12 Ιουν 2016

Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών Δεν είναι Μόντε Κάρλο εδώ, εδώ είναι Πέγεια..

Δεν είναι Μόντε Κάρλο εδώ, εδώ είναι Πέγεια..
δεν είναι το Λας Βέγκας
εδώ ειν' ο τόπος της ελιάς,
της Φάβας και της Ρέγγας
[1]

Με πρόσχημα τη δημιουργία "Στρατηγικών Χρήσεων" (οι οποίες περιλαμβάνουν "Κέντρο Αποκατάστασης" και "Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Υγείας και Περιβάλλοντος", με συνολική σφράγιση εδάφους 3799 τ.μ.), πρόκειται να αδειοθοτηθούν εκτός του Ορίου Ανάπτυξης του Δήμου Πέγειας "Δευτερεύουσες Χρήσεις" με συνολική σφράγιση εδάφους 80960 τ.μ. (οι οποίες περιλαμβάνουν 125 πολυτελείς επαύλεις και 149 πολυτελή διαμερίσματα, δημόσιο δρόμο έκτασης 9626 τ.μ. και ιδιωτικούς δρόμους έκτασης 28282 τ.μ., ιδιωτικούς πεζόδρομους και ιδιωτική πλατεία, χώρους εστίασης και αναψυχής, καταστήματα και γυμναστήριο). Συνολικά, αναμένεται να κατασκευαστούν 20 πολυώροφα κτίρια (8 τετραώροφα, 8 τριώροφα και 4 διώροφα) και να σφραγιστεί το 35% του εδάφους της περιοχής.

Με κόκκινο χρώμα σημειώνεται η περιοχή μελέτης, η οποία αποτελεί Πολεοδομική Ζώνη Προστασίας Ζ1 (και υπό κανονικές προϋποθέσεις έχει συντελεστή δόμησης 0,06:1, ανώτατο αριθμό 2 ορόφων, ανώτατο ύψος 8,30 μ. και ανώτατο ποσοστό κάλυψης 0,005:1)! Επιπλέον, τα υπό ανάπτυξη οικόπεδα εμπίπτουν εντός "Περιοχής Προστασίας της Φύσης" ή/και "Περιοχή Εξαιρετικής Φυσικής Καλλονής", όπως ορίζεται από την ισχύουσα "Δήλωση Πολιτικής για τη Ρύθμιση και τον Έλεγχο της Ανάπτυξης και την Προστασία του Περιβάλλοντος στην Ύπαιθρο και στα Χωριά". Σύμφωνα με τη "Δήλωση Πολιτικής¨ δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση "Ενοποιημένων Αναπτύξεων Μεγάλων και Σύνθετων Χρήσεων" σε Ακτές και Περιοχές Προστασίας της Φύσης. Επίσης, πρόκειται για "Ελεγχόμενη Περιοχή", όπως ορίζεται από το Νόμο περί Αρχαιοτήτων, η οποία δεσπόζει του Συμπαγή Παραδοσιακού Πυρήνα του Χωριού της Πέγειας, το οποίο - κατά τα άλλα - παρουσιάζει "Ειδικό Κοινωνικό, Αρχιτεκτονικό, Ιστορικό ή Άλλο Ενδιαφέρον ή Χαρακτήρα".Μέρος των οικοπέδων της προτεινόμενης ανάπτυξης εμπίπτει εντός της Προστατευόμενης Περιοχής του Δικτύου Natura 2000, το οποίο υποστηρίζεται ότι θα παραμείνει άθικτο. Παρόλα αυτά, αναμένεται να εκχερσωθεί μία περιοχή με Μεσογειακά εποχιακά λιμνία, τα οποία αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας και χαρακτηρισμού της ευρύτερης περιοχής της Χερσονήσου του Ακάμα ως "Προστατευόμενης Περιοχής του Δικτύου Natura 2000". Τα Μεσογειακά εποχικά λιμνία εντοπίστηκαν ανάμεσα σε δάσος πεύκων και θαμνώδη βλάστηση, όπου σύντομα θα... ανεγερθούν πολυώροφα κτίρια! Ως γνωστό, η προτεινόμενη ανάπτυξη εφάπτεται με το Κρατικό Δάσος Πέγειας και τον Εκδρομικό Χώρο Πυκνή, τα οποία πρόσφατα έχουν συμπεριληφθεί στο "Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα".
Η περιοχή χαρακτηρίζεται επίσης από έντονο ανάγλυφο και μεγάλες κλίσεις, που κυμαίνονται μεταξύ 290-500 μ., με υψηλότερο σημείο θέας τα 492 μ. πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, από όπου κάποιος αντικρύζει ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή από τα Μουλιά της Γεροσκήπου μέχρι το Λιμανάκι της Κάτω Πάφου και από το Κηρυγμένο Αρχαίο Μνημείο Παλαιόκαστρο - Μάα μέχρι τις θαλασσινές σπηλιές της Πέγειας.
Τέλος, στο μέσο της προτεινόμενης ανάπτυξης βρίσκεται ένα αξιόλογο δείγμα διατηρητέου ασβεστοκαμίνου, το οποίο αναμένεται να μείνει... μόνο και έρημο, καθώς το φυσικό πλαίσιο αναφοράς του (ασβεστολιθικά πετρώματα) θα εκχερσωθεί και το ιστορικό πλαίσιο αναφοράς του (Συμπαγής Παραδοσιακός Πυρήνας Πέγειας, με τη γνωστή Βρύση των Πεγειώτισσων) θα υπερσκιαστεί από την "ανάπτυξη μαμούθ" (όπως έχει χαρακτηριστεί στον ημερήσιο τύπο το προτεινόμενο έργο). Και βέβαια, όσον αφορά τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά γεωμορφώματα της περιοχής, με τις απότομες βραχώδεις κλίσεις και τις αβαθείς σπηλιές και κουφώματα, αυτά αναμένεται να αποτελούν το διάκοσμο πολυτελών επαύλεων και διαμερισμάτων. Κάποια από αυτά βέβαια αναμένεται να έχουν χειρότερη μοίρα, καθώς θα καταστραφούν για να κατασκευαστεί ένας ιδιωτικός δρόμος που δεν πληρεί καν τις προδιαγραφές ένταξης του στο δημόσιο οδικό δίκτυο λόγω της... επικνδυνότητας του.
Υ.Γ. 1: Ευτυχώς που ζούμε σε μία χώρα με χαμηλή βροχόπτωση, καθώς σε περίπτωση έντονης και μακράς διάρκειας βροχόπτωσης αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα όμβρια ύδατα που θα διοχετεύονται πλέον στο παρακείμενο Αργάκι του Σκαλιού και συνεπώς θα αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος πλημμύρας στο Δήμο Πέγειας λόγω υπερχείλισης του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων.
Υ.Γ. 2: Για να διασκεδάσουμε κάπως τις εντυπώσεις, ως αντισταθμιστικό μέτρο η εταιρεία George Vassiliou Ltd & Άλλοι προσφέρει στους κατοίκους του Δήμου Πέγειας ένα "δημόσιο χώρο πρασίνου" στο χείλος του παρακείμενου αργακιού! Μένει να δούμε βέβαια που ακριβώς θα τοποθετηθούν... οι κούνιες και οι τραμπάλες...

Υ.Γ. 3: Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μεγιστοποιείται και ο κίνδυνος κατολισθήσεων πάνω ακριβώς από τον Δήμο Πέγειας, λόγω ακριβώς της μεγάλης κλίμακας ανθρώπινης παρέμβασης στις γεωλογικές, γεωτεχνικές και τοπογραφικές συνθήκες της περιοχής (η οποία έχει εκτιμώμενη μέση κλίση 32%) και φαίνεται να χαρακτηρίζεται από χαλαρές και ασύνδετες ή ελαφρά συγκολλημένες αποθέσεις, αργιλικά εδάφη και πετρώματα!


Αναδημοσίευση από το φμπ της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών


[1] Από τους στίχους του μεγάλου λαϊκού συνθέτη Άκη Πάνου:
"Ιδού οι προοδευτικές
και σύγχρονες ανέσεις, 
αέρας τα εμβάσματα, 
καπνός οι καταθέσεις
κι άμα δεν βγούμε ζητιανιά, 
εμένα να με χέσεις.
Δεν είναι Μόντε Κάρλο εδώ
δεν είναι το Λας Βέγκας
εδώ ειν' ο τόπος της ελιάς,
της Φάβας και της Ρέγγας".
κ. Πάνου έχετε τον λόγο - Casino:
https://www.youtube.com/watch?v=uaSAKt8F6oQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου