26 Ιουν 2016

Οι δυο νεκροί και η πρώτη μεγάλη οικολογική καταστροφή ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της ακραίας λιτότητας… Και μια κυβέρνηση που καμώνεται πως δεν άκουγε τις προειδοποιήσεις. Για αυτούς τους νεκρούς, για αυτήν την καταστροφή, Δεν θα υπάρχει ερευνητική;Πώς και γιατί σκοτώθηκαν οι δυο πυροσβέστες..
«Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», για λόγους που δεν είναι γνωστοί αλλά που πιθανώς να σχετίζονται με τις περικοπές που εφαρμόστηκαν, ο δρόμος στον οποίο ανατράπηκε το πυροσβεστικό βυτιοφόρο, όπως και άλλοι δρόμοι, δεν καθαρίστηκε από τα διάφορα αντικείμενα ή και πέτρες που πέφτουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στην προκειμένη περίπτωση, στον δρόμο που ανετράπη το βυτιοφόρο είχε συγκεντρωθεί ποσότητα χώματος (που παρασύρθηκε από το νερό της βροχής) που δημιούργησε ανωμαλία στον δρόμο ο οποίος ήταν υπερυψωμένος σε ένα σημείο.
Ο οδηγός του οχήματος, προφανώς στην προσπάθειά του να προσεγγίσει το σημείο της πυρκαγιάς με σκοπό να επιχειρήσει με τους συναδέλφους του να την κατασβήσουν και μη έχοντας άλλη επιλογή, πέρασε πάνω από το υπερυψωμένο σημείο κάτι το οποίο οδήγησε στη μετατόπιση του νερού που υπήρχε στο βυτιοφόρο. Αυτό φαίνεται να είχε ως αποτέλεσμα να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους του οχήματος και να ανατραπεί με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Αν ο δρόμος ήταν καθαρός, οι δασοπυροσβέστες θα βρίσκονταν σήμερα με τις οικογένειές τους.»
 See more at: http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-eidiseis/160/319561/idou-i-apopsilosi-tou-tmimatos-dason-meiosi-ston-proypologismo#sthash.81LbQjxO.dpuf


Ιδού τί κόπηκε με τη λιτότητα…. με αποτέλεσμα 2 νεκρούς, και ένα από τα λίγα δάση της Κύπρου καταστρεμμένο… Για μερικές χιλιάδες εύρω, για να εντυπωσιαστεί η τρόικα ή για να γίνουν προεκλογικά ρουσφέτια:

«Γιατί, ας πούμε, η πυροσβεστική Ευρύχου, που έχει στον τομέα της όλα τα χωριά και όλα τα δάση της περιοχής, δηλαδή τα δάση του Τροόδους (ο νομικός διαχωρισμός ευθύνης της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών είναι μια άλλη αμαρτία) έχει τόσους πυροσβέστες ώστε να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε δυο πυρκαγιές ταυτόχρονα; Πήγαν στο Νικητάρι και όλα τα υπόλοιπα ήταν αφύλακτα. Κυρίως, το καλοκαίρι δεν θα έπρεπε να ήταν ενισχυμένοι οι σταθμοί της υπαίθρου; Τώρα, λοιπόν, που πάθαμε το κακό, και αναγκαστήκαμε οι δημοσιογράφοι να ασχοληθούμε πιο επισταμένα, μαθαίνουμε ακόμα ότι:
- Στην περιοχή, στο δάσος που έγινε παρανάλωμα, όπως και σε άλλα δάση, δεν υπάρχουν κατάλληλες αντιπυρικές ζώνες και τα οχήματα πυρόσβεσης είναι αδύνατο να πλησιάσουν στα μέτωπα της φωτιάς.
- Για λόγους οικονομίας οι δασικοί υπάλληλοι δεν πληρώνονται υπερωρίες κι έτσι δεν εργάζονται Σαββατοκύριακα και αργίες με αποτέλεσμα οι δασοπυροσβέστες, που στελεχώνουν τους σταθμούς, να μην μπορούν να ενεργήσουν αν δεν έχουν οδηγίες από δασικούς υπαλλήλους που είναι στα σπίτια τους.
- Για λόγους οικονομίας, επίσης, από τις 305 θέσεις εργασίας στο Τμήμα Δασών, οι 67 είναι κενές. Είναι θέσεις λειτουργών και τεχνοκρατών που καθοδηγούν τους δασοπυροσβέστες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
- Στο Τμήμα Δασών εργοδοτούνται 477 δασοπυροσβέστες, αλλά μόνο οι 77 είναι μόνιμοι.» See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/319216/thrinontas-st-apokaidia#sthash.MJfVnZ6v.dpuf

Και όταν προσπάθησαν να κατασκευασουν, με μετατοπισεις και προσπαθειες συγκαλυψεων, μια «εκστρατεία ωραιοποιήσης», όπως σωστά το αποκάλεσαν στον Φιλελεύθερο, τα τεκμήρια ήταν και πάλι τραγικά:
"Επιχείρηση ωραιοποίησης της κατάστασης στο Τμήμα Δασών βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή τις επικρίσεις που ακούγονται για υποβάθμιση του δασικού τομέα, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην προστασία των δασών. Ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε χθες ότι το Τμήμα Δασών εργοδοτεί 1.100 άτομα και απέρριψε ότι υπάρχει υποστελέχωση.   Πράγματι, το Τμήμα Δασών απασχολεί πέραν των 1.100 ατόμων, ωστόσο από αυτούς ούτε οι μισοί δεν απασχολούνται με την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, ενώ η προστασία των δασών και άλλων περιοχών της υπαίθρου από τις πυρκαγιές, πέφτει στις πλάτες του Σώματος Δασοπυροσβεστών που αποτελείται από 400 ωρομίσθιους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται τα καλοκαίρια. [....] Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και φανερώνουν με το δικό τους τρόπο ότι η τραγωδία ήταν αναπόφευκτη. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του Τμήματος Δασών για το 2016 σε σχέση με το 2011 ήταν μειωμένος κατά περίπου 30% ή κατά €12.985.705 (από €43.409.942 το 2011 σε €30.514.237 το 2016). Αν σε αυτά τα δεδομένα συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι την παρούσα περίοδο, προφανώς για λόγους εξοικονόμησης, δεν δαπανήθηκαν χρήματα για αντιπυρικές λωρίδες (σε σχέση με ό,τι συνέβαινε την προηγούμενη περίοδο) τότε μπορεί ο καθένας να εξαγάγει τα συμπεράσματά του. http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-eidiseis/160/319561/idou-i-apopsilosi-tou-tmimatos-dason-meiosi-ston-proypologismo#sthash.wGbd6Ms6.dpuf 

"Για αντιπυρικές λωρίδες στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου δαπανήθηκαν €99.768 το 2009, €124.800 το 2010 και €121.900 το 2011. Για αντιπυρικές λωρίδες στη δασική περιφέρεια Τροόδους δαπανήθηκαν €114.959 το 2009, €140.000 το 2010 και €150.000 το 2011. Για δασικούς δρόμους το 2009 δαπανήθηκαν €679.362, το 2010 €847.800 και το 2011 €791.000. Το 2014 για δασικούς δρόμους δαπανήθηκαν €476.686, το 2015 €510.000 ενώ το ίδιο ποσόν προβλέπεται για τα έτη 2016, 2017 και 2018.   Όσον αφορά στην περίοδο 2014-2018, δεν εντοπίσαμε στον προϋπολογισμό πρόνοια ούτε ένα ευρώ όσον αφορά τις αντιπυρικές λωρίδες. http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-eidiseis/160/319561/idou-i-apopsilosi-tou-tmimatos-dason-meiosi-ston-proypologismo#sthash.wGbd6Ms6.dpuf

Και μετά ο Χάσικος και ο Προδρόμου άρχισαν να κάνουν δημόσια επίθεση σε δημοσιογράφους, οι οποίες ρώτησαν απλώς τα αυτονόητα. Είναι να απορείς αν υπάρχει ελευθερία έκφρασης πια… Θα δούμε πώς θα αντιδράσουν μερικοί ιδιοκτήτες ΜΜΕ στο εποπτικό ρόλο Χάσικου, που κάνει και δημόσια επίθεση σε δημοσιογράφους που απλώς ρωτάνε, ή και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι μετά το δημόσιο, και εξευτελιστικό για τους ίδιους ως επαγγελματίες κατσάδιασμα του Χάσικου και του Προδρόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου