10 Απρ 2016

Η ομάδα παγκόσμιων τραπεζών με δικηγορικά γραφεία για να βοηθήσει την απόκρυψη του ενεργητικού των πλουσίων

Αρχεία που διέρρευσαν δείχνουν ότι εκατοντάδες τράπεζες και οι θυγατρικές τους και  υποκαταστήματά τους καταχώρησαν σχεδόν 15.600 σκιώδεις εταιρείες


Σε αυτήν την ιστορία

◾Μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες εργάζονται χέρι-χέρι με άλλους παίκτες για να βοηθήσουν τους υπερπλούσιους, τους πολιτικούς και τους εγκληματίες για να κρατήσει τα περιουσιακά τους στοιχεία στο σκοτάδι
◾Περισσότερες από 500 τράπεζες, θυγατρικές και υποκαταστήματά τους καταχώρησαν σχεδόν 15.600 σκιώδεις εταιρείες με τη Mossack Fonseca
◾Η Mossack Fonseca συζητηθεί αν θα συνεχίσουν να συναλλάσσονται με τον Rami Makhlouf, το δισεκατομμυριούχος πλασιέ του δικτάτορα Μπασάρ Άσσαντ της Συρίας…


Δύο παγκόσμιες εταιρείες βρίσκονταν υπό αυξανόμενη πίεση και οι απειλές πετούσαν.

Για χρόνια, ο ελβετικός τραπεζιτικός κολοσσός UBS και μια εταιρεία του Παναμά, που ονομάζεται Mossack Fonseca, συνεργάστηκαν σε μια αμοιβαίως επικερδή σχέση. Η UBS είχε πελάτες που ήθελαν υπεράκτιες εταιρείες για να κρατήσει τα οικονομικά τους κρυφά. Και η Mossack Fonseca, ένας από τους μεγαλύτερους εγγραφείς υπεράκτιων εταιρειών στον κόσμο, ήταν στην ευχάριστη θέση να πουλήσει τις υπηρεσίες της.

Αλλά το 2010, υπό την απειλή για ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος στις ΗΠΑ, η UBS είχε προσπαθήσει να συγκρατήσει τη ζημιά. Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ήθελε να αποχωρήσει από την επιχείρηση των σκιωδών εταιρείων.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν σε μια συνάντηση στη Ζυρίχη στις 28 Σεπτεμβρίου, όταν η UBS ισχυρίστηκε ότι Mossack Fonseca ήταν υπεύθυνη για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών των εταιρειών πίσω από τους μυστικούς λογαριασμούς - και όχι η τράπεζα.

Ο Dieter Buchholz υπάλληλος της Mossack Fonseca υποστήριξε ότι η εταιρεία του δεν είχε καμία ιδέα για το σε ποιούς πραγματικά ανήκουν ορισμένες από τις εταιρείες που δημιουργούνται για τους πελάτες της UBS, επειδή η τράπεζα είχε παρακρατηθεί αυτές τις πληροφορίες. Ο εκτελεστικός της USB, Patrick Küng, πρόβαλε αντιρρήσεις, λέγοντας ότι η Mossack Fonseca «παραβιάζει τον ελβετικό κώδικα ξέπλυματος χρήματος," και "σοβαρά" σκεφτόταν το ενδεχόμενο υποβολής εκθέσεων στις αρχές για το δικηγορικό γραφείο, σύμφωνα με ημέηλς που περιγράφουν τη συνάντηση.

Τα μηνύματα εμφανίζονται ανάμεσα σε περισσότερα από 11 εκατομμύρια εσωτερικά έγγραφα της Mossack Fonseca που εξασφαλίστηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ), Süddeutsche Zeitung και άλλους εταίρους μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι αρχεία που διέρρευσαν δεν παρέχουν μόνο μια ματιά μέσα στο άντρο των UBS-Mossack Fonseca αλλά δίνουν μια άνευ προηγουμένου εικόνα του πώς μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες χέρι-χέρι με άλλους παίκτες στη βιομηχανία υπεράκτιων [εταιρειών] που βοηθούν ώστε υπερπλούσιοι, πολιτικοί και εγκληματίες να κρατήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο σκοτάδι .

Περισσότερες από 500 τράπεζες, θυγατρικές και υποκαταστήματα τους είναι εγεγραμμένες σχεδόν 15.600 σκιώδεις εταιρείες με Mossack Fonseca, σύμφωνα με την ανάλυση των εγγραφών  από ICIJ. Η συντριπτική πλειοψηφία τους είχε δημιουργηθεί από τη δεκαετία του 1990.

Ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός HSBC και οι θυγατρικές του μονο και κατέχουν για λογαριασμό τους περισσότερες από 2.300 εταιρείες, και η UBS αντιπροσωπεύει πάνω από άλλες 1.100. Στις άλλες μεγάλες τράπεζες που συναλλάσσονται με Mossack Fonseca περιλαμβάνονται οι: Société Générale (979 εταιρείες), η Royal Bank of Canada (378), Commerzbank (92), και η Credit Suisse (1.105).

Η αμερικανική έρευνα σχετικά με τον ρόλο των τραπεζών στην υπεράκτια φοροδιαφυγής γρήγορα διευρύνθει πέραν της UBS. Η Credit Suisse παραδέχθηκε ενοχή στις κατηγορίες για εγκληματική συνωμοσία το 2014, μεταξύ άλλων, "βοηθώντας τους πελάτες να χρησιμοποιήσουν  σκιώδεις νομικές οντότητες για να κρύψουν αδήλωτους λογαριασμούς» και κατέβαλε $2,8 δις  για τη διευθέτηση. Η ελβετική τράπεζα Julius Baer προέβη σε διευθέτηση με τις αρχές το 2016 για $547 εκατομμύρια. Η Wegelin, η παλαιότερη τράπεζα της Ελβετίας, έκλεισε το 2013, μετά την καταβολή των Η.Π.Α. $ 58 εκατομμυρίων για αρωγή φοροφυγάδων. Συνολικά, τουλάχιστον 80 ελβετικές τράπεζες προέβησαν σε διευθετήσεις με τις ΗΠΑ από τότε που ξεκίνησε η έρευνα της UBS.

"Σε όλες τις περιπτώσεις, η UBS γνωρίζει την ταυτότητα των πραγματικών δικαιούχων των εταιρειών που οι πελάτες της ζήτησαν από την τράπεζα να συνεργαστεί, και να εφαρμόζουν τους ίδιους αυστηρούς κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος σε όλες τις τραπεζιτικές και επιχειρηματικές μας σχέσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της UBS. "Η UBS προληπτικά αποφάσισε να διακόψει τη" σύσταση επιχειρήσεων για τους πελάτες το 2010 "λόγω των αλλαγών στη ρύθμιση σε ορισμένες από τις δικαιοδοσίες για υπεράκτιες εταιρείες λόγω της περαιτέρω εντατικοποίησης των εσωτερικών πολιτικών της UBS."

Εκπρόσωπος της Mossack Fonseca σημείωσε σε δήλωση, "Διεξάγουμε διεξοδική δέουσα διερεύνηση σε όλους τους νέους και μελλοντικούς πελάτες που συχνά ξεπερνά σε αυστηρότητα τους ισχύοντες κανόνες και τα πρότυπα με τα οποία εμείς και άλλοι δεσμεύονται. Πολλοί από τους πελάτες μας έρχονται μέσω καθιερωμένων και αξιόπιστων δικηγορικών γραφείων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων τραπεζών, οι οποίες δεσμεύονται επίσης από διεθνή πρωτόκολλα όπως η αρχή «γνώριζε τον πελάτη σου» και δικούς τους εγχώριους κανονισμούς και νόμους. "

Λόγω ανεπαρκούς διερεύνησης

Με τη νέα επιθετική στάση της UBS το 2010, η Mossack Fonseca αρχικά αισθάνθηκε προδομένη από ένα συνεργάτη που είχε για πολύ καιρό.

"Η UBS έχει αλλάξει εντελώς και λόγω των προβλημάτων που είχε να αντιμετωπίσει, τώρα αντιδρά με ένα εξωφρενικό τρόπο», έγραψε ο εκπρόσωπος της Mossack Fonseca Γενεύης, Adrian Simon, σε απάντηση στο email του Buchholz σχετικά με την τεταμένη συνάντηση.

«Μοιάζει σαν να θέλουν απλώς να ωθήσουν την ευθύνη τους μακριά!», Πρόσθεσε ο Christopher Zollinger, ένας από τους τρεις ανώτερους συνεργάτες της Mossack Fonseca.

Η UBS και η Mossack Fonseca τελικά επεξεργάστηκαν μια συμφωνία το 2010 που ήταν επωφελείς και για τις δυο. Η δικηγορική εταιρεία θα αναλάμβανε τη διοίκηση των σκιωδών εταιρειών της UBS και θα έδιδε «ειδική μεταχείριση» στους πελάτες της τράπεζας, οι οποίοι θα διατηρούσαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην UBS.

Κανονικά η Mossack Fonseca απαιτούσε από τις τράπεζες να παρέχουν πληροφορίες διερεύνησης ["due diligence"] που επιβεβαιώνουν «την ταυτότητα των ιδιοκτητών των πελατών και επιβεβαιώνουν ότι δεν είχαν εμπλακεί σε εμφανή εγκληματική δραστηριότητα πριν από τη σύσταση ή τη διαχείριση εταιριών που δημιουργήθηκαν για τις τράπεζες».

Αλλά τώρα συμφώνησε να δεχθεί το "DD” [due diligence] από την UBS, που απαιτεί πολύ λιγότερη τεκμηρίωση σχετικά με τους πραγματικoύς τους ιδιοκτήτες και γιατί χρησιμοποιούσαν σκιώδεις εταιρείες, σύμφωνα με ένα ήμεηλ του Δεκέμβρη 2010. Ως αποτέλεσμα, η Mossack Fonseca θα ασχολείταί με τους πελάτες άμεσα, όχι μέσω της τράπεζας, και η UBS θα έθετε μια κάποια απόσταση μεταξύ της ίδιας και του κόσμου των εικονικών εταιρειών.

Η Mossack Fonseca έκανε παρόμοιες ρυθμίσεις με άλλες μεγάλες τράπεζες, έτσι θα μπορούσαν να προστατεύσει τον εαυτό της από υπεράκτιες εταιρείες των πελατών της, όπως δείχνουν τα αρχεία. "Θα ήταν ιδανικό αν η ειδική μεταχείριση των πελατών της πρώην UBS επεκτεινόταν σε όλες τις τράπεζες στη Γενεύη," αποφάσισαν οι εταίροι τη δικηγορικής εταιρείας. Το 2010 και το 2011, η Mossack Fonseca κατέληξε σε συμφωνίες με την Credit Suisse και την HSBC, ώστε να προσφέρει «ειδική μεταχείριση» στις κρυφές εταιρείες των πελατών τους.

Για τη Γαλλική πολυεθνική Société Générale, αυτή η VIP υπηρεσία ξεκίνησε ήδη από το 2008 και συμμετείχαν οι εταιρείες που είχαν συσταθεί για τους πελάτες της τράπεζας, χρησιμοποιώντας τις λεγόμενες ανώνυμες μετοχές. Οι εταιρείες που έχουν ανώνυμες μετοχές δεν καταγράφουν το όνομα του ιδιοκτήτη. Αν είναι στα χέρια σας, είστε ο ιδιοκτήτης. Έχουν από καιρό θεωρηθεί ως όχημα για το ξέπλυμα χρήματος και άλλες αδικίες και άρχισαν σταδιακά να εξαφανίζονται σε όλο τον κόσμο υπό αυστηρότερη ρύθμιση.

Όταν η Société Générale αρνήθηκε να πει στη Mossack Fonseca σε ποιόν ανήκουν πραγματικά οι ανώνυμες εταιρείες που είχε αγοράσει στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους για τους πελάτες της, η Mossack Fonseca δεν επέμεινε, συμφωνώντας να μην απαιτείται κανένα έγγραφο επιμέλειας από την τράπεζα, σύμφωνα με τα αρχεία που λήφθηκαν από ICIJ.

Η Mossack Fonseca δημιούργησε επίσης δύο ιδρύματα, ώστε να ενεργούν ως μέτοχοι των εταιρειών της Société Générale, αποκρύπτοντας περαιτέρω την πραγματική ιδιοκτησία τους από τις αρχές. Το δικηγορικό γραφείο χρέωνε την τράπεζα υψηλότερα τέλη, επειδή «η ειδική ευέλικτη υπηρεσία που παρέχουμε (χωρίς πολύ due diligence) ... σίγουρα συνεπάγεται μεγαλύτερο κίνδυνο."

Ένας εκπρόσωπος της Société Générale ανέφερε, «Ανώνυμες μετοχές, στις δικαιοδοσίες όπου υπάρχουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λόγους νόμιμου (μη φορολογικού) απορρήτου, για παράδειγμα, η προστασία μιας γνωστής οικογένειας σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ασφαλείας για την οικογένεια. Η Société Générale δεν παρακάμφθηκε και δεν ζήτησε από τη Mossack Fonseca να παρακάμψει τυχόν απαιτήσεις δέουσας επιμέλειας ... Ο ΓΓ εντοπίζει και γνωρίζει τους πραγματικούς δικαιούχους της κάθε εταιρείας. "

Ένας εκπρόσωπος της Credit Suisse δήλωσε ότι από το 2013 η τράπεζα είχε εφαρμόσει «προγράμματα νομιμοποίησης φόρων" που απαιτούν όπως οι ιδιώτες πελάτες προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία φορολογικής συμμόρφωσης. "Για την Credit Suisse είναι βασικό ότι οι πελάτες της χρησιμοποιούν τις δομές μόνο για νόμιμους σκοπούς, π.χ. διοργάνωση του πλούτου των οικογενειών που έχουν ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που διατηρούνται σε διαφορετικές χώρες», δήλωσε η εκπρόσωπος. Η Mossack Fonseca είπε ότι «πραγματοποιήθηκαν οι διαδικασίες δέουσας επιμέλειας σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν κατά τη στιγμή που οι εταιρείες και περιστατικά αναφέρεονταν ότι δημιουργήθηκαν."

Μια εκπρόσωπος  της RBC είπε η τράπεζα έχει μια εκτενή διαδικασία δέουσας επιμέλειας «για να διασφαλιστεί ότι θα ξέρουμε ποιος είναι ο πελάτης είναι και ποιες είναι οι προθέσεις τους, και δεν θα προβεί σε συναλλαγή μέχρι να το ξεκαθαρίσουμε." Η Commerzbank αρνήθηκε να σχολιάσει.

Νομιμοποίηση σε αδίστακτους

Πολλές από τις εταιρείες που είχαν συσταθεί για τους πελάτες των τραπεζών χρησιμοποιήθηκαν για νόμιμους σκοπούς. Αλλά κάποιες έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για να καλύψουν ασυνείδητους ή εγκληματικές δραστηριότητες, που χρησιμεύει ως μέτωπα για δικτάτορες, απατεώνες και εμπόρους ναρκωτικών.

Οι δομές της UBS που δημιουργούνται μέσω της Mossack Fonseca κυμαίνονταν από υπεράκτιες εταιρείες που ελέγχονται από τον Mohammad bin Nayef bin Abdulaziz Al Saud, το διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, σε εταιρείες που ελέγχονται από τον Roberto Videira Brandão, καταδικασθή για απάτη για την κατάρρευση τράπεζας της Βραζιλίας, και τον Marco Tulio Henriquez, βενεζουελάνο τραπεζίτη και φυγά που το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγορεί για ξέπλυμα χρήματος για τα καρτέλ των ναρκωτικών.

Τον Φεβρουάριο του 2011, με το συριακό εμφύλιο πόλεμο έτοιμο να εκραγεί, η Mossack Fonseca συζητούσε αν θα συνεχίσει να συναλλάσσει τον Rami Makhlouf, δισεκατομμυριούχο υπερασπιστή του Μπασάρ Άσαντ της Συρίας. Ήδη από το 1996, η Mossack Fonseca είχε στήσει υπεράκτιες εταιρείες που ο Makhlouf χρησιμοποιούσε για να διατηρήσει τραπεζικούς λογαριασμούς στην HSBC. Η εταιρεία επικοινώνησε με την HSBC, όταν ο πόλεμος ξέσπασε για να ενηρώσει ην τράπεζα της τις ανησυχίες της. Η HSBC δεν είδε κάποιο πρόβλημα,όπως δείχνουν τα αρχεία, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διέταξε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Makhlouf το 2008.

Οι εταίροι της Mossack Fonseca αποφάσισαν ότι αν ο Makhlouf ήταν αρκετά καλός για την HSBC ήταν αρκετά καλός και για αυτούς.

«Από την πλευρά μου - αν HSBC Head Quarters [sic] στην Αγγλία - δεν έχουν ένα θέμα με τον πελάτη, τότε πιστεύω ότι μπορούμε επίσης να τον δεχτούμε," έγραψε ο Zollinger, εταίρος της Mossack Fonseca. "Απ 'όσο μπορώ να δω, υπάρχουν ισχυρισμοί (φήμες), αλλά όχι οποιαδήποτε γεγονότα ή εκκρεμούν έρευνες ή διώξεις εναντίον αυτών των προσώπων."

Η εταιρεία σημείωσε ότι οι ανταγωνιστές της θα αναλάβαναν την επιχείρηση, αν αρνιόταν, αν και η εταιρεία στη συνέχεια υποχώρησε και διέκοψε τη συνεργασία της με τον Makhlouf. Πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα "δεν πρέπει να απορριφθούν μόνο επειδή είναι ακριβώς πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπο΄είναι ένα θέμα σωστής ανάλυσης κινδύνου και διοίκησης», δήλωσε η Mossack Fonseca στη ανακοίνωσή της.

Οι σκιώδεις εταιρείες και το τραπεζικό απόρρητο μαζί δημιουργούν οδοφράγματα για τις κυβερνήσεις όσο και για ιδιώτες και επιχειρήσεις που προσπαθούν να βρουν ποιός είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης μιας εταιρείας. "Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διαδρομή δεν εξαντλείται ή παύει να ισχύει ή να μετατρέπεται σε αδιέξοδο λόγω της αδυναμίας για εντοπισμό, αυτό που λέμε« επιπλέον προσπάθεια». . . το όνομα και η διεύθυνση και η θέση για τον πραγματικό δικαιούχο," δήλωσε ο Steve Lee, ένας βετεράνος ιδιωτικό χρηματοπιστωτικός ερευνητής στο Λος Άντζελες του οποίου οι υποθέσεις οδηγούν συχνά στον υπεράκτιο κόσμο. «Τραπεζικό απόρρητο και απόρρητο δικαιοδοσίας παρέχουν ευκαιρίες για τους κακούς για να ξεφύγουν με την απάτη."

Σε μια δήλωση, η HSBC ανέφερε: «Οι ισχυρισμοί είναι ιστορικοί, σε ορισμένες περιπτώσεις, χρονολογούνται 20 χρόνια πριν, ενώ σημαντικές μεταρρυθμίσεις τέθηκαν σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Συνεργαζόμαστε στενά με τις αρχές για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και εφαρμόζουμε κυρώσεις. "

Επιπτώσεις της καταστολής

Τα αρχεία δείχνουν ότι η συμμετοχή των τραπεζών στη δημιουργία υπεράκτιων εταιρειών για τους πελάτες τους έχει επηρεαστεί - προς το καλύτερο ή χειρότερο - από τις προσπάθειες των κυβερνήσεων για την πάταξη μυστικών λογαριασμών και φορολογικών αλιευμάτων Dodgers.

Το 2005, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εφάρμοσε ένα νέο νόμο, που ονομάζεται οδηγία του Ευρωπαϊκού Ταμιευτηρίου, η οποία απαιτεί από τις τράπεζες να παρακρατούν φόρους επί των λογαριασμών των πελατών που ζουν σε χώρες της Ευρώπης.

Αλλά η οδηγία αποταμιεύσης κάλυπτε μόνο τα άτομα, όχι εταιρείες. Τα αρχεία δείχνουν ότι αυτό το κενό καταλήφθηκε μετά από τις τράπεζες, οι οποίες ξεκίνησαν την εμπορία προϊόντων για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων από ιδιώτες σε υπεράκτιες εταιρείες για σκοπούς φόρου.

Οι εταιρείες που σχετίζονται τράπεζες εκτινάχθηκαν στη Mossack Fonseca. Το 2005, οι τράπεζες συνέβαλαν στη δημιουργία 1.814 εικονικών εταιρειών με εγεγραμμένα αρχεία στον Παναμά με βάση το νόμο, μέχρι και από 543, δύο χρόνια νωρίτερα.

Ο αριθμός των εικονικών εταιρειών που δημιουργούνταν μέσω τραπεζών παρέμεινε υψηλός κατά τα επόμενα χρόνια. Σχεδόν μία στις τρεις εταιρείες που έχουν συσταθεί μέσω Mossack Fonseca ιδρύθηκε μεταξύ 2005 και 2008.

Τα αρχεία που διέρρευσαν δείχνουν ότι η ποινική έρευνα των ΗΠΑ για τη UBS και άλλες τράπεζες, αρχής γενομένης από το 2009, βοήθησαν αργά τη χρήση των υπεράκτιων εταιρειών από τις τράπεζες.

Τα αιτήματα των τραπεζών για νέες υπεράκτιες εταιρείες μειώθηκαν. Και πολλές από τις εταιρείες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια έκλεισαν.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες σταμάτησαν τις υπεράκτιες επιχειρήσεις. Άλλαξαν μόνο την εστίασή τους. Ορισμένες τράπεζες, για παράδειγμα, μετέφεραν εταιρείες σε μεσάζοντες υπεράκτιων εταιρειών, αλλά συνέχισαν να προσφέρουν τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες μέσω των υπεράκτιων εταιρειών.


Το 2013, ένας ιδιώτης τραπεζίτης της Credit Suisse εξήγησε ότι «η σημερινή τάση είναι ότι οι δικηγόροι προετοιμάζουν τη δομή, και η εστίαση της τράπεζας είναι σχετικά με τη διαχείριση των τραπεζικών λογαριασμών (και όχι τη δομή)», σύμφωνα με τις σημειώσεις ενός υπαλλήλου της Mossack Fonseca από μια συνάντηση με την τράπεζα.

Τα αρχεία δείχνουν ότι, από το 2010, οι τράπεζες άρχισαν να μεταφέρουν ορισμένες εταιρείες από τα ονόματα των τραπεζών και στα ονόματα των επιμέρους τραπεζικών υπαλλήλων. Δεν είναι σαφές από τα αρχεία γιατί συνέβη αυτό.

Σε ένα παράδειγμα, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το 2010 από τη Mossack Fonseca στην HSBC ανέφερε ότι η επιχείρηση είχε θέσει εταιρείες στα προσωπικά ονόματα επτά τραπεζίτων της HSBC, συμπεριλαμβανομένων τνω Judah και Nessim el-Maleh. Ο Nessim el-Maleh αργότερα καταδικάστηκε μαζί με ένα άλλο αδελφό της οικογένειας el-Maleh σε ένα σύστημα κάνναβης-για-μετρητά στο Παρίσι, όπου σακούλες χρημάτων από συμφωνίες ναρκωτικών ξεπλένονται μέσω των λογαριασμών της HSBC. Ο Judah el-Maleh, ο οποίος απολύθηκε από την HSBC το 2012, ξεχώρισε από ελβετoύς εισαγγελείς πέρυσι σε διακανονισμό που επιτεύχθηκε με την τράπεζα για την ανίχνευση ξεπλύματος χρήματος. Οι εισαγγελείς είπε ότι αυτος [ο Judah el-Maleh]  δεν καλυπτόταν από τον διακανονισμό.

Σε ένα άλλο παράδειγμα, το 2010, η HSBC μετέφερε τη διοίκηση της κρυφής εταιρείας που ονομάζεται Hynamer Α.Ε. σε έναν τραπεζικό υπάλληλο που ονομάζεται Axel Stern. Η Hynamer είχε δημιουργηθεί στον Παναμά το 2008 από τη Mossack Fonseca για λογαριασμό της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζα HSBC. Ήταν μία από τις πολλές κρυφές εταιρείες και αριθμού ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών που ανήκουν σε ένα ισπανικό στέλεχος επιχειρήσεων που ονομάζεται Arturo del Tiempo Marques.

Το 2009, οι αρχές κατάσχεσαν φορτηγό πλοίο στο Δομινικανό λιμάνι του Caucedo που αναφέρθηκε ότι μετέφερε γρανίτη σε μία από τις εταιρείες του del Tiempo στην Ισπανία. Κρυμμένος στο πλοίο ήταν ένας τόνος κοκαΐνης. Ένα ισπανικό δικαστήριο καταδίκασε τον del Tiempo σε επτάμιση χρόνια φυλάκιση το 2013. Η HSBC είχε ακόμα την επιχειρηματική δραστηριότητα της Hynamer μέχρι το Μαρτίου 2013.

Τα αρχεία αποκαλύπτουν επίσης μια ορισμένη επιφυλακτικότητα. Τον Μάρτιο του 2010, ένας τραπεζίτης της HSBC στο Χονγκ Κονγκ είπε στην εταιρεία, ότι "δεν καλέσετε τον αριθμό του ενός τραπεζίτη λόγω ευαίσθητων θεμάτων, επειδή όλες οι τηλεφωνικές κλήσεις καταγράφονται," σύμφωνα με σημειώσεις συνεδρίασης  της Mossack Fonseca.

Η HSBC το 2012 συμφώνησε να πληρώσει $ 1,9 δις στις ΗΠΑ και παραδέχτηκε ότι παραβίασε νομοθεσίες για ξέπλυμα χρήματος και επιβολή κυρώσεων και "εκ προθέσεως" απέτυχε να διεξαγάγει δέουσα διερεύνηση. Συμφώνησε επίσης σε μια πενταετή  εποπτεία με τις ΗΠΑ ώστε να αποφύγει την ποινική δίωξη.

Οι εκθέσεις πρόωρου θανάτου

Τα αρχεία δείχνουν ότι προηγούμενες νεκρολογίες που γράφτηκαν για το επιχειρηματικό οικονομικό απόρρητο υποτίμησαν την ελαστικότητά του.

Ήδη από το 1991, η Businessweek είχε αναφέρει «Οι ημέρες είναι μετρημένες για κρυφούς λογαριασμούς." Μια δεκαετία αργότερα το Forbes δηλώσι, «Private Banking: RIP" Μέχρι και το 2011, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη ανακοίνωσε ότι "Η εποχή του τραπεζικού απορρήτου έχει τελειώσει. "

Όμως, ενώ η παγκόσμια καταπολέμηση της υπεράκτιας φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, το σύστημα προσαρμόζεται έξυπνα, μεταφέροντας χρήματα σε ό,τι είναι σε κάθε δεδομένη στιγμή τα πιο αδύνατα σημεία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό αφήνει τις αρχές παίζουν κρυφτό με τις τράπεζες και πλούσιους πελάτες να βρίσκουν νέες τοπικές ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων ακριβώς των χωρών που πρωτοστατούν στην καταπολέμηση υπεράκτιες καταχρήσεις.

Τον Απρίλιο του 2013, για παράδειγμα, ένας υπάλληλος της Mossack Fonseca συναντήθηκε με έναν τραπεζίτη της Credit Suisse που ονομάζεται Philippe Dudler. Σύμφωνα με τις σημειώσεις της συνεδρίασης που έλαβε η Mossack Fonseca, ο Dudler δήλωσε στην εταιρεία ότι «οι γερμανοί πελάτες μετακινούν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Μαϊάμι, αφού το τραπεζικό απόρρητο είναι στέρεο εκεί, οι εταιρείες του Delaware δεν ζητούν τπν [πραγματικό ιδιοκτήτη], και η κυβέρνηση των ΗΠΑ ποτέ δεν απάντησε ... σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς που δυνητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για φορολογική απάτη. "

Η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε τις απαιτήσεις της κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Είπε ότι «τερματίζει την τραπεζική σχέση»  εάν οι πελάτες αδυνατούν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις για την απόδειξη της «φορολογικής συμμόρφωσης."

Τον Φεβρουάριο του 2013, τα αρχεία δείχνουν ότι η UBS Private Banking Deutschland AG σύστησε τη Venilson Corp. στον Παναμά με ένα βραζιλιάνο επωνομαζόμαι, Milton de Oliveira Lyra Filho ως ιδιοκτήτη της.

Ο Lyra, ένας καλά συνδεδεμένος λομπίστας που είναι κοντά στον Πρόεδρο της Γερουσίας της Βραζιλίας, Renan Calheiros, ερευνάται στο Κογκρέσο για μια υποτιθέμενη αγωγή δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε μίζες που διοχετεύονται μέσω υπεράκτιων κρυφών εταιρειών και σχετίζονται με ένα σκάνδαλο που ξέσπασε πέρυσι και που αφορούν το Postalis, το συνταξιοδοτικό ταμείο για τους βραζιλιάνους εργαζόμενους των ταχυδρομείων. Η UBS και η Mossack Fonseca έκανε τις δοσοληψίες με το Lyra, ακόμη και αν το όνομά του είχε εμφανιστεί το 2011 να εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο /στο υπουργείο τουρισμού της Βραζιλίας. Ο Lyra, ο οποίος δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό, δεν κατηγορήθηκε.

Η UBS υποστηρίζει ότι σταμάτησε τη δημιουργία υπεράκτιων εταιρειών για τους πελάτες της το 2010. Τα αρχεία της Mossack Fonseca δείχνουν ότι η τράπεζα σύστησε 25 υπεράκτιες εταιρείες για τους πελάτες 2011-2013.
  
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου