6 Μαρ 2016

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΑΚΤΩΝ S.O.S. – ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΙΜΝΗΣ, ΠΟΛΙΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ: ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ... ΠΡΟΣΘΕΣΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΝ ΔΥΟ ΤΡΥΠΕΣ ΓΚΟΛΦ ΚΑΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΕΠΑΥΛΕΙΣ!Από πρόσφατη εκδήλωση διαμαρτυρίας – θέατρο δρόμου στην Λευκωσία – σχετικό βίντεο εδώ: http://dialogos.com.cy/blog/distazoun-na-poun-ochi-gia-ti-limni/

Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών διοργάνωσε σήμερα Τρίτη, 1η Μαρτίου 2016, άλλη μία συμβολική πλην όμως δυναμική επιτόπια διαμαρτυρία μπροστά από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, την ώρα που συνεδρίαζε η Επιτροπή Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για να αξιολογήσει την «Επικαιροποιημένη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) για έγκριση τροποποιημένων σχεδίων του έργου Limni Bay Resorts and Golf Courses PLC, στην περιοχή Λίμνη της Πόλις Χρυσοχούς στην Πάφο».
Με αυτόν τον τρόπο, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών εξέφρασε την αντίθεση της στο νέο γύρο περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αδειοδότησης της προτεινόμενης μεγάλης ανάπτυξης της εταιρείας “Limni Bay Resortsand Golf Courses Plc”, ιδιοκτησίας του Ομίλου Εταιρειών Σιακόλα, η οποία περιλαμβάνει δύο γήπεδα γκολφ 18 οπών, δύοClub Houses, αθλητικές εγκαταστάσεις, καταστήματα, χώρους στάθμευσης, εξοχικές επαύλεις και ένα πολυτελές ξενοδοχείο 160 κλινών [1].
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, φορώντας μάσκες με τα πρόσωπα του «Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας», του «Υπουργού Εσωτερικών», του «Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος», του «Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος», της «Διευθύντριας του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως» και του «Εκτελεστικού Προέδρου του Ομίλου Εταιρειών Σιακόλα»,  «κατασκεύασαν δύο γήπεδα γκολφ» μπροστά από την κεντρική είσοδο του υπουργείου και άρχισαν να επιδίδονται στο άθλημα, χτυπώντας με τα μπαστούνια τους μπαλάκια γκολφ και... θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες προφανώς ήταν ανεπιθύμητες στο χώρο της «ανάπτυξης». Παράλληλα, τα μέλη της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών ανάρτησαν πανό και πλακάτ κατά μήκος της πρόσοψης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, υπό τη μουσική υπόκρουση τραγουδιών που αναφέρονται στην προστασία τουπεριβάλλοντος [2].
Η θαλάσσια και παραθαλάσσια περιοχή μεταξύ της Πόλις Χρυσοχούς, της Λίμνης, της Αργάκας και της Γιαλιάς, στην επαρχία Πάφου, προτάθηκε και ανακηρύχθηκε ως «Τόπος Κοινοτικής Σημασίας» τον Μάιο του 2014 και τον Μάρτιο του 2008 αντίστοιχα. Η Προστατευόμενη Περιοχή του Δικτύου Natura 2000 της Λίμνης – Γιαλιάς έχει συνολική έκταση 1750 εκτάρια, εκ των οποίων το 96% αποτελεί θαλάσσια και το 4% χερσαία επικράτεια. Ο «Τόπος Κοινοτικής Σημασίας» χαρακτηρίστηκε για τέσσερα είδη οικοτόπων, ενώ τα οικοσυστήματα αμμοθινών φιλοξενούν διάφορα ενδημικά είδη φυτών, πολλά από τα οποία είναι αμμόφιλα και οι πληθυσμοί τους στην Κύπρο έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της εντατικής εκμετάλλευσης των αμμωδών παραλιών.
Η περιοχή περιλαμβάνει επίσης τη σημαντικότερη σε πυκνότητα παραλία ωοτοκίας της Χελώνας Καρέτα-καρέτα (Carettacaretta) στην Κύπρο και τη δεύτερη σημαντικότερη σε ολόκληρη τη Μεσόγειο (η πρώτη βρίσκεται στη Ζάκυνθο). Παράλληλα, αποτελεί σημαντική περιοχή βόσκησης της Πράσινης Χελώνας (Chelonia mydas), λόγω των εκτεταμένων υποθαλάσσιων λιβαδιών του Κόλπου της Πόλις Χρυσοχούς. Και τα δύο είδη θαλάσσιων χελώνων περιλαμβάνονται στο Παράρτημα II Ζωικά Είδη Κοινοτικού Ενδιαφέροντος, των οποίων η διατήρηση επιβάλλει τον καθορισμό Ειδικών Ζωνών Διατήρησης») και το Παράρτημα IV Ζωικά Είδη Κοινοτικού Ενδιαφέροντος που απαιτούν Αυστηρή Προστασία») της «Οδηγίας 1992/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας». Τα δύο είδη θαλάσσιων χελώνων θεωρούνται επίσης ως «απειλούμενα» (“endangered”) είδη, σύμφωνα με τα κριτήρια της «Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης» (“International Union for the Conservation of Nature  IUCN”). Επιπλέον, ο μεσογειακός πληθυσμός της Πράσινης Χελώνας χαρακτηρίζεται ως «άμεσα κινδυνεύων», καθώς παρουσιάζει μείωση κατά 80% τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ πλέον στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου το συγκεκριμένο είδος αναπαράγεται μόνο στην Κύπρο και στην Τουρκία [3].
 Η περιοχή της προτεινόμενης ανάπτυξης εφάπτεται με τα όρια της Προστατευόμενης Περιοχής του Δικτύου Natura 2000 και καταλήγει μέχρι την Ζώνη Προστασίας της Παραλίας, ενώ μέρος του ενός από τα δύο γήπεδα γκολφ εμπίπτει εντός του «Τόπου Κοινοτικής Σημασίας». Κατά τον πρώτο γύρο περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αδειοδότησης, μεταξύ 2013 και 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε άνοιξε Υπόθεση Παραβίασης (EU Pilot) του περιβαλλοντικού κεκτημένου, ενώ στη συνέχεια απέστειλε Προειδοποιητική Επιστολή (Letter of Notice) και Αιτιολογημένη Γνώμη (Reasoned Opinion) προς τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω της κακής εφαρμογής των Άρθρων 6(3) και 12 της «Οδηγίας1992/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1992, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας».
Την στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται κυριολεκτικά ένα βήμα πριν το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αντί να αφαιρεθούν από την πλευρά της παραλίας οι δύο τρύπες του ενός γηπέδου γκολφ και οι 40 πολυτελείς επαύλεις που βρίσκονταν σε πολύ μικρότερη ακτίνα των 480 μέτρων, όπως αρχικά είχε καθοριστεί η περιφερειακή ζώνη προστασίας του βιότοπου των θαλάσσιων χελώνων, οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν μία επικαιροποιημένη ΜΕΕΠ στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα ξενοδοχείο 160 κλινών δίπλα ακριβώς από την παραλία. Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών καλεί τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές (συγκεκριμένα, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Τμήμα Πολεοδομίας  και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών) να μην αδειοδοτήσουν το προτεινόμενο έργο, καθώς δεν είναι άμεσα συνδεόμενο ή αναγκαίο για τη διαχείριση της Προστατευόμενης Περιοχής του Δικτύου Natura 2000, αλλά αντίθετα πρόκειται για ένα ιδιωτικό τουριστικό έργο, οι συσσωρευτικές επιπτώσεις του οποίου συνεπάγονται σοβαρές, αρνητικές και μη-αναστρέψιμες επιπτώσεις για τα είδη προτεραιότητας της περιοχής, κυρίως λόγω της ανθρώπινης όχλησης, του φωτισμού και της φωταύγειας που θα προκαλέσει [4].
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΤΡΙΤΗ, 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

 Σημειώσεις προς συντάκτες:
[1] Τμήμα Περιβάλλοντος – Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, «Έργα > Αρχείο Μελετών Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (Μ.Ε.Ε.Π.) > Μελέτες Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον 2009 > 62/2009 Επικαιροποιημένη ΜΕΕΠ για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ "Λίμνη" της εταιρείας Cyprus Limni Resorts and Golfcourses Plc, στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς στην Πάφο - Parcel A (Γκολφ 6)». Πρόσβαση:
Τμήμα Περιβάλλοντος – Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, «Έργα > Αρχείο Μελετών Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (Μ.Ε.Ε.Π.) > Μελέτες Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον 2009 > 63/2009 Επικαιροποιημένη ΜΕΕΠ για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ "Λίμνη" της εταιρείας Cyprus Limni Resorts and Golfcourses Plc, στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς στην Πάφο - Parcel B (Γκολφ 7)». Πρόσβαση:
Ο Φιλελεύθερος, Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015, «Νέο Resort στην Πάφο: Ανακοινώθηκε από τον Όμιλο Σιακόλα». Πρόσβαση: 
Ο Φιλελεύθερος, Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016, «Νέες μελέτες για τα γήπεδα γκολφ στη Λίμνη: Επικαιροποίηση σχεδίων στην Πόλη Χρυσοχούς μετά από υποδείξεις της Κομισιόν». Πρόσβαση:

[2]           Όπως για παράδειγμα το τραγούδι του κυπριακού συγκροτήματος Monsieur Doumani, «Η τζιυρά μας ούλλους», το οποίο γράφτηκε και κυκλοφόρησε σε φιλμάκι στο διαδίκτυο τον Ιούλιο του 2013, για υποστήρίξη της εκστρατείας ενάντια στην κατασκευή γηπέδων γκολφ, εξοχικών επαύλεων και ξενοδοχειακών μονάδων στην Παραλία της Λίμνης της Πόλις Χρυσοχούς, στην επαρχία Πάφου MonsieurDoumani, “Save the Limni Area! Save the Turtles! Πρόσβαση

[3] European Environment Agency, “Natura 2000 – Standard Data Form (SDF) for Special Protection Areas (SPA), Proposed Sites for Community Importance (pSCI), Sites of Community Importance (SCI) and for Special Areas of Conservation (SAC), Site CY4000001 – Sitename Periochi Polis – Gialia”. Πρόσβαση:
[4] Ελεγκτική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, «Εκδόσεις > Διαχειριστικοί Έλεγχοι > 12/09/2014 – Διαχείριση Παραλιών της Κύπρου», σελ. 55-58. Πρόσβαση:
Ο Φιλελεύθερος, Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015, «Ένα βήμα πριν από το δικαστήριο η Κύπρος για τη λίμνη στην Πόλη Χρυσοχούς: Άφησε απροστάτευτες τις χελώνες». Πρόσβαση:
Ο Πολίτης, Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015, «Έρχεται καμπάνα για τη Λίμνη: Έγκριση χωρίς εκτίμηση επιπτώσεων στο Natura 2000». Πρόσβαση: 
Ο Διάλογος – Η Χαραυγή, Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015, «Καταπέλτης η Κομισιόν για τη Λίμνη: Απίθανο να προλάβει την προθεσμία για νέες περιβαλλοντικές εκθέσεις η εταιρεία, δύσκολα γλιτώνει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Δημοκρατία». Πρόσβαση: 
O Φιλελεύθερος, Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016, «Νέες μελέτες μπλοκάρουν το γήπεδο γκολφ στη Λίμνη: Υποβλήθηκε συμπληρωματική Δέουσα Εκτίμηση αφού το ζήτησε η Κομισιόν». Πρόσβαση:
O Διάλογος – Η Χαραυγή, Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016, «‘Απροβίβαστο’ για την Κυπριακή Δημοκρατία στο περιβαλλοντικό κεκτημένο: Θύμα πιέσεων το υπουργείο Περιβάλλοντος, διαπιστώνουν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών χρεώνοντας λάθη και παραλείψεις στις κυπριακές αρχές». Πρόσβαση:

Για περισσότερες πληροφορίες:
Κλείτος Παπαστυλιανού, Πολιτικός επιστήμονας και περιβαλλοντικός κοινωνιολόγος
EmailK.Papastylianou@gmail.com / Κινητό: 99520444 
Στοιχεία επικοινωνίας | Email: info@reclaimthesea.org |
Facebook: Cyprus Natural Coastline – Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών:https://www.facebook.com/coastlinecy 
Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών είναι ένα άτυπο δίκτυο πολιτών, το οποίο απαιτεί:
·  Την προστασία των δημόσιων παραλιών, των φυσικών ακτών και των θαλασσών μας ·
·  Τη διασφάλιση της ανοικτής, ελεύθερης και δημόσιας πρόσβασης στις ακτές και τις παραλίες μας ·
· Την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας, των κοινοτικών οδηγιών και των διεθνών συμβάσεων, καθώς επίσης την εφαρμογή ανοικτών, δημοκρατικών και διαφανών διαδικασιών δημόσιας παρουσίασης, ακρόασης και διαβούλευσης για περιβαλλοντικά θέματα.
Αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση και προάσπιση των θεμελιωδών και αναφαίρετων περιβαλλοντικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων (όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής, η πρόσβαση σε περιβαλλοντική πληροφόρηση, η συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και η προσφυγή στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα), καθώς επίσης και την διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, των φυσικών πόρων και των κοινών αγαθών.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου