15 Μαΐ 2016

Δελτίο Τύπου - Συντεχνία Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ) Σχετικά με την προκήρυξη 10 θέσεων μεταδιδακτορικών ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017Η ΔΕΔΕ χαιρετίζει τη μικρή βελτίωση στη φετινή προκήρυξη για τις 10 θέσεις μεταδιδακτορικών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η μισθολογική αύξηση και η αναφορά σε μηνιαίο μισθό αντί σε κόστος εργοδότη, όπως πέρσι, είναι σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση. Βέβαια, οι γενικότεροι όροι εργασίας του προγράμματος «Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές» παραμένουν υποβαθμισμένοι για τις γνώσεις και τα προσόντα που απαιτούνται και υπολείπονται σαφώς σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες. Θεωρούμε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου για να υλοποιήσει τους στόχους που το ίδιο θέτει για την ανταγωνιστικότητα του προγράμματος και για να μειώσει τη μετανάστευση των Κυπρίων νέων επιστημόνων θα πρέπει να κάνει και άλλα βήματα προς τη βελτίωση των προσφερόμενων όρων εργασίας.

Όπως σημειώναμε και σε επιστολή μας για την ιδιαίτερα προβληματική αντίστοιχη περσινή προκήρυξη, το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν μπορεί να καθιερώνει συνθήκες εργοδότησης που πλήττουν την επιστήμη και το ίδιο το Πανεπιστήμιο τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, εξαναγκάζοντας τους Κύπριους ερευνητές σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, ενώ δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε και πόλο έλξης για νέους/ες επιστήμονες του εξωτερικού προσφέροντας θέσεις εργασίας με όρους απασχόλησης κάτω από το μέσο μισθό στην Κύπρο, χωρίς 13ο, χωρίς άδεια μητρότητας και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική στις προκηρύξεις μεταδιδακτορικών προγραμμάτων που κατανέμουν ποσοστό του εργασιακού χρόνου για έρευνα και ποσοστό για διδασκαλία, η προκήρυξη του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ απαιτεί τη διδασκαλία 2 μαθημάτων ανά έτος από τον μεταδιδακτορικό ερευνητή, δεν ορίζει ρητά ότι αυτή συνυπολογίζεται στον εργασιακό χρόνο. Παράλληλα η αίτηση απαιτεί την εκ των προτέρων σύνδεση με ένα μέλος ΔΕΠ, τη συγγραφή ολοκληρωμένης ερευνητικής πρότασης, η οποία απαιτεί πολύ χρόνο και ενέργεια, και τη δημιουργία δικτύου συνεργασίας, κάτι που δεν συνηθίζεται διεθνώς για μεταδιδακτορικές θέσεις και που βρίσκεται σε πλήρη δυσαναλογία με τους υποβαθμισμένους όρους εργοδότησης που προσφέρονται στους επιτυχόντες. Τέλος, επίσης σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική, όπου η μισθοδοσία καθορίζεται εντός ενός φάσματος, σε αυτή την προκήρυξη υπάρχει μια ισοπεδωτική και μη κλιμακωτή αντιμετώπιση των ερευνητών μισθολογικά που δεν λαμβάνει υπόψη την εμπειρία και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο/η κάθε ερευνητής/ρια προσφέροντας τον ίδιο μισθό σε κάποιον/α με πολλά χρόνια εμπειρία με κάποιον/α που μόλις ολοκλήρωσε το διδακτορικό. Εδώ τονίζουμε και πάλι ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά πρότυπα, σε αυτή την περίπτωση το EURAXESS, τα οποία καθορίζουν την κλιμακωτή μισθολογικά και ακαδημαϊκά αντιμετώπιση και πρόσληψη ερευνητών.

Ως ΔΕΔΕ ευχόμαστε καλή επιτυχία στους υποψήφιους συναδέλφους και τους καλούμε να ενταχθούν στην συντεχνία για να συνεχίσουμε τη διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας στον κυπριακό πανεπιστημιακό χώρο για όλους τους ακαδημαϊκούς που εργάζονται σε μη οργανικές θέσεις. Αυτό είναι προς το συμφέρον της επιστημονικής έρευνας στη χώρα μας και θεωρούμε ότι οι αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι σε θέση να το κατανοήσουν και να αναθεωρήσουν την υφιστάμενή τους πρακτική.                                                         [10/5/2016]


Για περισσότερες πληροφορίες:
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 99380819
Ιστότοπος: http://www.dede.org.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου