11 Σεπ 2016

Οι εκ των [μη] τεκμηρίων φούσκες του Φαίδωνος και η πρόθυμη χορωδία των ΜΜΕ που προσφέρει θεάματα στις διαδοχικές του προσπάθειες να αποφύγει να απαντήσει στα ζητήματα των δικών του παρατυπιών και ενδεχομένως ύποπτων σχέσεων


Ας υποθέσουμε ότι κάποιο δημόσιο πρόσωπο σηκώνεται και λέει ότι για να δοθεί άδεια λειτουργίας σε μια εταιρεία για φτιάξει μονάδα παραγωγής σε μια περιοχή, δωροδόκησε τοπικούς αξιωματούχους. Αφού χρειάστηκε δωροδοκία, αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία ήθελε να κάνει κάτι που δεν ήθελαν οι κάτοικοι – ή δεν τους συμφέρει – και οι τοπικοί αξιωματούχοι πληρώθηκαν για να εξυπηρετήσουν την εταιρεία σε βάρος του κοινού/δημόσιου συμφέροντος.  Και ενώ συζητείται η καταγγελία, χωρίς να υπάρχουν τεκμήρια [ο καταγγέλων δεν δίνει κατάθεση!] σκάει η είδηση/πληροφορία ότι το άτομο που κατηγορεί άλλους, είχε προτείνει ο ίδιος στην εταιρεία να πάει στην περιοχή της δίκης του δικαιοδοσίας. Αν, όμως, οι κάτοικοι στην μια περιοχή δεν ήθελαν αυτό που ήθελε η εταιρεία λογικά, ούτε στην άλλη περιοχή θα το ήθελαν. Όμως, ο λαλίστατος καταγγελων αξιωματούχος δεν συμβουλεύτηκε καν το δημοτικό συμβούλιο – απλώς έκανε προσφορά μόνος του. Αν όμως ο τοπικός αξιωματούχος προσκαλεί την εταιρεία [όπως έκαναν και όσοι κατηγορεί στην άλλη περιοχή] γιατί να μην είναι ύποπτη και η δική του προθυμία; Και πώς απάντησε ο καταγγελων αξιωματούχος άμα τέθηκε το ερώτημα για τις δικές του σχέσεις με εργολάβους κλπ;.. Το έκανα .. «καλοπροαίρετα» είπε. Και αμέσως μετά να άρχισε να μιλά για άλλο θέμα.. Και αν δει κανείς το πλαίσιο της πρώτης “καταγγελίας” [χωρίς να έχει προφανώς οποιαδήποτε στοιχειά πέρα από ότι έλεγε] εμφανίστηκε, ενώ ο λαλίστατος “καταγγέλων” ήταν εμπλεκόμενος σε άλλη υπόθεση – και κατηγορούμενος για παρατυπίες/παρανομίες όσον άφορα στην απόκρυψη αρχαιοτήτων. Ιδού κυρίες και κύριοι το νέο κωμικό θέαμα/ reality show του 2016 -  ο Φαίδων και οι λαφαζανιές σε παράσταση κιτς θεάματος.

Για να συνεχίσει να κρατά τα φώτα αλλού, ο Φαίδωνος, άρχισε μετά να κάνει καταγγελίες για ..την Αραδίππου, αναμασώντας ουσιαστικά καταγγελίες κινημάτων πολιτών από την περσινή χρονιά. Και τα ΜΜΕ που δεν πρόβαλαν καν εκείνες τις προσπάθειες, ξαφνικά έδιναν και πάλι στο Φαίδωνος προβολή, για να αναφέρει την λέξη “μίζες” [ ο Φαίδων φαίνεται να πιστεύει ότι η λέξη έχει μια μαγική – πέρα από οποιονδήποτε ορθολογισμό- επίδραση σε δημοσιογράφους]. Όμως και πάλι πιάστηκε να μην έχει καμιά απόδειξη. Στην καθομιλούμενη, όταν υπόσχεσαι κάτι και μετά δεν μπορείς να το κάνεις ή να το αποδείξεις, λέγεται λαφαζανιά.

Ένα δύσκολο καλοκαίρι για τον Φαίδωνα – οι φούσκες και τα θεάματα είχαν πια και το σαφές κίνητρο της μετατόπισης.... Προσπαθούσε να αποφύγει ευθύνες και κατηγορίες...
Αυτό το καλοκαίρι φάνηκε πια να τρέχει να προλάβει να συγκαλύψει τα δικά του σκάνδαλα με μετατοπίσεις, όπου αμολούσε ότι νά’ ναι, για να μετατοπίσει την έμφαση από τον ίδιο. Αρχικά, το σκάνδαλο αφορούσε την προσπάθεια του να αποκρύψει αρχαιότητες κατά σαφή παράβαση του νόμου – και με το θράσος που χαρακτηρίζει ένα προστατευόμενο των ΜΜΕ, αντί να απολογηθεί ..άρχισε να βρίζει/κατηγορεί το τμήμα αρχαιοτήτων. Αυτούς, δηλαδή, που κατάγγειλαν τις παρατυπίες/παρανομίες του. Μετά από μερικές φούσκες, έγινε εμφανές ότι δεν είχε καμιά απόδειξη, ούτε στοιχείο. Και όμως, η λογική σκέψη ότι ουσιαστικά φώναζε για να συγκαλύψει την δικιά του παρανομία, λογοκρίθηκε ουσιαστικά από τα ΜΜΕ..


Για να συνεχίσει να κρατά τα φώτα αλλού, άρχισε μετά να κάνει καταγγελίες για ..την Αραδίππου, αναμασώντας ουσιαστικά καταγγελίες κινημάτων πολιτών από την περσινή χρονιά. Και τα ΜΜΕ που δεν πρόβαλαν καν εκείνες τις προσπάθειες, ξαφνικά έδιναν και πάλι στο Φαίδωνος προβολή, για να αναφέρει την λέξη “μίζες” [ ο Φαίδων φαίνεται να πιστεύει ότι η λέξη έχει μια μαγική – πέρα από οποιονδήποτε ορθολογισμό- επίδραση σε δημοσιογράφους]. Όμως και πάλι πιάστηκε να μην έχει καμιά απόδειξη. Στην καθομιλούμενη, όταν υπόσχεσαι κάτι και μετά δεν μπορείς να το κάνεις ή να το αποδείξεις, λέγεται λαφαζανιά.


 Ο Φαίδων και οι προστάτες του όμως, δεν ενοχλούνται ούτε από την πραγματικότητα ούτε από το κωμικό του όλου σκηνικού – έτσι ο κ. Φαίδωνος, αφού δεν είχε στοιχεία να στηρίξει ότι έλεγε δημόσια, άρχισε να κατηγορεί την.. αστυνομία.. Η αστυνομία δεν τον ενοχλούσε καθόλου κατά την διάρκεια του θεάματος του ΣΑΠΑ, μέσω του οποίου αναρριχήθηκε στη δημαρχία Πάφου ο κ. Φαίδωνος. Τις καταγγελίες για στημένες καταθέσεις [ή το κωμικό θέαμα της άμεσης σχεδόν αναμεταδοτών καταθέσεων] τις λογοκρίνει η πλειοψηφία των ΜΜΕ και ο κ. Φαίδων δεν διανοήθηκε βεβαία να απορήσει, πως συμπεριφερόταν τότε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου - ο οποίος είναι σήμερα κατηγορούμενος ότι, ανάμεσα σε αλλα, προσπαθούσε να στήσει και δίκη.. Για ίδιον όφελος... Τον βόλευε ο Ρίκκος τον κ. Φαίδωνος, όπως βόλευε και ένα κύκλωμα δημοσιογράφων.

Η χρήση του θεάματος «Φαίδων» από τους δημοσιογράφους και η εξάρτηση... το υπόγειο πολιτικό πλαίσιο των φουσκών...
Πριν προχωρήσουμε στο ίδιο το Θέαμα «Φαίδων», αξίζει να δούμε την στάση μερικών δημοσιογράφων σαν σύμπτωμα. Κατ’ αρχήν υπάρχει το πρόθυμο κύκλωμα – από την ανταποκρίτρια του φιλελεύθερου στην Πάφο, που φαινόταν διατεθειμένη να προβάλει ότι κατέβαινε του Φαίδων, μέχρι τον Χατζημιχάλη που στήριζε τέτοια θεάματα από τον καιρό του Ρίκου, ή την προβολή του από τον Πολίτη, κοκ. Αυτή η ομάδα συνειδητά ή μη, λειτουργούσε σαν φερέφωνο του θεάματος. Στην αντίπερα όχθη ακόμα και μια αρκετά έντιμη και οξυδερκής σχολιογραφος, όπως η κ. Χ. Χατζηδημητρίου, ακόμα και όταν εστίαζε στο θέαμα με κάποια κριτική διάθεση,το έκανε σχεδόν απολογητικά για τον Φαίδων. Στο σχόλιο της στις αρχές Σεπτεμβρίου όπου ορθά παρατηρούσε ότι άρχισε η “αποδόμηση του Φαίδωνος”, και πάλι απέφευγε το ότι εμφανώς ο κ. Φαίδωνος πρέπει να διερευνηθεί, και απέδιδε το ξεχείλωμα του θεάματος στην πιθανότητα ο Φαίδων να μέθυσε από τη δημοσιότητα. Εθισμός ίσως – άλλα η σχολιογραφος παρέβλεψε ότι ο Φαίδων συμπεριφέρονταν ύποπτα [για την τήρηση του νόμου, έστω την οποία επικαλείται] και στο θέμα των αρχαιοτήτων, και στην πρόσκληση στην εταιρεία χρυσού, και στην αδυναμία του να τεκμηριώσει σοβαρά τους “κέραάμους και πλίνθους” που αμολούσε από τα μικρόφωνα.

Μια άλλη ομάδα φαίνεται να αρέσκεται στη σκανδαλολογία – και έτσι ταυτίζεται με το θέαμα. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ένας δημοσιογράφος η σχολιογραφος χρειάζεται θεάματα όπως του Ματσάκη παλιά, όπως τους Φαίδωνος τώρα, όπως τα διάφορα θεάματα του σταρ σύστεμ, για να υπάρχει κάτι να ασχολούνται. Όταν λ.χ. ο Καλλινίκου φώναζε υπέρ του Φαίδωνος, θεωρώντας τον σαν “Ζορρο” ήταν εκφραστικό της επιφανειακής αντιμετώπισης του δημόσιου λόγου. Προφανώς είναι αυτή η νοοτροπία που βοήθησε στο να κατασκευαστεί το θέαμα του ΣΑΠΑ μέσα από το οποίο οι εργολάβοι, οι οποίοι πήραν 38 εκατομμύρια μέσα από υπερχρεώσεις, απαλλάχτηκαν πλήρως.  Ο Φαίδων σαν σημείο του δημοσίου λογού εκφράζει αυτη ακριβως την προθυμία για αποδοχή του κατασκευασμένου θεάματος – και την προώθηση του μέσα από επιφωνήματα και αναπαραγωγή.

Μια άλλη ομάδα είναι πιο κριτική – φάνηκε να ανακαλύπτει ότι κάτι στήθηκε στην Πάφο, την περίοδο του θεάματος του ΣΑΠΑ, όταν μαθεύτηκε η συμφωνία με τον Βέργα. Άλλα έμειναν κολλημένοι στον ..Βεργα..Καμιά σύνδεση για το πως ο Ρικκος τότε έστηνε θέαμα – και τι ρόλο έπαιζε ο Φαίδων σε εκείνο το πλαίσιο. Ο Α. Μιχαηλίδης του Φιλελεύθερου, ανήκει σε αυτήν την ομάδα. Όταν δοκίμασε και αυτός να σχολιάσει το θέαμα Φαίδων, προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από τα επιφωνήματα/ιαχή της κερκίδας του Καλλινίκου, και έθεσε το σχετικά αθώο ερώτημα γιατί δεν γίνεται έρευνα αφού έκανε δημόσια καταγγελία ο Φαίδωνος; Η προσπάθεια έστω και συγκαλυμμένης αναφοράς όμως, αναδεικνύει τις αντιφάσεις της πλειοψηφίας της κυπριακής δημοσιογραφίας, που δεν φαίνεται να κατανοεί την έννοια της ισονομίας. Ο κ. Μιχαηλίδης, όταν δημοσιοποιήθηκε η ηχογράφηση του στησίματος της υπόθεσης της Δρομολαξιάς [από τον Ρίκκο και πάλι] ξαφνικά απέρριψε ακόμα και την ιδέα ακρόασης – να ακούσει και να κρίνει κάποιος αν ήταν δίκαιη η στημένη δίκη. Λογόκρινε τα τεκμήρια. Αλλά εδώ, που δεν υπάρχουν τεκμήρια, ξαφνικά ήθελε να κατασκευαστούν. Αντι να ερωτηθεί ευθέως ο κ. Φαίδωνος αν εκτός από ατάκες κλπ, είχε καμία απόδειξη, προτιμήθηκε να μετατοπιστεί η έμφαση στην αστυνομία.. που δεν είχε τεκμήρια για αυτά που έλεγε ο Φαίδων...

…[η] επιφανειακή αντιμετώπιση του δημόσιου λόγου. Προφανώς είναι αυτή η νοοτροπία που βοήθησε στο να κατασκευαστεί το θέαμα του ΣΑΠΑ μέσα από το οποίο οι εργολάβοι, οι οποίοι πήραν 38 εκατομμύρια μέσα από υπερχρεώσεις, απαλλάχτηκαν πλήρως.  Ο Φαίδων σαν σημείο του δημοσίου λογού εκφράζει αυτη ακριβως την προθυμία για αποδοχή του κατασκευασμένου θεάματος – και την προώθηση του μέσα από επιφωνήματα και αναπαραγωγή.

Γιατί οι δημοσιογράφοι προστάτευαν τον Φαίδων ακόμα και όταν εξόφθαλμα έλεγε ανοησίες; Γιατί μερίδα των δημοσιογράφων θέλουν θεάματα και δεν τους ενδιαφέρει η ουσία – αλλά το πιο προβληματικό είναι η εξάρτηση που φαίνεται να υπήρχε. Ο Φαίδων ήταν προβλέψιμος – δεν θα κατηγορούσε κάποιον που δεν ήθελε η εξουσία.. Θα έριχνε ατάκες θεάματος και μετατόπισης. Άλλωστε η πιο κλασική στιγμή της λαφαζανιάς ήταν η προεκλογική χρησιμοποίηση του Φαίδωνος – ξαφνικά τον έριξε ο ΔΗΣΥ και ο Πολίτης σαν μετατόπιση, από το σκάνδαλο στην Λάρνακα με τον Λουρουτζιατη. Εκείνο το σκάνδαλο που διερεύνησε ο γενικός ελεγκτής και προχώρησε ο γενικός εισαγγελέας, δεν βόλευε. Για αυτό άλλωστε η αναφορά στον Λουρουτζιατη σαν δημαρχο του ΔΗΣΥ υποβαθμίστηκε. Και ο Φαίδων ξαφνικά άνοιξε δήθεν το θέμα μέχρι τον Τάσσο... Που έπαιρνε μίζες, σύμφωνα με την θεωρία της λαφαζανιάς, από τον Μπόμπολα. Μάλιστα το επίπεδο της πληροφόρησης του Φαίδωνος ήταν σαφές από τότε – είπε ότι τις πληροφορίες του τις έδωσε δημοσιογράφος του Πολίτη. Δηλαδή, του είπαν τί να πει για να το δημοσιεύσουν; Δεν είναι και περίπλοκη σκέψη, αλλά λογοκρίθηκε.. Και τελικά δεν αποδείχτηκε τίποτα – για όποιον έβλεπε την ευρύτερη εικόνα, ήταν ένα θέαμα για να φέρει ένα κύκλωμα τον Λώλο και να κατασκευάσει και πάλι ένα θέαμα για να μετατοπιστεί η έμφαση από ένα σαφές σκάνδαλο συμμάχων της κυβέρνησης. Τίποτα δεν προέκυψε και ο Φαίδων με τις βαρύγδουπες καταγγελίες χωρίς τεκμήρια, δεν βρέθηκε αντιμέτωπος με ότι έλεγε, όταν έτρεχε σαν Ρίκκος να δίνει καταθέσεις για πράγματα που δεν ήξερε και δεν είχε τεκμήρια. Απλώς εμφανιζόταν στην τηλεόραση...

Και το αδικημα που λογοκριθηκε από την προθυμη χορωδια..Συγκεκριμένα, στις 13/6/2016 εκδιώξατε από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχειακού Μεγάρου Πάφου την αρχαιολογική λειτουργό Μαργαρίτα Κουάλη επειδή υπερασπίστηκε, σύμφωνα με τις διατάξεις του Περί Αρχαιοτήτων Νόμου όπως όφειλε, τη διαφύλαξη των ανευρεθέντων αρχαίων τάφων τους οποίους εσείς απειλούσατε ότι θα καταχώσετε με εκσκαφείς. (…) “

Παρουσιάζοντας τις προσπάθειες του Φαίδωνος να αποφύγει την κατηγορία για παρανομία [«κατάχωση αρχαιοτήτων»]..
Ας δούμε, όμως, την κωμική διάσταση της δημοσιογραφικής αναπαραγωγής. Η αντιπαράθεση στην Πάφο ξεκίνησε από την προσπάθεια του κ. Φαίδωνος να καλύψει/αποκρύψει τις αρχαιότητες που βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης. Η λογική δικαιολογία θα ήταν ότι υπήρχε πίεση να ολοκληρωθούν τα έργα για την πολιτιστική πρωτεύουσα. Η κ. Χατζημητρίου μάλιστα ήταν ίσως η μόνη που άγγιξε κάπως ότι υπήρχε αυτή η κόντρα – έστω και αν προσπάθησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις, παρά την εξόφθαλμη παρανομία του Φαίδωνος. Διότι ο καθένας μπορεί να επικαλεστεί κάποια ανάγκη και να παραβιάσει τον νόμο – και το ζήτημα των αρχαιοτήτων δεν είναι ένα επιφανειακό ζήτημα τοπικής μικροπολιτικής [διότι ουσιαστικά ο κ. Φαίδωνος κάνει και προεκλογική με τα έργα που εγκρίθηκαν ήδη και θέλει να τα παρουσιάσει σαν δικά του] αλλά είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία σαν θέμα των κοινών – της κοινής κληρονομιάς των κατοίκων του νησιού.

Όμως, οι ίσες αποστάσεις της κ. Χατζηδημητρίου ήταν τουλάχιστον μια προσπάθεια. Στις υπόλοιπες ανταποκρίσεις, η εικόνα ήταν σαφής – λογοκρινόταν πλήρως η παρανομία του Φαίδωνος και προβάλλονταν οι κατηγορίες του – οι οποίες όπως και όσα έλεγε την άνοιξη, αποδείχτηκαν φούσκες. Ιδού λ.χ. ο σκανδαλολόγος του Φιλελευθέρου, ο Χατζηστυλιανού:
1. Πάφος: Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει, πλέον, η κόντρα μεταξύ του δήμαρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος και του Τμήματος Αρχαιοτήτων με φόντο τις αρχαιότητες που εντοπίστηκαν σε εργοτάξιο της πόλης.

Αποκορύφωμα αυτής της σύγκρουσης, οι βαρύτατες καταγγελίες που εκτόξευσε ο κ. Φαίδωνος εναντίον υπαλλήλων του Τμήματος Αρχαιοτήτων της επαρχίας Πάφου. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι κλέβουν αρχαιότητες και τις πωλούν.
Γράφει: Μιχάλης Χατζηστυλιανού

Το να ονομάζονται “αποκορύφωμα” οι λαφαζανιές όπως αποδείχτηκε – και να μην αναφέρεται στην εισαγωγική πρόταση ότι ο δήμαρχος εμπλεκόταν σε απόκρυψη αρχαιοτήτων, είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή προβολής και συγκάλυψης. Όμως τα πράγματα ήταν χειρότερα με την τοπική ανταποκρίτρια του φιλελεύθερου, την κ. Ντόρα Χριστοδούλου, που συμπεριφέρονταν σαν οπαδός... Αξίζει να υπενθυμιστούν οι αναφορές του Φαίδωνος για να γίνει κατανοητό το επίπεδο – αρχικά ο Φαίδων έριξε μια ατάκα ότι υπήρχαν διάφορα αρχαία που δεν είχαν ακόμα καταγράφει – ακουγόταν όπως το σχόλιο ενός άσχετου, ο οποίος προσπαθούσε να κατασκευάσει εντυπώσεις. Μετά ανέφερε ότι είχαν αφεθεί αρχαιότητες σε παραλία.. για να τις βρουν αρχαιοκάπηλοι.. Ήταν ένα ακόμα επεισόδιο συζήτησης νηπιαγωγείου – αν κάποιος θα έπαιρνε αρχαιότητες, γιατί να τις πετάξει σε μια παραλία και να μην τις δώσει άμεσα στο παραλήπτη; Αλλά όταν οι πληροφορίες είναι του επιπέδου του κ. Φαίδων, ο στόχος είναι οι εντυπώσεις και όχι η λογική συνέπεια ή η ορθολογική εμπειρία. Ας δούμε το κείμενο του Φιλελευθέρου ως τεκμήριο.. Πρώτα όμως η καταγγελία του τμήματος αρχαιοτήτων που στοιχειοθετεί και την παρατυπία, αλλά και το θράσος του Φαίδωνος να κατηγορεί όσους αποκαλύπτουν τις παρανομίες του..

[από επιστολή του τμήματος αρχαιοτήτων]:

Συγκεκριμένα, στις 13/6/2016 εκδιώξατε από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχειακού Μεγάρου Πάφου την αρχαιολογική λειτουργό Μαργαρίτα Κουάλη επειδή υπερασπίστηκε, σύμφωνα με τις διατάξεις του Περί Αρχαιοτήτων Νόμου όπως όφειλε, τη διαφύλαξη των ανευρεθέντων αρχαίων τάφων τους οποίους εσείς απειλούσατε ότι θα καταχώσετε με εκσκαφείς. (…) “

Το πρόβλημα για οποίον παρακολουθούσε το θέμα ήταν διπλό: από την μια υπήρξαν κινήματα και προσπάθειες να αποτραπεί η προσπάθεια για εργοστάσιο χρυσού για λόγους υγείας των κατοίκων. Αλλά τα καθεστωτικά ΜΜΕ που πουλούν τις φούσκες Φαίδων δεν είχαν ανάλογη ευσθησια όταν διαμαρτύρονταν οι κάτοικοι – και τους πρόβαλαν τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης. Ξαφνικά, με τον Φαίδων έγιναν πιστευτά όσα έλεγαν οι κάτοικοι; Ή ήταν και  πάλι ακόμα μια υπεκφυγή του Φαίδων – τώρα από τις φούσκες που έριχνε πριν για τις αρχαιότητες; Ξέρει κάτι από τα εσωκομματικά; Η απλώς κατασκευάζει υποθέσεις με βάση και την δική του εμπειρία; Μίζες Φαίδων;  Διότι, και αυτό είναι το συμπληρωματικό, ο κ. Φαίδωνος, κάλεσε την εταιρεία χρυσού στην Πάφο, και σύμφωνα με καταγγελίες του αντιδημάρχου φαίνεται να είχε σχέσεις με τον εργολάβο.. Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι ο Φαίδων κατάγγελλε δημοτικό συμβούλιο του κόμματός του στην Αραδίππου – για το οποίο φυσικά σιωπούσε πειθήνια πριν. Όταν του ζήτησαν να καταθέσει, ο Φαίδων ανέλαβε και πάλι έργο – κυκλοφορώντας νέες φούσκες.. Τώρα ξαφνικά του έφταιγε η αστυνομία.

Ιδού τώρα πως παρουσίασε η ανταποκρίτρια του Φιλελευθέρου τις επιθέσεις και τα θεάματα Φαίδωνος.

Η αποφασιστικότητα [έτσι κωδικοποιείται η εμφανής προσπάθεια κάποιου να αποφύγει τις κατηγόριες για “κατάχωση αρχαιοτήτων” και αφαίρεση λογου/λογοκρισια;] του κ. Φαίδωνος δίνει νέα διάσταση στις καταγγελίες, που κάνει επί μέρες, χωρίς όμως οι αρμόδιες Αρχές να δίνουν την πρέπουσα σημασία. Ο δήμαρχος ανέφερε χθες και συγκεκριμένη υπόθεση: Βρέθηκαν αρχαία από το τοπικό μουσείο πεταμένα σε παραλία της Τίμης, κατόπιν ειδοποίησης των αρχαιοκάπηλων εκ των έσω, όπως είπε, [και το μόνο τεκμήριο ήταν και είναι το “είπε” - πέρα όμως από την προσπάθεια μετατόπισης, είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Δήμαρχος θέλει να φέρεται λες και ξέρει πρακτικές παράνομων – κατά τα αλλα το επεισόδιο, προφανώς είχε σαν στόχο να κεντρίσει λίγο της περιέργεια και χάθηκε σαν μια τυπική φούσκα Φαίδων] και εμπλοκής του υπόκοσμου. Από την πλευρά της η κ. Ιερωνυμίδου, που απορρίπτει την πιθανότητα αρχαιοκαπηλίας στο τμήμα της, εξήγησε ότι η είσοδος και διακίνηση στους αποθηκευτικούς χώρους δεν γίνονται ανεξέλεγκτα. «Στόχος του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι να διαλυθούν όλες οι λανθασμένες εντυπώσεις που έχουν συσσωρευτεί μέχρι σήμερα», είπε. Ωστόσο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί δεν ερευνούνται οι καταγγελίες  [Εδώ  η δημοσιογράφος παρεμβαίνει απροκάλυπτα υπέρ του Φαίδωνος, και με μια εντυπωσιακή επίδειξη άγνοιας – ή σκόπιμης λογοκρισίας- αποφεύγει το γεγονός ότι ο αρμόδιος ο υπουργός ζήτησε από τον Φαίδωνος να καταθέσει – αλλά πως καταθέτεις τον αέρα μιας φούσκας; Άρα η δημοσιογράφος εδώ προσπαθεί να μετατοπίσει από την ανάγκη τεκμηρίωσης από τον κ. Φαιδωνος] του Φαίδωνος και παραμένουν αιωρούμενες, αφού δεν γίνονται από έναν άσχετο πολίτη αλλά από τον δήμαρχο της πόλης ο οποίος προφανώς γνωρίζει τι λέει. [Εδώ η δημοσιογράφος και πάλι αυτοκαρφώνεται σαν τυπική οπαδός – από πού και ως πού ξέρει ο κ. Φαίδωνος; Οι καταγγελίες του της περασμένης άνοιξης αποδείχτηκαν ατεκμηρίωτα θεάματα, ενώ φαίνεται ότι και οι συγκεκριμένες θα αποδειχτούν επίσης φούσκες, αφού ο κ. Φαίδων δεν καταθέτει διότι δεν ξέρει.. απλώς αναζητά διαφυγή από τις ευθύνες του και η δημοσιογράφος είναι πέρα από πρόθυμη..] - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/326417/thyella-faidona-sto-mouseio-pafou#sthash.bKUuTbBv.dpuf

Από τα αρχαία στις παραλίες και στις θυρίδες ... στην Αραδίππου..
Μετά από ένα διάστημα, αφού ήταν σαφές πλέον ότι ο Φαίδωνος δεν είχε τεκμήρια ούτε για τις καταγγελίες εναντίον του τμήματος αρχαιοτήτων, ούτε για δήθεν επεισόδιο ανταλλαγής στην παράλια της Τίμης, και την ακόμα πιο κωμικά ατεκμηρίωτη θεωρία για τις αρχαιότητες σε θυρίδες, αποφάσισε να αλλάξει εστίαση – και να επιστρέψει στη Λάρνακα, νοσταλγώντας ίσως την προβολή της περασμένης άνοιξης όταν προσπαθούσε να μετατοπίσει από τον Λουρουτζιάτη. Ξαφνικά, άρχισε να κατηγορεί για μίζες στον δήμο Αραδίππου. Το πρόβλημα για οποίον παρακολουθούσε το θέμα ήταν διπλό: από την μια υπήρξαν κινήματα και προσπάθειες να αποτραπεί η προσπάθεια για εργοστάσιο χρυσού για λόγους υγείας των κατοίκων. Αλλά τα καθεστωτικά ΜΜΕ που πουλούν τις φούσκες Φαίδων δεν είχαν ανάλογη ευσθησια όταν διαμαρτύρονταν οι κάτοικοι – και τους πρόβαλαν τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης. Ξαφνικά, με τον Φαίδων έγιναν πιστευτά όσα έλεγαν οι κάτοικοι; Ή ήταν και  πάλι ακόμα μια υπεκφυγή του Φαίδων – τώρα από τις φούσκες που έριχνε πριν για τις αρχαιότητες; Ξέρει κάτι από τα εσωκομματικά; Η απλώς κατασκευάζει υποθέσεις με βάση και την δική του εμπειρία; Μίζες Φαίδων;  Διότι, και αυτό είναι το συμπληρωματικό, ο κ. Φαίδωνος, κάλεσε την εταιρεία χρυσού στην Πάφο, και σύμφωνα με καταγγελίες του αντιδημάρχου φαίνεται να είχε σχέσεις με τον εργολάβο.. Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι ο Φαίδων κατάγγελλε δημοτικό συμβούλιο του κόμματός του στην Αραδίππου – για το οποίο φυσικά σιωπούσε πειθήνια πριν. Όταν του ζήτησαν να καταθέσει Φαίδων ανέλαβε και πάλι έργο – κυκλοφορώντας νέες φούσκες.. Τώρα ξαφνικά του έφταιγε η αστυνομία. Ο λόγος ήταν σαφής – δεν είχε τί να καταθέσει, και έτσι για να το αποφύγει άρχισε να κατηγορεί την αστυνομία για να καλυφθεί ο ίδιος. Ιδού και η συγκάλυψη και πάλι από την πρόθυμη χορωδία των δημοσιογράφων.

Άστραψε και βρόντηξε ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος για μια ακόμα φορά αποκαλύπτοντας πτυχές του οργανωμένου εγκλήματος στην Κύπρο και τις διασυνδέσεις του με την Αστυνομία. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ τα είπε έξω από τα δόντια για μια σειρά από γεγονότα που όλοι τα γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν τα αγγίζει, ιδιαίτερα η Αστυνομία που φαίνεται ότι προστατεύει το οργανωμένο έγκλημα, χωρίς να κάνει οποιεσδήποτε ενέργειες για να το πατάξει αφήνοντας επιχειρηματίες και πολίτες απροστάτευτους. Δεν χρειάζεται να κληθεί να δώσει κατάθεση ο δήμαρχος για τα όσα σοβαρά κατάγγειλε, αφού όλοι τα γνωρίζουν.  [το θέμα βέβαια δεν είναι η υπόθεση με τον Καλοψυδιωτη, αλλα γιατί ο Φαίδωνος δεν καταθέτει για να τεκμηριώσει είτε τις φούσκες για τις αρχαιότητες στην Πάφο είτε για τις μίζες του κόμματος του στην Αραδιππου..Και αυτά δεν είναι γνωστά σαν τεκμηριωμένα γεγονότα..] Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δοθούν οι ανάλογες οδηγίες ώστε να ξεριζωθούν καταστάσεις που συγκαλύπτονται από την Αστυνομία.
Α.Ν.

Όταν ο Χατζηστυλιανού ανάγγελλε την έναρξη έρευνας [για τις αερολογίες Φαίδωνος] και η αστυνομία τον διέψευδε… Φαίδων-news εγκυρότητα..
Όταν βρέθηκε κάτω από πίεση για κατάθεση, ο Φαίδωνος ενεργοποίησε το κύκλωμα συγκάλυψης. Έτσι γράφτηκε ότι έδωσε κατάθεση.. και μάλιστα τόσο πρόθυμοι ήταν οι δημοσιογράφοι, που θύμιζαν από κεκτημένη ταχύτητα την εποχή του Ρίκκου που μερικοί ανάγγελλαν ότι τους έλεγε – έτσι ο δημοσιογράφος του Φιλελευθέρου αποφάνθηκε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία κλπ... Το αξιοσημείωτο είναι το “έστω προφορικά” - αυτό λέει ότι δεν είχε καμία απόδειξη πέρα από το “άκουσα , νομίζω, μου είπαν..”

Επαρκή στοιχεία που δικαιολογούν εκ πρώτης όψεως τη διενέργεια αστυνομικής έρευνας για φερόμενη υπόθεση καταβολής μιζών ύψους €50.000, έδωσε χθες, έστω προφορικά, ο δήμαρχος της Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.

Ο τελευταίος, είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον αστυνομικό διευθυντή Πάφου, Ανδρέα Κουσιουμή, όπου έθεσε ενώπιόν του όλες τις πληροφορίες που κατέχει σε σχέση με την υπόθεση. Η συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή Πάφου διευθετήθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, με τον κ. Φαίδωνος.

Όπως υποστήριξε ο δήμαρχος, αρνείται να δώσει κατάθεση στην Αστυνομία διότι θα διαρρεύσει. Μάλιστα, όπως δήλωσε στον «Φ», σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις όπου κλήθηκε και έδωσε κατάθεση για υποθέσεις που αφορούν στη διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων, το περιεχόμενό τους διέρρευσε προς τους άμεσα εμπλεκόμενους–υπόπτους.  [ποιές ήταν αυτές οι υποθέσεις, φυσικά είναι άγνωστο.. όπως και οι αποδείξεις για τα όσα λέει ο Φαίδων]
Γράφει: Μιχάλης Χατζηστυλιανού


Αλλά τις επόμενες μέρες η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν διερευνά οτιδήποτε.. Αυτά και για την εγκυρότητα της σκανδαλολογία τους κ. Χατζηστυλιανού που αναπαράγει πρόθυμα ότι του πουν:

Ο δημοσιογράφος ανάγγελλε μέσω Φιλελευθέρου έρευνα της αστυνομίας…“Επαρκή στοιχεία που δικαιολογούν εκ πρώτης όψεως τη διενέργεια αστυνομικής έρευνας για φερόμενη υπόθεση καταβολής μιζών ύψους €50.000, έδωσε χθες, έστω προφορικά, ο δήμαρχος της Πάφου..»Φαίδωνας Φαίδωνος.
..Την οποία η αστυνομία διέψευδε μετα..Φαινεται ότι μερικοί δημοσιογράφοι θεωρούν τον Φαιδων και ανακριτή και εκπρόσωπο της αστυνομίας – η αυτά έχει η ανάγκη-εξάρτηση…
 «Σε γραπτή ανακοίνωση της η Αστυνομία αναφέρει ότι το Σώμα «μέχρι στιγμής δεν διερευνά οτιδήποτε που να αφορά την συγκεκριμένη υπόθεση..»

Η Αστυνομία καλεί οποιονδήποτε έχει στοιχεία αναφορικά με τις πρόσφατες καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου τα οποία αναφέρονται πιθανή δωροδοκία μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Αραδίππου για αδειοδότηση κτιρίου που χρησιμοποιεί Αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο τομέα του Φυσικού Αερίου, να τα καταθέσει άμεσα.

Σε γραπτή ανακοίνωση της η Αστυνομία αναφέρει ότι το Σώμα «μέχρι στιγμής δεν διερευνά οτιδήποτε που να αφορά την συγκεκριμένη υπόθεση,  [και ο Χατζηστυλιανου που ανακοίνωνε ότι ξεκινά και έρευνα με βάση την υποτιθέμενη κατάθεση ..Φαίδωνος;] γιατί παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μας, για να λάβουμε στοιχεία και καταθέσεις από άτομα που πιθανόν να γνωρίζουν, αυτό δεν έγινε κατορθωτό. Στη βάση γενικοτήτων η διερεύνηση οποιασδήποτε υπόθεσης ελλοχεύει τον κίνδυνο να επηρεάσει αρνητικά το ανακριτικό έργο».
Σίγουρα προστίθεται στην ανακοίνωση «δεν μπορεί να διεξάγονται ανακρίσεις και έρευνες στη βάση δημοσίων δηλώσεων, οι οποίες δεν βοηθούν το έργο της Αστυνομίας και δεν εξυπηρετούν τίποτε άλλο πέραν της δημιουργίας εντυπώσεων. Για αυτό το λόγο, καλούμε οποιονδήποτε έχει στοιχεία τα οποία είναι δυνατόν να βοηθήσουν στη διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης, να τα καταθέσει άμεσα στην Αστυνομία».


Και επιτέλους η αρχή των ερωτημάτων – τί σχέση έχει ο Φαίδων με τους εργολάβους, και τί ακριβώς σημαίνει το «καλοπροαίρετα» για ένα θέμα που απειλεί την υγεία των κατοίκων..
Η εικόνα άρχισε να μετατοπίζεται και για τον Φαίδωνος τελικά. Καθώς επέμενε στην μετατόπιση των εσωτερικών του προβλημάτων στην Πάφο, ο αντιδήμαρχος, ο κ. Ρουσσής, άρχισε να μιλά πλέον για όσα κυκλοφορούν για τον Φαίδωνος και τα λογοκρίνουν οι πειθήνιοι..
Ζητά επίσης να μάθει: «α) Ποιος είναι ο επίδοξος εργολάβος και των δύο έργων και ποια η σχέση του κ. Φαίδωνα με τον εν λόγω εργολάβο; β) Γιατί αρνείται να δώσει κατάθεση στις αρμόδιες ανακριτικές Αρχές; γ) Ποιος θα βάλει σε τάξη τον καθημερινά εκτρεπόμενο δήμαρχο; δ) Ποιος θα τον συμμαζέψει και να του πει ότι παράνομοι και εγκληματίες δεν είναι μόνο οι κλέφτες και οι μιζαδόροι αλλά και οι καταχραστές της εξουσίας;». 

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Και ο Φαίδων τί είπε; ..Το έκανα καλοπροαίρετα... Μα αυτό ακριβώς ισχυριζόταν και ο Βέργας.. Ότι ζητούσε μίζες για να επιχορηγηθούν σωματεία ή για να γίνεται φιλανθρωπικό έργο.. Οπότε ποιά είναι η διαφορά με τον Φαίδωνος; ..Το μυστικό υπόστρωμα του ..καλοπροαίρετου, εμφανώς είναι βολική συγκάλυψη:

Σύμφωνα με τον Φαίδωνα Φαίδωνος «τα όσα είπε ο αντιδήμαρχος Πάφου και υποψήφιος δήμαρχος Μάκης Ρουσής καμία σχέση δεν έχουν με τα ζητήματα που συζητούνται και τις καταγγελίες στις οποίες προέβη για μίζες που δόθηκαν για το κτήριο που αγόρασε και χρησιμοποιεί η αμερικανική εταιρεία Schlumberger στην Αραδίππου». Επιπλέον, όχι μόνο δεν αρνείται ότι έδωσε επιστολή προς Παφίτη επιχειρηματία που ζει στο εξωτερικό, αλλά επεσήμανε πως την έχει δώσει και στη δημοσιότητα πριν από τέσσερις μήνες. Ακόμη, τόνισε ότι την επιστολή την επέδωσε ως δήμαρχος Πάφου και δεν ενεργούσε ούτε εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου, ούτε του Δήμου Πάφου.

Εξήγησε ότι η επιστολή δεν απευθυνόταν σε οποιαδήποτε δημόσια Αρχή, αλλά σε έναν ιδιώτη επιχειρηματία. «Έδωσα την επιστολή ως δήμαρχος, ως ξεχωριστός θεσμός και ενθάρρυνα το συγκεκριμένο άτομο να επενδύσει στην επαρχία μας», ανέφερε ο κ. Φαίδωνος τονίζοντας ότι «αν ξανατύχει θα ξαναδώσω επιστολή». Σημείωσε ότι ο εργολάβος ανέλαβε την κατασκευή του εργοστασίου στην Αραδίππου προτού καν ο ίδιος γνωρίζει τον Πάφιο επιχειρηματία, αλλά και προτού καν εκλεγεί ο ίδιος ως δήμαρχος Πάφου. 


Στην επιστολή που απευθύνεται προς τον Γιάννη Βάκη, ο κ. Φαίδωνος του γνωστοποιεί ότι «θα ήταν μεγάλη χαρά μας αν επιλέγατε την Πάφο για να πραγματοποιήσετε τις επενδύσεις». Παράλληλα, αναφέρει ότι «η βοήθειά μας αλλά και η συμπαράστασή μας για να εξασφαλίσετε όλες τις νόμιμες άδειες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θέλω εκ των προτέρων να τη θεωρείται δεδομένη».

Και όταν οι καταγγελίες δεν είναι αερολογίες του Φαίδωνα, αλλά εμπλεκόμενου στο συμβούλιο Αραδίππου, τα ΜΜΕ.... βόσκου αλλού...
Ξεκίνησε και μια ακόμα έρευνα για την Αραδίππου, αλλά ουσιαστικά το άτομο που άνοιξε τον δρόμο για τις έρευνες στην περιοχή μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων και των κινημάτων της πόλης, ήταν ο γενικός ελεγκτής. Και για να φανεί η επιλεκτική προβολή, ιδού και μια ανακοίνωση από τους διαφωνούντες με τον ελεγχόμενο δημοτικό συμβούλιο. Παρά το ότι είναι από την ΕΔΕΚ [ η οποία έχει αρκετή προβολή για το μέγεθος της], εντούτοις η προβολή δεν ήταν ανάλογη με τον Φαίδων. Και όμως ο δημοτικός σύμβουλος ξέρει σαφώς περισσότερα και αποκαλύπτει το ευρύτερο σκηνικό – αν ο Αβέρωφ έδινε οδηγίες στο δημοτικό συμβούλιο, είναι δυνατό να μην ήξερε για τις συναλλαγές της εταιρείας; Αλλα εδώ ο Φαίδων σιωπά – και τα ΜΜΕ της χορωδίας...

 Σοβαρές καταγγελίες εναντίον του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για ανάμιξη σε υποθέσεις που διαχειρίζεται το δημαρχείο της Αραδίππου εξαπέλυσε από τα μικρόφωνα του ΑΣΤΡΑ ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της ΕΔΕΚ, Χριστάκης Νεοφύτου.
Οι αποφάσεις του δήμου Αραδίππου λαμβάνονται εκτός της αίθουσας των συνεδριάσεων και η δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ τις επιβάλλει. Τα τελευταία πέντε χρόνια κανένα δεν λαμβάνουν υπόψη, τόνισε και τη συγκεκριμένη απόφαση την επέβαλε η δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ της οποίας της τις υπέβαλαν εκ των άνω.
Εάν θέλει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ να ασχολείται με δημοτικά προβλήματα να ασχολείται με εκείνα της Αργάκας και όχι με εκείνα του δήμου Αραδίππου, τόνισε ο κύριος Νεοφύτου.
Την ίδια στιγμή επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το ποιος εμποδίζει τον δήμαρχο Πάφου να δώσει κατάθεση στην αστυνομία , διερωτούμενος εάν αυτός είναι ο κουμπάρος του κυρίου Φαίδωνος και διευθυντής των εταιρειών που εκτέλεσαν τα έργα και εάν θέλει να τον καλύψει.
Ο κ. Νεοφύτου επικαλέστηκε συνομιλία που είχε με δημότες της Αραδίππου ο δήμαρχος της Πάφου, σύμφωνα με την οποία ο κύριος Φαίδωνος είπε ότι οι πιο σοβαρές καταγγελίες θα ακολουθήσουν.
Ικανοποίηση για το γεγονός ότι άνοιξε η υπόθεση εξέφρασε από την πλευρά της, μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, η εκπρόσωπος των κατοίκων της Αραδίππου Μαρία Θεοδώρου.
Από την αρχή τόνισε υπήρχαν σοβαρές υπόνοιες για παρατυπίες στον τρόπο που δόθηκαν οι άδειες όχι μόνο για τη συγκεκριμένη εταιρεία αλλά και για άλλες αδειοδοτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου