3 Ιουλ 2016

Η υστερία του Χάρη Γεωργιάδη με τη λιτότητα συγκριτικά- ή γιατί δεν ήταν ούτε καν αναγκαία η ακραία λιτότητα που άφησε τη δασική υπηρεσία, τα νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες χωρίς προσωπικό, εξοπλισμό κοκ, με αποτελέσματα, όπως την καμένη γη και τους νεκρούς της πυρκαγιάς της Σολιάς..Είναι, πια, τεκμηριωμένο ότι η επιμονή της κυβέρνησης σε ακραίες μορφές λιτότητας, και η άρνησή της να διεκδικήσει έστω και υποτυπωδώς κάποια κατανόηση για στήριξη δημόσιων υπηρεσιών [αντίθετα φαινόταν να προωθεί η ίδια τις περικοπές με στόχο τη μηδενική λιτότητα], οδήγησε στην τραγωδία της Σολιάς. Αν εισακούονταν το Τμήμα Δασών και δεν γίνονταν τόσο ακραίες περικοπές [έστω μετά το 2014], και κατά συνέπεια υπήρχε προσωπικό, αλλά και κονδύλια για να καθαριστούν οι δρόμοι και να δημιουργηθούν ή να ανανεωθούν οι ζώνες προστασίας, τα πράγματα θα ήταν σαφώς διαφορετικά..

Για να κατανοηθεί η υστερική προσπάθεια της κυβέρνησης για λιτότητα, την οποία ο Χ. Γεωργιάδης σε μερικές ειλικρινείς στιγμές του φανατισμού του, την ονόμασε [μαζί με την όλη λογική του μνημονίου] και «μανιφέστο» του κόμματος του [κάτι που φυσικά τώρα το ξέχασε πάλι] γίνεται πιο κάτω μια σύγκριση με 2 άλλες χώρες, οι οποίες πέρασαν από μνημόνιο και βγήκαν, όπως η Κύπρος – την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Επιλέγηκαν για σύγκριση αυτές οι χώρες, οι οποίες ήταν μεν σε μνημόνιο, αλλα με διαφορετική αιτία – η μεν Ιρλανδία λόγω τραπεζιτικής κρίσης [όπως και η Κύπρος και η Ισπανία], ενώ η Πορτογαλία λόγω δημόσιο-οικονομικής [όπως και η Ελλάδα].. Ο πιο κάτω πίνακας παραθέτει τα στοιχεία για κάθε χρόνο του μνημονίου [και οι 3 χώρες ολοκλήρωσαν το μνημόνιο σε 3 χρόνια]. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι άλλες χώρες είχαν έλλειμμα σαφώς μεγαλύτερο από το στόχο του 3% και όμως, ούτε η τρόικα ούτε κανένας άλλος έκανε θέμα. Αντίθετα - βγήκαν από το μνημόνιο χωρίς πρόβλημα κοκ.. Στην Κύπρο, αντίθετα, η κυβέρνηση αναλώθηκε σε ένα ντελίριο ακραίων περικοπών, προσπαθώντας να αποδείξει κάτι σε ένα αδιάφορο, όπως φάνηκε ακροατήριο.. Δεν υπήρξε συγκριτικά καμία θετική διάφορα στην οικονομία σε σχέση με την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία.


Για να κατανοηθεί και στατιστικά ότι η ευθύνη για την ακραία λιτότητα  [πέρα και από τις ανάγκες του μνημονίου και της παρουσίας της τρόικα] ανήκει ξεκάθαρα στις επιλογές της κυβέρνησης; γίνεται πιο κάτω μια σύγκριση με 2 άλλες χώρες, οι οποίες πέρασαν από μνημόνιο και βγήκαν, όπως η Κύπρος – την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Επιλέγηκαν για σύγκριση αυτές οι χώρες, οι οποίες ήταν μεν σε μνημόνιο, αλλα με διαφορετική αιτία – η μεν Ιρλανδία λόγω τραπεζιτικής κρίσης [όπως και η Κύπρος και η Ισπανία], ενώ η Πορτογαλία λόγω δημόσιο-οικονομικής [όπως και η Ελλάδα].. Ο πιο κάτω πίνακας παραθέτει τα στοιχεία για κάθε χρόνο του μνημονίου [και οι 3 χώρες ολοκλήρωσαν το μνημόνιο σε 3 χρόνια]. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι άλλες χώρες είχαν έλλειμμα σαφώς μεγαλύτερο από τον στόχο του 3% και όμως, ούτε η τρόικα ούτε κανένας άλλος έκανε θέμα και βγήκαν από το μνημόνιο …Στην Κύπρο, αντίθετα, η κυβέρνηση αναλώθηκε σε ένα ντελίριο ακραίων περικοπών.


               
Έλλειμμα: Πρώτος χρόνος Μνημονίου
Έλλειμμα: Δεύτερος χρόνος Μνημονίου
Έλλειμμα: Τρίτος χρόνος Μνημονίου
Ιρλανδία
Έξοδος από Μνημόνιο Δεκέμβριος 2013
2010
32.8%
[ο αριθμός είναι πλασματικός αφού περιλαμβάνει και την στήριξη στις τράπεζες. Το 2009 ήταν 14.3%]
2011

12.5%

2013

8%
[και συγκριτικά τα επόμενα χρόνια ήταν
5.7% για το 2013
3.8% για το 2014]

Πορτογαλία
Έξοδος από Μνημόνιο Μάιος 2014
2011

7.4%
2012

5.7%
2013

4.8%

[και συγκριτικά τα επόμενα 2 χρόνια ήταν και πάλιν άνω του 3% το έλλειμμα και κανένας δεν ενοχλήθηκε
7.2% για το 2014
4.4.% για το 2015

Κύπρος
Έξοδος από Μνημόνιο Μάρτιος 2016
2013

4.9%
2014

0.3%[1]
Διογκώθηκε, όμως σε 8.9% [όπως και στην Ιρλανδία τον πρώτο χρόνο του μνημονίου] όταν η Εurostat επέμενε να συμπεριληφθεί και η ενίσχυση στον Συνεργατισμό στο Έλλειμμα
2015

1%


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου