2 Οκτ 2016

Δελτίο εποχής: αρχή φθινοπώρου 2016… στην Κύπρο φαίνεται να παίζεται ένα παιχνίδι γνωστό και αβάσταχτα πληκτικό, ενώ διεθνώς τρίζουν ρωγμέςΑυτήν την εβδομάδα μετά τα θεάματα στην Νεα Υόρκης, ο κυβερνητικός μηχανισμός προσπάθησε να μοιράσει κουλουράκια υποσχέσρων στους υποστιςρικτές της λύσης. Έτσι αφού πήγε στις συνομιλίες με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ χωρίς πρόταση – απλώς για να  παίξει ένα αστείο ενδοκοινοτικό [σχεδόν παιδικό] παιχνίδι με τον Νικόλα Παπαδόπουλο [είπες ότι εν να γίνει τζαι εν έγινε], μετά ο Αναστασιάδης δήλωσε στο Παρίσι, ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση το 2016, ενώ ο Χριστοδουλίδης μας είπε ότι η δήλωση Ακιντζή [όπου έλεγε ότι υπάρχουν άτυπα χρονοδιαγράμματα] είναι θετική, γιατί διαχώρισε το περιουσιακό από την ασφάλεια. Η λογική ερώτηση γιατί δεν πήγε με αυτό το αίτημα έστω στην συνάντηση η ελληνοκυπριακη πλευρα στις συνομιλιες, λογοκρίθηκε επισης. Έτσι και αλλιώς, όπως σωστά παρατήρησε και ο Μ. Παπαπέτρου που διετελεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος της προηγούμενης κυβέρνησης του ΔΗΣΥ, το κλίμα που κατασκευάστηκε στα ΜΜΕ [ότι θα δινόταν μάχη για να ηττηθεί ο κακός Ακιντζή που ήθελε χρονοδιαγράμματα] κατασκευάστηκε από τους συνοδούς του προέδρου. Και ο πραγματικός νικητής όσον αφορά τον καθορισμό της ατζέντας ήταν ουσιαστικά οι απορριπτικοί – η Σημερινή και η σχετική πτέρυγα του Φιλελεύθερου, μαζί με σύσσωμο το τηλεοπτικό τοπίο, που πρόβαλαν το θέαμα που προωθούσαν οι συνοδοί - και κέρδισαν στο ότι καθορίζουν την ατζέντα. Διότι σαφώς είναι θετικό κεκτημένο το ότι υπάρχει «κυπριακή ιδιοκτησία" στις συνομιλίες» και το ότι δεν θα καθορίσει κανένας εξωτερικός παράγοντας την τελική λύση. Αλλα το θέμα είναι αν γίνεται διαπραγμάτευση, η προβολή των εσωτερικών ελληνοκυπριακων διαμαχών, στο πλαίσιο των συνομιλιών.

Η πραγματική απάντηση σε αυτό το κωμικό κλίμα ανωριμότητας, δόθηκε από το πλήθος στις πήγε στη Σαλαμίνα για την παράσταση της Αντιγόνης. Ένα κατάμεστο θέατρο απέναντι σε μια μικρή συνάθροιση έξω από την πρεσβεία. Το ότι η Αντιγόνη προβλήθηκε για πρώτη φορά και ως μορφή αντίστασης στην εσωτερική εξουσία στην ελληνοκυπριακη κοινότητα, ήταν ένα ενδιαφέρον σημειολογικο ρήγμα..

Κατά τα αλλα η δημοσια παράσταση της διαπλοκής και της διαφθοράς της εξουσίας συνεχίστηκε χωρίς αιδώ.. Ο επικεφαλής του Τμήματος Φορολογίας επιβεβαίωσε ότι το σχετικό τμήμα ουσιαστικά συγκαλύπτει την φοροδιαφυγή.. Και το ότι ο Πολίτης με τον εκδότη του να είναι ύποπτος για φοροδιαφυγή/στιςαποφυγή είχε και το θέμα πρωτοσέλιδο, ήταν μέρος της ζωντανής κυπριακής κωμωδίας. Και για να το δούμε και ευρύτερα, ιδού η είδηση στην οποία συναντιέται η εξυπηρέτηση του Ιδιωτικού τομέα με πληρωμή ..από το Δημόσιο: ο πιο υψηλόμισθος στις Δημόσιου είναι ο..εφορος αποκρατικοποιήσεων.[1]  Ο ... υπεύθυνος για τα ξεπουλήματα να τρώει με χρυσα κουταλια, ειναι τουλάχιστον φαιδρό-  Όσον αφορά στη διαπλοκή και τις παραχωρήσεις σε ημέτερους ή για εξαγορά, ξεχώρισε η μόνιμα πια κωμική φιγούρα του Δίπλαρου, ο οποίος στην προσπάθεια του να προωθήσει μια ακόμα ρουσφετολογική κίνηση του κυβερνώντος κομματος [ενάντια και στο οικολογικό περιβάλλον] προσπαθησε να μας πείσει ότι πρέπει να επιτρέπεται το κυνήγι αγρινών... γιατί είναι αιμομικτικά. Μέχρι και  ο Φρόυντ, με όλη του την σοβαρότητα και την εμπειρία του να ακούει τα πιο παράξενα βίτσια και φαντασιώσεις, θα έσκαγε στα γέλια, με ότι μοιάζει σαν αθώα προβολή του απωθημένου..Αυτο το επεισόδιο είναι η συνέχεια του επεισοδίου των.. λειψανων..Ενδεικτικο της κωμωδίας του δημόσιου λόγου –αυτοί οι τύποι εκπροσωπούν στον νεφελώδη κόσμο των σκιών του δημόσιου λόγου, κάτι που υποτίθεται έχει να κάνει με το..ευρωπαικο κεκτημένο, την ψηφοθηρική υποστήριξη του,  η κάτι τέτοιο…

Και για την ιστορικότητα της Διαπλοκής μάθαμε διάφορα ενδιαφέροντα από την περιφορά όχι των λείψανων αλλα των εικόνων των αστων..Ο Ρεπόρτερ χαριεντίζεται παρουσιάζοντας τον πιο πλούσιο εγγεγραμμένο κύπριο, που έκανε τα λεφτά μέσα από το μακελειό Ιραν – Ιρακ και..τι σύμπτωση έβγαλε τα λεφτά έξω πριν το κούρεμα.. «Η ταχύτατη ανοδος του οφείλεται κατά πολύ στη σύρραξη του Ιράκ με το Ιράν στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Στον γνωστό στη ναυτιλία «πόλεμο των δεξαμενοπλοίων» ο Φρέντρικσεν βγήκε τριπλά κερδισμένος». Και στην ουσία λαλεί μας ότι εφκαλεν τα λεφτά του εκτός πριν το κούρεμα (ποιός εν ο δικηγόρς του άραγε;) «Λίγο καιρο πριν το κούρεμα αποφάσισε να αποσύρει τα εκατομμύριά του από την Τράπεζα Κύρπου όπως αποκάλυψε παλαιότερα η βρετανική εφημερίδα Economy times- http://www.reporter.com.cy/local-news/article/118586/oi-pente-ploysioteroi-kyprioi-den-zoyn-stin-eleftheri-στιςro..

Και κλείνουμε τρίλιζα στο θέμα διαπλοκή και ξέπλυμα [άμα γίνεται με τα «δικά μας» δικηγορικά γραφεία, είναι άραγε διαφθορά;]..Νέα στοιχεία για την λίστα Λαγκανρτ που φυσικά σπρώχνεται από εκεί και από εδώ, και ας έλεγε ο υπουργός οικονομικών ότι εισπράχθηκαν [θα..εισπαρχθουν] 35 εκατομμυρια..Και όποιος περιμένει να ακούσει τα ονόματα των δικηγορικών γραφείων, θα πάρει το βραβείο αθωότητας…J
Τα στοιχεία εμπλέκουν συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα, εκ των οποίων δικηγορικά γραφεία, αλλά και φυσικά πρόσωπα ότι  ενεργούσαν ως μεσάζοντες για φοροδιαφυγή.
Στόχος των κυκλωμάτων ήταν ουσιαστικά να κρύβονται απόις φορολογικές Αρχές μεγάλα χρηματικά ποσά επιφανών πολιτών που κατέληγαν στο εξωτερικό.»

Στα διεθνή ανεβαίνει η ένταση στην περιοχή – ουσιαστικά η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται αμήχανη και αδύναμη να εφαρμόσει την συμφωνία διαχωρισμού των “μετριοπαθών” από τους ακραίους ισλαμιστές στη Συρία. Ο Ομπάμα μάλλον θέλει, αλλά το Πεντάγωνο.. και άλλοι, δεν.. Και έτσι ο συριακός στρατός μετά την απόκρουση μια απόπειρας των ισλαμιστών να σπάσουν την πολιορκία, εξαπέλυσε επίθεση και πέτυχε την ανακατάληψη περιοχών του Χαλεπιού. Και καθώς μειώνεται η περιοχή που ελέγχου« οι ισλαμιστές, τ» δυτικά ΜΜΕ φωνάζουν για θύματα με πληροφορίες από το φερέφωνο του Κατάρ – το "παρατηρητήριο κλπ". Το αβέβαια κλίμα μάλλον θα παραμείνει μέχρι τις αμερικανικές εκλογές… Από την άλλη, η Σαουδική Αραβία φαίνεταιι να νοιώθει πια έντονα την πίεση από τις προσπάθειες της να επιχορηγεί διάφορους [ισλαμιστές και άλλους] σε αραβικές χώρες, και τον πόλεμο στην Υεμένη, και αναδιπλώθηκε σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου – συμφώνησε να τεθεί περιορισμός στην παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ. Αυτό είναι και παραδοχή ότι η πολιτική του φτηνού πετρελαίου που είχε ως στόχο [παράλληλα με τις δυτικές κυρώσεις για το ουκρανικό] τη Ρωσία [ως εκβιασμό για την στάση της στο Συριακό] απέτυχε – και μάλλον μετατράπηκε σε μπούμερανγκ. Στην Τουρκία φαίνεται να αναμένουν επίσκεψη Πούτιν. Ανάλογες μετατοπίσεις και στην Απω Ανατολή/ ανατολική Ασία: ο πρόεδρος των Φιλιππινών ανακοίνωσε νέα εξωτερική πολιτική με προσπάθεια εξισορρόπησης της εξάρτησης από τις ΗΠΑ με διευρυμένες σχέσεις με Ρωσία, Κίνα.

Στην Ευρώπη, οι δυο μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες θυμίζουν κυπριακό τραπεζιτικό σύστημα. Ιδιαίτερα η Deutsche bank φαίνεται να προκαλεί γενικότερα αμηχανία..  Από την άλλη,  τα οικονομικά στοιχεία από τη Βρετανία εξακολουθούν να είναι σχετικά καλά. Η πτώση της στερλίνας συνεχίζεται – ίσως και αναπόφευκτα αναζητώντας ένα νέο σημείο ισορροπίας. Στην άλλη πλευρά της ταξικής εικόνας, αξίζει να καταγραφεί η μαζική διαδήλωση στο Βέλγιο εναντίον της λιτότητας[2] – όπως και η άνοδος στις δημοσκοπήσεις του τοπικού εργατικού κόμματος [μαοϊκής καταγωγής].[3]
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου