12 Ιουν 2016

Και τώρα που ολοκληρώνεται η πιο ιστορική αριστερή προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, τίθεται πια και το ερώτημα της συνέχειας… Μια από τις εισηγήσεις που καταγράφουν και το εύρος των μετατοπίσεων: Αγαπητέ Μπέρνι, μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια, διεκδίκησε με τους Πράσινους!

[Ανοικτή επιστολή στον Μπέρνυ Σάντερς για να μην σταματήσει τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ]


του Dave Lindorff


Αγαπητέ Bernie,
Μπορεί να έκανες ένα μεγάλο αγώνα, επιτυγχάνοντας κάτι που οι περισσότεροι από εμάς σκέφτονταν ότι ήταν αδύνατο, διεκδίκησες ως "ορκισμένος" σοσιαλιστής στις σημερινές Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενάντια σε ένα από τους πιο ανθεκτικούς και πολιτικά ελεγχόμενους μηχανισμούς στη χώρα, τους Κλίντον, και κερδίζοντας 22 προκριματικές και caucuses με συνολικά πάνω από 11 εκατομμύρια ψήφους. Και ενώ η Χίλαρι και τα τσιράκια της, πέταξε ό,τι είχε εναντίον σου, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών καταστολής των ψηφοφόρων, ψέματα για το αρχείο των ψηφοφοριών σου στη Γερουσία, άδικη βοήθεια από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών και Δημοκρατικών αξιωματούχων, και τη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης, ήρθε βασανιστικά κοντά στο να την αποτελειώσεις και να κερδίσεις το χρίσμα.

Εντάξει, δεν τα κατάφερες μέχρι τη γραμμή τερματισμού.

Τώρα η πίεση είναι σε σένα, από τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης που αρχικά σε αγνοούσαν, μετά σου επιτέθηκαν και τελικά κατέφυγαν στην ολοκληρωτική διαφθορά το προηγούμενο βράδυ της προκριματικής της 7ης Ιουνίου καλώντας πρόωρα  την Κλίντον  νικήτρια στον αγώνα με στόχο την μείωση της συμμετοχής των ψηφοφόρων σου στις τελευταίες έξι προκριματικές αναμετρήσεις, και τώρα η αυριανή συνάντηση με τον Πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος θα προσπαθήσει να σε πείσει να παραιτηθείς, και να προκρίνουν τη Χίλαρι Κλίντον.

Αλλά, ενώ είναι αλήθεια ότι στην αρχή της φαινομενικά δονκιχωτικής σου καμπάνιας, υποσχέθηκες να την υποστηρίξει, αν έχανες το χρίσμα, εκείνη η εκστρατεία έχει εξελιχθεί πέρα ​​ακόμα και τη φαντασία σου σε ένα ισχυρό κίνημα για «πολιτική επανάσταση», με εκατομμύρια ανθρώπους πίσω του. Επίσης, κατά το μεσοδιάστημα, έχετε και οι δύο διαπιστώσει πόσο χωρίς αρχές μπορεί να είναι αντίπαλός σας, και έχεις επίσης κάνει αριστοτεχνική δουλειά τονίζοντας πόσο διαπλεκόμενη έχει γίνει ως άτομο και πολιτικός. Έχεις τόνισε πώς έχει αγοραστεί από τους «too-big-to-fail» τραπεζίτες, οι οποίοι της έχουν πληρώσει νόμιμες δωροδοκίες που ανέρχονται σε εκατομμύρια δολάρια, κατ 'ευφημισμό αποκαλώντας τους «αμοιβές ομιλιών». Έχεις καταγγείλει το ότι αποδέχθηκε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια νόμιμων δωροδοκιών, με τη μορφή εισφορών στην καμπάνια από βασικές βιομηχανίες, όπως φαρμακευτικές εταιρείες, στρατιωτικές αναδόχους, γίγαντες του πετρελαίου και ακόμη και τη βιομηχανία των φυλακών. Ενώ ευγενικά αρνήθηκες νωρίς και περίμενες, κατά την άποψή μου, πάρα πολύ καιρό για να κυνηγήσεις τη Χίλαρι για την ανάρμοστη και παράνομη χρήση, για χρόνια, ενός ιδιωτικό server ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας της ως Υπουργός Εξωτερικών, αργά στη μάχη των προκριματικών τελικά επεσήμανες ότι ενεργούσε με παράνομο τρόπο (ένα τρόπο που την έχει τώρα καταστήσει ως την πρώτη εν δυνάμη υποψήφιο για την προεδρία που ταυτόχρονα διερευνάται από το FBI). Επίσης, επεσήμανες - σωστά κατά την ταπεινή άποψή μου ως ερευνητικού δημοσιογράφου - ότι η κίνησή της για να αποφύγει τον Νόμο περί Ελευθερίας της Πληροφορίας συνδέεται με τις προσπάθειές της για να πλασάρει την επιρροή σε εταιρικά στελέχη των ΗΠΑ και ξένους ηγέτες με αντάλλαγμα μετρητά που πηγαίνουν στα ταμεία του Ιδρύματος – μια άθλια διευθέτηση που βρίθει διαφθοράς και της αυτο-εξυπηρέτησης.

Είχες δίκιο σε όλη αυτή την κριτική κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, και έχεις εκθέσει με επιτυχία τη Χίλαρι Κλίντον ως η υποψήφια που αγόρασε και πλήρωσε πολλά χρήματα, μια γυναίκα που θα πει ότι νομίζει πως χρειάζεται για να εκλεγεί, αλλά που, στο τέλος, θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα εκείνων που πλήρωσαν για την εκλογή της, και όχι του αμερικανικού λαού.

Πώς θα μπορούσατε ακόμα και να σκεφτείτε να κάνεις στροφή γύρω και να προβείτε σε αυτό που αρχικά είπατε ότι θα κάνετε και προκρίνετε της; Πώς θα μπορούσατε, μετά που ξεσκεπάσατε την Κλίντον ως υποψήφια των μεγάλων τραπεζών, των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, των μεγάλων στρατιωτικών και πλούσιων, να ζητήσετε από εκατομμύρια υποστηρικτές σας - συμπεριλαμβανομένων των σκληρά εργαζόμενων ατόμων που πρόσφεραν $ 27 στην καμπάνια σας, συχνά πάνω από μια φορά, για να συγκεντρωθούν πιστεύω πάνω από $ 200 εκατομμύρια – ξαφνικά, πώς θα  πισωγυρίσετε και θα τους ζητήσετε να την υποστηρίξει στις εκλογές;

Εάν επρόκειτο να προκρίνεται τη Χίλαρι Κλίντον σε αυτό το σημείο, θα καταστρέφατε όλα όσα έχετε καταφέρει σε αυτή την καταπληκτική εκστρατεία. Πολλοί άνθρωποι - ειδικά οι νέοι άνθρωποι για τους οποίους η κίνησή σας μπορεί να ήταν η πρώτη τους εμπειρία σε πολιτική δράση - και σίγουρα θα γίνουν κυνικός για την πολιτική. Άλλοι θα σας ξεγράψουν, όπως ακριβώς ενάς άλλος ιδιοτελείς πολιτικός που αποδέχθηκε μια συμφωνία. Οι περισσότεροι θα αγνοήσουν οποιαδήποτε πρόσκληση σας για ενότητα ούτως ή άλλως, καθιστόντας διπλά άσκοπο και καταστρεπτικό για σας να το κάνετε. Λοιπόν, τι θα πετύχετε τότε, εκτός ίσως από το να αποπληρώσετε για την υποτέλειά σας με κάποια προσφορά θέσης σε μια σημαντική επιτροπή της Γερουσίας (υποθέτοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια Κλίντον, δεν καταλήγουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας , κάνοντας μια τέτοια υπόσχεση γλυκόξινη);

Ευτυχώς υπάρχει και άλλος δρόμος, και είμαι βέβαιος ότι έχετε ήδη τουλάχιστον αρχίσει να το σκέφτεστε. Αυτό είναι για διεκδικήσετε στη γενική εκλογή, αυτή τη φορά ενάντια τόσο Hillary, όσο και στον Trump (όπως και τους Φιλελεύθερους και τους Συντηρητικούς, οι οποίοι θα πρέπει να συναγωνίζονται με Τραμπ για τους δεξιούς ψηφοφόρους της χώρας).

Θα μπορούσατε να διεκδικήσετε ως ανεξάρτητος. Είμαι σίγουρος ότι θα πάρετε αρκετή οικονομική στήριξη και πάλι από τους υποστηρικτές σας, όπως και στις προκριματικές, και ότι θα τα πάτε αξιέπαινα καλά, πάρα πολύ καλά. Αλλά όπως έμαθε ο Ralph Nader, το πρόβλημα θα είναι ότι θα χάσετε πολλά, αν όχι περισσότερο το χρόνο σας και ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησή σας, απλώς για να μπει το όνομά σας σε ψηφοδέλτια - μια διαδικασία που οι δύο κόμματα έχουν συνωμοτήσει για να κάνουν εξαιρετικά δύσκολο. Στην πραγματικότητα, οι προθεσμίες σε πολλές πολιτείες για να περιληφθεί το όνομα ενός ανεξάρτητου υποψηφίου  στο ψηφοδέλτιο έχουν ήδη ή πρόκειται να περάσουν σύντομα.

Από την άλλη πλευρά, ξέρω ότι σας έχουν προσεγγίσει περίπου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί σε, προσφέρει από ανθρώπους όπως η Δρ Jill Stein, ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων και υποψηφίου για τις προεδρικές, όπως ήταν το 2012 , και από την σοσιαλίστρια Kshama Sawant από το Σιάτλ, για αποδεχθήτε την υποστήριξη του Κόμματος των Πρασίνων ως υποψήφιός του για την προεδρία (σύμβαση διορισμού του Κόμματος των Πρασίνων είναι στις αρχές Αυγούστου). Η Stein μέχρι που είπε ότι θα σας παραχωρήσει την πρώτη θέση, για διεκδίκηση της προεδρίας!

Όπως υποθέτω ότι γνωρίζετε, το Πράσινο Κόμμα είναι ήδη στο ψηφοδέλτιο σε 21 πολιτείες, έχουν συνολικά 310 εκλεκτορικές ψήφους, που  είναι 40 περισσότερες από τις 270 που απαιτούνται για να κερδηθεί η προεδρία. Το κόμμα φέρεται να εργάζεται σκληρά για να φτάσει σε μια σειρά από άλλες πολιτείες εγκαίρως για τις εκλογές του Νοεμβρίου και είναι ήδη κοντά στο να έχει 25 πολιτείες, μαζί με άλλες 60 εκλεκτορικές ψήφους. Δεν σταματούν εκεί (και θα καταφέρουν ακόμα περισσότερα με μερικά από τα χρήματα καμπάνια σας για να πληρώσει για τους δικηγόρους και ψήφισματα). Αν πάρετε αυτή την υποψηφιότητα, καλύπτετε το δρόμο για να είστε ο τρίτος υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, και θα μπορούσε να λειτουργήσει για να πάρετε τα ψηφοδέλτια και άλλων κρίσιμων πολιτειών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε ορισμένες πολιτείες μέσα από μικρότερα συμβαλλόμενα πολιτειακά κόμματα, όπως για παράδειγμα, της Ειρήνης και Ελευθερίας ή Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού για να σας ορίσουν, και όπου δεν υπάρχει άλλη επιλογή από μάχη για να εγγραφείτε ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Θα μπορούσατε να κερδίσετε σε ένα τέτοιο αγώνα πέντε κατευθύνσεων; Πιστεύω ότι σε αυτή το πρωτοφανές πολιτικό περιβάλλον, εναντίον δύο υποψήφιοι, του Donald Trump και της Χίλαρι Κλίντον, που έχουν στην ιστορία των δημοσκοπήσεων τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά σε δημοσκοπήσεις, θα μπορούσατε πράγματι να κερδίσετε. Ξεκινάμετε με τα περισσότερα από 10 εκατομμύρια ανθρώπους που σας έχουν ήδη ψηφίσει μια φορά στις προκριματικές (που σίγουρα θα σας ψηφίσουν και πάλι το Νοέμβριο), και αφού έχετε ήδη διεκδικήσει σε όλες τις 50 πολιτείες, η αναγνώριση του ονόματός σας είναι τόσο μεγάλη, όση θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι. Σε αντίθεση με τον Ralph Nader στις εκστρατείες του, είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα είστε ο τρίτος υποψήφιος που θα περιλαμβάνεται στις εθνικές τηλεοπτικές συζητήσεις το φθινόπωρο, που μόνο θα αυξήσουν τις πιθανότητές σας να κερδίσετε. Και ξέρετε ότι θα κατακλυστείτε με κεφάλαια για την καμπάνια σας από υποστηρικτές σας, πού περισσότερο από ό, τι κατά τη διάρκεια των προκριματικών, αν διεκδικήσετε για το Λευκό Οίκο πραγματικά στις γενικές εκλογές.

Αλλά ακόμα και αν δεν κερδίσετε μια ολοκληρωτική πλειοψηφία των εκλογικών ψήφων, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να κερδίσει την προεδρία. Αυτό που θα πρέπει πραγματικά να κάνετε είναι απορρίψετε τη Χίλαρι Κλίντον. Δεδομένων των περιορισμών της δημοφιλίας του Donald Trump, της δημοφιλίας του στους δεξιούς ψηφοφόρους, είναι αρκετά ασφαλές στοίχημα ότι ανάμεσα στους δυο σας, την Κλίντον και εσάς, εσεί θα νικήσετε με μια συνδυασμένη πλειοψηφία των εκλογικών ψήφων.

Τι είπατε?

Θυμηθείτε ότι οι εκλογείς στο Σώμα των Εκλεκτόρων δεν απαιτείται από το νόμο να ψηφίσουν τον υποψήφιο που κέρδισε τη λαϊκή ψήφο στην πολιτεία τους. Όπως εκείνους τους απογοητευτικούς "σούπερ αντιπροσώπους» του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν για όποιο επιθυμούν (θυμηθείτε τον εκλογέα Νίξον που ψήφισε για τον αντιπολεμικό Δημ. Pete McClosky, ή τους εκλογείς που ψήφισαν το 1824 για τον John Quincy Adams, ενώ ο Andrew Jackson είχε κερδίσει τόσο την εκλογική, όσο και τη λαϊκή ψήφο εκείνη τη χρονιά;). Αυτό σημαίνει ότι εάν επρόκειτο να κερδίσετε περισσότερες εκλεκτορικές ψήφους από ό, τι Κλίντον, θα μπορούσατε απλώς να κάτσετε και την αφήστε να εξετάσουμε τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ του να επιτρέψει την εκλογή από ένα αδιέξοδο εκλεκτόρων στο Ρεπουμπλικανικό Κολλέγιο και το Κογκρέσσο που ελέγχεται από τους ρεπουπλικάνους για απόφαση, που θα σήμαινε την παράδοση του Λευκού Οίκου σε ένα Ρεπουμπλικάνο (ενδεχομένως Donald Trump!) ή, εναλλακτικά, να αναθέσει στους εκλογείς της να σας ψηφίσουν.

Αν έχετε καταλήξει με λιγότερους εκλογείς από τη Χίλαρι, θα μπορούσατε να κάνετε το ίδιο, και να έχουν εκλογείς σας να ψηφίσουν γι 'αυτήν, ώστε να γίνει πρόεδρος.

Σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις, υποψιάζομαι θα μπορούσατε να συμφωνήσετε και οι δύο ώστε όποιος παραδόσει τους εκλογείς του να γίνει ο αντιπρόεδρος, ίσως με κάποιες σημαντικές ευθύνες ως μέρος μιας διαφανούς δημόσιας διαπραγμάτευσης.

Τι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό σε αυτό το σχέδιο είναι ότι με τη διεκδίκησή σας ως Πράσινος, θα θεσμοθετηθεί ότι η «πολιτική επανάσταση» που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με την πρώτη διεκδίκησή σας. Μια Πράσινη εκστρατεία μαζί σας ως υποψήφιος θα θέσει το Κόμμα των Πρασίνων στο ψηφοδέλτιο σε όλες τις 50 πολιτείες για τις εκλογές του 2018, καθώς και τις προεδρικές εκλογές του 2020. Θα μετατρέψει το Κόμμα των Πρασίνων αμέσως από μια αιώνια επιλογή διαμαρτυρίας σε ένα μεγάλο κόμμα που πάει μπροστά, ίσως ακόμη και υποσκελίζοντας το αυξανόμενα διεφθαρμένο Δημοκρατικό Κόμμα που για τόσο πολύ καιρό αποφεύγατε.

Στην πραγματικότητα, ολοκληρώνοντας με Πράσινο εισιτήριο φέτος, πολλοί άνθρωποι, ίσως συμπεριλαμβανομένων μερικών αναγνωρίσιμων θα μπορούσε να αναμένεται να διεκδικήσουν για τη Γερουσία και τη Βουλή σχετικά με αυτό το κόμμα, και σε μια τέτοια ταραχώδη χρονιά εκλογών, που θα μπορούσε κάλλιστα να ψηφιστούν ως υποψήφιοι του Πράσινου Κόμματος, υπονομεύοντας περαιτέρω την καθιέρωση δύο συστημάτων στο Κογκρέσο, και την ενθάρρυνση ακόμα περισσότερων ανθρώπων να διεκδικήσουν ως Πράσινοι υποψήφιοι το 2018.

Ειλικρινά, πέρα ​​από τη φθορά-και-δάκρυ μιας ακόμα εξαντλητικής εκστρατεία τριών έως τεσσάρων μηνών (αν και φαίνεται να τα πηγαίνετε πολύ καλά σε αυτές!), δεν βλέπω κανένα μειονέκτημα σε αυτό το σχέδιο. Μπορείτε να έχετε ακόμα μια ευκαιρία να κερδίσει τον Λευκό Οίκο, θα συνεχίσετε να ηγείστε και να αναπτύσσετε περαιτέρω μια πολιτική επανάσταση, και δεν πρέπει να γλύψετε εκεί που φτύσατε και να προκρίνεται μια υποψήφια που σαφώς γνωρίζετε ότι είναι η ενσάρκωση του στημένου πολιτικο -οικονομικού σύστημα που κράζατε.

Bernie, έχουν περάσει 44 χρόνια από τότε που ήμουν τόσο /ενθουσιασμένος για μια προεδρική εκστρατεία των ΗΠΑ. Το 1972, ο George McGovern διακινδύνευσε όλη την καριέρα του στη Γερουσία και αντιμετώπισε ένα από τους πιο διεφθαρμένουςς και αδίστακτους πολιτικούς της εποχής, τον Ρίτσαρντ Νίξον, γιατί με πάθος πίστευε ότι ο πόλεμος του Βιετνάμ έπρεπε να λήξει, και ότι η φτώχεια στην Αμερική και άλλα θέματα έπρεπε να αντιμετωπιστούν σοβαρά. Έχασε, αλλά πάλεψε μια μάχη που ήταν επική και που εξακολουθούμε να θυμόμαστε. Κατά κάποιο τρόπο, με τη μομφή και την παραίτηση Νίξον, πραγματικά κέρδισε, γιατί ήταν η υποψηφιότητά του και το κίνημα του οποίου ήταν μέρος που ώθησε τον Νίξον να υιοθετήσει τις ακραίες τακτικές του Watergate που οδήγησαν στην πτώση του.

Είναι η σειρά σου τώρα. Έχετε ήδη καταφέρει τόσα πολλά, και φαίνεται σχεδόν άδικο για μένα και τους υποστηρικτές σας να σας ρωτήσω, όπως ο Muhammed Ali μετά την άρνησή του να καταταγεί και να αποκλειστεί από την πυγμαχία, για να αναρριχηθεί πίσω στο ρινγκ για ακόμα μερικούς τιμωριτικούς γύρους στον πολιτικό αγώνα, αλλά πρέπει να το κάνουμε. Παρακαλούμε, για χάρη του πολιτικού κινήματος που έχετε αρχίσει για να εμποδίσετε τους διεφθαρμένους της Αμερικής, το στημένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα, να μην σταματήσετε τώρα. Μιλήστε με τις Stein και Sawant και το Κόμμα των Πρασίνων, πάρτε υποψηφιότητα τους για την προεδρία και πηγαίνεται για το χρυσό!

Το κίνημα που ξεκίνήσατε θα σας στηρίξει!

Πάρτε μέρος στη συζήτηση στο Facebook
Ο Dave Lindorff είναι ιδρυτικό μέλος της ThisCantBeHappening!, μιας online συλλογικής εφημερίδας, και συμβάλλει στο Hopeless: Barack Obama and the Politics of Illussion [Απελπισμένα: Ο Μπαράκ Ομπάμα και η πολιτική της παραίσθησης] (AK Press).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου