26 Ιουν 2016

Όταν ένας δημοσιογράφος [και διευθυντής σύνταξης] προσπαθεί να αξιολογήσει τις διεκδικήσεις αλήθειας στην κυβερνητική προπαγάνδα [απόπειρες συγκάλυψης] για την πυρκαγιά στην Σολια.. Από το «αμφιβάλλω για τη δουλειά μας. Κάναμε τόσο μεγάλο λάθος;» στο «τα ψεύτικα και οι αλχημείες είναι τα δικά τους»


Το ακόλουθο κείμενο έχει μια διπλή σημασία. Από την μια, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα της πυρκαγιάς, των ευθυνών και του τί λέει η κυβέρνηση, αποτελεί μπορεί να πει κάποιος, μια τεκμηριωμένη απάντηση στο ερώτημα ποιός λέει ψέματα ή παραπλανεί. Το απόσπασμα εστιάζει στις παρουσίαση του Χ. Γεωργιάδη σε αντιπαραβολή με τα διαθέσιμα στοιχεία και τις ανακοινώσεις των εργαζόμενων στο τομέα… Οι προσπάθειες του κ. Γεωργιάδη να παραπλανήσει με διάφορους τρόπους είναι εμφανείς..
Το δεύτερο ζήτημα αφορά την ίδια την οπτική του δημοσιογράφου. Όπως παρατηρεί η πρόθεση του δεν ήταν η αντιπολίτευση, και αυτό φάνηκε από την αρχή της αντιμετώπισης του θέματος εκ μέρους του.. Μαλλον ξεκίνησε με απόσταση ευγένειας από την κυβέρνηση… Η κατάληξη μπορεί να είναι απλώς σύμπτωμα των ημερών.. Αλλά ίσως και ένδειξη της αυξανόμενης απώλειας απόλυτου έλεγχου της κυβέρνησης στα ΜΜΕ..
Θα φανεί..

Οι Λιμουζίνες καινούργιες αλλά οι φορτήγες που τρέχουν στις φωτιές είναι 18 χρονών..

….Αποκορύφωμα την Παρασκευή να βλέπουμε τον Χάρη Γεωργιάδη στο ΡΙΚ να κάνει τέτοια θεατρική εμφάνιση που έκανε κι εμένα, που από την Τρίτη μελετούσα τα στοιχεία που συγκέντρωναν οι δημοσιογράφοι μας, ν' αμφιβάλλω για τη δουλειά μας. Κάναμε τόσο μεγάλο λάθος; Έδινε στοιχεία και αριθμούς με τέτοια πειστικότητα που μόνο ένας καθ΄ έξιν ψεύτης θα μπορούσε να κάνει. Ή ένας παραπλανημένος υπουργός, που αυτό μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο. Μέχρι και το ότι φέτος διέθεσε €234.000 για τις υπερωρίες στους δασικούς σταθμούς και είναι ψέμα ότι δεν δουλεύουν υπερωρίες και αργίες οι δασικοί λειτουργοί. «Και δουλεύουν και πληρώνονται, κυρία Μηλιώτη», έλεγε σαν πρωταγωνιστής κυπριώτικου σκετς.
Μα, είναι δυνατόν, σκεφτόμουν, να συμβαίνει αυτό κι εμείς να γράφουμε τόσες μέρες ότι δεν δουλεύουν κι ότι στον δασικό σταθμό των Πλατανιών, όταν πήγε το μήνυμα για τη φωτιά της Σολιάς, Κυριακή μεσημέρι, δεν υπήρχε κανένας να ενεργήσει έγκαιρα; Μάλλον, θα κάναμε μεγάλο λάθος, δεν είναι δυνατό να λέει ο υπουργός τόσο μεγάλο ψέμα. Κι όμως!
Ευτυχώς ο κλάδος υπαλλήλων του Τμήματος Δασών της ΠΑΣΥΔΥ εξέδωσε αργότερα αναλυτική ανακοίνωση κι έβαλε τα πράματα στη θέση τους. Όχι μόνο δεν δουλεύουν υπερωρίες και αργίες, λένε, αλλά κι «εδώ και τρία χρόνια, το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να επιλύσει το σοβαρότατο πρόβλημα που το ίδιο έχει δημιουργήσει στο σύστημα». Τις €234.000 μπορεί να τις εξοικονομήσει «αφού τα μέλη μας θα απέχουν» και, τουλάχιστον, «θα διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό τους».
Λένε και για τις θέσεις που είναι κενές ή καταργήθηκαν και για τις οποίες, επίσης, οι υπουργοί, και ο Χάρης, μας διέψευδαν επί μέρες και έδιναν αριθμούς άλλους από τους πραγματικούς. «Επιχειρείται με αλχημείες η απόκρυψη της αλήθειας», λένε οι υπάλληλλοι του Τμήματος Δασών, που ξέρουν καλύτερα κι από εμάς και από τους υπουργούς, που αποδεικνύονται άσχετοι. «Συγχέονται σκόπιμα οι δασοπυροσβέστες με τους δασικούς υπαλλήλους, αναφέρονται επιλεκτικά κάποιες βαθμίδες (π.χ. Δασικού Λειτουργού) και γίνονται προσθαφαιρέσεις για σύγχυση και αποπροσανατολισμό». Η πραγματικότητα είναι ότι οι 27 θέσεις που καταργήθηκαν αντιστοιχούν «με το προσωπικό πέντε δασικών σταθμών». Απίστευτο, αλλά γεγονός. Υπάρχουν κι άλλες 65 κενές θέσεις, σύνολο, δηλαδή, 92.
Μιλούν ακόμα και για τον «πεπαλαιωμένο στόλο οχημάτων και μηχανημάτων» που έχουν στη διάθεσή τους. «Μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα με ηλικίες πέραν των 18 χρόνων, οχήματα μεταφοράς προσωπικού με επίσης πέραν των 15 χρόνων έντονης χρήσης σε δύσκολες περιοχές. Φορτηγά και προωθητές γης είναι εξίσου γερασμένα».
Κι αυτά την ώρα που ανανεώνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς οι υπουργικές λιμουζίνες, δύο - τριών χρόνων κι όχι 18, και ετοιμάζονται οι αυξήσεις προαγωγής για 650 υψηλόμισθους κρατικούς αξιωματούχους.
Λοιπόν, τις ώρες που αναστατώνονται οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και το προεδρικό μέγαρο, και σπαταλιούνται να μας κατηγορούν ότι δημοσιεύουμε ψεύτικα στοιχεία (ενώ αποδεδειγμένα τα ψεύτικα και οι αλχημείες είναι τα δικά τους) για να τους κάνουμε αντιπολίτευση, ας τις αφιερώσουν να ξανασκεφτούν τις προτεραιότητές τους. Διότι, εμάς, όπως και τους κατοίκους των βουνών, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι τώρα και για πολλές δεκαετίες όταν θα πηγαίνουμε στη Σολιά, θα μας πλακώνουν οι μαύρες ράχες που άφησε πίσω της η ανευθυνότητα και θα έχουμε τύψεις που δεν ασχοληθήκαμε πιο επίμονα πριν γίνει το κακό με τα κυβερνητικά εγκλήματα των άκριτων οικονομικών περικοπών. Ελπίζουμε να έχουν λίγες τύψεις κι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις.

Άριστος Μιχαηλίδης

-           
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου