9 Οκτ 2016

Συζήτηση: η Αριστερά στην παρούσα εποχήΠραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 28/09/2016 ο πρώτος ζωντανός διάλογος μετά από την πρωτοβουλία της διαδικτυακής ομάδας #AKEListen.

Θέμα του διαλόγου ήταν: « Η αριστερά στην παρούσα εποχή».

Την εισαγωγή έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής και Πρόεδρος της σχολής Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Σταύρος Τομπάζος δίνοντας το θεωρητικό υπόβαθρο της συζήτησης με αναφορά σε ιστορικές στιγμές της κυπριακής και διεθνούς Αριστεράς. Σύμφωνα με τον Δρα Τομπάζο, μέσα από την ιστορική τους ταυτότητα, τα Αριστερά κινήματα οφείλουν να αναζητήσουν το ρόλο τους στο παρόν και να παρέμβουν στο μέλλον. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην παρούσα οικονομική κρίση καθώς και στα δεδομένα που είχε να αντιμετωπίσει τόσο η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή της Τρόικας και των μνημονίων.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Παναγιώτης Σταυρινίδης. Καταθέτοντας παραδείγματα από την δύστροπη καθημερινότητα μας, ο κος Σταυρινίδης αναφέρθηκε σε καίριες και καθαρές παρεμβάσεις στις οποίες οφείλει να προβαίνει η σύγχρονη προοδευτική Αριστερά. Αυτή θα είναι και η γραμμή που ο ίδιος θα ακολουθήσει αν η Λευκωσία τον επιλέξει ως τον επόμενο Δήμαρχο, όπως διαμήνυσε ο ίδιος.

Τελευταίος εκ των φιλοξενούμενων ομιλητών ο εκπαιδευτικός Κώστας Ιερείδης. Σταχυολογώντας ορισμένες από τις κριτικές που γράφτηκαν στη σελίδα #AKEListen οι οποίες στόχευαν προς το ΑΚΕΛ, μετέφερε τις ανησυχίες φίλων και μελών του κόμματος συνδυάζοντάς τις με την εμπειρία που ο ίδιος βίωσε ως υποψήφιος στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τον κ. Ιερείδη, οι κριτικές που καταγράφηκαν, ενίοτε υπερβολικές, κάποτε άδικες και άλλοτε πολύ εύστοχες, σκιαγράφησαν την εσωστρέφεια στην οποία έχει περιέλθει το ΑΚΕΛ και η Αριστερά γενικότερα.

O Παναγιώτης Χαραλάμπους, εκ μέρους της πρωτοβουλίας #AKEListen, τόνισε στην ομιλία του τα προβλήματα που απασχολούν την σύγχρονη Αριστερά, όπως η απουσία ρεαλιστικών προτάσεων, η εμμονή σε αποτυχημένες συνταγές, η αδυναμία αλλαγής συνειδήσεων και η συνεργασία με το κεφάλαιο. Επίσης ανέδειξε τα ερωτήματα που οφείλουν να απασχολήσουν την Αριστερά του μέλλοντος, όπως το ποια κοινωνία οραματίζεται η αριστερά, πώς θα είναι ο νέος άνθρωπος που θα αποτελεί αυτή την κοινωνία και ποιες μπορεί να είναι οι μορφές αγώνα απέναντι στις νέες εργασιακές συνθήκες.

Μετά το πέρας των βασικών ομιλιών, ακολούθησε συζήτηση. Συζητήθηκαν θέματα άρρηκτα συνδεδεμένα με τη σύγχρονη δράση της προοδευτικής Αριστεράς, τα διλήμματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε ένα διάλογο ο οποίος διήρκησε δυόμιση ώρες.


Ευχαριστούμε και δημόσια τους φίλους που έδωσαν το παρών τους την περασμένη Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και τους τρεις ομιλητές για το χρόνο και την πολύτιμη συμβολή τους. Ταυτόχρονα, ευχαριστούμε τους 670 και πλέον φίλους που συμμετέχουν, με οποιοδήποτε τρόπο, στην σελίδα #AKEListen στο Facebook. Το επόμενο βήμα είναι η διοργάνωση διαλόγων με ειδικές θεματικές ενότητες που απασχολούν την Aριστερά, όπου και πάλι θα προσκληθούν εισηγητές οι οποίοι με την εμπειρία και τις γνώσεις τους θα είναι σε θέση να συνεισφέρουν στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε για την παραγωγή ιδεών. 

Επαναλαμβάνουμε φορτικά για άλλη μια φορά, ότι το #AKEListen, δεν εκφράζει ούτε εκπροσωπεί κανένα οργανωμένο σύνολο, ενώ στόχο έχει να εμπλέξει την Aριστερά και το ΑΚΕΛ ως επίσημο φορέα της στην Κύπρο, σε μια πρωτοποριακή για τα κυπριακά δεδομένα ανοικτή και συνεχή συζήτηση με τους πολίτες. Τελικός στόχος είναι η παραγωγή αποτελεσματικών λύσεων και απαντήσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας. Παν μέτρο, ο άνθρωπος!                            

Ομάδα Διαχείρiσης #AKEListen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου