11 Σεπ 2016

Το νέο σκάνδαλο στον Ακάμα: Ξεπουλώντας τα κοινά, όσα ανήκουν σε όλους, για το ιδιωτικό όφελος των ημέτερων... Χαρίζοντας στον Σιακόλα παρεκκλίσεις που όχι μόνο παραβιάζουν οικολογικές νομοθεσίες που θα σύρουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε δικαστικές υποθέσεις με πρόστιμα, αλλά και παραβιάζουν κάθε έννοια ισονομίας... Και ο άλλος ημέτερος είναι όντως ο βαφτιστικός του Αβέρωφ;


Τελικά, ο κ Σιακόλας φαίνεται να έχει γερές προσβάσεις και δίκτυα στον κυβερνητικό μηχανισμό. Η κυβέρνηση που υπάκουε πειθήνια την τρόικα, γιατί είναι η οικογένεια μας, οι Ευρωπαίοι, ή και επικαλείται την Ευρώπη σαν απειλή ή σαν ανώτερο πολιτισμό για επιβάλει/περάσει αντιλαϊκές πολιτικές, ξαφνικά αποφάσισε να τα βάλει με τους Ευρωπαίους – έστω και αν αυτό σημαίνει... καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επιβολή χρηματικού προστίμου. Και η κυβέρνηση φαίνεται να στέκεται σούζα. Τον περασμένο Αύγουστο [βολικά στις διακοπές], το Τμήμα Περιβάλλοντος αποφάσισε να εγκρίνει τις μελέτες που υπέβαλε ο Όμιλος Εταιρειών Σιακόλα στην περιοχή της Λίμνης της Πόλης Χρυσοχούς.
Το σκάνδαλο με αυτήν την έννοια είναι οικολογικό, καθώς αφορά ένα βιότοπο ζωτικής σημασίας για τις προστατευόμενες θαλάσσιες χελώνες, αλλά ταυτόχρονα είναι και οικονομικό και πολιτειακό: οι νόμοι εφαρμόζονται για όλους ή για μερικούς ημέτερους με μεγάλες τσέπες αλλάζει ο νόμος για να βολευτούν; Και υποτίθεται ότι συζητά η κοινωνία για το φαινόμενο ιδιωτικές εταιρείες να δίνουν μίζες για να έχουν προνομιακή αντιμετώπιση από το Δημόσιο. Και η πλειοψηφία των ΜΜΕ παρακολουθεί χωρίς να τολμά να ασκήσει κριτική ή έστω να σχολιάσει τη σχέση [και τις όποιες παρατυπίες αυτής της σχέσης] Σιακόλα – κυβέρνησης.

Η προνομιακή μεταχείριση δεν συντελέστηκε μόνο από το Τμήμα Περιβάλλοντος που ενέκρινε τη διαδικασία, αλλά και από τα ΜΜΕ που έκαναν και τη δικιά τους εκστρατεία. Ιδού λ.χ. η ανταποκρίτρια του Φιλελεύθερου στην Πάφο, που προσπαθεί να δαιμονοποιήσει την κατάσταση στο καμπινέ για να ευνοήσει τις υπό εξέλιξη διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των κοινών στην περίπτωση των Λουτρών της Αφροδίτης στο Νέο Χωριό – διότι το πλάνο των χαλαρώσεων, στην περιοχή του Ακάμα, όπως και σε άλλες περιοχές, έχει ένα κοινό άξονα: να χαριστούν μερίδια του κοινού/δημοσίου πλούτου σε μερικούς ημέτερους ιδιώτες. Είτε σαν ευνοιοκρατικές εκμισθώσεις γης και παραχώρηση δημοσίου χώρου ή/και τουρκοκυπριακών περιουσιών, είτε σαν πολλαπλές χαλαρώσεις και νομιμοποίηση αυθαίρετων επεμβάσεων και καταστροφικών αναπτύξεων... Το ενδιαφέρον είναι ότι η αντίσταση βρίσκει πια τρόπο  να διαχέεται. Έτσι ενώ η κ. Ντόρα Χριστοδούλου προσπαθούσε να κατασκευάσει κλίμα αποδοχής ιδιωτικού χώρου κατασκήνωσης, ένα σχόλιο κάτω από το κείμενο της, κατέγραφε συμφέροντα και την ενδεχόμενη διαπλοκή. Και ο κ. Αβέρωφ οφείλει να ξεκαθαρίσει αν όντως έχει συγγένεια με το άτομο που θέλει να εκμεταλλευτεί την προνομιακή εκμίσθωση γης και τις πολλαπλές πολεοδομικές παρεκκλίσεις, το οποίο φωτογραφίζεται από την όλη διαδικασία.

Πάφος: Εικόνες απαράδεκτες αντικρίζουν για μια ακόμη χρονιά οι αρχές του Νέου Χωριού Πάφου, στη χερσόνησο του Ακάμα, επισκεπτόμενες τον εκδρομικό χώρο που λειτουργεί στην περιοχή τους. Οι συστάσεις προς τους χρήστες του χώρου να φροντίζουν για την καθαριότητά του και κυρίως για την απομάκρυνση των σκυβάλων με την αναχώρησή τους, πήγαν και φέτος του βρόντου, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η κοινοτική Αρχή να ενεργοποιήσει τον δικό της μηχανισμό για να επαναφέρει την περιοχή σε ανθρώπινα επίπεδα.

Ενδεικτική της απαράδεκτης κουλτούρας και στάσης των Κυπρίων που βρίσκονταν τις μέρες αυτές στον κατασκηνωτικό χώρο Νέου Χωριού, είναι η φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα ο «Φ»: Δύο διπλοκάμπινα οχήματα της κοινοτικής Αρχής επιστρατεύθηκαν το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου για να καθαρίσουν τον χώρο από κάθε είδους ακαθαρσία που άφησαν πίσω τους οι ασυνείδητοι κατασκηνωτές.
Και ιδού το σχόλιο που ρίχνει μια ενδεχομένως πιο αποκαλυπτική εικόνα..

Αναγνώστρια:
 Για να πάρει την συγκεκριμένη άδεια ο βαφτιστικός του κ. Νεοφύτου χρειάζεται σχεδόν 10 παρεκκλίσεις. Μπορούμε να πιέσουμε για να πέσει το συγκεκριμένο έργο. Αν ήθελαν να βάλουν 'φρένο στις αταξίες' μπορούσαν απλά οι υπεύθυνοι να ακολουθήσουν το διάταγμα που έχει βγει για να φύγουν τα τροχόσπιτα αντί να προσποιούνται ότι με το να δώσουν άδεια να κτιστεί κατασκηνωτικός χώρος σε τεμάχια με περιβαλλοντική και αρχαιολογική αξία είναι ο μόνος τρόπος..

Και μετά ένας άλλος δημοσιογράφος στον Φιλελεύθερο μας πληροφορούσε ότι το άγχος της κ. Ντόρας για τα σκουπίδια που αφήνουν οι κατασκηνωτές, ήταν άπλα η επικάλυψη της προώθησης του ιδιωτικού καμπιγκ... των ημέτερων;

Πάφος: Τα σοβαρά προβλήματα ρύπανσης από την ανεξέλεγκτη κατασκήνωση παραθεριστών στα Λουτρά της Αφροδίτης, επιχειρεί να επιλύσει επιχειρηματίας που προγραμματίζει τη δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου στην περιοχή που βρίσκεται εντός του Δικτύου Natura 2000 της Χερσονήσου Ακάμα. Εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να εξεταστεί Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) η οποία εκπονήθηκε κατόπιν απαίτησης του Τμήματος Περιβάλλοντος, μετά την εξέταση Προκαταρκτικής Έκθεσης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον…..
Άγγελος Νικολάου

Για την πραγματική εικόνα των παραβάσεων πέρα από τις δικαιολογίες για τα σκουπίδια και τον σωτήρα επιχειρηματία... όπως και τον μεγαλύτερο επιχειρηματία – τον Όμιλο Εταιρειών Σιακόλα:
Κοινή Ανακοίνωση – Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016

Το σκάνδαλο με αυτήν την έννοια είναι οικολογικό, καθώς αφορά ένα βιότοπο ζωτικής σημασίας για τις προστατευόμενες θαλάσσιες χελώνες, αλλά ταυτόχρονα είναι και οικονομικό και πολιτειακό: οι νόμοι εφαρμόζονται για όλους ή για μερικούς ημέτερους με μεγάλες τσέπες αλλάζει ο νόμος για να βολευτούν; Και υποτίθεται ότι συζητά η κοινωνία για το φαινόμενο ιδιωτικές εταιρείες να δίνουν μίζες για να έχουν προνομιακή αντιμετώπιση από το Δημόσιο. Και η πλειοψηφία των ΜΜΕ παρακολουθεί χωρίς να τολμά να ασκήσει κριτική ή έστω να σχολιάσει τη σχέση [και τις όποιες παρατυπίες αυτής της σχέσης] Σιακόλα – κυβέρνησης.

Απροστάτευτες αφήνει τις Θαλάσσιες Χελώνες στην περιοχή της Λίμνης το Τμήμα Περιβάλλοντος:
Πολύ πιθανή πλέον η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Το Τμήμα Περιβάλλοντος δημοσίευσε στις 2/8/2016 την Τελική Περιβαλλοντική Γνωμάτευση [ 1 ] όσον αφορά την πρόταση για δημιουργία δύο γηπέδων γκολφ και τεράστιας κλίμακας οικιστικών και τουριστικών αναπτύξεων στην περιοχή της Λίμνης κοντά στην Πόλις Χρυσοχούς.
Όπως είναι πλέον γνωστό, η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει να οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση της Λίμνης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μη εκπόνηση κατάλληλης «Δέουσας Μελέτης Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον», η οποία να εκτιμάει δεόντως τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου “Limni Bay Resort” στην περιοχή του Δικτύου Natura 2000 «Τόπος Κοινοτικής Σημασίας Πόλις – Γιαλιά», και η έγκριση του έργου χωρίς να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα της περιοχής, αποτελεί παράβαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Προστασίας της Φύσης 92/43/EOK.
Το 2013, το Τμήμα Περιβάλλοντος αναγνώρισε την ανάγκη να παραμείνει μια έκταση 475 μέτρων από την παραλία ελεύθερη από κτίρια. Στη συνέχεια, κατόπιν πρωτοφανών πιέσεων και επεμβάσεων, η έκταση μειώθηκε αρχικά στα 280 μέτρα και τελικά συρρικνώθηκε στα 20 μέτρα, μέσω της αδειοδότησης ολόκληρου του έργου προκαλώντας προφανώς την αντίδραση της Ευρώπης.
Για το λόγο αυτό το Τμήμα Περιβάλλοντος ζήτησε από την Ιδιωτική Εταιρεία να υποβάλει νέα μελέτη, πιο καλή αυτή τη φορά, ώστε να ικανοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντ’ αυτού, η νέα μελέτη όχι μόνο δεν μετατόπισε σπίτια μακριά από την παραλία (μεταξύ άλλων αιτημάτων της ΕΕ), αλλά ενσωμάτωσε επιπλέον ένα ξενοδοχείο μαζί με τρεις σειρές bungalows ακριβώς δίπλα στην παραλία.Αγνοώντας το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν να οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Τμήμα Περιβάλλοντος εξέδωσε μια γνωμάτευση που επιτρέπει την διεκπεραίωση όλου του έργου, μαζί με το ξενοδοχείο, και ζητά μόνο την αφαίρεση των bungalows από τον τελικό σχεδιασμό.
Με την απόφαση αυτή, η παραλία ωοτοκίας μένει εντελώς εκτεθειμένη λόγω της τεράστιας ανθρώπινης ενόχλησης στις χελώνες που αναμένεται να επιφέρει το έργο, αλλά και λόγω των αυξημένων επιπέδων φωτισμού και φωταύγειας που θα αποπροσανατολίζουν τόσο τα χελωνάκια που θα εκκολάπτονται όσο και τις χελώνες που θα βγαίνουν στη στεριά για να γεννήσουν. Συνολικά, το όλο έργο αναμένεται να επηρεάσει το 25% των φωλιών της Caretta caretta στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πέρα από την επικινδυνότητα που προκύπτει από το φωτισμό και τη φωταύγεια, λόγω της εγγύτητας των αναπτύξεων με την παραλιακή περιοχή ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών και τις ανεπαρκείς προσπάθειες μετριασμού των επιπτώσεων, το τεράστιο μέγεθος του προτεινόμενου έργου αναμένεται να επιφέρει μεγάλη ανθρώπινη πίεση και όχληση στην περιβαλλοντικά ευαίσθητη και ιδιαίτερα σημαντική περιοχή της Λίμνης.
Σημειώνεται ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει δεχτεί πάρα πολλές συμβουλές από ειδικούς για το συγκεκριμένο θέμα, οι οποίοι εντόπισαν πολλά επιστημονικά κενά τόσο σε θέματα βιολογίας των θαλάσσιων χελωνών, όσο και στο περιεχόμενο των μελετών και τη δυνατότητα εφαρμογής των διαφόρων μέτρων μετριασμού των επιπτώσεων στο περιβάλλον που εισηγούνται οι μελέτες της ιδιωτικής εταιρείας.
Συνεπώς η τελική απόφαση του Τμήματος Περιβάλλοντος, που στην ουσία πρόσθεσε τουριστικό συγκρότημα (ξενοδοχείο 160 δωματίων) αντί να αφαιρέσει οικιστικές αναπτύξεις, θεωρούμε ότι δεν πρόκειται να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πολύ πιθανό να οδηγήσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η τελική απόφαση του Τμήματος Περιβάλλοντος εκτός του ότι απειλεί το τόσο ευαίσθητο είδος θαλάσσιας χελώνας, για το οποίο η Κύπρος έχει ιδιαίτερη ευθύνη για την προστασία του, απειλεί παράλληλα και τον Κύπριο φορολογούμενο πολίτη ο οποίος στο τέλος θα είναι και ο τελικός αποδέκτης που θα κληθεί να πληρώσει το βαρύ πρόστιμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η ανακοίνωση συνυπογράφεται από τις ακόλουθες περιβαλλοντικές οργανώσεις: Ενάλια Φύσις Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας, Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας Περιβάλλοντος Terra Cypria, Οικολογική Κίνηση Κύπρου, Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, Φίλοι του Ακάμα, Φίλοι της Γης Κύπρου
Σημειώσεις προς συντάκτες: 1. Η Τελική Γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος, μαζί με το χάρτη του επικαιροποιημένου και εγκεκριμένου Γενικού Χωροταξικού Σχεδιασμού (Master Plan), βρίσκεται δημοσιευμένη εδώ: http://www.moa.gov.cy/moa/environment/environment.nsf/All/489ABC63E867176CC2257B050049CCA0


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου