12 Ιουν 2016

Από τους 300 του Λεωνίδα, στους 3000 του Αναστασιάδη
Η ομάδα Βασιλείου παρήγαγε ίσως το πιο ευφάνταστο σλόγκαν για την επίλυση του Κυπριακού: «θέλω λύση χτες». Ενώ έτρεχε να υλοποιήσει το σλόγκαν του χτες επένδυσε τεράστια κονδύλια για το μέγεθος της Δημοκρατίας σε ρευστό και δάνεια και ενέταξε την Κύπρο ανάμεσα στις πιο βαριά εξοπλισμένες σε αναλογία χώρες του πλανήτη. Το δημόσιο χρέος της Κύπρου ξεπετάχτηκε σε λίγα χρόνια κατά μερικές μονάδες και ξεπέρασε το 60%, το οποίο είναι αλήθεια ότι με τα τότε δεδομένα της ΕΕ θεωρείτο ικανοποιητικό, αλλά μετά ήλθε η κρίση του τραπεζικού συστήματος και το διπλασίασε, και τώρα είναι βαρύ και δυσβάστακτο. Τις επόμενες  δεκαετίες θα αποπληρώνουμε άστοχες, υπερμεγέθεις και ασφαλώς μη παραγωγικές επενδύσεις στο στρατό και τις τράπεζες. Όπως σπαταλήθηκαν τραπεζικά χρήματα στο διεθνή χρηματιστηριακό τζόγο, οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί έχουν παλιώσει σε βαθμό που πολλοί μιλούν για παλιατσαρία στο στρατό. Χώρια η ανικανότητα του στρατεύματος, όπως αποδείχτηκε με την αποτυχία του να διαφυλάξει ένα φορτίο πυρομαχικών που αμέσως μετά την έκρηξη του Μαρί, αποδείχτηκε ξανά, με την υποχρεωτική πλέον λόγω πανικού καταστροφή  χιλιάδων τόνων παλιών βλημάτων που φυλάσσονταν στο κατοικημένο χώρο της Παλώδιας με επιπλέον έξοδα δεκάδων εκατομμυρίων.
Στη συνέχεια κατασκευάστηκαν η ναυτική βάση στο Μαρί που την ανατινάξαμε μόνοι μας και η  αεροπορική βάση στη Πάφο από την οποία απογειώθηκε το μοναδικό εκπαιδευτικό  αεροπλάνο που κατέπεσε πάνω από το Κολόσσι κάνοντας επίδειξη με νεκρό πιλότο ίσως και δύο. Να θυμίσουμε και την πτώση ενός από τα μερικά ελικόπτερα  της εθνοφρουράς στην περιοχή των αγρινών, με μερικούς νεκρούς ανάμεσα τους και ο στρατηγός Φλωράκης.

Εν ολίγοις από τη δεκαετία του 90, είναι σαφές ότι υπάρχει επιθυμία ανάπτυξης ναυτικού και αεροπορίας. Υπάρχουν ένα σωρό τακτικές κινήσεις πχ προσφορά σε δυτικές χώρες του στρατιωτικού αεροδρομίου και των λιμανιών. Αλλά ο στόχος είναι  και ήταν καθαρός. Εξ ου και τα δύο πλοία ανοικτής θαλάσσης που έχουν ήδη παραγγελθεί, εξ ου και οι
S300 έστω και στην Κρήτη (το κατά δύναμη) εξ ου η ενιαία αμυντική μπλόφα που για όσους θυμούνται γέμισαν με γενναιότητα και εθνικό ρίγος τον ευαίσθητο ελληνισμό της Κύπρου και εξ ου και οι 3000 επαγγελματίες οπλίτες και φυσικά η αφαίρεση της αποστρατικοποίησης από τα αιτούμενα της λύσης.
Η απόφαση για μείωση της θητείας ήταν αναμενόμενη. Η πρόσληψη μονίμων οπλιτών δεν ήταν αναμενόμενη αν κρίνει κανένας από όσα λέγονταν κατά καιρούς από την κυβερνητική προπαγάνδα του ΔΗΣΥ και ούτε από το ΔΗΚΟ που είχε περιορίσει τους εξοπλισμούς για να βάλει την Κύπρο στην ΕΕ (τότε είχαν λείψει και οι κόλλες από τα σχολεία). Όμως, τα λόγια έχουν κάποια σημασία, την σημασία τους όμως την παίρνουν βασικά από τις πράξεις. Οι πράξεις όπως τις αναφέραμε μόλις δείχνουν με βεβαιότητα ποιο είναι το όνειρο της καθεστηκυίας τάξης. Είναι ένα «μικρό Ισραήλ» για να ξεσηκώσουμε μια φρασούλα που πήρε το αυτί μας από  τη δεκαετία του 90, αλλά έγινε «ιν» μετά και την στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ και μετά τις εμπνεύσεις που γεννά η οσμή των αερίων.

Η απόφαση τώρα για την πρόσληψη των οπλιτών γίνεται σε μια περίοδο οικονομικής στενότητας και δημιουργεί απορίες για το που θα βρεθούν τα λεφτά.  Αν και η οικονομική στενότητα επιτρέπει χαμηλούς μισθούς και επιτρέπει την ύπαρξη ανέργων που θα τρέξουν να ενταχθούν. Οικονομικός συνεργάτης της στήλης μας ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανόν οι οικονομικές ανάγκες του στρατεύματος να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για περαιτέρω μείωση προσεχώς του κυβερνητικού μισθολογίου. Άξιο περιέργειας είναι η σιωπή της ΠΑΣΥΔΥ και των άλλων συντεχνιών που σιωπούν την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αφήνει τα νοσοκομεία να υπολειτουργούν ενώ στις λίστες αναμονής υπάρχουν πολλές φορές 3000 ασθενείς που περιμένουν μια εξέταση σε βαθμό που πολλοί πεθαίνουν πριν εξεταστούν.
Η απόφαση τώρα για την πρόσληψη των οπλιτών γίνεται σε μια περίοδο οικονομικής στενότητας και δημιουργεί απορίες για το που θα βρεθούν τα λεφτά.  Αν και η οικονομική στενότητα επιτρέπει χαμηλούς μισθούς και επιτρέπει την ύπαρξη ανέργων που θα τρέξουν να ενταχθούν. Οικονομικός συνεργάτης της στήλης μας ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανόν οι οικονομικές ανάγκες του στρατεύματος να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση  για περαιτέρω μείωση προσεχώς του κυβερνητικού μισθολογίου. Άξιο περιέργειας είναι η σιωπή της ΠΑΣΥΔΥ και των άλλων συντεχνιών που σιωπούν την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αφήνει τα νοσοκομεία να υπολειτουργούν ενώ στις λίστες αναμονής υπάρχουν πολλές φορές 3000 ασθενείς που περιμένουν μια εξέταση σε βαθμό που πολλοί πεθαίνουν πριν εξεταστούν.Φυσικά πολλές χώρες του τρίτου κόσμου έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Οι άνθρωποι τους πεθαίνουν από τη πείνα και τις ασθένειες ενώ οι στρατοί τους εξοπλίζονται συνεχώς. Φαίνεται, όμως, ότι το σοκ που παγώνει την κοινωνία μετά το μνημόνιο και την οδηγεί στην παθητική αδράνεια θα συνεχιστεί και σε αυτό το ζήτημα. Ειδικά που ένας αριθμός ανέργων θα βρει έστω και αυτή τη δουλειά.
Τέλος μια καθόλα βάσιμη παρατήρηση είναι το πώς συνάδει μια τέτοια απόφαση με την διακηρυγμένη θέση ότι επιδιώκεται λύση  φέτος (που ο φιλελεύθερος την μετατοπίζει  ήδη του χρόνου. Να φύγει κι αυτός ο καταραμένος ο Άϊντα και αυτός ο καταραμένος ο Μουν που μας έκαναν ρεζίλι στην Κωνσταντινούπολη).Ένας καλός φίλος της κυβέρνησης μας είπε ότι ίσως να είναι κίνηση τακτικής για να εκβιάσει λύσηι ή για να σπρώξει την Αμερική να πιέσει για εισδοχή της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.
Άλλη πονηρή εκτίμηση που ταιριάζει με την κυπριακή αντίληψη της πολιτικής είναι ότι ο Αναστασιάδης ετοιμάζεται για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Όπως είπαμε εμείς προτιμούμε να λαμβάνουμε κυρίως υπόψη τη διαχρονική λογική των πράξεων για το ζήτημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου