23 Μαΐ 2016

O ΕΡΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ

του Πανίκου Χρυσάνθου
Πριν κάμποσα χρόνια έζησα μια συζήτηση ανάμεσα στον Niyazi Kizilyurek και στον Βάσο Φτωχόπουλο στο Αιγαίο. Ήταν η εποχή που κάμναμε μαζί το «Τείχος μας». Tότε η ελίτ της Λευκωσίας μαζευόταν στο εστιατόριο του Φτωχόπουλου αδιαφορώντας, αν στον τοίχο του ήταν γραμμένο το «Καλός Τούρκος ο νεκρός Τούρκος». Ο Niyazi, που άκουγε κόσμο να μιλά για το Αιγαίο, ήθελε να πάει για να δει πως θα αντιδρούσε ο Φτωχόπουλος μπροστά σε ένα Τούρκο πελάτη. Ο Φτωχόπουλος ήταν όντως πολύ ευγενής στην παρέα μας, που έκατσε στο τραπέζι. Κι επακολούθησε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με επίκεντρο ένα ενωτικό κι ένα Τούρκο. Θυμάμαι μόνο μια φάση της κουβέντας, που μου έκαμε μεγάλη εντύπωση: Ένας της παρέας μας είπε πως μόνο όταν πεθάνει ο Ντεχτάς θα βρεθεί λύση του κυπριακού. Η αντίδραση του Φτωχόπουλου ήταν ένα απρόβλεπτο αριστούργημα σουρρεαλισμού. Είχε περίπου το νόημα: «Ο Θεός να μην το αφήσει». Τον ρώτησα γιατί, κι η απάντηση ήταν πως, αν δεν ήταν ο Ντεχτάς να απορρίπτει μια πολιτική διευθέτηση στις συνομιλίες, οι δικοί μας οι προδότες θα είχαν ξεπουλούσει ως τότε 10 φορές την Κύπρο. Και πρόσθεσε. «Κι αν πεθάνει, θα πρέπει να τον θάψουμε με ελληνική σημαία».

Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου, που συνειδητοποιούσα με τόση καθαρότητα πόσο στενή είναι η σχέση και η συγγένεια των εθνικιστών. Από τότε άρχισα να παρακολουθώ πως δουλεύει αυτό το πράμα, όχι μόνο σε μας αλλά και αλλού, όπου υπάρχουν εντάσεις, λ.χ στην Παλαιστίνη ή στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Κι είναι εκπληχτικό πως πίσω από την ακραία και χωρίς όρια αντιπαράθεση λειτουργεί και μια αόρατη συμμαχία ανάμεσα στους ορκισμένους εχθρούς, που κρύβεται πίσω από τα λόγια τα μεγάλα, τα πατριωτικά και τα ασυμβίβαστα. Είναι εκπληχτικό πως ο ένας εξτρεμισμός συμπληρώνει και βοηθά τον αντίπαλο εξτρεμισμό, σύμφωνα με το αξίωμα της χορδής του τόξου: Όταν την τεντώσεις σε μια πλευρά, αυτή πάλλεται προς την αντίθετη, και ξανά το ίδιο, ώσπου να ηρεμήσει. (Είναι η θεωρία του Ηράκλειτου για την ύβρι και τις επιπτώσεις της. Μια ακραία δράση, δηλαδή μια υπερβαση του μέτρου, προκαλεί μια αναστάτωση με πολλαπλές ακραίες αντιδράσεις και επιπτώσεις μέχρι να επανέλθει η ηρεμία). Κι ο εθνικισμός, που αποτελεί μια ύβρι, προκαλεί και τρέφει τον αντίπαλο εθνικισμό, ο οποίος στη συνέχεια προκαλεί και τρέφει τον πρώτο, που τον προκάλεσε. Σε βαθμό που ο Ντεχτάς να φαντάζει ο σωτήρας των Ελληνοκυπρίων απορριπτικών. Τα επόμενα χρόνια είδαμε σε επανάληψη το έργο. Θυμίζουμε τις μυστικές επαφές του «αείμνηστου» με τον γιο Ντεχτάς, ώστε να απορριφθεί το σχέδιο Ανάν; Καθώς και την δήλωση του τότε μητροπολίτη Πάφου και σημερινού αρχιεπισκόπου ότι παρακαλεί το Θεό να μη πεθάνει ο (άρρωστος τότε) Ντεχτάς, για να μας σώσει από το επερχόμενο σχέδιο Ανάν.

Τα σκέφτηκα όλα αυτά με την παραίτηση Νταβούτογλου και την απόλυτη επικράτηση του Ερτογάν στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, που προκάλεσαν αναλύσεις, οι οποίες συμπεραίνουν ότι θα διακοπεί η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας και θα τελματώσουν οι συνομιλίες στην Κύπρο. Θα φαντάζομαι ότι ο Φτωχόπουλος θα προσεύχεται ο Θεός να έχει καλά τον Ερτογάν. Κι οι υπόλοιποι Φτωχόπουλοι, που αυξήθηκαν και πληθύνθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, ναι, αυτοί που αυτοκαλούνται κέντρο κι «ανησυχούν» κάθε φορά, που κοντεύουμε στη λύση, θα εύχονται να μείνει για παντα ο Ερτογάν στο σαράι του. Δεν ξέρω, αν έχουν το σουρρεαλιστικό οίστρο του Φτωχόπουλου, ώστε να φανταστούν, όταν πεθάνει, να τον θάψουν με ελληνική σημαία, αφού θα είναι ο σωτήρας τους, τώρα που ο προδότης ο δικός μας είναι στο παρά πέντε να πουλήσει την Κύπρο.
Είπα κάτι τότε στον Φτωχόπουλο: (Λίγο πιο πριν είχε σταθεί έξω από την πύλη Αμμοχώστου διαδηλώνοντας, επειδή επετράπη σε Τούρκους να έρθουν και να μας μιλήσουν για την ειρήνη και τη συμφιλίωση. Οι Τούρκοι αυτοί ήταν ο Niyazi και ο Durduran). “Μπορείς να φανταστείς ότι κάποιος «πατριώτης»Τούρκος απέναντι θα ήθελε να σε θάψει με τούρκικη σημαία, που αντιμετωπίζεις τους «προδότες» του όπως θα τους αντιμετώπιζε κι ο ίδιος;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου