15 Μαΐ 2016

Λευκωσία – Άγκυρα: καρτζιλαμάς σε ευρωπαϊκό φόντο


“Τη δέσμευσή τους να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους, τους επόμενους μήνες, με στόχο να φθάσουν σε μια συμφωνία για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού εντός του 2016, υπογραμμίζουν οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, σε Κοινή Δήλωσή τους, για την πρώτη επέτειο των μεταξύ τους συνομιλιών, που άρχισαν στις 15 Μαΐου 2015, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο».
Έχει την σημασία της η δήλωση διότι γίνεται σε εκλογική περίοδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πλειοψηφία του κόσμου βλέπει τη δήλωση αρνητικά αλλά συνήθως στις εκλογικές περιόδους ενδιαφέρει και η μικρή μετακίνηση ψηφοφόρων. Βέβαια είναι πολύ πιθανόν η δήλωση των δύο ηγετών να έγινε με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών τα οποία ενδιαφέρονται να κρατήσουν το μομέντουμ για μετά τις εκλογές και μέσα στο 2016 όπως λεν. Ίσως να πρόκειται για μια πολύ αισιόδοξη νότα. Ίσως αυτό που είναι προτιμότερο να διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές είναι ότι η κάθε πλευρά δεν θα ήθελε να έχει την ευθύνη της αδιαλλαξίας διότι θα υποστεί κάποιες σημαντικές  ζημιές. Οι πιθανές ζημιές αφορούν και σε επιπτώσεις σε τυχών «μετα - διζωνική περίοδο», αλλά και σε επίπεδο συμμαχιών ή συνεργασιών με άλλες χώρες.

Σε τελευταία ευκαιρία για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσα στο 2016 έκαναν αναφορά πρόσφατα μερικοί δημοσιογράφοι και αναλυτές. Γεγονός είναι ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα ...«εμπλεκόμενα συμφέροντα» και η ρευστότητα στην περιοχή και την Ευρώπη σε σχέση με το 2004 που καθιστούν τον συγκερασμό δυνάμεων και απόψεων πιο δύσκολο. Ίσως η τελευταία ευκαιρία να ήταν το 2004 και η συζήτηση που γίνεται τώρα να γίνεται σε λάθος χρόνο. Εν πάση περιπτώσει το 2004 η Τουρκία ήθελε λύση, με βούλα Τάσσου Παπαδόπουλου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θετικό της ρόλο ενώ τώρα είναι θέμα ανάλυσης. Ο Κτωρής υποστηρίζει ότι στο τραίνο της λύσης είναι και η Τουρκία για φέτος τουλάχιστον.

Ο κ Αναστασιάδης επιχειρεί να ... υψώσει ανάστημα στην ΕΕ, με την αποστολή επιστολής που παρεμβαίνει στη διαδικασία κατάργησης των θεωρήσεων διαβατηρίων των Τούρκων πολιτών που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα και στην Κύπρο. Ζητά να εφαρμόσει η Τουρκία και τα 72 προαπαιτούμενα από την ΕΕ για να αρθεί η βίζα, και φυσικά επικεντρώνεται στα σημεία εκείνα που κατά την Λευκωσία θα σημαίνουν και αναγνώριση της Κ Δ. Δηλαδή την συνεργασία των δικαστικών αρχών και την ( απάνθρωπη) συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών. Φυσικά υπάρχει και μια προεκλογική σκοπιμότητα στην κίνηση και επίσης φυσικά η κίνηση μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο αν την υιοθετήσουν αρκετοί άλλοι,ώστε να δημιουργήσουν μια « παρακωλύουσα μειοψηφία » στις αποφάσεις της κομισσιόν.
Παράλληλα και πίσω από τα ζητήματα που σχετίζονται με την διακίνηση των Τούρκων πολιτών κρύβεται ο φόβος των Κυπρίων, ειδικά μάλιστα στην περίπτωση τουρκικής ένταξης στην ΕΕ, για ανεξέλεγκτη κάθοδο τους στην Κύπρο. Και εδώ ακριβώς σε αυτό το σημείο είναι που Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζητούν εξαίρεση από το κοινοτικό κεκτημένο. ( ενώ ορισμένοι ... μαχητές κάνουν πως θέλουν το κεκτημένο χωρίς παρεκκλίσεις κατά τη αγαπημένη τους ατάκα). Και φυσικά αν δεν υπάρχει λύση πώς θα γίνει άραγε  η παρέκκλιση;

Εν τω μεταξύ η Τουρκία του απόλυτου Ερντογάν έκανε μια χειρονομία εξομάλυνσης που δεν είχε απάντηση. Αναγνώρισε τα κυπριακά διαβατήρια, πράγμα που θα πρέπει να θεωρείται κίνηση καλής θέλησης που για χρόνια θεωρείτο αδύνατη. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο το ότι το γεγονός πέρασε σχεδόν απαρατήρητο από τα ελληνοκυπριακά μίντια.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα όμως αν καταργηθούν οι βίζες θα προκύψουν άλλες δυσκολίες για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Πρόκειται για την δυνατότητα καθόδου τούρκων τουριστών μέσω Τύμπου ή άλλων παράνομων λιμανιών. Διότι τώρα ισχύει το καθεστώς ελεύθερης καθόδου Ευρωπαίων στην Κύπρο από τα παράνομα για την ΚΔ σημεία και η διακίνηση τους και στα ελεύθερα εδάφη αν το επιθυμούν. ( Είναι μια από τις επιτυχίες της « πεφωτισμένης» πολιτικής του Τάσσου Παπαδόπουλου το 2004).  Ενώ λοιπόν οι Ευρωπαίοι πολίτες φθάνουν στην Κύπρο με τον συγκεκριμένο τρόπο η απαγόρευση συνέχισε να ισχύει για πολίτες τρίτων χωρών. Όταν όμως πριν αρκετά χρόνια παρουσιάστηκε στο δικαστήριο άτομο πακιστανικής καταγωγής με την κατηγορία της εισόδου από μη αναγνωρισμένο λιμάνι το δικαστήριο αρνήθηκε να κρίνει με δύο μέτρα και δύο σταθμά και αρνήθηκε να τον καταδικάσει. Στο σημείο αυτό ένα δημοσιογράφος στον Φιλελεύθερο εισηγείται διοικητικό πρόστιμο. Είναι αμφίβολο αν μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο ή αν κάποιο πρόστιμο θα μπορεί να ανακόψει αποτελεσματικά μια τέτοια κίνηση. Το πιο πιθανόν είναι να δούμε Τούρκους τουρίστες στο τεκκέ της Χαλά Σουλτάν. Και τι θα γίνει με τους εποίκους; Τελικά  τα προβλήματα αυτά, όσο θεωρούνται προβλήματα, δεν αποφεύγονται ούτε με τη διχοτόμηση η οποία προτείνεται ανοιχτά πλέον από την ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ. Ακούστε σόφισμα ο Σιζόπουλος. «Η χειρότερη μορφή διχοτόμησης είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία». Δηλαδή τώρα η ΕΔΕΚ αναζητά την... καλύτερη μορφή διχοτόμησης. Κρίμα στα εμπλεκόμενα συμφέροντα ( θυμηθείτε και το στόμφο του Λυσσαρίδη). Τώρα που μπλέκονται παντοιοτρόπως αλλά με επίκεντρο την ΔΔΟ η ΕΔΕΚ εγκαταλείπει το γήπεδο. ( όταν η διχοτόμηση είναι καλύτερη δεν θα είναι ρατσιστική διότι δεν θα ... εδράζεται σε φυλετικά κριτήρια ).

...στο βάθος η καπιταλιστική κρίση;

Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρούν υπό την πίεση των γεγονότων να προχωρήσουν στις σχέσεις τους με μικρά βήματα. Ούτε η ΕΕ ευρίσκεται σε καλή κατάσταση ούτε η Τουρκία.  Η ίδια η ΕΕ δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις διότι κατατρύχεται από πολλές αντιφάσεις και η Τπυρκία επίσης αναζητά τον εαυτό της μέσα σε μια πολύ ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή της και το κουρδικό ζήτημα σε έξαρση. Η Τουρκία δεν είναι υπεύθυνη για το χάος στο Ιράκ από το οποίο κρατήθηκε πίσω με πείσμα με κόστος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις . Στον πόλεμο της Λιβύης ενεπλάκη ιν εξτρεμις όταν ο Καντάφι είχε καταρρεύσει. Όταν η Δύση επιχείρησε να ανατρέψει τον Άσαντ η Τουρκία αυτή την φορά αποφάσισε να παίξει δυναμικό ρόλο με την πλευρά της Δύσης.( έκανε το λάθος που είχε αποφύγει δύο φορές πρίν.  Ο βαρύς φονταμενταλισμός των ισλαμιστών όμως και η παρέμβαση των Ρώσων και των Ιρανών δημιούργησαν τις γνωστές τώρα ισορροπίες. Οπότε η Άγκυρα θεωρεί ότι αντιμετωπίζει ένα ισλαμικό κίνδυνο τρομοκρατίας, αντιμετωπίζει την εξέγερση των Κούρδων και αντιμετωπίζει ένα προσφυγικό κύμα  3 περίπου εκατομμυρίων ατόμων. Ζητήματα στα οποία θα ήθελε αλληλέγγυα την Δύση πολιτικά και οικονομικά. Στο ζήτημα των λεφτών όμως υπάρχει οικονομική στενότητα. Οπότε παίζεται ένα σκληρό πολιτικό και οικονομικό παζάρι στο οποίο η Τουρκία διεκδικεί ρόλο ίσου προς ίσο προς ολόκληρη την ΕΕ. ;αναζητείται όμως στην ουσία ένα σημείο ισορροπίας.

Αναφορικά με το Κυπριακό η Τουρκία έχει στείλει τις γνωστές δύο επιστολές στην ΕΕ για να μην θεωρηθεί ότι εγκαταλείπει τις θέσεις της όπως και την επιστολή για την κυπριακή ΑΟΖ στον ΟΗΕ για την οποία διατηρεί την μη αναγνώριση της.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου