19 Ιουν 2016

Κύπριοι Αξιωματούχοι στις συνομιλίες στο Stealth με τη Βικτόρια Νούλαντ για το σχέδιο των τουρκικών στρατευμάτων


J. Hemler

Ο κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, πραγματοποιεί μυστικές διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα με την Βικτόρια Νούλαντ, με την αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είναι υπεύθυνη για την Τουρκία, την Ουκρανία και τη Ρωσία, σχετικά με ένα σχέδιο για τη διατήρηση τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ.

Ο Αναστασιάδης έχει στείλει το «βοηθό» του, Νίκο Χριστοδουλίδη για να διαπραγματευτεί στην Ουάσιγκτον και συναντήθηκε με  την κα. Νούλαντ τη Δευτέρα.

Μετά την απώλεια του ελέγχου του κυπριακού Κοινοβουλίου έναντι αυξανόμενης τάσης ψήφων εθνικιστών στις εκλογές στις 22 Μαΐου, ο κος Αναστασιάδης έχει μείνει πίσω στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, όπου συναντήθηκε την Τρίτη με τον αξιωματούχο του ΝΑΤΟ που τώρα διεξάγει διαπραγματεύσεις Κύπρος υπό τα Ηνωμένα Έθνη, τον Espen Barth Έιντε. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, πρόκεται να συναντήθεί με τον υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στις 13 Ιουνίου.

Τόσο ευαίσθητο είναι το σχέδιων των ΗΠΑ-Τουρκίας για την Κύπρο, που αμερικανοί δημοσιογράφοι του Associated Press και του Reuters στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκαν να ρωτήσουν την Νούλαντ για τις συνομιλίες. Ο Gayane Chichakyan, ανταποκριτής για τη ρωσική κρατική τηλεόραση Russia Today (RT), με έδρα την Ουάσιγκτον έχει, επίσης, αρνηθεί να άρει το μπλακάουτ ειδήσεων.

Κυπριακά και ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν αναφέρει λεπτομέρειες του σχεδίου Νούλαντ, αφού διέρρευσε από προτάσεις που κυκλοφόρησαν από Τούρκους και Αμερικανούς διπλωμάτες. Το σχέδιο Νούλαντ καλεί την κυβέρνηση στην Άγκυρα να αποσύρει μερικές από τις τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες κατέχουν το βόρειο τμήμα του νησιού, δεδομένου ότι εισέβαλαν το 1974. Νέα τουρκικά στρατεύματα και εξοπλισμός θα ανακατανεμηθούν στη συνέχεια σε μια βάση του ΝΑΤΟ που θα ανοίξει στην περιοχή.

Το σχέδιο προβλέπει, επίσης, την υπέρβαση της κυπριακής αρνητικής ψηφοφορίας στο τουρκικό στρατό και στο σχέδιο Νούλαντ με υποσχέσεις για επενδύσεις των ΗΠΑ στην τοπική οικονομία, καθώς και την προσφορά εξοπλισμού από τις ΗΠΑ. Για περισσότερες λεπτομέρειες του σχεδίου, και της ρωσικής κυβέρνησης προειδοποιήσεις εναντίον του, διαβάστε αυτό.


Πληγμένος από την αναφορά της επιρροής Νούλαντ στον Αναστασιάδη, ο Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε: "Έχω διαβάσει την έκθεση αυτή και [ότι] δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή με ό, τι συζητήθηκε μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κα Νούλαντ". Κυπριακές πολιτικές πηγές αναφέρουν ότι αυτό απέχει μακριά από την άρνηση του σχεδίου για τα τουρκικά στρατεύματα, που δημιουργεί υποψίες ότι ο Αναστασιάδης προσπαθεί να ανακουφίσει την αμερικανική πίεση και συζήτηση με λεπτομέρειες, και στη συνέχεια αρνείται ότι τις  είχε συζητήσει.


Από τη συνάντηση στη Λευκωσία, 19 Απριλίου, το 2016

Χθες, μετά τη συνάντησή του με τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ Barth Eide, ο Αναστασιάδης προσπάθησε δημοσίως να εξασφαλίσει χρόνο για τον εαυτό του και να επιβραδύνει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ο Barth Eide ισχυρίστηκε ότι ο Αναστασιάδης είχε συμφωνήσει ιδιωτικά να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις.

Μετά τη συνάντησή του με Nuland στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνάντησή τους ήταν «εποικοδομητική»:

Η ατζέντα αυτής της εβδομάδας των διαπραγματεύσεων μεταξύ Χριστοδουλίδη και Νούλαντ περιλαμβάνει συναντήσεις με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπαρτμεντ και αμερικανούς αξιωματούχους όπως έχει κυκλοφορήσει από το γραφείο του.

Στην Κύπρο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μέλη του κοινοβουλίου, και δημοσιογράφοι πιστεύουν ότι το αμερικανικό μήνυμα για τον Αναστασιάδη είναι ένας συνδυασμός αντιπαροχών και απειλών. Τα μετρητά είναι το καρότο, υποστηρίζουν οι πηγές΄ ένα από τα ραβδιά είναι η επιχειρηματική σχέση που είχε ο Αναστασιάδης, πριν γίνει πρόεδρος το 2013, με το ρώσο επιχειρηματία και πολιτικό, Leonid Lebedev, νυν φυγά στις ΗΠΑ. Στον κυπριακό τύπο δημοσίευτηκαν ερωτήσεις σχετικά με τη σχέση του με τον Αναστασιάδη΄ μέχρι στιγμής ο πρόεδρος δεν απάντησε.

Από τη Λευκωσία, πηγές αναφέρουν αυξανόμενη ανησυχία στο προεδρικό μέγαρο για πιθανό εξαναγκασμό του με νόμιμα μέτρα.

Κλητεύσεις για κατάθεση και υποβολή εγγράφων από το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου και του συνέταιρού του, του Θεοφάνη Φιλίππου, τώρα έχουν υποβληθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης και το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας. Αυτά, πιθανολογείται στην Κύπρο, μπορεί να εκθέσουν τη συμμετοχή των Φιλίππου και Αναστασιάδη στην εξαφάνιση μέχρι και ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που φέρεται να διακινήθηκαν από τον Lebedev στις ΗΠΑ μέσω Κύπρου. Για λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση Lebedev, διαβάστε αυτό. Ο Lebedev επιδιώκει να μείνει στις ΗΠΑ υπό την προστασία της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Σε αντάλλαγμα, ο ίδιος φέρεται να είναι ομιλητικός για τις επιχειρηματικές του σχέσεις.

Ο Lebedev (κάτω, αριστερά) ήταν στην Κύπρο για να συναντηθεί με τον Φιλίππου (κέντρο) και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα τον περασμένο μήνα. Τώρα βρίσκεται στις ΗΠΑ και πάλι.


Στις 26 Μαΐου, ο διευθυντής του Lebedev, ο Andrei Korolev (δεξιά), συνελήφθη στο Βουκουρέστι με βάσει ρωσικό ένταλμα. Ο Korolev έχει κατηγορηθεί με απάτη για την αποξένωση πέραν των $200 εκατομμυρίων από το βοηθητικό πρόγραμμα περιφερειακής ηλεκτρικής ενέργειας, TGK-2, που ελέγχεται από τον Lebedev. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, τα χρήματα εξαφανίστηκαν μέσω Κύπρου και μέσω των εταιρειών Lebedev, που εποπτεύονταν από τον Φιλίππου και τον Αναστασιάδη, πριν αναλάβει την προεδρία.

Στο Βουκουρέστι, οι ρουμανικές πολιτικές πηγές υποστηρίζουν ότι αναμένουν το τοπικό δικαστήριο να εγκρίνει την έκδοση Korolev στη Μόσχα χωρίς καθυστέρηση. Ο δικηγόρος του Korolev ισχυρίζεται ότι ο πελάτης του είναι αθώος.

Η εκπρόσωπος της Νούλαντ στην Ουάσιγκτον, Elizabth Kennedy Τρουντό, αρνήθηκε χθες να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνομιλίες της με τον Χριστοδουλίδη, ή σχετικά με την εμπλοκή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Lebedev. Ρωτήθηκε:


Η Τρουντό (φαίνεται στην εικόνα πιο κάτω) υπήρξε διευθύντρια του γραφείου Τύπου από πέρσι. Πριν από αυτό, ήταν εκπρόσωπος τύπου για πολλά χρόνια στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Μέσω τηλεφώνου, παρέπεμψε τις ερωτήσεις στο γραφείο της Νούλαντ, αλλά δεν απάντησε στα ερωτήματα η ίδια, υποστηρίζοντας ότι λαμβάνει «αρκετές εκατοντάδες ερωτήματα την ημέρα".


Σε απάντηση στα τρία ερωτήματα, πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, δήλωσε: «Δεν θα συζητήσουμε συγκεκριμένες διπλωματικές συνομιλίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως τον ΟΗΕ- και  τη διαδικασία υπό τον Ειδικό Σύμβουλο του ΟΗΕ Espen Barth Eide. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες των μερών για επίτευξη διευθέτησης για την επανένωση του νησιού, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, καθώς και της ευρύτερης περιοχής. Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες θα εστιάσουν στο μέλλον και θα αναζωογονήσουν τις προσπάθειές τους για επίτευξη λύσης ».

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην Κύπρο, πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε επίσης ότι «η κα Νούλαντ χαιρέτισε την είδηση ότι οι ηγέτες των δύο πλευρών θα συναντηθούν στις 8 Ιουνίου για να συνεχίσουν τις προσπάθειες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας

«Τόσο μεγάλες υπεκφυγές, γίνονται μέχρι και ομολογίες,» παρατήρησε κύπριος βετεράνος της αμερικανικής διπλωματίας.


Η υπόθεση Lebedev, η οποία άρχισε με την αξίωση 2 δις $ στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, μετακόμισε στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Δουβλίνο την περασμένη εβδομάδα. Ο Φιλίππου είναι ένας από τους στόχους της εντολής αποκάλυψης στο δικαστήριο, που εκδόθηκε στις 30 Μαΐου. Οι Ιρλανδοί λογιστές, Peter Roberts (δεξιά) και ο Liam Grainger, κατονομάζονται επίσης στη δικαστική εντολή για ανάκριση στην υπό διερεύνηση υπόθεση. Ο Roberts είναι εκτός του γραφείου του στο Cork αυτή την εβδομάδα, ανάφερε πηγή που βρέθηκε εκεί, προσθέτοντας ότι δεν είναι στην Κύπρο.

Οι Roberts και Grainger απασχολούνται από κορυφαίες λογιστικές εταιρείες στην Ιρλανδία, τις Roberts Nathan και Moore Stephens. Ιρλανδοί δικηγόροι κοντά στην υπόθεση υποστηρίζουν ότι εκείνο που επιδιώκεται για την κατάθεσή στην υπόθεση Lebedev μπορεί επίσης να διερευνηθεί και από την ιρλανδική φορολογική αρχή για επιδίωξη περισσότερων από $100 εκατομμυρίων σε φόρο κεφαλαιουχικών κερδών.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου