23 Μαΐ 2016

Μια εικόνα που αναβλήθηκε λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων – αλλα η πραγματικοτητα είναι εκει..: Ρίκκος ο υποβαθμισμένος, ο πρόεδρος που παίζει τζιαι ξιπαίζει με την κατάθεση και τα όσα επιλεκτικά προβάλλονται ή όχι

Τις δύο τελευταίες βδομάδες το θέμα της δίκης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου χάθηκε ακόμα περισσότερο στη προεκλογική δίνη, παρά τα πολλά και ενδιαφέροντα αποκαλύφθηκαν για μια ακόμα φορά.
Το ενδιαφέρον ήταν η επιλογή των τίτλων της είδησης: Ο Φιλελεύθερος και ο Πολίτης, διατήρησαν το πιο πιθανό τον τίτλον του ΚΥΠΕ αφού ήταν ίδιος «Ο φάκελος Providencia με νέες οδηγίες του Ερωτοκρίτου πήγε στον Γ.Εισαγγελέα»[1] . Ο Διάλογος προτίμησε τον τίτλο: «Έκπληξη είχαν προκαλέσει οι οδηγίες Ρίκκου για Providencia»[2]

Η είδηση μεταφέρθηκε ουσιαστικά απευθείας από το ΚΥΠΕ χωρίς παραλλαγές ή προσθήκες όπως άλλωστε είθισται με τη συγκεκριμένη υπόθεση, ιδιαίτερα όσο προχωρά και πλησιάζει σε κατάληξη.

Τα ενδιαφέροντα της εβδομάδας 9 – 15 του Μάη είχαν να κάνουν με την κατάθεση της κας Σερδάρη, υπεύθυνης του ποινικού αρχείου της Νομικής Υπηρεσίας: 
Καταρχής κυριάρχησε η πεποίθηση ότι «έναν καροτσούιν θα μας σώσει». Η υπεύθυνη αρχείου, κα. Σερδάρη, θυμήθηκε χαρακτηριστικά ότι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου παρέδωσε είδικά το φάκελο της Providencia και τον τοποθέτησε στο τρόλεϊ με το οποίο μεταφέρονται οι φάκελοι που προορίζονταν για τον ΓΕ, (δηλαδή αν κατά την αντεξέταση ο κος Στεφάνου τη ρωτούσε να αναφέρει ποιούς άλλους φακέλους είχε βάλει στο τρόλεϊ θα θυμόταν;). Παρά την δυνατή της προφανώς μνήμη, η κα Σερδάρη δεν θυμόταν ποιός πήρε το τρόλει με τους φακέλους στον ΓΕ λες και η νομική υπηρεσία διαθέτει στρατιά  κλητήρων που να μεταφέρουν τα τρόλεϊ με τους φακέλους και αδυνατούσε να θυμιθεί. Έστω.

"Η κα. Σερδάρη είπε, μεταξύ άλλων, ότι το φάκελλο της υπόθεσης Providencia τον είχε φέρει στο Ποινικό Αρχείο ο ίδιος ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου" κάτι το οποίο δημιουργεί εύλογα ερωτήματα αφού ο κος Ερωτοκρίτου κατά την απολογία του κατέθεσε ότι ο ίδιος έβαλε τον φάκελλο στο τρόλεϊ. Και εδώ εύλογα μπορεί να διερωτηθεί κανείς κατά πόσον αυτό ήταν κάτι που συνήθιζε ο κος Ερωτοκρίτου, δηλαδή να μεταφέρει ο ίδιος του φακέλους που χειριζόταν στο αρχείο ποινικών υποθέσεων, αντί να τους τοποθετεί σε κάποιο τρόλεϊ για μεταφορά από και προς το γραφείο του, όπως προφανώς είναι κάτι το οποίο γίνεται με τους φακέλους που απευθύνονται ή χρήζουν χειρισμού από τον Γενικό Εισαγγελέα.  

Τρίτο, όπως ανέφερε η κας Σερδάρη “Θυμάμαι ότι όπως μας είχε δώσει τον φάκελο της Providencia ο κ. Ερωτοκρίτου τον έβαλε στο τρόλεϊ για να πάει στον Γενικό Εισαγγελέα”. Αυτό δεν φαίνεται να συνάδει και πάλι με την κατάθεση του κου Ερωτοκρίτου, αλλά ούτε και με το προηγούμενο σημείο της μαρτυρίας της. Ο κος Ερωτοκρίτου τελικά τί έκανε; Παρέδωσε το φάκελο ο ίδιος στο αρχείο; Ο ίδιος πήγε στο αρχείο αλλά τοποθέτησε το φάκελο στο τρόλεϊ; Αν ισχύει το δεύτερο, πώς θα μπορούσε ο κος Ερωτοκρίτου να γνωρίζει ποιό τρόλει προοριζόταν για τον Γενικό Εισαγγελέα; Και πώς ξεχρεώθηκε ο φάκελος από τον τότε βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, αν τον τοποθέτησε ο ίδιος στο τρόλει, αλλά και πως είδε η κα Σερδάρη τί έγραφε στις οδηγίες για να μπορεί να το θυμάται τόσο χαρακτηριστικά, όπως κατέθεσε; "Η κα. Σερδάρη είπε ότι “μου έκανε εντύπωση και μου είχε μείνει στο μυαλό” όταν είχε διαβάσει το σημείωμα που απευθυνόταν προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας και διαπίστωσε ότι οι μέχρι τότε οδηγίες του Πέτρου Κληρίδη για μη ποινική δίωξη στην υπόθεση είχαν αλλάξει, κάτι που ανέφερε, όπως είπε, και στη συνάδελφο της κα. Μαρία Ρούσου.   Είπε, επίσης, ότι όταν επέστρεψε το τρόλεϊ με τον φάκελο της υπόθεσης πίσω στο Ποινικό Αρχείο “αφού εξέτασα τον φάκελο, διαπίστωσα ότι δεν είχαν αλλάξει οι οδηγίες του κ. Ερωτοκρίτου. Δεν θυμάμαι να είχε αλλάξει κάτι. Αν άλλαζε θα το θυμόμουν”[3]

Το πιο σημαντικό όμως σημείο στην κατάθεση της κας Σερδάρη είναι η αποκάλυψη, ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κο. Ερωτοκρίτου πριν καταθέσει στο κ. Καλλή, όταν διεξαγώταν έρευνα εναντίον του τέως βοηθού Γενικού Εισαγγελέα η οποία κατέληξη και με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου στην παύση του: "Ανέφερε επίσης όταν την είχε πάρει τηλέφωνο ο κ. Ερωτοκρίτου για να της πει ότι θα κληθεί από τον κ. Καλλή για να καταθέσει στην υπόθεση providencia, η ίδια ξαφνιάστηκε και πως η αρχική της αντίδραση ήταν ότι δεν ήθελε να πάει από τη στιγμή που είχε φύγει από τη Νομική Υπηρεσία για να προσθέσει ότι ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της είχε πει να πάει και να πει την αλήθεια." Δηλαδή ο κος Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ενώ βρισκόταν υπό διερεύνηση, ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με μάρτυρα πριν από την κατάθεσή της.

Η επόμενη δικάσιμος δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα ως κύρια είδηση από τα ΜΜΕ. Ως κύρια είδηση προβλήθηκε μόνο στο Διάλογο. Στο δε Σίγμα και στην Αλήθεια ούτε με ανασκαφή στο κέντρο της γης δεν μπορούσε να βρεθεί. Ρεπόρτερ και Πολίτης εκάναν κοπτοραπτική στην είδηση του ΚΥΠΕ – προβάλλοντας μόνο μια παράγραφος και  εστιάσαν στο ότι ο πρόεδρος δεν θα παρεβρισκόταν όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου στις 24 ή 27 Μαΐου κάτι που ουσιαστικά σημείωσε την τρίτη αναβολή της παρουσίας του. Μάλιστα, η κα Μαρία Ρούσου (υπεύθυνη του αρχείου) και ο κος Νίκος Αναστασιάδης ήταν οι τελευταίοι μάρτυρες υπεράσπισης του Ρικκού Ερωτοκρίτου, και προοριζόταν μια μέρα για τον καθένα (24 και 27 του Μαΐου αντίστοιχα).

Τα ΜΜΕ, μετά από τόσο ντόρος και τόση έννοια για την καημένη τη μικρή ορφανή (εκατομμυριούχα) ρωσίδα και τέσσερις εφημερίδες δεν θεώρησαν ενδιαφέρον - έστω που περιέργειαν -, αν όχι σημαντικό να γράψουν τί κατέθεσε ο δικηγόρος της, που χαρακτηρίστηκε και ο βασικότερος μάρτυρας υπεράσπισης του Ρίκκου Ερωκρίτου.

Κατ' αρχήν, η είδηση αναφέρει ότι "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε σήμερα επιστολή προς το συνήγορο υπεράσπισης του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, Χρίστο Πουργουρίδη, ενημερώνοντας τον ότι δεν μπορεί να παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Μαΐου, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης."   Προφανώς ο πρόεδρος Αναστασιάδης, θεώρησε πιο σημαντικό να προστατεύσει το κόμμα του από τα όσα πιθανώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την κατάθεσή του αφού βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο. Εξάλλου, θα είναι πολύ πιο βολική μια μετεκλογική κατάθεση, όταν τα ΜΜΕ θα είναι "απασχολημένα" να "αναλύουν" τα εκλογικά αποτελέσματα τζιαι ο ίδιος θα έσιει την κκελλέν του ήσυχη. Παράδειγμα η προβολή της οποίας έτυχεν το θέμα τις μέρες που μας πέρασαν.
Όπως προαναφέρθηκε ο δικηγόρος, Ανδρέας Αντωνίου, που εκπροσωπεί τις Ρωσίδες Elena και Anastasia Zakharova, μητέρα και κόρη αντίστοιχα, στην υπόθεση της εταιρείας Providencia, θεωρήθηκε ως ο βασικότερος μάρτυρας υπεράσπισης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Κατά την κατάθεσή του επιβεβαίωσε ότι μίλησε 3-4 φορές με τον τέως βοηθό γενικό εισαγγελέα γιατί όπως αναφέρει οι πελάτισσες του εζητούσαν να ενημερώνει τον κο. Ερωτοκρίτου: "Όπως είπε, μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου 2013 επικοινώνησε με τον τότε Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα τηλεφωνικά μπορεί 3 ή 4 φορές “δεν θυμούμαι ακριβώς και αυτό το έπραττα εκ καθηκόντως διότι ο Ρώσος δικηγόρος εντολέας μου, μου ζητούσε να τον πληροφορήσω για οποιεσδήποτε εξελίξεις στο θέμα της ποινικής δίωξης”.[4]
Επίσης καταθέτει ότι γνωμάτευση της εισαγγελίας μέσω του ιδίου κατέληξε και στον κο. Νεοκλέους: "Είπε επίσης ότι κατά τις αρχές Οκτωβρίου 2013 και ενόψει του ότι είχε μεσολαβήσει και ο διορισμός του Γενικού Εισαγγελέα ζήτησε τηλεφωνικά ραντεβού για να δει το Γενικό Εισαγγελέα. Ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε στις 11/10/2013 κατά την οποία, συζήτησαν, μεταξύ άλλων θεμάτων, και το θέμα της Providencia σχετικά με τον αστερίσκο επί των πιστοποιητικών της εταιρείας που έκδιδε για την Providencia ο Έφορος Εταιρειών με την υποσημείωση ότι εκκρεμούν δικαστικές διαδικασίες. “Μου ανέφερε ότι είχε ήδη ετοιμάσει γνωμάτευση με την οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να διαγραφεί ο αστερίσκος και την έστειλε στο αρμόδιο Υπουργείο. Φεύγοντας από το γραφείο του, είπε στην ιδιαιτέρα του και μου τύπωσε ένα αντίγραφο της γνωμάτευσης η οποία μου ανέφερε ότι δεν ήταν εμπιστευτική και ως εκ τούτου την έστειλα στο Γραφείο Νεοκλέους για ενημέρωση τους εφ` όσον τους αφορούσε άμεσα αυτή η εξέλιξη”, πρόσθεσε.
"Είπε επίσης ότι φεύγοντας από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα θεώρησε ορθό να περάσει και από το Γραφείο του Β.Γ. Εισαγγελέα και τον ρώτησε για το τί γίνεται με την Prividencia. “Θυμούμαι ότι μου ανέφερε ότι έδωσε οδηγίες για να ληφθούν επιπρόσθετες καταθέσεις και ότι θα μου ζητήσουν να δώσω και εγώ κατάθεση”.“Η εντύπωση που αποκόμισα ήταν ότι η καταχώρηση της ποινικής υπόθεσης ενόψει της πιο πάνω εξέλιξης ήταν θέμα ημερών. Αυτή μου την εντύπωση τη μετέφερα και στον Ρώσο δικηγόρο των πελάτιδων μας”, είπε. Δηλαδή, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας ανέφερε σε ενδιαφερόμενο μέρος πώς θα προχωρήσει;
Ο ίδιος δικηγόρος, επιβεβαιώνει ουσιαστικά τον Κώστα Κληρίδη "Ο κ. Ανδρέου είπε επίσης ότι “μετά την ανακοίνωση στον Τύπο ότι ο Γενικός Εισαγγελέας μετά από τηλεφώνημα δικηγόρου αποφάσισε να αναστείλει την προώθηση της ποινικής δίωξης εναντίον των Ρώσων ετοίμασα μια επιστολή με την οποία ζητούσα από τον Γενικό Εισαγγελέα να μας ορίσει μια συνάντηση για να τον δούμε με τον Ανδρέα Νεοκλέους για να του εκθέσουμε και εμείς τις δικές μας θέσεις. Λίγες μέρες μετά πήρα μια απάντηση την οποία ειλικρινά δεν περίμενα στην οποία μου ανέφερε ότι έχει ήδη αποφασίσει και δεν υπήρχε λόγος να συναντηθούμε”.
Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι εναντίον του συγκεκριμένου δικηγόρου διεξάγεται έρευνα όπως καταθέτει το ο ίδιος στο δικαστήριο: "Ο κ. Ανδρέου είπε επίσης ότι αρνήθηκε να δώσει κατάθεση στον ανακριτή κ. Σωκράτους λόγω του ότι τον παραπλάνησε, όπως ισχυρίστηκε, ότι θα έδινε κατάθεση για τη συμπλήρωση στοιχείων στην υπόθεση, λέγοντας του στη συνέχεια ότι είναι ύποπτος για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Όπως είπε, άσκησε το δικαίωμα της σιωπής και δεν απάντησε στις ερωτήσεις του ανακριτή, ενώ διερωτήθηκε κατά πόσον είναι αδίκημα η προώθηση των συμφερόντων της πελάτισσας του."[5] 

Η πιο σημαντική ίσως για την υπόθεση, τουλάχιστον από πλευράς δημόσιου ενδιαφέροντος, είναι η κατάθεση του προέδρου Αναστασιάδη. Εντούτοις, η τελευταία συνεδρία που τον αφορούσε, παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη προσοχή. Το θέμα της δίκης Ρίκκου Ερωτοκρίτου για μια ακόμα φορά – για τρίτη τουλάχιστον συνεχόμενη φορά όπως και τις δύο που προαναφέρθηκαν - ήταν σχετικά υποβαθμισμένο. Η έμφαση δόθηκε στον πρόεδρο Αναστασιάδη, ως βασικός μάρτυρας υπεράσπισης και το πότε τελικά θα καταθέσει – μετά από τόσες αναβολές, ίσως να γίνεται κατανοητό σε κάποιο βαθμό.

Πολίτης και σίγμα έχαν προβάλει μέρος της είδησης από το ΚΥΠΕ και συγκεκριμένα το απόσπασμα που αφορά την κατάθεση του κου Νίκου Αναστασιάδη. Οι τίτλοι ανάλογοι το πού επεδίωκαν να εστιάσουν. Στον Πολίτη ο τίτλος ήταν «Κανένα ειδικό καθεστώς για τον Πρόεδρο» και στο σίγμα «Υπόθεση Ερωτοκρίτου: 1η Ιουνίου η κατάθεση Αναστασιάδη" 

Διάλογος και Φιλελεύθερος είχαν ολόκληρη την είδηση όπως μεταδόθηκε από το ΚΥΠΕ, κάτι που έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα. Πρωτίστος, το τί παρουσιάζεται για τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την κατάθεσή του στους τίτλους, ειδικά του Πολίτη (Κανένα ειδικό καθεστώς, Θα καταθέσει όπως οι υπόλοιποι), δεν φαίνεται ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα όταν διαβάσει κανείς ολόκληρη την είδηση. Στο μεγάλο μέρος, φαίνεται σαν αγανάκτηση από πλευράς της δικαστού μετά το «καταθέτω, όι εν μπορώ, παίζω ξιπαίζω, προγραμματίζω τζιαι ακυρώνω» που παρατηρήθηκε τόσες βδομάδες. Και συγκεκριμένα με αποσπάσματα από την ολοκληρωμένη είδηση:  

"Το Κακουργιοδικείο είχε διακόψει, λίγο πριν από τις 13.00 σήμερα το μεσημέρι, την ακροαματική διαδικασία, προκειμένου να δοθεί χρόνος στη πλευρά της υπεράσπισης του κ. Ερωτοκρίτου να διερευνήσει το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καταθέσει στην υπόθεση, είτε σήμερα το απόγευμα, είτε αύριο το πρωί.
 Πριν από τη διακοπή της διαδικασίας, ο δικηγόρος του κ. Ερωτοκρίτου, Χρήστος Πουργουρίδης ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα μπορούσε να καταθέσει στις 24 και 27 Μαΐου που είχε ορίσει το δικαστήριο για συνέχιση της διαδικασίας."[6]

Μέχρι εδώ μπορεί κανείς εύκολα να πει ότι δεν παρατηρείται απολύτως τίποτα. Την αναφορά όμως ακολουθεί η περιγραφή της αντίδρασης του δικαστηρίου: "Σε σχόλιο της Πρόεδρου του Κακουργιοδικείου Λένας Δημητριάδου ότι κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να παραλύσει και να παγώσει η διαδικασία μέχρι την 31 Μαΐου, ο κ. Πουργουρίδης έκανε λόγο για τεράστια δυσκολία που αντιμετωπίζει και πως “η επιθυμία μου είναι, αν μπορούσε, να ερχόταν χτες ο Πρόεδρος. Σας λέω εκ των πραγμάτων, έχω αυτή τη φοβερή δυσκολία”. Είπε επίσης ότι για την πλευρά της υπεράσπισης του κ. Ερωτοκρίτου, ο Πρόεδρος θεωρείται αναγκαίος μάρτυρας.
Η κα. Δημητριάδου ξεκαθάρισε στο σημείο αυτό ότι «εάν θα έρθει μάρτυρας (ο Πρόεδρος) θα πρέπει να είναι μάρτυρας όπως όλοι οι άλλοι μάρτυρες» και πως «δεν υπάρχουν ειδικά καθεστώτα» εάν κάποιος είναι Πρόεδρος." 
Ειδικά η τελευταία φράση - "δεν υπάρχουν ειδικά καθεστώτα εάν κάποιος είναι Πρόεδρος", δεν φαίνεται να αποδίδει στα όσα έγινε προσπάθεια να αποδοθούν στους τίτλους που εστίαζαν στην κατάθεση του προέδρου. Μάλλον διαφαίνεται δυσφορία, αν όχι αγανάκτηση από πλευράς δικαστηρίου, δίδοντας μάλιστα – προς τιμήν της δικαστού – ένα είδος τελισιγράφου: εάν θα έρθει μάρτυρας, θα πρέπει να είναι μάρτυρας όπως όλοι οι άλλοι μάρτυρες" «δεν υπάρχουν ειδικά καθεστώτα»
Ας προστεθεί το τί προηγήθηκεν της επέναρξης της δίκης: "Λίγο πριν από την επανέναρξη της διαδικασίας, το δικαστήριο κάλεσε τους δικηγόρους των δύο πλευρών σε κεκλεισμένων των θυρών διαβούλευση κατά την οποία ορίστηκε τελικά όπως ο Πρόεδρος καταθέσει την 1η Ιουνίου στις 8.30 το πρωί με την Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου να αναφέρει ότι “δεν θέλουμε να στερήσουμε από καμία πλευρά τη δυνατότητα να προσκομίσει την μαρτυρία την οποία θεωρεί αναγκαία”."
Το γεγονός ότι διακόπηκε η δίκη για να διερευνήσει ο κ. Πουργουρίδης και να οριστικοποιηθεί η κατάθεση του Αναστασιάδη, είναι επίσης ενδεικτικό "Το Κακουργιοδικείο είχε διακόψει, λίγο πριν από τις 13.00 σήμερα το μεσημέρι, την ακροαματική διαδικασία, προκειμένου να δοθεί χρόνος στη πλευρά της υπεράσπισης του κ. Ερωτοκρίτου να διερευνήσει το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καταθέσει στην υπόθεση, είτε σήμερα το απόγευμα, είτε αύριο το πρωί."

Μάλιστα, έτυχε να αρρωστήσει και η κα. Ρούσου, η άλλη μάρτυρας υπεράσπισης που ήταν προγραμματισμένο να καταθέσει, και υπέβαλε ιατρική βεβαίωση σύμφωνα με την οποία δεν είναι σε θέση να καταθέσει καθόλου: "Ο κ. Πουργουρίδης είπε ακόμη ότι η λειτουργός του Ποινικού Αρχείου της Νομικής Υπηρεσίας Μαρία Ρούσου η οποία είχε, επίσης, κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στην υπόθεση, τελικώς δεν θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου, προσκομίζοντας ιατρικό πιστοποιητικό. Όπως είπε, επικοινώνησε με τον γιατρό της κα. Ρούσου και του ξεκαθάρισε ότι η ασθενής του δεν θα μπορεί να καταθέσει στην υπόθεση."

Όσον αφορά στην αντεξέταση του κου. Αντώνη Ανδρέου, φαίνεται ότι η μαρτυρία του αποδυναμώνεται που τον ίδιον του το ρόλο: Από τη στιγμή που είχε έννομο ενδιαφέρο, αυτόματα μπαίνει το κριτήριο της υποκειμενικότητας που ούτως ή άλλως υπάρχει σε κάθε μάρτυρα. Επιπρόσθετα εδώ παραδέχεται συχνή επικοινωνία με τους κατηγορούμενους, Ρίκκο Ερωτοκρίτου και Ανδρέα Νεοκλέους για να προωθήσει τα συμφέροντα των πελατών του. Τα αποσπάσματα όμως που ξεκαθαρίζουν το σκηνικό είναι τα ακόλουθα: 
1. Το πρώτο ακούγεται σαν παραδοχή και ενίσχυση της χαρακτηριστικής φράσης που ακούσαμε στην υπόθεση "έκατσεν ο Νεοκλέους πας τ' αφκιά μου»: "Ο κ. Ανδρέου είπε ότι είχε αποταθεί στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα για το θέμα της ποινικής διαδικασίας στην υπόθεση από τη στιγμή που η θέση του τέως Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη δεν είχε αλλάξει ως προς το ότι οι δύο πλευρές θα έπρεπε να λύσουν τις διαφορές τους στα αστικά δικαστήρια και πως δεν θα έπρεπε να ασκηθεί ποινική δίωξη καθώς επίσης και για το λόγο ότι ο Πέτρος Κληρίδης θα αποχωρούσε σε λίγο καιρό από τη θέση του λόγω συνταξιοδότησης."
2. «Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας άρχισε να δείχνει ότι ήταν ο κύριος πρωταγωνιστής των ποινικών υποθέσεων στη Νομική Υπηρεσία και ο Πέτρος Κληριδης έβγαινε με σύνταξη» «Η προσωπική μου άποψη ήταν ότι εκείνος που αποφάσιζε για τις ποινικές υποθέσεις ήταν ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας», είπε ο κ. Ανδρέου. – Μήπως βάσει τούτου ο κος Ρίκκος Ερωτοκρίτου ήθελε να εκμεταλλευτεί το ότι ο Πέτρος Κληρίδης έβγαινε σε σύνταξη ή μήπως όπως είπε ο ίδιος "Εγώ έπρεπε να διοριστώ ΓΕ";
3. "ο κ. Ανδρέου είπε ότι δεν είχε λόγο να συζητήσει το θέμα της ποινικής διαδικασίας με τον κ. Κληρίδη από τη στιγμή που το θέμα της ποινικής διαδικασίας το χειριζόταν ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας." Για να αλλάξει μετά και να αναφέρει ότι δεν θυμόταν το θεμα: "Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ανδρέου είπε ότι δεν θυμάται κατά πόσον συζήτησαν και για το θέμα της ποινικής διαδικασίας στην υπόθεση providencia, πέραν των αστερίσκων στα πιστοποιητικά της εταιρείας, απορρίπτοντας, τέλος, τις υποβολές του κ. Στεφάνου ότι ποτέ δεν συζητήσε το θέμα της ποινικής πτυχής της υπόθεσης με τον Κώστα Κληρίδη, πως εσκεμμένα δεν ανέφερε οτιδήποτε «γιατί η δουλεία θα γινόταν από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα» και πως οι ενέργειες του αυτές γίνονταν σε συνεργασία με τους Νεοκλέους."

Η 1η Ιουνίου θα είναι σύντομα εδώ και τα όσα αποφεύγονται, πλέον θα αποκαλυφθούν. Προφανώς, παρά τις προσπάθειες κωλυσιεργείας η υπόθεση θα προχωρήσει προς την απόφαση με γρήγορους ρυθμούς, κάτι το οποίο θα καθορίσει και πολλά για τη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου