – όπως για την Κορέα παλιά, ή για την Λιβύη πρόσφατα. Όσο και να ήθελαν να εισβάλουν στην Κούβα οι αμερικανοί ακροδεξιοί, δεν το έκαναν μετά το 1990, γιατί υπήρχε το διεθνές πλαίσιο. Και γιατί λειτουργούσαν οι συμμαχίες που υπήρχαν με την Ρωσία. Και αν δει κανείς την Μέση Ανατολή σήμερα, είναι σαφές ότι όπου υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες ή συμμαχίες [όπως στην Συρία] τότε η χώρα επιβιώνει – όπου αντίθετα δεν υπάρχουν [όπως στην Υεμένη] όποιος θέλει παρεμβαίνει.. Θα το επαναλάβουμε – αυτοί που χρειάζονται εγγύηση για ασφάλεια στο μέλλον είναι οι ελληνοκύπριοι – και αυτό μόνο μέσα από τον ΟΗΕ μπορεί να έρθει – όπου συμμετέχουν όλες οι μεγάλες δυνάμεις, και της Δύσης με την  μέχρι πριν λίγο καιρό ηγεμονία της, και οι της ανατολής, με την αναδυόμενη δύναμη τους. Και όποιος ζει ακόμα στην εποχή των φαντασιώσεων της ΕΟΚΑ Β και ονειρεύεται νατοϊκές εγγυήσεις, να θυμίζουμε ότι η εισβολή έγινε την μόνη εβδομάδα την ιστορία της ανεξάρτητης πολιτείας μας που το ΝΑΤΟ έλεγχε τα πάντα στην Κύπρο. Και φυσικά, αποκαλύφθηκε ότι ο βασικός του παίκτης και θεματοφύλακας στην περιοχή είναι η Τουρκία.. Εδώ οι ΗΠΑ βολεύτηκαν μαζί της - παρά τις επιθέσεις Ερντογάν και τον αποκλεισμό της βάσης του Ιντζιρλίκ. Και όσοι ζουν με την φαντασίωση ότι το Ισραήλ θα ασχοληθεί με τα κυπριακά συμφέροντα και όχι τα δικά του – ας δουν καλύτερα πως έχει καταντήσει η παρέμβαση του ισραηλιτικού κράτους στις ΗΠΑ. Καθορίζουν πολιτική από το Τελ Αβίβ... Άμα οι ΗΠΑ δεν τους ελέγχουν.. σιγά που θα τους ελέγξουν μερικοί δικοί μας που εξαγοράζονται πολύ πιο εύκολα..:)
·          
·         Περί συνέπειας. Ο κ. Νικολαΐδης της ΕΔΕΚ είναι συμπαθής και ως άτομο και ως πολιτικός. Όμως, που έλεγε και ο Μίσσιος υπάρχει και το παλιό ζεϊμπέκικο.. Να είσαι υποτίθεται εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας στο κόμμα σου – να έχεις νικήσει στις βουλευτικές του 2011 τον νυν πρόεδρο με αυτήν την πλατφόρμα. Να είσαι εκτός λίστας βουλευτικών και να θεωρείσαι πάλι, μια εναλλακτική αριστερή οπτική – και ξαφνικά να βρίσκεσαι υποψήφιος του ΔΗΣΥ.. Έλεος ρε παιθκιά.. Πότε πρόλαβες τζαι εγεφύρωσες ιστορικά κενά που το 1974, κενά ιδεολογίας έστω στη οικονομία, τζαι ξαφνικά εβρέθηκες, στην άλλη άκρη ;..Δικαίωμα του καθενός η επιλογή του.. Αλλά το να καταντά η πολιτική ταύτιση εξάρτηση της υπόσχεσης καρέκλας [τζαι μάλιστα μάλλον μη ρεαλιστικής] ..είναι δείγμα..
·          
·         Εξαναγράψαμεν το – μα εν στο καζαντί που παίζει τζαι βρίσκει τους βουλευτές ο ΔΗΣΥ; Άκου τον Δίπλαρο – αιμομιξία ανάμεσα στα Αγρινά.. Να πεις μια βλακεία στην παρέα σου, ναι, αλλά να έσιεις το αίσθημα ότι μπορείς να περάσεις ότι βαρέλλα σου κατεβεί, είναι ένδειξη μιας εποχής θλιβερής.. Αλλά, όταν το 2013 τούτος ο τύπος εφκήκεν χωρίς ίχνος ντροπής τζαι είπεν ότι έφκαλεν χρήματα η κόρη του Χριστόφια, ξέροντας ότι ήταν ένα χυδαίο ψέμα για να συγκαλύψει ότι έφκαλεν λεφτά η κόρη του Αναστασιάδη.. τζαι δεν έπαθε τίποτε, τί περιμενεις..Εδω την εβγαλε καθαρη μεχρι και με τις προσκλησεις με το λογοτυπο της βουλης [http://www.ilovestyle.com/article/48484/salos-me-prosklitirio-gamoy-voyleyti-lemesoy…..Λαλεί σου – υπάρχουν ψώνια που πιστεύκουν ότι ακούσουν, τζαι υπάρχουν δουλοπρεπείς δημοσιογράφοι που θα με καλύψουν. Τελευταία, όμως, Δίπλαρε μου οι γκάφες αποκτούν δική τους δυναμική στο ίντερνετ τζαι ίντα ξέρω, εν να γίνεις καθημερινό ανέκδοτο χωρίς να καταλάβεις πως..
·          
·         Φοβερή διαδικασία για τα καζίνο – θυμίζει το πρωτάθλημα της ΚΟΠ. Διαγωνισμός και πράσινα άλογα – κατέληξαν με ένα υποψήφιο. Προφανώς, οι άλλοι κατάλαβαν το στημένο σκηνικό και σιγά που θα κάθονταν να νομίζει ο κάθε Λακκοτρύπης, Χάσικος, Αβέρωφ κλπ [και όποιος άλλος του κυβερνητικού κλαμπ] ότι θα τους κορόιδευαν... Να δείτε που αποφάσισαν από καιρό σε ποιόν θα το δώσουν, και ότι ο αυτός, ήδη έχει κανονίσει τις αντιπαροχές.. Θα το μάθουμε όταν αποκατασταθεί η δημοκρατία και διευρενηθει και αυτό ….
·          
·         Από την άλλη είναι και η απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει τον λόφο που περιλαμβάνει το ΑΞΙΚ και το Φιλοξενια. Μόλις πριν λίγα χρόνια δόθηκαν εκατομμύρια για την ανακαίνιση – και τώρα κάποιοι ημέτεροι προφανώς θέλουν να αρπάξουν το δημόσιο πλούτο – θα είναι διαδικασία όπως με το καζίνο. Θα έχουμε ανοιχτές διαδικασίες μπλα μπλα, και στο τέλος θα καταληξουν..με μια προσφορά μονο;..Και από ότι φαίνεται, από ότι έγραψε ο Κωνσταντίνος Ζαχαριου που το παρακολουθεί, σε αντίθεση με άλλους που το συγκαλύπτουν, η αναζήτηση νέας στέγης για το ΑΞΙΚ φαίνεται να είναι επίσης μια διαδικασία που φωτογραφίζει καποιους..Ιδου το ευρύτερο κόλπο – χαρίζεις έτοιμα κέρδη η έργα του δημόσιου στους ιδιώτες [όπως με το λαχείο η τώρα με τα έργα στο Φιλοξενια] και θα αγοράσεις [σαν δημόσιο] από ημέτερους, ότι δεν θέλουν…Από τα λείψανα στην αιμομιξία των αγρινων, μέχρι το ρουσφέτι για τους ημέτερους του κεφαλαίου [από τον Ακαμα μεχρι το Φιλοξενια]..Ιδού η εικόνα..:)
·          
·         Τωρά που οι "θεσμοί", οι "δανειστές που είναι φίλοι" κλπ λαλούν στες τράπεζες να μειώσουν τα κέρδη γιατί η είδηση μπαίνει στα χαλαρά; "Ο ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός (Single Supervisory Mechanism - SSM), σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», συστήνει στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών -Τράπεζα Κύπρου, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και Ελληνική- να «θυσιάσουν» μέρος της κερδοφορίας τους για το 2016 για να ενισχύσουν τα πρωτοβάθμια κεφάλαια και τις προβλέψεις τους λόγω του όγκου των προβληματικών δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους. - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/333528/ekt-pros-kypriakes-trapezes-afxiste-provlepseis-meioste-kerdi#sthash.u5K8OX4E.dpuf
·          
·          
·         Πόση δημοκρατικότητα τούτος ο Καδής, σαν τον αρχιεπίσκοπο που τον εδιόρισε - http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=250295 

·         Διαδηλώσεις κατά τις λιτότητας στις Βρυξέλλες? Τζιαι ποτζιεί εν μανιφέστο? - http://www.sigmalive.com/news/international/367067/megali-diadilosi-kata-tis-litotitas-stis-vrykselles


  • HYPERLINK "https://www.facebook.com/profile.php?id=100009678006321&fref=ufi" Aceras Anthropophorum  Το να κάμνει ένας δημοσιογράφος χάππιν για τους αναγνώστες του μιαν πολιτικήν θέσην (θα ήταν καλά να έρτει η θανατική ποινή), χρυσόννοντας το με κουτσομπολιά που τα περνα για στοιχεία (οι ποινές είναι χάδι, οι παραπάνω υποθέσεις κλείνουν ελλείψει στοιχείων, "στα πάνω" θα έλεγε κανείς ότι βρίσκεται το έγκλημα στην Κύπρο) τζ̆αι κάμνοντας το χάππιν να φαίνεται κουφεττούα (εν τζ̆αι είπα εγώ να έρτει η θανατική ποινή, αν το σκεφτεί ο αναγνώστης μόνος του είναι ευθύνη δική του), είναι δημοσιογραφική προστυσ̆ιά. Το να το πακκετάρει δέ τζ̆αι να σου το πουλήσει μέσα σε μιαν γλαφυρήν ιστορικήν αναδρομήν , κάμνει την υπόθεσην κανονικήν πουτανιάν. Το ότι η ιστορική αναδρομή είναι ενδιαφέρουσα εν δείκτης της προστυσ̆ας του άρθρου τζ̆αι όι της αξίας του. - http://www.reporter.com.cy/police/article/118526/oi-teleftaies-ekteleseis-apo-thanatiki-poini-se-kypro-kai-evropi-pics-#.V-9TW0rZF9Y.facebook  


·         Σχόλιο του Κ. Κληριδη: «…εκείνο όμως που ενοχλεί αφάνταστα είναι η διαπίστωση ότι κάποιες από τις επιθέσεις που δέχεται  γενικός εισαγγελέας δεν είναι αποτέλεσμα καλόπιστης κριτικής ούτε υγιούς σχολιασμού, αλλα συντονισμένης προσπάθειας για σπίλωση του, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, προέρχεται από συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία έχουν θίγει από αποφάσεις που έχω λάβει. Δυστυχώς στο έργο τούτο συμμετέχουν εργολαβικα και κάποιοι εκπρόσωποι ΜΜΕ που λυπούμαι να πω ότι σύμφωνα με αδιάσειστες πληροφορίες είναι κατευθυνόμενα..»..Νασαι καλά κύριε Κωστα..Να το ξέρεις είναι τιμή σου, όταν δέχεσαι τέτοιες επιθεσεις..Μια μερίδα των ΜΜΕ έχει τέτοια ευθύνη  για την διαπλοκή και τα προβλήματα της κοινωνίας, που η αντίσταση στις προσπάθειες τους να χειραγωγούν υπόγεια, έστω και αν γίνεται σαν μέρος του θεσμικού ρόλου, είναι μέρος της ιστορικής πια διαδικασίας, απαλλαγής της κοινωνίας από αυτούς τους μηχανισμους..Και τι θα γίνει τώρα και με αυτήν την δήλωση,  με τους γνωστούς ύποπτους που κτυπιόντουσαν κάθε φορά που άκουγαν την αλήθεια για τον ρόλο των ΜΜΕ στην συγκάλυψη των τραπεζών, στην προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης κοκ;..Οταν τα έλεγε και ο Συλλουρης άφριζαν μερικοι..Οταν δοκίμασε να κάνει κάτι ο Πανικος Δημητριάδης έγινε στοχος..Και φυσικά όταν το έθετε η αριστερά δεχόταν επίθεση γιατί να αμφισβητεί το στημένο παιχνιδι..Φωναζαν όπως το ένοχο διαιτητή μετά από ένα κραυγαλέα μεροληπτικό σκηνικό...Άντε δεν θα πούμε για το ποιοι φωνάζουν την ενοχή τους, με δήθεν επικλήσεις σε αποδείξεις – όταν τα ίδια τα δημοσιεύματα τους βοουν..Διοτι είναι απλό – τοποθετείς ένα δημοσίευμα στο ιστορικό του πλαίσιο, αναλύεις την κωδικοποίηση σε σχέση με τα τεκμήρια…και…J..Θυμίζουμε ότι ο κ. Κληριδης είχε αναφερθεί σε ανάλογα θεματα και όταν διέρρευσε [από τους γνωστούς άγνωστους] η αναφορά του κ. Μιλτη στις φωνές που άκουγε για τον ..Βγενοπουλο..Ηταν όταν κατάθετε στο δικαστήριο για τον Ρικκο ο κ. Κληριδης και το πρωτοσέλιδο θέαμα είχε σαν στόχο την πίεση πάνω του, γιατι, φαίνεται, δεν έκανε το χατίρι σε μια εφημερίδα…J..
·          
·         Η στήλη σέβεται τον κ. Κληριδη, ακόμα και όταν διαφωνεί μαζί του – η και όταν δεν ξέρουμε ακόμα τους λόγους που τον οδήγησαν σε κάποια απόφαση. Όπως στην περίπτωση του τερματισμού της δικαστικής διαδικασίας εναντίον του Φαίδωνος για ψευδείς δηλώσεις. Η δημοκρατία και η ισονομία στην Κύπρο οφείλουν ιστορικά πολλά στον κ. Κληριδη γιατί τόλμησε να τα βάλει με το βαθύ κατεστημένο που έστηνε τότε, την περίοδο του Ρικκου ένα παρακράτος με δίκτυα από την νομική υπηρεσία μέχρι τα ΜΜΕ..και δυστυχώς από ότι φάνηκε μέχρι μερικά ..δικαστηρια..Η στάση του ήταν στάση ηθους..Στην περίπτωση του Φαίδωνος δεν ξέρουμε γιατί σταμάτησε την δικαστική διαδικασία και από σεβασμό, στο έργο του, θα αναμένουμε μια εξήγηση όταν το φέρει ο χρόνος και η ευκαιρία. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει τον Φαιδωνος και τους φαιδρούς απολογητές του, από την κωμική τους εικόνα. Το άτομο, ο Φαιδων, που έτρεχε σαν άλλος Ρικκος την άνοιξη του 2016 να δινει καταθέσεις, και κοίταζε σαν εθισμένος αν τον ακολουθουν οι κάμερες από πίσω, τώρα ξαφνικά έμεινε από λεξεις;..Αφου είπε και αράδιασε ένα σωρό φούσκες και μετατοπίσεις αυτό το καλοκαίρι [για συγκάλυψη την δικιά του παρανομία με τις αρχαιότητες] τώρα φοβάται μια δημόσια αντιπαραθεση επιχειρημάτων; Τι έγινε Φαίδων – κατάλαβες ότι κατάντησες κωμωδία; Από τα αρχαία δήθεν πεταγμένα στην παραλία της [χωρίς αποδείξεις αλλα με σαφή ύποπτη φαντασίωση για τον ίδιο], μέχρι τις θυρίδες στην Λεμεσό που δεν μπορούν τα τεκμηριωθούν [φοβερή αποκάλυψη - μοιάζει με το θρησκευτικό επιχείρημα υπάρχει κάτι γιατί το λέω αλλα δεν μπορώ να το αποδείξω, επειδη είναι μυστικο/μυστηριο] μέχρι το αναμάσημα όσων είχαν ήδη καταγγελθεί είτε για την αστυνομία είτε για την Αραδιππου, ο Φαίδων απέδειξε ότι εκλιπαρεί προσοχή για να κατασκευάζει θεαματα..Αλλα δεν τολμά να αντιπαρατεθεί δημόσια – προτιμά να πετα φουσκες και να φευγει αφηνωντας πισω του σκονη/ττοζι..και να τον συγκαλύπτει ένα κύκλωμα στα ΜΜΕ..Απο την κ. Ντορα μεχρι τον Καλλινικου και την αναζήτηση του για Κεντερηδες σαν προτυπα..Λοιπον πως κρίνετε τώρα την σαφή προσπάθεια του Φαίδων να την γλιτώσει χωρίς δημόσια συζητηση;..Αν είχε τεκμήρια – γιατί δεν τα καταθέτει; Και δεν αρκούν οι φανφαρονισμοί του Καλλινικου..Χρειαζονται και αποδειξεις..Και όταν ξεπεράσουμε και αυτό το πλαίσιο τότε θα τεθεί και το ερώτημα – ποιος είναι πραγματικά ο Φαιδων, τι έκανε πριν γίνει δημόσια φούσκα, τι προσπαθεί να κρύψει; κοκ…..:)
·          
·         Ήρθε και άλλος φάκελος για στημενο παχινδι..Εχει γούστο μερικοί να περιμένουν και έρευνες από το κύκλωμα Κουτσοκουμνη..:)..Εδώ έχουμε την κλασική κωδικοποίηση της κυπριακής μορφής της συγκαλυψης..Ερχονται τόσοι φάκελοι, και τίποτα δεν γινεται..Και μετά βγαίνει ένας διαιτητής και καταγγέλλει ότι όλα αυτά που βλέπουμε [βλέπαμε όσοι παράτησαν πια την επιχορήγηση του κλαμπ των Κουτσοκουμνη-Κουμα κοκ] στα γήπεδα, είναι όντως έτσι – στήνονται παιχνίδια. Και για πολιτικούς λόγους, και για στοιχήματα κοκ..Και τι απέγινε ο Μάριος Παναγή; Το εκτοπισαν..Κλειστο συστημα..Θα έρθει όμως και ο καιρός της αλήθειας και σε αυτό το κλαμπ..Και θα έχει απόλαυση τότε..:)
·          

·         Στην Βρετανία η Telegraph αποκαλυψε [με ηχογραφήσει και  βίντεο] ότι προπονητές ξέρουν η εμπλέκονται σε παρανομίες…http://www.bbc.com/sport/football/37526465..          http://www.bbc.com/sport/football/37526465..          Ακολούθησαν παραιτησεις..σοκ ..κλπ..Ενω αν ήταν στην Κύπρο, το κατεστημένο πρώτα από όλα θα λογόκρινε τα τεκμήρια με πρωταγωνιστές μια μερίδα των ΜΜΕ..Οταν λ.χ. είχαμε ηχογραφήσεις για το πώς στήθηκε η δίκη της Δρομολαξιας [και μάλιστα με αναφορά σε δικαστή που υπολογιζόταν ότι ήταν ..σιγουρος..] όχι μόνο δεν έγινε συζήτηση, αλλα διάφοροι, με την αδρότητα του ατόμου που έμαθε να λογοκρίνει σαν μέρος αυτού που νομίζει επάγγελμα του, όπως ο Άριστος Μιχαηλιδης του Φιλελευθέρου, αποφάσισαν ότι θα λογόκριναν το σκάνδαλο που ακουγόταν, με την ατάκα που θα συνοδεύει για πάντα την «δημοσιογραφία» μερικών – κουβέντες του καφενέ. Εδώ έβγαλαν και 32 τουρκοκύπριους αγνοούμενους καταγραμμένους σε επίσημο κατάλογο, ‘κουβέντες του καφενέ»..σιγά που θα κώλωναν να συγκαλύψουν μια ηχογράφηση που αποκάλυπτε ένα κύκλωμα στησίματος δικης..Αλλωστε μπορεί μερικοί να φοβήθηκαν τις προεκτάσεις – γιατί το στήσιμο περιλάμβανε διάφορους..:)..Οπότε δημοκρατία όπως στις χώρες που τα τεκμήρια προκαλούν δημόσια συζήτηση δεν εχουμε..εδω έχουμε τους λογοκριτές της μάρκας «κουβέντες του καφενέ»..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου